Já si dělám lák z dílu octa, dvou dílů vody, koření (hořčice, pepř, nové koření, bobkáč) a soli a zásadně vynechávám kopr, česnek a křen. Polovině sklenic přidám kousek feferonky - je to hezké i dobré (svítí, takže si nespleteš). K okurkům přidávám cukr a cibuli. Přelívám horkým nálevem, zavřu a zavařím.
EDIT: Kasio, tak to děláš v podstatě ten náš bez toho česneku a kopru a akorát já ty semínka sypu do nálevu rovnou a nechám přejít varem.
Naposledy upravil Josefka dne po červenec 09, 2012 6:20 pm, celkově upraveno 1 krát.
tak já si bez kopru a česneku neumím okurky představit. Mamka do každé sklenice přidává list černého rybízu a list vinné révy. Recept na nálev z hlavy nevím, ale bude to klasika -ocet, voda, sůl, cukr a přesný počet koření.
tak já si bez kopru a česneku neumím okurky představit. Mamka do každé sklenice přidává list černého rybízu a list vinné révy. Recept na nálev z hlavy nevím, ale bude to klasika -ocet, voda, sůl, cukr a přesný počet koření.
Kristo, to si nepředstavuj, to musíš ochutnat ;) U nás by už nikdo nevzal do pusy právě s tím.
já dělám podle sklenic, na dno každé sklenice dám koření ( bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4-6 kuliček černého pepře, lžičku hořtičného semínka), lžičku a půl soli, lžičku cukru , na hrubá kolečka cibuli cca 1/4 -1/2 střední cibule, kolečko mrkve a snítku květu kopru, naskládám okurky na těsno, přidám nahoru třebas kousek cibule nebo kopru když je místo a naleju deci octa. doplnit vodou a zavařit
dobré jsou i s feferonkama ( dávám kopr), česnekem ( bez kopru), křenem, s koprem, zkoušela jsme řapíkatý celer loni ale neleze nám to
Registrace: 5.8. 2010 Příspěvky: 1760 Bydliště: Moravskoslezský kraj
Zaslal: út červenec 10, 2012 8:11 am Předmět:
Kas cukerín slyším prvně ;) já dávám klasický cukr.
Recept dle mé mamky, ten mi chutná nejvíc:
Do každé láhve:
5 kuliček pepře
2 nové koření
kopr
2 kolečka cibule
4 kolečka mrkve
1/2 lžičky hořč. semínka
Nálev:
0,75l vody, 10 dg cukru, 0,2l octa, 2 dg soli (1 dávka vyjde na 4 láhve 0,7l)
Tenhle nálev používám i do čalamád, červené řepy a i na naložení rybích karbenátků.
Kadý rok zavařujeme asi 20 kg okurek _________________
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.