krční mandle mi odstranili ve 13 letech, dnes je mi 22. Od té doby jsem opravdu neměla ani jednu angínu, max. 3 dny mě trošku pálilo v krku, ale to samo přešlo. Už v té době mi to dělali pod narkozou, všechno záleží na dohodě s lékařem, takže se neboj. Nicméně po zákroku je to docela žůžo. Nechci tě strašit, ale asi 3 týdny jsem vůbec nemohla normálně jíst, jenom rozmixované kašičky.
Jestliže máš 3 angíny po sobě, tak si myslím, že je na zákrok ještě brzy. Já měla první angínu na 3 měsích a od té doby to se mnou už jelo. Poslední rok před vytažením mandlí jsem měla týden angínu, týden klid, týden angínu, týden klid.... a takhle pořád dokola. Nejhorší bylo, že už přestala i zabírat ATB, takže u mě nebylo jiné zbytí. Kdybys měla ještě nějaký dotaz, tak se ptej. _________________
Jani, já bych si asi mandle odstranit nenechala... oni totiž fungují jako takový filtr a to, z čeho máš te´d angýnu, ti rovnou padne na průdušky
Co se týká bolení - nebolení. kamarádce mandle trhali asi v 18-ti. Dělalo se to v lokálním umrtvení. A poté jí to bolelo dost, protože jako jedna z nevímpřesněkolika dostala nějaký zánět a musela zobat ATB. Ale prý to jinak bývá bez komplikací
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 3433 Bydliště: Mladá Boleslav, Bradlec
Zaslal: st únor 20, 2008 4:36 pm Předmět:
ahoj!
Na odstranění jsem byla v 17letech..od tý doby jsem nebyla nemocná!!Je mi téměř 24..Bolelo to jen chvilku po operaci(V krátkodobé narkoze).. _________________ Jeníčkův web
Taky to mám tak jako týden, škrábání v kuse - týden klid, včera mě to zase položilo. Na angíny trpím od malička.
S tím, že se to vrazí na průdušky jsem slyšela a mám z toho docela strach.
Mám strach, že přestanu zase mluvit a to je nejhorší.
Já byla na krčních mandlích v 25letech, taky z důvodu častých angín. neni to nic příjemnýho, dělali mi to v celkovej anestezii, ale možná ti dají vybrat i jen s lokální. Bolí to asi týden, jako hóóóóódně když tě bolí v krku, doporučí ti kloktat acylpirina jíst zmrzku, v nemocnici jsem byla týden. davali nám ledový obklady tak se docela dalo snést. jen se prostě nenajíš až tak potom týdnu. A je fakt že od tý doby jsem ji neměla, když marodim tak klasicky ,"jen " chřipka.
Registrace: 16.7. 2007 Příspěvky: 3869 Bydliště: u nás doma :-)
Zaslal: st únor 20, 2008 4:47 pm Předmět:
Ahoj. Me krcni mandle vyndavali v 21. letech, tudiz myslim ze muzu tvrdit, ze jsem byla dospela Zazitek nic moc, musim rict, ale porod byl o dost horsi Umrtveni jen lokalni, drzis si misku pred pusou, do ktery vyndavaji Tvoje mandlicky, nic moc pocity. Po zakroku to boli, ale pokud mas anginy, nelisi se to prilis od bolesti pri polykani kdyz mas mandle jako pesti. Je pravda, ze normalni jidlo jist nelze, po tydnu na mletych slichtach jsem byla rada ze ziju.
