Zaslal: so červenec 14, 2012 3:20 pm Předmět: Kočka k malým dětem - náročnost.
Ahoj chovatelky, nějak mě přepadla myšlenka pořídit nám kočku Máme autistického kluka (moc hodného) a roční holčičku a já si neumím představit, jak to s kočkama chodí. Měla jsem psa. Jak tak koukám na netu, mám už pocit, že bych si měla připravit tak 10 tisíc na výbavu, tak by mě zajímalo, co vše je třeba a co už je "nadstandart" u lidí, co mají zvíře místo dítěte. Je náročné starat se o kočku? Zvládneme to?
Taky, jak rychle je kotě schopné naučit se na záchod a jestli je možné "vychovat" ho, aby nelezlo na stůl a linku. Manžel mi to totiž popisuje asi tak, že všechno, co neuklidím, shodí a já nějak nezvládám uklízet všechno Taky máme police s hrnky a pod., ale to snad všichni.
Jestli se tady najde někdo s dítětem s hendikepem a kočkou k tomu, budu za zkušenosti obzvláště vděčná.
Koček máme sedm... Pokud budeš kupovat kočku z CHS, bude na záchod naučená... Takže kočka potřebuje - kočičí záchod (já doporučuju krytý), do něj kočkolit a nějakou vyběračku na exkrementy.
Pak misku s vodou a misku na granule (jiné jídlo).
Pak hodně lásky a pozornosti.
Co se týče lezení, máme sedm koček a jako občas na stůl lezou, naučila jsem se uklízet zejména jídlo (nelze nechat rozmrazovat maso ve dřezu, nelze dojíst oběd a nechat řízky stydnout někde volně přístupné). Nicméně zatím nám nic nerozbily . Pak je fajn nějaké škrabadlo, pokud se vám vejde, ale není to rozhodně nutnost, spíš nadstandard. Hračka - ideálně papírek na provázku, zábava na dlouhé hodiny (pro kočky i děti).
Ad autismus tvého synka - nevidím jako problém, naše kočky s dětma vycházejí, pokud mají (kočky) pocit, že už toho bylo dost, zalezou na místo, kam na ně děti nemůžou (máme kočičí sloup). Mám velmi dobrou zkušenost s mrňavejma dětma a kočkama - nikdy žádná neublížila miminu nebo batoleti, některé kočky se dobrovolně nechávaj normálně týrat (jako že je třeba Vašek nosil za hlavu svého času a stejně za ním vždycky znova přišly - teď jsem podobné fotky viděla i u Claricie.). Když tak se ptej.
Jsem "chovatel" začátečník. Kočky máme rok - ale považuju je za nejlepší zvíře k dětem. Jsou dost kontaktní na to, aby se k nim děti naučily chovat (že se jim něco dělá a něco nedělá, že jsou živí a mají své potřeby atd). A zase jsou dost málo nebezpečné. Nějaký škrábaneček děti přežijí, nedochází k velkým úrazům, a aspoň se naučí, že takhle už ne. Ale obvykle kočka dřív odejde z dosahu, než že škrábne.
Vzali jsme si kočičku z útulku. Paní nám skvěle poradila - rovnou jsme říkali, že je to k malým dětem a i jsme tam vtrhli opakovaně celá rodina. Nabídla nám, které kočičky mají povahu, aby tohle zvládly. Výběr byl dokonalý.
Potřeby - miska, voda, granule. Za nej hračku si zvolila plastové figurky z člověče nezlob se, které nám systematicky vykrádá. Máme maličké nenápadné škrabadlo. Dostala svůj polštář, ale mnohem víc se jí líbí můj polštář. Jo a pořídili jsme vlastně plastovou přepravku. Další náklady pouze na očkování a nějakou antiparazitní chemii. Toť vše.
