Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 903 Bydliště: Praha 4
Zaslal: čt červenec 19, 2012 8:56 am Předmět: Jak nadýchat buchtu?
Zdravím schopné kuchařky a prosím o radu. Dělala jsem synovi k narozeninám dort- sopku, konkrétně tento recept http://www.apetitonline.cz/recepty/1746-cokoladovomalinova-sopka.html, z trojité dávky.
Chuťově vynikající, nicméně konzistencí příliš hutná, asi tím ztrojením (hinak je to jak jednohubka). Poraďte, jak dosáhnout větší kyprosti, budu ji dělat ještě jednou za týden. Více prdopeče než v předpisu, nebo jiný trik?
Díky.
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 5687 Bydliště: okolí Olomouce
Zaslal: čt červenec 19, 2012 9:26 am Předmět:
Já tam mám chybu a stránka se nezobrazuje....
Ale...Makina má pravdu.
Celé vajíčko nikdy nevyšleháš tolik jako zvlášť bílky a žloutky.
Vyšlehala bych žloutky s jednou třetinou cukru a bílky se dvěma třetinama cukru do husté pěny. Bude to krásně držet. Dělám tak dorty. A kypřící prášek nedávám vůbec a jsou krásně vláčné a nadýchané.
Haji, podla postupu to vyzera na suflé. To su strasne potvory a pokial to nemas v malicku tak radi splasknu.
Urob radsej tri sopky nez jednu z trojitej davky.
S praskom do peciva by som to neprehanla, je to potom citi na chuti. Skus vyslahat ten sneh, to je prirodny kypric.
Vajíčko se musí vyšlehat až jakoby do "bíla"...dělám takto roládu bez prášku do pečiva!! a ty vajíčka šlehám i 10 minut než to vypadá tak jak má. V míse ty vajíčku úplně nabydou a je z toho opravdu hustá nadýchaná směs jak píšou v návodu.
Já bych vajíčko nedělila...bude z toho úplně něco jinýho než má být.
A jak píše Geh...nečučet do trouby, jinak to kecne.
EDIT: Koukám, že se to vaří v páře, tak neodkrávat dřív než za tu hodinu.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12952 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: čt červenec 19, 2012 7:17 pm Předmět:
Rady už tu padly. Ještě z mých poznatků vyplývá že se neoplatí dávky násobit prostým násobením komponent, že to už nikdy není ono a stejné jako z jedné dávky. Mám na dorty recept v inovacích podle velikosti výsledného dortu a není to nikdy násobek. Proč, to netuším.
Ale stejně to mám u cukroví a marmelád, dělám vždy těsto/základ z jedné dávky x krát.
Sopku bych udělala 3x a sestavila dokopy podle " vzoru" který si vymyslím, podle toho by byly i formy.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.