Zaslal: po červenec 16, 2012 11:01 pm Předmět: Výročí narozenin zemřelého?
Ahoj holky,
chtěla bych poradit - svagr spáchal vloni sebevraždu a koncem měsíce mělo být jeho velmi kulaté výročí narození. Podle tchána je tchýně v poslední době zase nějaká rozložená, myslím, že to bude částečně i tím.
Premýšlím, jestli by bylo vhodné to jeho výročí nějak připomenout. Jasně že jeho rodiče sami si zavzpomínají, ale jestli třeba bychom se měli taky nějak přidat, říkám si, že by je to třeba potěšilo, i když zas možná si raději popláčou někde sami. Tak nevím, asi by bylo nejlepší se jich napřímo zeptat, ale co myslíte?
Já bych to s nima samozřejmě probrala, jen přemýšlím, jestli to vůbec načínat, upřímně nevím, co jako konkrétně by to mělo být, tak maximálně asi zajít společně na hřbitov.
Inko Ž
Za sebe ...
Určitě by mi potěšilo, kdyby si někdo i třeba mimo rodinu vzpomněl, že dotyčný měl mít narozeniny. Určitě bych ale nestála o nějaké posezení nebo tak něco, které by bylo kvůli tomu. To by mi nejspíš na několik dní dost rozhodilo možná ještě dneska.
Jak už tady padlo, každý na to může mít jiný názor, takže se neboj a zmiň se nějak opatrně před tchýní a uvidíš jak dál podle její reakce. Že jí to výročí rozhodilo je jistota taky si vždy vzpomenu a mrzí mi, že ostatní dělaj jakoby nic. Jenže většina lidí se holt bojí tohle téma vůbec načnout a pro ty zbylé je to už prostě pasé, což je, myslím, normální. Neboj časem se to bude lepšit, mně trvalo zhruba 2roky než jsem se začala zas cítit normálně. _________________ I ZA MRAKY POŘÁD SVÍTÍ SLUNÍČKO
Tomášek 9/2010, Martínek 5/2007
Verunka 7/2013?
Přes Palubu - SLEVA pro BC
- 10% DĚTSKÉ BOBY, SÁŇKY, ... zn. Alpen Gaudi
Naposledy upravil Vydra dne út červenec 17, 2012 12:27 am, celkově upraveno 2 krát.
Já bych to s nima samozřejmě probrala, jen přemýšlím, jestli to vůbec načínat, upřímně nevím, co jako konkrétně by to mělo být, tak maximálně asi zajít společně na hřbitov.
Inko Ž
Myslím, že to je dobrý nápad, ale uvidíš podle reakce, může být, že tam potřebujou jít jen sami.
To že je tchýně teď trochu jiná, je normální, ono to zas po nějaké době přejde. Jde to v takových vlnách, někdy je líp a někdy zas hůř. Je potřeba si to odžít a čas pomáhá hodně. _________________ I ZA MRAKY POŘÁD SVÍTÍ SLUNÍČKO
Tomášek 9/2010, Martínek 5/2007
Verunka 7/2013?
Přes Palubu - SLEVA pro BC
- 10% DĚTSKÉ BOBY, SÁŇKY, ... zn. Alpen Gaudi
to záleží na člověku - ale možná bych se tchýně optala, prostě bych řekla něco jako "hele, XY by měl mít narozeniny, chtěla bych zajít na hřbitov s kytičkou, chceš jít se mnou"?
Prostě jí nějak sdělit že 1) si to pamatuješ 2) můžeš být s ní (může být ona s tebou). 3) necháš jí možnost ústupu typu, že nechce jít s tebou, že si nepřeje abys tam nosila kytky, že si přeje zavzpomínat nějak jinak...
Registrace: 16.1. 2009 Příspěvky: 2785 Bydliště: JM
Zaslal: út červenec 17, 2012 8:10 am Předmět:
my chodíme na hřbitov na každé narozeniny, úmrtí, dušičky a Vánoce. Přijde mi to tak nějak samozřejmé. Nenosím kytky, pouze zapálím svíčku.
V rodině jsme "neslavili" - přijde mi, že není co ke slavení. Ke vzpomínce ale rozhodně ano. Formu bych nechala na zvyklostech rodiny, kytkou a svíčkou nic nepokazíš, spíš naopak.
Registrace: 10.4. 2007 Příspěvky: 543 Bydliště: Č. Budějovice
Zaslal: út červenec 17, 2012 9:11 am Předmět:
U nas se taky chodi na hrbitov zapalit svicku a dat kyticku. Spis bych se zeptala tchyne, jestli tam zajdete spolecne nebo chteji jit sami. _________________
u nas bezne doma hori na narozeniny svicka, davame i kvety na hrob - to teda priznavam, ze ja ne vzdy a vsem, nejak na ty hroby nejsem. A taky cast rodiny chodime na turu - memorial strejdy viktora.
oml se za inko, nechci byt dohledatelna diky memorialu
Všem děkuju za reakce, vyjasnila jsem si, že jediné co se dá dělat je případně jít společně na hřbitov, ale hlavně to "jen" navrhnu a pak se uvidí. Věřím, že minimálně ocení tu snahu..
Inko Ž
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.