Doporučuju
www.srdcemprokocky.cz Jsou tam senzační. Jezdíme i jen na podívání a třeba pomoct, když to jde. Jejich stránky jsou moc zajímavé, xkrát denně aktualizované (paní je trochu webový maniak). Koukni do sekce "co se děje...", ale dnes jsou jeden den pryč, tak jsou zprávy trošku jiného charakteru A mají spoustu koťat (k deseti jsem jim tak nějak pomohla, že jsem přivezla venkovní toulavky na kastraci a ony jim tam porodily )
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: so červenec 14, 2012 3:59 pm Předmět:
Cha, prej 10tisíc
Naše kočky mají asi stoletou fotomisku - kryju jí krabicí, když začne být krabice cítit (stejně jako páni se i kocouři občas netrefí ;)), tak s ní zamulčuju záhon, nebo se dá spálit/vyhodit.
Na jídlo mají starý pekáč (dobře se k němu naskádají) a šplahla máme přírodní (stromy ).
To máš jako u všeho, potřeby pro zvířata (nebo třeba pro děti, auta, apod) je byznis, je potřeba je prodat, tak ti vsugerují, že bez nich tvé zvířátko nebude šťastné. A stejně jako u všeho jiného se to dá nahradit lacinou variantou, a nebo vynechat úplně.
Ale záchod, stelivo do něj, misku bude prostě číča potřebovat a je fuk, zda to bude samodomo, nebo luxus první třídy.
Co se týká koček a dětí, je to individuální, jsou kočky, které se nechají "týrat" a ještě při tom předou, a pak ty, které před dětmi prchají, nebo se oženou.
A dovolím si reklamku, máme čerstvá (jednodenní ;) miminka, od kočičky, ke které si děti mohou dovolit cokoliv, a ještě navíc loví myši, hryzce i potkana má na kontě
Nojo, na záchod jsem zapomněla - koupili jsme nejlevnější (hodil se barevně ), co měl boudičku (aby stelivo nelítalo kolem).
Kočky z útulku jsou na něj naučené všechny - včetně koťat když jdou do rodiny.
Registrace: 4.9. 2007 Příspěvky: 97 Bydliště: Kralupy nad Vltavou
Zaslal: so červenec 14, 2012 4:37 pm Předmět:
U nás koťata učí na záchod vždycky kočičí máma, takže to je bez práce a ve srovnáním se psem mi kočka přijde samoobslužná. Na linku a na stůl nelezou, tedy nelezou když jsme doma, když tu nejsme, tak určitě ano. V tomhle smru jsou kočky fakt tvrdohlavé . K dětem záleží na povaze, z našich deseti si nechá tahat osm, nejstarší desetiletá "babka" bývá protivná a taky jedna kočka je na děti drzá... spíš mám zkušenost, že koťata škrábnou v zápalu hry, proto moc nedoporučuji učit je hrát si s lidskou rukou. Jo a škrábání je pro ně nutnost, takže pokud nemají možnost škrábat venku, tak škrabadlo (stačí i malé) určitě ano - opravdu nemá smysl je to zkoušet odnaučit, značí si tak teritorium a lepší škrabadlo než nábytek (vlastně stačí i kus starého koberce).
Registrace: 29.10. 2006 Příspěvky: 5334 Bydliště: Praha
Zaslal: so červenec 14, 2012 6:30 pm Předmět:
Gapka napsal:
Jani, zvládneme kočku??
Přemýšlím nad ní hlavně kvůli H.
Gábi, zvládnete, v pohodě. Já jsem se vždycky divila, jak se naši kočičáci nechali od mrňousů tahat. Kdyby to dělal dospělej, tak ho seknou. _________________ Naja, Michal 7/96, Terezka 10/04
Registrace: 29.12. 2009 Příspěvky: 205 Bydliště: Praha 2
Zaslal: so červenec 14, 2012 7:02 pm Předmět:
Moje dcera strašně žadoní o kočku. Ale já nevím. Bydlíme v bytě na Vinohradech, chata žádná, aby se kočka občas vyvenčila. Nějak by mi jí bylo líto. Co myslíte?
A taky co chlupy, je jich hodně? Jsem sice alergická na psy, ale moje teta má kočku a taky mi to úplně nesvědčí..¨
Ráda bych dceři vyhověla, ale zatím to vypadá spíš jen na morče. ale sama vím, že kdyby mi v dětství někdo místo psa, kterého jsem moc chtěla a měla, nabídl morče, nebyla bych vůbec nadšená..
