Zaslal: st červenec 04, 2012 7:20 pm Předmět: otázka z pracovního práva - návrat do firmy po RD
Hezký podvečer,
potřebovala bych poradit s následující situací:
Jsem doma na RD s dcerou, v srpnu jí budou tři roky a měla bych se vrátit do zaměstnání. Měla jsem na starosti několik obchodů, které však v době, kdy jsem byla na RD majitelé firmy zrušili nebo prodali. Kolegové dostali výpověď nebo přešli pod nové zaměstnavatele.
Zajímalo by mě proto:
- mám se nějak aktivně dopředu ptát, zda o mě budou mít nadále zájem, když jsem zatím neobdržela výpověď? S nikým z firmy jsem po celé tři roky nebyla v kontaktu.
- je povinnost, v případě, že o mě zaměstnavatel dál nebude stát, že mi to musí dát vědět v nějaké lhůtě? Nebo to stačí, až bych přišla první den do práce?
- kdy přesně jsem povinna přijít? První den po třetích narozeninách dcery?
- v případě, že mi zaměstnavatel nenabídne jinou práci, lze to chápat jako výpověď pro nadbytečnost a budu mít nárok na odstupné?
Snad jsem to nastínila srozumitelně.
Moc děkuji za odpovědi a rady.
Omlouvám se, netuším - řeším to samé. Mohla bych přidat otázku? Jsem naprosto ve stejné situaci, navíc těhotná - při pravděpodobném nástupu to na mě, ale nebude vidět, nemám školku - resp. mám jen soukromou, což mi na půl roku nepřijde jako nejlepší řešení.
Podle posledních info, pokud se dohodneme na ukončení prac. poměru, nebo dostanu výpověd, a nastoupím na mateřskou do 180 dní bude mi mateřská počítána podle původního platu před nástupem na první RD. Je to pravda?
Ahoj, pokusím se odpovědět podle svých znalostí prac. práva, určitě se najde někdo další s odpovědí.
- mám se nějak aktivně dopředu ptát, zda o mě budou mít nadále zájem, když jsem zatím neobdržela výpověď? S nikým z firmy jsem po celé tři roky nebyla v kontaktu.
Ze zákona nemáš povinnost se doptávat, můžeš rovnou po RD nastoupit, ale je podle mě lepší se sama ozvat. Napsala bych do firmy oznámení (doporučeně/na dodejku), odkdy nastupuješ zpět do práce. Na to by ti měli zareagovat, uvidíš, s čím přijdou. Pokud firmy prodali a zaměstnanci přešli pod jiného zaměstnavatele, ověřila bych si na OR, komu nyní firma patří a s tím komunikovala.
- je povinnost, v případě, že o mě zaměstnavatel dál nebude stát, že mi to musí dát vědět v nějaké lhůtě? Nebo to stačí, až bych přišla první den do práce?
Teoreticky ti mohou dát výpověď první den, kdy přijdeš do práce. Pakliže by ti ale dali výpověď a nemohli přidělit práci (neměli by pro tebe místo), bude to překážka v práci na straně zaměstnavatele a museli by tě po výpovědní dobu platit 100% průměrného platu. Samozřejmě bys měla nárok na odstupné.
Předpokládám, že ano, RD ti musí poskytnout do dosažení tří let věku dítěte.
- v případě, že mi zaměstnavatel nenabídne jinou práci, lze to chápat jako výpověď pro nadbytečnost a budu mít nárok na odstupné?
Nárok na odstupné mít budeš - ale výpověď ti musí dát písemně s uvedením konkrétního důvodu, samo od sebe nenabídnutí práce výpověď neznamená. V podstatě ti buď musí přidělit práci obdobnou dle prac. smlouvy, pokud práci nemají, dáti ti výpověď + by tě měli výpovědní dobu platit průměrem, nebo by si s vybírala dovolenou - to záleží na domluvě. V praxi se ale spíš v těchto případech uzavírají dohody o ukončení PP, ve kterých je uvedeno odstupné. Záleží na tobě, na co budeš ochotná přistoupit.