Ja mela anginy opravdu caste, navic uz mi na toho streptokoka co mi bydlel na mandlich neregovaly zadny ATB takze padlo rozhodnuti ze bude lepsi mit mandle venku. A musim rict, je to uz 11 let, zadny problemy nemam...ani s pruduskama, ani s nicim jinym. Takze tak. _________________
Registrace: 5.10. 2006 Příspěvky: 2139 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: st únor 20, 2008 5:15 pm Předmět:
Mě mandle chtěli vytrhnout už jako dítěti ale ubránila jsem je vždycky když jsme měla nástup do nemocnice tak jsem dostala strachy angýnu a nebo horečku byla jsem bacilonosič streptokoka ale nakonec mi pomohl ho přeléčili myslím že pendeponem. tedka bych si nedala vyndat. mamka je má vyndaný a když dostala angýnu teda to je hodně málo kdy tak jednou za dva roky tak jí sedne na prudušky a to je pak slast . myslím si že určitě mají v těle svůj význam ;)
Registrace: 29.10. 2006 Příspěvky: 5334 Bydliště: Praha
Zaslal: st únor 20, 2008 5:16 pm Předmět:
Januliko
pokud na to trpíš opakovaně, tak je potřeba konzultace u homeopata, který určí individuální lék na základě fyzických, ale i psychických, emočních a mentálních symptomů.
Ahojky,
mně mandle chtěli nechat vytrhnout, když jsem byla malá, protože jsem měla často angíny. No a pak se zjistilo, že to byla mononukleóza Ale mandle bych pryč stejně nedala. Moje mamka je vytržené má a má z toho zážitky nic moc. Dělali jí to v lokální anestezii někdy jako dítěti a asi jí to blbě umrtvili a ona půlku operace cítila Říct nic nemohla, protože měla vytažený zafixovaný jazyk a když sykala bolestí, tak jí sestra řekla, že ať nepřehání, že tolik to nebolí No ale to se stává asi zřídka.
Taky mám známou, která má mandle venku a každá infekce jí chodí na průdušky a vždycky dlouho marodí. Asi záleží případ od případu, ale já bych do toho nešla. Streptokoka jsem taky měla, ale nějak se přeléčil a už mám tak 15 let pokoj.
Já loni prodělala mezi dubnem-červnem 5x po sobě angínu,vždy týden ATB po vysazení do 2 dnů angína zpátky..Nakonec jsem ležela týden na infekčním.píchali mi penicilin,pak jsem ještě byla 3x na injekci pendeponu...Dávaly mi vybrat-jestli přeléčit tim pendeponem a uvidí se zda to zabere nebo rovnou mandle vyndat-vybrala jsem pendepon.a mám klid...až na stále přetrvávajícího streptokoka na mandlích-ale to mmá prý v sobě každej druhej člověk-ale jen málokomu to propukne...a mám trvale vysoké hodnoty ASLO,lítám už celý rok po doktorech-někdo tvrdí mandle vyndat-primář na ORL je proti-že dokud mi to nečiní trvalé potíže že nevidí důvod-protože furt tam plní jakýsi filtr..Obvodní lékařka zas tvrdí že ten streptokok mi napadá klouby a ledviny atd.a prroblémy se mužou dostavit později..Takže zase každej doktor jinej názor-já se vytrhnutí furt bráním,ale kdybych nakonec fakt musela tak mi primář říkal že dnes se to dělá už ZÁSADNĚ jenom v plné nárkoze.....takové to vyndavání v lokálce do mističky je jen vyndavání čepů z mandlí,ale né celé mandle....
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 1591 Bydliště: mezi Prahou a Kolínem
Zaslal: st únor 20, 2008 8:13 pm Předmět:
Ahojki
tak mě také v 18 doporučili vyndat mandle s tím, že se mám sama objednat.. No, nedošla jsem tam, prostě strachy jsem se otočila na vrtánici a .. nic se nezkazilo.... Sice jsem angínu měla občas dále, ale nebylo to nijak hrozné.. Takže mandle mám pořád, angínu taky (ale tak nějak se lekla a nebyla tak častá), streptokoka jsem měla zrovna minulý měsíc.... takže já sama jsem strašpytel a nešla jsem tam....
Věra
Držím palce, ať to dopadne ke tvé spokojenosti... _________________ Lukáš 10; Lucie 8; Jonáš 7; Jolie 5; Tonie 3
je to přesně jak píše Lochneska. Mě mandle vyndávali v 15-ti. Lokálně umrtvili a držela jsem misku u pusy,není to nic příjemného,ale dá se to vydržet. Potom ten krk bolí,ale není to tak hrozné. Pořád jsem baštila nanuky a šlo to. Od té doby mám klid. _________________
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.