Naše kočka je teda jedna z těch, co na sebe jen tak někoho sáhnout nenechá a Jáchyma už několikrát sekla (většinou se jen ožene bez drápů, ale několikrát už došlo i na drápy), takže jejich kontakt musíme zatím hlídat. Sama od sebe ale nikdy nezaútočila, jen si hodně hájí svůj prostor... Docela vám závidím ty muchlací kočky Ta naše se mazlí fakt, jen když si sama přijde a to je vzácné...
Doporučila bych si pořídit možná trochu odrostěljší kotě, u kterého už bude zřejmá povaha. Já uvažuju, že bychom takto pořídili druhou... _________________
Moje dcera strašně žadoní o kočku. Ale já nevím. Bydlíme v bytě na Vinohradech, chata žádná, aby se kočka občas vyvenčila. Nějak by mi jí bylo líto. Co myslíte?
A taky co chlupy, je jich hodně? Jsem sice alergická na psy, ale moje teta má kočku a taky mi to úplně nesvědčí..¨
Ráda bych dceři vyhověla, ale zatím to vypadá spíš jen na morče. ale sama vím, že kdyby mi v dětství někdo místo psa, kterého jsem moc chtěla a měla, nabídl morče, nebyla bych vůbec nadšená..
Můj muž má na kočky zjištěnou alergii, ale šli jsme do toho a nijak se mu to neprojevuje...což ale je hodně individuální. A my mámě kočku bytovou, nikdy venku nežila a nepřijde mi, že by strádala...samozřejmě přirozené to pro ní není (ale to pro morče žít v bedýnce taky není), ale je spousta bytových koček, co jsou spokojené. Blbý je vzít do bytu kočku, co byla zvyklá žít venku, ta se pak fakt trápí. Ale je to samozřejmě i o postoji člověka. My máme kočku kastrovanou, někdo to ale třeba neuznává.
A chlupy nějaký jsou, ale my jich teda po bytě nemáme moc (nejvíc jich je v pelíškách). A taky máme ideálně barevnou kočku, chlupy má šedivé a ty jsou dost nenápadné
Měli jsme dvě kočky vyloženě bytovky, než jsme se přestěhovali do baráku... Dovoluju si říct, že nestrádali vůbec, prostě spokojený číči. Po aklimatizaci v domě, začli chodit ven a užívaj si to, ale museli si zvyknout a pořád se drží docela dost doma. Kočku v bytě nevidím jako problém.
Registrace: 6.2. 2008 Příspěvky: 2972 Bydliště: Brno
Zaslal: so červenec 14, 2012 7:50 pm Předmět:
Pavka13 - chlupy asi budou vždycky, leda bys pořídila nějakou bezsrstou (Sphynx) - ale to už tedy moc nevypadá jako kočka
V bytě asi bude spokojená, pokud bude na byt zvyklá, jenom pokud máte balkon a je vysoko (anebo není v okolí bezpečno), radši tam dejte nějakou síť, ony ty kočky prý rády padají (a nedopadá to dobře). Lidi na to hodně doporučují firmu K2, ale je s nima strašně dlouhé vyjednávání, i na několik měsíců - čili než to, tak jsem si koupila kočičí síť přes net a instalaci domluvila s místním řemeslníkem. (Nebydlím sice vysoko a v nejbližším okolí je jen malý provoz, akorát jsem měla obavu, že se truhlík někde ztratí a nebude se umět vrátit, takže jsem tu síť radši pořídila.)
Registrace: 29.12. 2009 Příspěvky: 205 Bydliště: Praha 2
Zaslal: so červenec 14, 2012 8:06 pm Předmět:
Chlupy jako takový mi nevaděj, ale prostě mi lezou do nosu a pak se mi blbě dýchá. Ale ta holá, to ne, to se mi nelíbí. Jo a to padání - vzpomněla jsem si, že když jsem byla hodně maličká, měli naši kocoura, co spadl ze 7. patra, rád se procházel po římsách balkonu. To bych taky nerada, ale síť?
Tak jste mi nasadily brouka do hlavy - bytová kočka? A to jsou nějaký speciální, nebo prostě kočky, co od narození nevyšly z bytu?
Já nevím. A to vůbec nemluvím o muži, kterej tak tak skousnul morče ....
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.