Taky se přidám s otázkou, snad nevadí...
Zrovna dnes jsem se byla ptát v bývalé práci, jak to se mnou vypadá, jestli se mnou počítají atd. Dítěti budou 3 roky až za pár měsíců, ale mám sehnanou soukromou školku, kde je podmínkou dávat dítě už od září na 2 dny v týdnu na zvykačku, tak jsem je chtěla využít k tomu, že bych se na částečný úvazek vrátila do práce.
Bohužel práce tam pro mě není a pokud některá holka neodejde na MD, tak ani nebude. Zvýšené množství zakázek patrně nelze očekávat. Až potud je mi to jasné, rozumím tomu a nemám námitek.
V čem je problém? O majiteli firmy je známo, že ještě nikomu nedal odstupné a že to vždycky uhraje na dohodu bez finančního vyrovnánmí. Což se mi z principu nelíbí. Je tam pár nových holek, které podle mě mohly být přijaty jako záskok za MD, čímž by se problém vyřešil.
Můj dotaz je - jaký nátlak mohu očekávat, co všechno proti mě může legálně použít, abych dobrovolně podepsala dohodu bez odstupného? Může mi stanovit jinou pracovní dobu než jsem měla před MD? Může mě přezkušovat z novinek a změn zákonů, které nastaly během mojí MD/RD a pak mě pro neznalost vyhodit? Může kvůli mě udělat změnu vnitropodnikových směrnic tak, abych kvůli něčemu neprošla a mohl se mě zadarmo zbavit? Majitel firmy je docela tvrďák, má za sebou zkušené právníky, trochu mám strach, že se nebude bát použít cokoli, jen aby ušetřil - jenže v mém případě se jedná o částku na odstupném přes 100 tis, čehož se pochopitelně vzdát nechci...
omlouvám se za inko, ale snad je to v tomhle případě pochopitelné
Nemrut, moc děkuji za odpověď. Ještě mám dotaz - viz - cituji:
[color=green]Ze zákona nemáš povinnost se doptávat, můžeš rovnou po RD nastoupit, ale je podle mě lepší se sama ozvat. Napsala bych do firmy oznámení (doporučeně/na dodejku), odkdy nastupuješ zpět do práce. Na to by ti měli zareagovat, uvidíš, s čím přijdou. Pokud firmy prodali a zaměstnanci přešli pod jiného zaměstnavatele, ověřila bych si na OR, komu nyní firma patří a s tím komunikovala. [/col
Jak by mělo takové oznámení formálně vypadat?
Inko s šéfem tvrďákem - z vlastní zkušenosti vím, že to všechno může , bohužel i mnohem víc. Znám případ, kdy zaměstnavatel obvinil zaměstnance z krádeže, měl zkorumpovaného svědka - jiného zaměstnance, a ten křivě obviněný byl nakonec rád, že odešel dohodou bez odstupného. Na to, aby se soudil se nezmohl, rok se léčil z deprese. Zvítězil silnější...
prostě jednoduše napíšeš stručný dopis, že na základě čerpané rodičovské dovolené, který vyprší dne..., kdy tvé dítě XY dosáhne třetího roku věku, oznamuješ, že od ... nastupuješ zpět do pracovního procesu.
Na netu určitě najdeš i nějaký přesný vzor, ale víc není třeba uvádět.
Uvidíš, zda ti na to odpoví. Pokud ne, musíš první den nastoupit do práce, ráno v dobu, odkdy jsi předtím běžně pracovala.
Otázkou je, pokud jsi pracovala na různých místech (obchodech) a nyní po RD nevíš, kam přesně ten den nastoupit - to se kdyžtak zeptej taky v tom dopise, na jaké pracoviště máš po RD přijít. Případně jdi na místo dle prac. smlouvy.
Když by ti neodpověděli, nechali tě přijít do práce a pak s tebou teprve vyjednávali, tak bych se držela toho, na co máš ze zákona právo:
- vrátit se na místo obdobné prac. smlouvě (záleží, co v ní máš přesně uvedeno - podle toho ti musí nabídnout obdobnou práci odpovídající tvým schopnostem). Nemohou tě propustit bez odstupného třeba proto, že ti nabídnou jiné místo, na které ty nemáš kvalifikaci.
