Registrace: 16.7. 2007 Příspěvky: 2750 Bydliště: Hradec Králové
Zaslal: st červenec 18, 2012 6:03 pm Předmět: Co do skříně místo levandule?
Ahoj všem kafařkám!
Peru v mýdlovém slizu, máchám v octu. Vůně prádla mi donedávna nechyběla. V poslední době mám nějakou potřebu, aby prádlo ve skříni bylo trochu ovoněno. Nejprve jsem zkoušela přidávat do máchání éterické oleje, také jsem je dávala na vatě do skříně, ale vůně vždy tak rychle vyprchala, že mi to přišlo jako zbytečná práce navíc
Z přírodního stylu mě napadlo už jen vkládání sáčků s levandulí mezi prádlo, ale zrovna levandule mi není svou vůní sympatická.
Používáte stejným způsobem jako levanduli mezi prádlo jinou bylinu?
Děkuju za všechny vaše zkušenosti a přeju krásné léto!
Moje sestra žijící v zahraničí používá do skříní a prádelníků cedrové kuličky (vysoustružené menší koule z cedrového dřeva). Primárně je to určeno jako ochrana proti molům, ale mě se ta vůně strašně líbila. Jen si nejsem jistá, jestli budou k dostání i v Čechách, nikdy jsem to tady neviděla.
Registrace: 28.9. 2006 Příspěvky: 5036 Bydliště: Všude dobře, tak co doma?......
Zaslal: st červenec 18, 2012 6:33 pm Předmět:
Heřmánek, kdekteré voňavé mýdlo a úplně největším favoritem je kapka éteráku LitseaCubeba Ani se nemusí dávat mezi prádlo, stačí kápnout na papírek a zavřít skříň.
Cedrové kuličky....kdysi pradávno jsem měla od kamarádky dva kousky dovezené odněkud ze zahraničí a i kyž už po letech nenavoněly prádlo, samy o sobě voněly pořád. Pak jsem koupila na tržišti podobné, ale ty byly jenom napuštěné nějakou odfláknutou vůní a po pár týdnech už nevoněly, spíš naopak. _________________ http://picasaweb.google.com/Sojsinka
...... na FB "Sojsinka tašky"
Moje nápady na tvoření s dětmi, přidejte se na FB do skupiny Sojsinka - studánka nápadů
Miluju tymián, taky máme v rodině migrény a levandule jevyvolává, u prababi všechny skříně a zásuvky jím voněly, ale netuším v jaké formě to používala, zemřela když jsem byla v první třídě a vonělo to ještě hodně let. Nenapadlo mě zeptat se babi a ... bohužel už to nejde.
OT hledám ty cedrové kuličky a našla jsem toto, proč asi všude měla dečky nebo papír v dřevěných skříních a poličkách, to by mě fakt nenapadlo:
Nebezpečí hrozící z holého dřeva: Holé dřevo obsahuje kyselou látku zvanou lignin - pokud položíte panenky na samotné holé dřevo, tkanina může začít hnědnout; v podstatě se pomalu spaluje. Nikdy proto nepokládejte nic na dřevo, které není něčím zakryto. Na police můžete jako překážku položit mušelínovou tkaninu, jako podklad je naprosto dostačující. http://www.dekoracedarky.cz/info/udrzba-panenek/
NO dá se použít v podstatě jakýkoliv ét. olej. Nakapat na nějaký papírový kapesník. Některé jsou hodně těkavé (citrusy a pod.) takže to moc nevydrží. Jinak se používají ty cedrové kuličky nebo ta mýdla.
Litsea vydrží hodně. Jen bych dávala pozor, protože nějaké éo mohou barvit, tak aby to prádlo pak nemělo fleky..
Všechny krabičky a obaly od mýdel dávám dozadu do prádelníku (aby to nebylo vidět) a postupně obměňuji. A musím říct, že při otevření skříně to hned voooonííííí, i prádlo, přestože peru ve voňavém - voní pak ještě víc .
Registrace: 16.7. 2007 Příspěvky: 2750 Bydliště: Hradec Králové
Zaslal: st červenec 18, 2012 9:06 pm Předmět:
Tak abych taky přidala nějaké info, ne jen sosala tipy od vás ....po dalším googlení jsem objevila, že lze užívat i větvičky a listy rozmarýnu. Taky to není špatná vůně...
levandule má odpuzovat moly... já přidávám levandulové sáčky do sušičky a řekla bych, že to funguje... prádlo nevoní nijak výrazně (já to teda necítím), ale moly nemáme a ani mi pak ve skříni "nezasmrádne"... ale mrknu na ten tymián a ostatní... rozmarýnu mám na zahradě... cedrové kuličky neznám, tak taky prozkoumám...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.