Hlavicka baby-cafe.cz
Přihlásit    Poslat článek Chat    Vyhledávání
Reklama
Menu
BC BURZA PRÁCE/BYDLENÍ
Reklama
Hromadné nákupy s Baby-Café.cz!
Všiváčky z UK

Merino tílka

BC "bedýnky"

Flexi8 - sponky

Flexi8 - burza

Oleje a eteráky

Vanilkové lusky

Krůty

KOŘENÍ

Poslední komentáře  
· 1 Sebedestruktivní...
· 2 PLenčin páteční trapas
· 3 Máš, cos chtěla!
· 4 PLenčin páteční trapas
· 5 Máš, cos chtěla!
DOBROAKCE
BC dětský den na hradě Hněvín (2.6.2013)

BC srocení 2013

Co vás (nejen) dneska potěšilo?

Poslední diskuse
· 1 Dobrý dort na Českolipsku
· 2 Blokace "hrudníku"
· 3 Šaty pro družičku
· 4 Karlovarsko
· 5 Stara verze Skype
· 6 První česká paterčata
· 7 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
· 8 Jak opravdu zlikvidovat vši?
· 9 Likvidace černiska
· 10 Změna příjmení - soudně

Poslední týden

SOUTĚŽE NA BC!!!

Vyhrajte :

1000 Kč k nákupu bot :-)

plenku Bambee

Dětskou mikinu z dílny Angel-wings

Literární RUMování

Diskusní příspěvky
·  1 semináře přírodní domácí kosmetiky
·  2 CO VÁS (nejen) DNESKA POTĚŠILO? :-)
·  3 zahrádka jinak
·  4 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
·  5 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
·  6 Stara verze Skype
·  7 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
·  8 Blokace "hrudníku"
·  9 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
·  10 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
Sponzorované odkazy

Diskuse

baby-cafe.cz
Pro diskusi o čemkoli...

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Družstevní byt - jde přidat manželku?

Přidat nové téma    Zaslat odpověď       Obsah fóra baby-cafe.cz Potřebuji pomoc - s bydlením
Přidat do záložek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kami007
Klábosilka
Klábosilka

Registrace: 19.1. 2007

PříspěvekZaslal: po červenec 16, 2012 10:16 pm    Předmět: Družstevní byt - jde přidat manželku? Citovat

Hezký večer všem, jdu pro chytré rady tam kde se ví většinou vše :o)
Manžel má družstevní byt, získal ho před svatbou, od maminky která na něj převedla svůj podíl (ěla pak věcné břemeno a le pak získal svůj byt)...pak jsme se vzali a teď po pár letech jsme usoudili (tedy já Vychechtaný ) že je na čase abych byla trochu jištěná a aby byl byt na oba...ale ouha..na družstvu nám tvrdí že to nejde a že když nabyl členství (tedy bytu - ach to názvosloví, trochu v něm plavu, kdyžtak opravujte) před sňatkem, nemůže mě připsat - předat mi půlku - přidat mě..a prostě bude zbytek života (tedy spíš do převedení do osobního vlastnictví jen na něj...fakt je to tak?
Díky moc!
Kami007
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Pon
Treperenda
Treperenda

Registrace: 21.1. 2009

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 12:19 am    Předmět: Citovat

Muze ti ho prodat ne? Vychechtaný Pak budete jako manzele spoluvlastnici clenskeho podilu automaticky. Vychechtaný

http://www.penize.cz/obchodni-pravo/227256-sjm
Blanka2
Moderátor FFF
Moderátor FFF

Registrace: 22.9. 2006

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 5:52 am    Předmět: Citovat

jde to - já jsme členem družstva byla před svatbou a manžel po svatbě požádal a je nějak "spoluvlastník" nebo snad má připsaná práva na užívání (nájem?) - je to čistě, kdyby se cokoli komukoli z nás něco stalo, at má na byt nárok (přesný název nevím, určitě bude na netu).
Vím, že pokud získají manželé byt po svatbě - můžou požádat o společné členství, ale proč to také nejde, pokud získá jeden byt před svatbou netuším, je to trošku postavené na hlavu podle mě.

http://obcanske.juristic.cz/544602/index.html
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Anulenka
Treperenda
Treperenda

Registrace: 8.2. 2007

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 11:01 am    Předmět: Citovat

Tobě vzniklo sňatkem právo nájmu - takže máte společný nájem bytu, ale manželovi zůstane výlučné členství.
Společné členství Vám může vzniknout leda, kdybyste je manželé nabyli za trvání manželství, jinak ne.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Kami007
Klábosilka
Klábosilka

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 12:05 pm    Předmět: Citovat