- když budou chtít podepsat dohodu, je to oboustranný právní akt (narozdíl od výpovědi, ta je jednostranná a jen se oznamuje druhé straně). S dohodou tedy musíš ty souhlasit, nech si do ní určitě písemně uvést konkrétní částku odstupného, bez toho nepodepisuj. Teoreticky bys mohla požadovat 5 platů (3 jsou odstupné, 2 odpovídají výpovědní době, po kterou by tě museli platit nebo tě ji nechat odpracovat). V praxi ale vím, že spíš se to snaží uhrát na ty 3 platy. Je na tobě, co budeš požadovat.
Inko s drsným šéfem,
budu mít se svým zaměstnavatelem příští rok asi obdobné potíže, navíc jsem tam pracovala v HR, takže přesně vím, jaké praktiky provádí. Taky mi jde o dost velké odstupné. Na mě tlačí nyní ohledně prodloužení RD (Brala jsem si ji na kratší dobu, oni nemají místo a nechtějí mi to přiznat, bojí se, že se fakt vrátím a budou muset platit....já tři roky být doma nechci). Asi bych si rozhovory a jednání se zaměstnavatelem nahrávala pro jistotu na mobil, pokud by tlačili s nabídkami na dohodu atd., vzala bych si třeba den na rozmyšlenou, nenechala se hned do něčeho docpat. Změnu prac. doby, směrnic apod. dělat může, záleží ale, jak to máš vše v prac. smlouvě, tu může měnit jen dodatkem odsouhlaseným s tebou. A nemůže směrnice měnit účelově jen kvůli tobě, musela by změna platit pro všechny obdobné zaměstnance, musel by s tím zaměstnance předem seznámit - není to zas tak jednoduché. Přezkušování ze zákonů - jen tak pro nic za nic podle mě nemůže, pokud bys posléze udělala nějakou chybu v práci, tak asi ano. Prověřovat si tě hned před návratem do práce ale podle mě nemůže, nemá ničím podloženo, že jsi pozbyla své kvalifikace. Může tě max. poslat na zdravotní prohlídku k závodnímu lékaři.
Víc konkrétněji odpovědět neumím, záleží hodně na tvé pracovní smlouvě a na pozici, kterou jsi zastávala. Případně jestli chceš, pošli mi SZ, mohu nějaké věci i dohledat v zákonech, stejně se budu obdobným způsobem za půl roku připravovat......
Zaslal: čt červenec 05, 2012 12:34 pm Předmět: Re: otázka z pracovního práva - návrat do firmy po RD
Inkognito napsal:
Doufám, že neudělám zmatky, nebo že mě případně někdo opraví.
Mám totiž pocit, že o RD se musí zaměstnavatel písemně požádat s uvedením požadované délky. 3 roky nejsou automatické! Ty musíš žádat a on musí vyhovět.
Pokud jsi písemně nežádala, zaměstnavatel tě teoreticky očekával den po skončení MD (doby, kdy pobíráš PPM). Jestliže jsi nenastoupila ani nepožádala o rodičovskou dovolenou, pak ti mohly naskakovat absence a na jejich základě tě mohli/můžou teď vyhodit.
Tuto věc si spousta matek neuvědomuje, berou 3 letou dovolenku jako své automatické právo. Ano právo máš, poté co požádáš...
Omlouvám se, netuším - řeším to samé. Mohla bych přidat otázku? Jsem naprosto ve stejné situaci, navíc těhotná - při pravděpodobném nástupu to na mě, ale nebude vidět, nemám školku - resp. mám jen soukromou, což mi na půl roku nepřijde jako nejlepší řešení.
Podle posledních info, pokud se dohodneme na ukončení prac. poměru, nebo dostanu výpověd, a nastoupím na mateřskou do 180 dní bude mi mateřská počítána podle původního platu před nástupem na první RD. Je to pravda?
