Zaslal: ne červenec 08, 2012 4:49 pm Předmět: Co je to na kůži - foto
Ahojky,
prosím vás moc o radu. Vrátili jsme se z víkendu a objevili na stehně, na ruce a na rameni takový velký červený flek (5x5 cm) u naší 4 leťačky. Jinak bych řekla, že jí nic netrápí. Nesvědí to, nebolí. Ještě to má na tváři, tu má teda i teplou, ale to máš už asi týden - a já si myslela, že to je modřina nebo nějaká otlačenina nebo jí roste zub.
Zítra zajdu za dr, ale chtěla bych vědět co čekat. Přemýšleli jsme i o pohotovosti, ale nemáme s nima moc dobré zkušenosti.
Teď jsem si uvědomila, že měla asi před měsícem klíště, ale to místo má klidné.
Děkuji za názory.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12828 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: ne červenec 08, 2012 5:13 pm Předmět:
Kdyby to bylo jen na jednom místě, mohl by to být " boreliozový" flek, ale takhle to bude asi nejspíš plíseň či něco obdobného. Pomoct by mohlo TTO ( pokud nepomůže, neuškodí) a do koupání a máchání ocet, aby byla voda slabě kyselá.
Syn měl takových fleků několik- obličej, nohy, pak ruce a byla to borelioza... určitě k dr. i kdyby zesvětlaly, u nás vypadalo že mizí a blednou a tipovala jsem nějakou alergii ale k dr. jsme raději šli
dodávám že klíště neměl, prý je to z čehokoli, od mušek, mikrolarev...
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12828 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: ne červenec 08, 2012 5:54 pm Předmět:
Ono to může být cokoliv, ale pokud okraje šupinkovatí, je to určo plíseň. ani kožaři nejsou moc jednotní v diagnoze, takže pokud to jinak nezlobí, nechala bych to bejt a jen mazala a přidala probiotika na podporu imunity.
Já bych k dr zašla no... taky jsem nevěřila že by to byla borelioza, není to přeci typickej flek a je jich víc... začalo to dvěma flekama na tvářích a večer se přidaly na nohách...
plíseň myslím že je taková jako vystouplá po přejetí prstem
brali mu krev
dostal hnd dávku penicilinu tuším v injekci a 10 dní jsme jezdili na injekce, zkoušli jestli může hýbat končetinama předklonit hlavu atd. a pak ještě 20 dní bral atb tabletách.
po dobrání myslím za měsíc byla kontrolní krev a naštěstí už jsme dál nemuseli chodit
jako za návštěvu nic nedáš, mně se to taky nezdálo na bor. myslela jsem alergie ale dr. byla neoblomná, že ten flek nemusí být jeden typickej a šupajdili jsme do dětské, tam dr. koukl a byl si jistej (chudák mi musel hodně vysvětlovat proč a podle čeho to pozná )
držím palce, třeba to nic nebude, když jo, tak ať je malá brzy fit
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: ne červenec 08, 2012 6:43 pm Předmět:
Erythema migrans (boreliozový flek) NEMUSÍ být na místě, kde bylo přisáté klíště, dokonce může mizet a objeví se jinde (proto migrans), a fleků může být více. Tipuju na borelku, bohužel.
K dr., ten udělá krevní testy a v případě pozitivity (za 2-3 dny výsledek) se podávají ATB. Syn dostal klasické v tabletách, žádné injekce, žádné kontroly, jen po po dobrání (asi za 14 dní) odběr a za 3 měsíce ještě další kontrolní.
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: ne červenec 08, 2012 6:49 pm Předmět:
Llevelyn napsal:
Ono to může být cokoliv, ale pokud okraje šupinkovatí, je to určo plíseň. ani kožaři nejsou moc jednotní v diagnoze, takže pokud to jinak nezlobí, nechala bych to bejt a jen mazala a přidala probiotika na podporu imunity.
Mno, Tomův boreliový flek krásně šupinatěl, byl i plastický, já měla tou dobou po dermatofytoze (přesně plísen, která dělá takové kruhové léze), takže jsem mu to mazala Canestenem.
Jenže, já se mohla zbláznit a servat si svěděním (a když to zasáhlo i nervy tak i bolestí) kůži, jeho to nesvědilo, nebolelo, jen to bylo občas teplejší a šupinatělo.
Fakt to není jen barevná skvrna, a na druhou stranu plísní, které dělají kruhy zase tolik není a jsou docela vzácné.
Holky díky i za zkušenosti,
asi to fakt ta borelioza bude i podle googlových obrázků a srovnání.
Má to nevystouplé, nešupinatí, prostě jen barevné a to klíště tomu napovídá, navíc jsme koukali do kalendáře a bylo před 2 týdny.
Uvidíme, co na to dr. Nemám jít rovnou na infekční do nemocnice?
Můžou to pak chytit někdy znova nebo už je imunita?
A nemám zkušenosti s ATB - to je asi nechodit na sluníčko?
Erythema migrans (boreliozový flek) NEMUSÍ být na místě, kde bylo přisáté klíště, dokonce může mizet a objeví se jinde (proto migrans), a fleků může být více. Tipuju na borelku, bohužel.
K dr., ten udělá krevní testy a v případě pozitivity (za 2-3 dny výsledek) se podávají ATB. Syn dostal klasické v tabletách, žádné injekce, žádné kontroly, jen po po dobrání (asi za 14 dní) odběr a za 3 měsíce ještě další kontrolní.
Taky bych řekla, že by mohlo jít o borreliosu.
Při vysoké pravděpodobnosti se nasazují ATB ihned a nečeká se na výsledky serologie, aby erytema migrans (flek/y- 1. stadium) nepřešlo v 2. stadium.
Ahoj,
taky bych řekla, že jde o boreliozu. Syn měl flek hodně podobný, po tomto stadiu mu tam další den, nebo za dva dny, už nevím...zůstal jen okraj. Opravdu ten střed vymizel, jak píšou, a zůstal jen lem. Šli jsme s tím k dr, bylo to v zimě, flek šel špatně vidět, protože měl od chladu kůži celou světlou. Dr. si nebyla úplně jistá, tak nás poslala na infekční na fakultku, tam to jednoznačně potvrdili. Dostal atb myslím na 14dní. _________________ TOM se narodil 6/2004
ONDRA se narodil 9/2006
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.