Zaslal: po červenec 16, 2012 7:42 pm Předmět: Vchodové dveře s madlem - zkušenosti
Ahoj,
vybíráme vchodové dveře a už jsme skoro rozhodlí pro madlo místo kliky.
Kouli už nechci, přece jen, když odbíhám ze zahrady na wc, je to zatěžující a madlo se mi moc líbí i jako doplněk.
Vybrali jsme tuto variantu (jen v jiné barvě a od jiné firmy):
Registrace: 10.1. 2007 Příspěvky: 3192 Bydliště: Praha
Zaslal: po červenec 16, 2012 8:05 pm Předmět:
Nevím, jak si představuješ rozdíl mezi madlem a koulí, oboje funguje jen jako chyt, dveře se otvírají klíčem. Madlo zvenku máme, zevnitř kliku, dovírání funguje tak nějak stejně jako na jinám systému.
Maggiemae, ten rozdíl vidím v tom, že pokud dveře nezamknu, ale jsou jen zavřené, zatáhnu za madlo, aniž bych použila klíče, i jsme to tak probírali s truhlářem. Dřív jsme měli pevnou neotočnou kouli, tam byly klíče opravdu zapotřebí při pouhém zavření.
Jsi s madlem spokojená nebo bys už raději volila kliku?
No jasně, Honey, madlo neovlivní otevírání, resp. dovření dveří. Možná se lépe chytá než koule ale jinak je to to na stejném principu. Když není zamčeno, tak vezmeš za madlo a otevřeš si. Když je, nejdřív odemkneš.
Naši ve firmě mají madlo zvenku i zevnitř. Do dveří se stačí jen opřít a otevřou se, ale těsní jako by byly zavřeny klikou. Třeba v zimě nejsou ždáný tepelný úniky atd.. Rozdíl je pouze v designu a v kování. U madla je takovej oválek, co se jakoby protáčí, kdyžto u kliky je takovej rádoby trojúhelník, který do otvoru zaklapne a z venku neotevřeš jinak než klíčem.
Myslím, že pokud budeš mít madlo jen z venku a zevnitř kliku, tak to nic neřeší. Tedy pouze designově máš zvenku madlo místo koule.
Snad jsem to napsala pochopitelně.
Registrace: 25.10. 2010 Příspěvky: 4418 Bydliště: Nemecko
Zaslal: po červenec 16, 2012 8:41 pm Předmět:
Honey napsal:
Jj, Josefko, o to mi právě jde, abych nemusela použít klíče při pouhém zavření bez uzamknutí. Takže bys šla do madla znovu? ;)
Nezalezi spis na zamku? Mame dvere s madlem a i kdyz zamceno neni, tak si neotevru, pokud tam neni na zamku posunuty takovy zobacek/packa. Kdyz je, tak jen zatlacim.
Novajdo, ano ano, teď jsi to vystihla - budeme mít madlo z obou stran. S válečkem. A děkuju za recenzi ;)
Jinak se omlouvám za zmatení, netušila jsem, že těch zámků/možností je tolik..
Registrace: 10.1. 2007 Příspěvky: 3192 Bydliště: Praha
Zaslal: po červenec 16, 2012 9:31 pm Předmět:
Aha, tak my máme madlo napevno, ne jako speciální systém, pro naše účely (dveře rovnou na ulici) by to ani nebylo vhodné. Jinak to zní zajímavě a užitečně, podobně nám funguje zaklapávání dveří na terasu.
Lasičko, ano, líbí se mi esteticky víc než klika k typu dveří, který jsme vybrali.
Oproti kouli je tam navíc ta výhoda procházení bez použití klíče, když nosím občerstvení na zahradu, jdu víckrát po sobě atd...
Děkuju za postřehy ;)
Naposledy upravil Honey dne st červenec 18, 2012 8:05 pm, celkově upraveno 1 krát.
Honey, díky za odpověď. Kamarádka má otáčecí kouli a taky to není špatný. Ještě mě napadlo, lze dveře zavřít úplně potichu? Když se s nima vlastně musí bouchnout... My mám takto řešeny dveře na balkon a když se otvírají nebo zavírají, musí se s nima trhnout a všechny ostatní dveře v domě u toho poskočí - asi podtlakem.
Lasicko, to by mě právě taky zajímalo, jak to mají ostatní s dvoumadlovými dveřmi. Podle truhláře jsem pochopila, že záleží na konkrétním mechanismu a dovírat by se měly samy, rychlost dovírání je prý nastavitelná regulací, ale taky si to nedovedu přesně představit.
zajímavé názory - madlo by se mi taky moc líbilo, ale...
mívali jsme tady kliku, leč některé babky si v naprosté pohodě otevřely a vlezly až do baráku - bez zvonění
v létě bych uvítala možnost otvírání bez klíče ( teď máme pevnou kouli ), přece jen se furt courá, ale zas ta nutnost neustálého zamykání mě dost prudí a v případě, že zamknu, stejně musí všichni ostatní vytáhnout klíče _________________ Dragon's cave - blog My handwork DST Gallery
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.