Myslím, že záleží i na věku tvého prvorozeného dítěte - pokud je mladší než 4 roky, tak ano. Alespoň já jsem to tak měla. Ale zaměstnavatel o druhém těhotenství věděl, vracela jsem se do práce na cca 3 měsíce, na druhou MD jsem nastoupila normálně 6 týdnů před porodem, dceři byly v té době tři roky. Pamatuji se, že mi účetní vysvětlovala, že se právě vychází z vyššího příjmu (tenkrát jsme k platu dostávali i osobní ohodnocení, pak přišla krize ...), ale jen do těch 4 let staršího dítěte. Kdyžtak mě opravte, řešila jsem to před dvěma lety, dnes už je to možná jinak
Zaslal: čt červenec 05, 2012 1:14 pm Předmět: Re: otázka z pracovního práva - návrat do firmy po RD
Betyna napsal:
Inkognito napsal:
Mám totiž pocit, že o RD se musí zaměstnavatel písemně požádat s uvedením požadované délky. 3 roky nejsou automatické! Ty musíš žádat a on musí vyhovět.
Pokud jsi písemně nežádala, zaměstnavatel tě teoreticky očekával den po skončení MD (doby, kdy pobíráš PPM). Jestliže jsi nenastoupila ani nepožádala o rodičovskou dovolenou, pak ti mohly naskakovat absence a na jejich základě tě mohli/můžou teď vyhodit.
Tuto věc si spousta matek neuvědomuje, berou 3 letou dovolenku jako své automatické právo. Ano právo máš, poté co požádáš...
Pokud se nepletu, tak když žena nepožádá a nenastoupí zpět po MD do práce a nebo nepožádá o konkrétní délku RD, bere se automaticky, že bude RD čerpat do tří let věku (= maximální hranice, dokdy zaměstnavatel musí RD umožnit, 4. rok už je jen s jeho souhlasem).
Inko už ale na RD je, jestli správně chápu.
Myslím, že záleží i na věku tvého prvorozeného dítěte - pokud je mladší než 4 roky, tak ano. Alespoň já jsem to tak měla. Ale zaměstnavatel o druhém těhotenství věděl, vracela jsem se do práce na cca 3 měsíce, na druhou MD jsem nastoupila normálně 6 týdnů před porodem, dceři byly v té době tři roky. Pamatuji se, že mi účetní vysvětlovala, že se právě vychází z vyššího příjmu (tenkrát jsme k platu dostávali i osobní ohodnocení, pak přišla krize ...), ale jen do těch 4 let staršího dítěte. Kdyžtak mě opravte, řešila jsem to před dvěma lety, dnes už je to možná jinak
No právě, že druhorozená nebude mít ještě 4 roky, prvorozený bude mít v době porodu už 6 let. První rodičák jsem měla 2,5 let, pak jsem s dcerou žádala do jejích 3 let, což je teď. Ale teď jsem opět těhotná - vlastně i můžu nastoupit na cca 4,5 měsíce.
Zaslal: čt červenec 05, 2012 1:33 pm Předmět: Re: otázka z pracovního práva - návrat do firmy po RD
Nemrut napsal:
Betyna napsal:
Inkognito napsal:
Pokud se nepletu, tak když žena nepožádá a nenastoupí zpět po MD do práce a nebo nepožádá o konkrétní délku RD, bere se automaticky, že bude RD čerpat do tří let věku (= maximální hranice, dokdy zaměstnavatel musí RD umožnit, 4. rok už je jen s jeho souhlasem).
Inko už ale na RD je, jestli správně chápu.
Aha, tak to je novinka. Proběhlo to u nás v práci. Kolegyně se měla vrátit z mateřské a neměla požádáno, nicméně šéfové byli natolik velkorysí, že nic neřešili a zaplatili jí odstupné + navíc 2 platy po dobu výpovědní lhůty (a nechali ji doma).
Víc takových firem.
Chápu to správně, že když teď přijdu po tříleté RD, tak můžu dostat výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně? Takže když mě budou chtít vyhodit,tak budu ráda, když podepíšu dohodu? O RD jsem písemně nežádala, pouze ústně.
Inko E.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.