Zaslal: st červenec 11, 2012 11:52 am Předmět: Domácí porod - poporodní péče
Ahoj holky, co jste rodili samy doma,potřebovala bych poradit. Možná pojedu sestře k porodu doma, bude rodit třetí, oba porody byly překotné, nejspíš to nestihnu. PA není dostupná (má dovolenou a stejně je daleko), pediatra by přijela po porodu, až jí někdo přiveze. Zajímalo by mě teda spíš věci z péče po porodu..Jak na placentu? Jak dlouho čekat? Nějaký tip pro snažší porod placenty? Jak ošetřit mimino? Něco vím ze svých porodů, ale většinu věcí dělala PA a já byla v euforii, tak si zase tak nevzpomínám.
Děkuji za tipy a rady (k věci:)
Inko M.
kód kablko? ano, situace je fakt kablko...
Nevím, ale nestálo by za to, té PA alespoň zavolat a poptat se, jestli by někdo nemohl zaskočit za ni? Nemám pocit, že bys tak úplně přesně věděla, co dělat, kdyby situace nebyla ideální, možná by nebylo od věci mít nějakou PA alespoň "na telefonu".
J. _________________ http://z-kultury-i-nekultury.blogspot.cz/2013/05/na-brehu_21.html
Registrace: 9.1. 2007 Příspěvky: 5138 Bydliště: Praha 4
Zaslal: st červenec 11, 2012 2:17 pm Předmět:
doporučovala bych sehnat si PA, aby chodila alespoň po porodu - ke mě po druhém i třetím porodu PA docházela ještě týden (cca 3-4 návštěvy). Prohledla miminko i mě.
Pediatra přijela po obou porodech k nám domů. (druhý ambulantní, třetí domácí).
A není to trochu úlet, neasistovaný porod, u kterého pořádně nikdo neví co a jak? Domácím porodům určitě fandím, ale takovouhle divočinou si nejsem moc jistá...
PA na telefonu bude, péče PA po porodu je dobrý nápad. I když celá ta situace pozvat si k sobě PA až po porodu, protože k porodu domů přijít nemůže je naprd.
Inko M.
No tak snad se to nedostane na veřejnost.. A třeba mají fakt zkušenost, že porodí ani neví jak... No jasně, může to být pokaždý jiný. Prostě moc tomu nerozumím.
Registrace: 13.12. 2007 Příspěvky: 21768 Bydliště: Where my body lies, my head is home.
Zaslal: st červenec 11, 2012 2:59 pm Předmět:
Tak ono je to nelegální tak jako tak, protože žádná PA v současnosti k domporodu oficiální povolení nemá.
Spíš by mě zajímalo, jestli se kritici a odpůrci chytnou za nos v tom, že ženské nutí, aby se takhle pokoutně ponižovaly, místo aby měly aspoň nějakou základní péči přístupnou, byť placenou z vlastního. (To je jen řečnická otázka, jistěže ne, mají přece zajištěné porodnice.)
Tak ono je to nelegální tak jako tak, protože žádná PA v současnosti k domporodu oficiální povolení nemá.
Spíš by mě zajímalo, jestli se kritici a odpůrci chytnou za nos v tom, že ženské nutí, aby se takhle pokoutně ponižovaly, místo aby měly aspoň nějakou základní péči přístupnou, byť placenou z vlastního. (To je jen řečnická otázka, jistěže ne, mají přece zajištěné porodnice.)
jenze tohle nevypada jako neco , kde by se odpurce mel chytil za nos... spis to vypada jako ze dotycna chce rodit doma za kazdou cenu a jeji PA ma dovolenou a nahradu za sebe nema... nevypada to, ze zucasneni vedi co delaji..
Registrace: 13.12. 2007 Příspěvky: 21768 Bydliště: Where my body lies, my head is home.
Zaslal: st červenec 11, 2012 3:22 pm Předmět:
Mischkad napsal:
Gehenna napsal:
jenze tohle nevypada jako neco , kde by se odpurce mel chytil za nos... spis to vypada jako ze dotycna chce rodit doma za kazdou cenu a jeji PA ma dovolenou a nahradu za sebe nema... nevypada to, ze zucasneni vedi co delaji..
To máš těžký, kdyby ta PA byla legální, měla by za sebe legální náhradu... ale pokud je to v současnosti tak, že hlavně mimo Prahu je jedna PA ochotná přijít domů na okruh 100km... tak i kdyby nakrásně o náhradu stála, tak ji prostě nesežene.
Věřím, že mít k přesunu do porodnice zdravotní důvody, tak tam rodit bude, ale personální... no...
Doma jsem nerodila a nehodlám tady moralizovat, tak jen co mě napadá k tématu.
K vypuzení placenty přispívá oxytocin, který se vyplavuje po přisátí miminka. Takže brzy přiložit miminko k prsu. Doma a bez PA bych na placentu čekala max. 2 hodiny. Placentu pořádně prohlédnout, zda kousek nechybí.
Miminko po porodu otřít, aby nebylo mokré, zabalit do plenky (ručníku) a položit na matku, po dotepání pořádně podvázat pupečni šňůru a přestřihnout. Průběžně podvaz kontrolovat.
Poporodní krvácení a poranění u rodičky asi jako laik nebudeš umět posoudit. Ale kdyby se Ti cokoliv nezdálo, volat 155.
Tohle je moralizovat. Tady se zatím jen nahlédlo na věc z nejrůznějších možných úhlů, nikdo tady zakladatelku neumravňuje, ba dokonce ani nekritizuje, pouze některé projevily obavy, aby vše bylo v pořádku.
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 9670 Bydliště: USA, VA
Zaslal: st červenec 11, 2012 6:31 pm Předmět:
Ja naopak vnimam tuto diskuzi jako prinosnou, protoze nastava presne to, na co byli "odpurci DP za kazdou cenu" upozornovani a ukazuje se, ze pro nekterou zenu porod v porodnici proste volba neni. Je to jen jeji vec, ona urcite zvazila vsechna pro a proti a vi, co dela.
S moje PA jsme probiraly take moznost, kdyby k porodu nestihla prijet, takze pupecnik neni ani nutno podvazovat a strihat, o to se umi priroda postarat sama, porozene ditko zkontrolovat, zda dycha, pokud ne, je nutno zkontrolovat pusu, zda neni plna vody, odsat jsk pusu, tak nosik, pokud nepomuze jemna stimulace (treni zad, plosek nohou, trochu studene vody, fouknuti do obliceje), tak opatrne dychat z ust do ust. Miminko je malicke, staci opravdu jen malinko vzduchu. Je dobre hlidat puls nebo tlukot srdce,
Okud netluce, tak pridat i masaz srdce, opravdu jemne, ale tlak na hrudnik takovy, aby se prohnul aspon o 2 cm dovnitr. Samozrejme volat 155. Placenta - ano, stimulace bradavek, prilozeni prcka je nejlepsi, kdyz se nebude chtit prisat, tak aspon kroutit bradavky. Urcite netahat a nezkouset, jestli pujde, dat tomu cas, ale zas necekat do nekonecna. Matky/otce kuze je dostatecne tepla, takze miminko dat na hrud nekomu z nich a pres oba hodit suchy rucnik, deku. Muze byt i cepicka. Krvaceni budete musit posoudit samy, ja nekrvacela nikdy moc, s placentou jsem nemela problem, ale potrebovala jsem vzdy par stehu. Urcite je vice veci, co by se melo ohlidat, tohle je jen takovy zaklad a co mi rychle napadlo. Drzim palce, at je vse bez problemu! Linda _________________
-11 lbs.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.