Ještě dávám česnek a majoránku pro ochucení. A namočenou vymačkanou housku, aby držely pohromadě, ale snad to bude držet i bez ní, když je tam vajíčko.
Obaluju jen ve strouhance, v mouce by to myslím taky šlo, čevabčo se v ní obaluje.....
Mamka dělá z tohoto mletýho masa kuličky, nechá je ovařit ve vodě (pár vteřin) a pak je dá dopéct do trouby - k rajský je to ňamka, ale chutnají mi i samotný, nejsou tak mastný jako smažený.
dala bych tam tu špaldu - nebo jestli máš nějakou krupici, nebo ten rozmočený rohlík... chce to tam prostě dostat trošku mouky, aby se ti dobře dělaly a nerozpadaly.... nebo to jde i bez toho - nejsem z těch, co by doma měly pokaždé strouhanku /řízky nedělám/ ale pak musíš udělat karbanátky úplně malinkaté - spíš jako kuličky z ikea (tzn tak 2,5 - 3 cm v průměru), obalené v nějaké mouce - navíc je nemusíš tak dlouho a ve velkém množství tuku smažit, jsou rychlé a maso je v celém karbanátku dobře šťavnaté.... _________________
a česnek a majoránku dávám taky - a hoooooooooooooooooooooooooodně!!!!!!!!
nebo zase - to máš asi ty na mysli mooooc petrželky - ale opravdu skoro stejné množství jako masa
anebo místo toho na kostičky nakrájenou papriku nebo pórek
jo a mamka ještě tu cibuli dovnitř vždycky trošku osmahne.....ale mě se s tím nikdy nechce piplat a navíc mám ráda, když tam je cítit _________________
tak já dovnitř strouhanku nedávám, ani housku ani neobaluji v hladké mouce, jen maso, vajíčko, cibule, česnek, slunečnicové semínka (jsou tam vynikající) spoustu koření, mám hmotu, namočím ruce do vody a dělám placky a hned smažím a je to ňamka. tak hurá na to ;) _________________
Karbanátky dle mé ma´darské maminky, velmi voňavé a chutné, chlapi si moc pochvalují:
1/2kg hovězího a 1/2kg vepřového masa
palička česneku!
2 rohlíky rozmočené v mléce (asi 2dcl)
2 vajíčka
mletá červená paprika
sůl
pepř
Rohlíky namočím v mléce a umelu v mixéru, pomelu maso, a smíchám se vším ostatním.
pokud dělám karbanátky, tak ty obalím ve strouhance, když sekanou, tak tu potřu bílkem z vajec (získá dobrou kůrčičku(.
Peču sekanou bez přikrytí, na plechu s vodou, asi 2 cm, ta se odpaří, občas dolévám, a když je to hotové, voda je pryč.
Lila _________________ Lila + Jája 08/00 a Pája 10/04
Díky za rady. Už jsme po večeři. Jako švédské kuličky - home made - to bylo i původně myšleno, měli jsme i tu omáčku (mimochodem, je plná éček). Vzhledem k tomu, že kuličky i karboše se liší jen velikostí a mně šlo o tu hmotu, ptala jsem se na ty větší útvary, protože to každý ví, o čem je řeč.
Na první pokus to nedopadlo nejhůř, ale příště to bude lepší. 1) Prášek na omáčku se mi nerozpouštěl, a než jsem to rozmixovala, chytly se mi trochu kuličky. 2) Kvůli 100ml se mi nechtělo rozdělávat půllitrovou smetanu (zítra ráno odjíždíme pryč), tak jsem tam dala mlíko, a ještě o něco víc, takže omáčka byla teklavá. Ale jinak dobrý.
pokud Tě to ještě zajímá, můžu sem dát recept na kuličky vč omáčky od mé švédské kamarádky. Docela často je děláme. Ale chutnají trochu jinak než ty v IKEA. Navíc i ve Švédsku to dělá každá rodina jinak, asi jako u nás bramborový salát. Nicméně u nás to má úspěch i u návštěv.
Holky ja davama do mleteho masa a to uplne do vseho,kulicky,sasliky nebo sekana kukuricnou polentu misto mouky nebo strouhanky a fakt doporuciji je to takove stavnate a jeste mam odzkousene tam nalit 1-2 dcl vody do toho masa,ona je sekacka potom takova stavnata a nevysusena.
Pecu ji na pecicim papire i sasliky nebo karbenatky nebo kulicky je to jedno,vsechen hnus jde pryc a nemusim drhnout pekace,tos tak,konec okenka _________________ Pett
Zaslal: po únor 01, 2010 11:03 am Předmět: Karbanátky / sekaná
Děláme z mletého univerzální hmotu stejnou pro karbanátky i sekanou. Na 1kg mletého (mix vepřového a hovězího) dáváme 3 vajíčka, trochu soli, hooodně majoránky, česneku podle chuti.
Do mrazáku dáváme sekanou již upečenou a karbanátky syrové - čerstvě vyndané z mrazáku stačí dát na 2x 8 min na pánev (pomalu) a jsou jak z čerstvého. Pokud je ve školce k obědu něco "úžasného" a doma nic navařeného, je to výborná flexibilní rychlovka ...
Pozn. jednou mi manželka dávala číst rádoby vtipný (feministický) článek jak muž doma dělal sekanou podle partnerčina návodu s nevalným úspěchem. Rekonstrukcí po čase partnerka objevila problém - muž nesundával papír pod mletým, v návodu totiž nebyla tato informace! Chyba byla samozřejmě v návodu! Takže sundávat papír!
Naposledy upravil Oakie dne pá říjen 29, 2010 1:10 pm, celkově upraveno 2 krát.
Registrace: 29.11. 2006 Příspěvky: 444 Bydliště: Praha západ
Zaslal: po únor 01, 2010 11:18 am Předmět:
Ahoj.
Já dávám ovesné vločky - klidně tak polovinu množství masa. Ale je lepší, pokud je maso směs vepřového a hovězího, jenom z hovězího je to pak suchý.
A taky dávám zázvor a rozmarýn - moc dobrý.
V létě na grilování ustříhnu větvičky rozmarýnu, částečně odrhnu a maso obalím okolo větvičky - vypadá to trochu jako špízy, je to hezký a chutná to skvěle.
Směs už v ničem neobaluju (mouka, strouhanka), rovnou smažím.
Katka _________________ zahradní a krajinná tvorba - www.greencat.cz
drží i bez strouhanky, též nedávám. Peču je v troubě nasucho, oni si trochu tuku pustí a pak podlévám vodou, žádný zbytečný tuk navíc ;) _________________
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.