Zaslal: st prosinec 26, 2007 6:21 pm Předmět: KRÁLÍK PO NORMANDSKU (FOTO) *
Ingredience:
1 králík
máslo
olej
sůl, pepř, tymián
plátky slaniny (na dno pekáče)
3 větší nebo 5 menších jablek
3 větší cibule
kysaná smetana (nemusí být)
malá sklenka Calvadosu (lze nahradit brandy, já teda dala Metaxu)
Cidre plná sklenice (lze nahradit sladším bílým vínem)
Postup:
Králíka naporcujeme na kousky, které budeme pak i podávat, nesolíme, nepepříme, zatím nic z toho a prudce a krátce ho osmažíme na směsi slunečnicového oleje a trošky másla.
Mezitím si připravíme pekáček, který vysteleme plátky slaniny (nemusí být, ale je to pak pikantnější), kousky králíka vyndáme z pánve, teprve teď osolíme a opepříme a poklademe na slaninu. Poté polejeme Calvadosem (nebo brandy nebo tím co si troufnete )
Jablka okrájíme (slupka a jádřinec pryč) a nakrájíme na větší měsíčky, cibuli také, dáme na pánev s výpečky z králíka, přidáme kousek másla, tymián a pár lžic vína a osmažíme.
Po pár minutách směs přidáme do pekáčku ke králíkovi a dolejeme bílé víno (maso v něm nesmí plavat, je do něj jen lehce ponořené).
Tak a nejlepší je tohle si připravit den předem, nechat přes noc uležet a zítra vám napíšu, jak to dopadlo:))) Jako přílohu plánuju bramboráčky bez mouky.
Pokračování ze dneška:
Pekáč se směsí králíka, jablek a cibule přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 190 stupňů 60 minut.
Mezitím si připravíme přílohu - já dnes dělala bramboráčky bez mouky a můžu jenom doporučit (recept právě vložen na BC).
Po hodině vyndáme králíka a pokud nám stačí, jak je opečený, dáme ho do tepla, aby maso nevychladlo, nebo ho přendáme do jiného pekáčku a na takových 20 minut dáme ještě do trouby, aby chytil barvičku a kůrku. Ze zbývající směsi odendáme pár jablek a cibulí na ozdobení na talíři ...
... a zbytek buď rozšleháme nebo rozmixujeme. Dáme na plotýnku a přidáme dvě lžíce kysané smetany, spolu krátce povaříme. Maso vrátíme ke směsi a tak 10 minutek necháme ještě v troubě dojít.
A pak už jen nandáme na talíř, ozdobíme třeba brusinkama...a necháte si chutnat:)
Vrátím se ještě k bramboráčkům - hodí se k takhle upravenému králíkovi znamenitě, hlavně když si je namočíte do té omáčky, to je prostě bomba!!!
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2012 Bydliště: severní Morava
Zaslal: st prosinec 26, 2007 6:31 pm Předmět:
teda babizno, ty ses desna ja teda kralika moc nemusim, ale tohle vypada mnamoooozne asi pujdu hledat do marazaku- neco by tam melo byt, tak uvidime ;)
naprosto úžasný. Konečně jsem našla recept na králíka po kterém se mi sbíhají sliny. Já ho moc nemusím a vlastně bych ho ani nepřipravovala, kdybysme ho nedostali od tchyňky. Ale co s ním. Dát to psovi je škoda. Takže držte palce, bude to premiéra. Pak písnu, jak to dopadlo. ;)
Je sněděno - byla to ňamka. Dělala jsem to na červeném víně.
Nejvíc mi chutnaly ty bramboráčky s omáčkou ;) z toho králíka cítím pořád sladkost - nemůžu si pomoct. Asi se ho nenaučím jíst ;)
uvažovala jem, jaké by to bylo s kuřetem... no ale nevím, jak se snese kuře a tymián
čau Diny a holky, chci se zeptat, jestli jste některá zkoušela tento recept z kuřecího masa???
Uvažuju, že udělám zase o víkendu, budeme mít návštěvu, ale jedna osůbka nesnáší králíky
Cebinko, klidně do toho jdi, já myslím, že to bude dobrota i s kuřecím masem;) Mmch pro mě dobrý nápad,já totiž to králičí taky moc nemusím, tak pak písni a vyfoť, jsem zvědavá a kdyžtak tě budu následovat:)
DINy, tak jsem nakonec udělala kombinaci tvého a Paulinčiného receptu (kuře v závoji) a byla to fakt bomba.
V hrnci jsem osmahla cibulku, přidala zelí a nastrouhané jablko, zaprášila troškou cukru, promíchala, prohřála. Kuře jsem naporcovala, omyla, osmahla na másle a na troše oliv.oleje. Pekáč jsem vystlala slaninkou, na to jsem dala trošku zelí, na zelí kuře (osolené a nakmínované) a na kuře jsem pokladla zbylé zelí. Vše jsem zalila výpekem z kuřete a ještě jsem v ledničce našla babiččiny výpečky (sádlo se škvarkama a drobnýma masovýma kouskama), tak jsem to ještě poťapkala tímto, dala zapéct do trouby a jako příloha byly bramboráčky bez mouky. No fakt úžasná mňkamka, návštěva mlaskala a všichni chválili.
Bohužel foto nemám, protože jsme celý ten den byli bez proudu a pustili nám ho až večer, takže toto jídlo bylo až na večeři a jistě pochopíte, že hlad byl silnější než hledání foťáku
Tak snad jindy!!! _________________
DACANKO - kuře s rozmarýnou jsem snad nikdy neměla, ale věřím, že ten tymián může být na kuřeti v pohodě. Určitě to někdy vyzkouším - ten Dinyn recept s kuřetem, mě ten králík fakt moc nejede
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.