Tak díky za potvrzení - bohužel :o) Takže je rizikové vdávat se za družstevníky :o)))))) při případném rozvodu máte houby :o)
Romka
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 14.11. 2007

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 12:32 pm    Předmět: Citovat

My jsme před léty řešili podobnou situaci. Družstevní byt jsme si kupovali před svatbou společně, manžel si bral stavebko, takže členem družstva byl on a já tam měla jen trvalý pobyt. Nechtěli jsme se brát narychlo jen kvůli bytu. Po svatbě jsme udělali převod členských práv na mne a jako manželům nám vzniklo společné členství. Následně jsme se po převodu do osobního vlastnictví stali vlastníky oba dva.
Tento postup nám tehdy poradili přímo na družstvu.
Zkus se podívat do stanov vašeho družstva, třeba tam budou mít nějaký postup pro podobné situace.
Romana
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Gejby
Krafařka
Krafařka

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 3:54 pm    Předmět: Citovat

A co darovat tu půlku bytu ?
Missorka
Adminka
Adminka

Registrace: 19.9. 2006

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 3:56 pm    Předmět: Citovat

Gejby napsal:
A co darovat tu půlku bytu ?

Podle mě u družstevního bytu žádná půlka neexistuje...
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Kami007
Klábosilka
Klábosilka

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 3:57 pm    Předmět: Citovat

Romka měla podle mě super nápad, má to logiku a hlavně jim to fungovalo :o) vyzkoušíme :o)
Díky!

Na družstvu mi asi neporadí, ptala jsem se právě členky představenstva a ta mi řekal že to nejde nijak..asi to tu ještě nikdo nedořešoval
Pajdule
Treperenda
Treperenda

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 11:10 pm    Předmět: Citovat

Ahoj, čistě ze zvědavosti - pokud bys ty dostala od maminky jako svobodná byt (družstevní podíl), byla bys stejně odhodlaná věnovat polovinu toho podílu manželovi, abys ho zajistila (zřejmě pro případ rozvodu) ?
Protože zajištění pro případ smrti je ze zákona samozřejmě dědictvím vyřešeno (do toho spadá i družstevní podíl, pokud se nemýlím). A pokud bude družstvo byt v budoucnu prodávat do OV, nabyde jej manžel už jako ženatý (nebo vy oba), takže pak bude společným jměním ?
Kami007
Klábosilka
Klábosilka

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 6:58 am    Předmět: Citovat

Myslím že převod do OV se bude týkat jen toho koho je teď členský podíl....a a no, myslím že bych ochotná byla, nicméně jde hlavně o děti (teré bych měla spíš já než manžel)...nikdy člověk neví co komu "rupne" v bedně a za současné situace bych mohla zůstat na ulici s dvěma dětma...
Zuza77
Drbna
Drbna

Registrace: 29.11. 2009

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 7:31 am    Předmět: Citovat

Pajdule, jen chci upozornit, že pokud nabyl jeden z manželů družstevní podíl před manželstvím, tak převod do OV bude většinou taky pouze k jeho prospěchu, nikoliv obou manželů. "Cena" za převod do OV není nikdy cenou bytu a v podstatě se to považuje jen za jiný druh vlastnictví téhož, tedy před svatbou darovaný podíl se změní na na vlastnictví bytu, ale pořád se jedná prakticky o stejnou hodnotu ve vlastnictví pouze toho jednoho z manželů.
Je na to pár let starý judikát NS.

K diskuzi v SJM je pouze případné zhodnocení bytu.

Řešení Romky mi přijde jako fakt dobrý nápad. Zajímaly by mě zkušenosti s případným rozdělením SJM v takovém případě, jako co kdo může na tom vymyslet... Ale lepší je samozřejmě rozdělení sjm neřešit Veselý
Romka
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 14.11. 2007

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 8:42 am    Předmět: Citovat

Je pravda, že my jsme tehdy měli trochu jinou startovací pozici, než Kami. Začínali jsme společný život společnou koupí bytu, do kterého jsme oba dva investovali veškeré svoje peníze. Bytů v OV tu bylo tehdy málo, tak jsme šli do družstevního, který koupil muž na sebe a moji finanční účast jsme si právně ošetřili. Po svatbě jsme postupovali, tak jak jsem už popsala.
Nevím ovšem, jestli bych požadovala po manželovi převod bytu, který by byl před svatbou výlučně jeho. Asi bych spíš věřila, že jsem si vzala férového chlapa, který by mne v případě rozvodu nevyrazil s dětmi na ulici.
Ale samozřejmě každý to máme nastavené jinak, takže obavy Kami i chápu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra baby-cafe.cz Potřebuji pomoc - s bydlením Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1
Přidat do záložek

Přejít na: