Zaslal: st červenec 04, 2012 2:35 pm Předmět: Problém s nástupem na PPM
Jsem od počátku těhotenství na neschopence. V poslední poradně jsem se zmínila, že chci jít na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) už osm týdnů před předpokládaným termínem porodu. Tři dny před poradnou jsem si zašla na OSSZ v místě bydliště zeptat se, jestli je v tom problém, protože v prvním těhotenství (před pěti lety) mi dr. tvrdil, že to nejde, že po neschopence můžu jít jen těch šest týdnů před porodem. A ejhle, písnička se opakovala. Dr. to uzavřel tím, že mi na OSSZ řekli bludy. Tak jsem se písemně obrátila na OSSZ, která mi vyplácí nemocenské dávky a odpověděly mi totožně - termín odchodu si volím sama a to v rozmezí od začátku 8. týden do počátku 6. týdne před porodem a to, jestli jsem nebo nejsem na neschopence nemá na věc vliv. Setkaly jste se s tímhle problémem taky? A co dělat, když si dr. bude trvat na svém? _________________
Měla jsem to stejně. Dr. řekl, že mi vypíše papíry těch 6 týdnů před porodem. Řekla jsem mu, že chci 8 týdnů. Prý po PN píšou ženám mateřskou těch 6 týdnů a ani nevěděl, že se dá i 8. Přišlo mu, že když jsem na PN, tak je jedno, zda jdu dřív nebo později na mateřskou. Prý volno mám tak jak tak, když nejsem v práci . Ale ono to jedno není.
Řekla jsem mu, že to mám ověřené a poté bez problémů vypsal. Mám rozumného dr.
Mě to tedy taky není jedno, zvlášť, když jsou prázdniny, mám doma dítě a neustále mu musím vysvětlovat, že nemůžeme ještě ven, protože nemám vycházky. Ty mi dr. nechce měnit, měnil mi je na mé přání někdy v první půlce května, když jsem měla manžela v nemocnici a potřebovala jsem delší dobu v kuse, abych za ním mohla dojíždět. Mám je 13 - 19, což mi teď v tom horkém počasí je celkem k prdu. A taky bych ještě ráda na pár dnů na dovolenou, dokud se na to cítím, takže si říkám, čím dříve, tím lépe. _________________
Mě to tedy taky není jedno, zvlášť, když jsou prázdniny, mám doma dítě a neustále mu musím vysvětlovat, že nemůžeme ještě ven, protože nemám vycházky. Ty mi dr. nechce měnit, měnil mi je na mé přání někdy v první půlce května, když jsem měla manžela v nemocnici a potřebovala jsem delší dobu v kuse, abych za ním mohla dojíždět. Mám je 13 - 19, což mi teď v tom horkém počasí je celkem k prdu. A taky bych ještě ráda na pár dnů na dovolenou, dokud se na to cítím, takže si říkám, čím dříve, tím lépe.
Tak snad jedině tu PPM ukončit a domluvit se v práci?
Chtěla jsem to udělat tak, že ukončím neschopenku, vyberu si tři dny staré dovolené a pak půjdu na PPM, čímž pádem už nepůjdu z neschopenky, ale proti tomu je zase zaměstnavatel z nějakých personálních důvodů. Mají tam za mě zástup, který by museli ukončit, protože bych byla tři dny ve stavu a pak zase sjednávat zástup za mateřskou či co mi ředitelka vysvětlovala. _________________
Registrace: 30.9. 2006 Příspěvky: 736 Bydliště: ČR
Zaslal: st červenec 04, 2012 10:23 pm Předmět:
Tohle mi udělala doktorka (teda spíš stestra) při přechodu z RD na PPM. Rodičovský příspěvek mi končil v květnu a mezi tím jsem měla asi 3 týdny kdy jsem byla na RD, ale už neměla RP. Chtěla jsem tedy jít na PPM 8 týdnů před termínem. Sestřička si mlela svou o nějakým manuálu, co mají, zákon jí nezajímal, i jsem se na to ptala na Aperiu a pravdu jsem měla já. Nicméně jsem se na to vykašlala a jeden měsíc v podstatě byla bez svý peněz. Byla jsem naprdnutá. Navíc na PPSZ mi jako vážně řekli, že nemůžu být na RD, když neberu RP .
Já s tímhle problém neměla, měla jsem spíš problém s paní z OSSZ. Vybrala jsem si nástup z neschopenky na PPM 6 týdnů před porodem... v den, kdy jsem jela na kontrolu a doktor mi ukončil neschopenku a vypsal nástup na mateřskou mi přijela domů kontrola ! Já akorát vystupovala z auta a ona před domem... prý kde jsem byla a kde mám neschopenku a že jsem neměla vycházky a že to budem řešit. Na mou odpověď , že jedu akorát od lékaře byla paní děsně nepříjemná a když jsem jí ukázala ukončení neschopenky tak řekla, že to teda bude muset dohledat... Takže se jim nelíbilo evidentně, že jsem si vybrala nástup až 6 týdnů před porodem...Píšu ti to jen proto, aby se ti nestalo totéž pokud si vybereš nástup 6 týdnů. V životě jsem těhule na neschopence neměla kontrolu a toto bylo moje čtvrté těhotenství...
nase dr. zase pri prechodu z PN na PPM ukoncuje zasadne tech 8 tydnu pred, pokud nemas namitky
takze termin si vybrat muzes a podle meho kdyz prijdes k dr. aby ti neschopenku ukoncil, tak on ti ji nemuze odmitnout ukoncit
Mě to tedy taky není jedno, zvlášť, když jsou prázdniny, mám doma dítě a neustále mu musím vysvětlovat, že nemůžeme ještě ven, protože nemám vycházky. Ty mi dr. nechce měnit, měnil mi je na mé přání někdy v první půlce května, když jsem měla manžela v nemocnici a potřebovala jsem delší dobu v kuse, abych za ním mohla dojíždět. Mám je 13 - 19, což mi teď v tom horkém počasí je celkem k prdu. A taky bych ještě ráda na pár dnů na dovolenou, dokud se na to cítím, takže si říkám, čím dříve, tím lépe.
Na tom formuláři je jasně uvedeno, že nástup na PPM volí pojištěnka, tudíž pokud s tebou nebude chtít doktor komunikovat, tak to co tam napíše prostě škrtni, napiš svoje datum a řekni mu, že na PPM nastupuješ k tomu a tomu datu, ať ti podle toho ukončí neschopenku, případně ji mohou ukončit i na OSSZ.
Lentilkae- zítra jsi 32+0, tudíž pozítří nastup na mateřskou. jestli ti tvuj obvodní gynekolog odmítl vypsat ten papír, tak pošli doporučený dopis na OSSZ s tím, že nastupuješ k tomuto datu a že volíš tuto formu, protože přes opakovanou žádost ti gynekolog odmítá vydat potvrzení.
Ještě bych zavolala na OSSZ zítra, řekla jim to s tím, že tvůj dopis jim dorazí v nejbližších dnech, že to není tvá vina, ale že to nemůžeš jinak řešit.
Gynekolog zneužívá toho, že ti ten papír má vydat on, nerozumí tomu a někdo by ho měl dořvat. Ale co už.
Navíc nechápu, že ten člověk má vysokou školu a neumí číst? jak se mu podařilo prolízt třeba jen základku? na tom papíře jasně stojí, že tuto část vyplňuješ ty, tak co si uzurpuje právo tam cokoli vpisovat?! zírám.
píšeš, že k němu jdeš až v pátek, ale to už můžeš klidně být 4. den na mateřské, škoda ještě tvrdnout na PN s vycházkami.
Zítra jsem 32+0 podle TP, který je stanoven podle ultrazvuku. Podle PM to budu až ve čtvrtek. Nevím, od kterého termínu se dr. odpíchne a těch pár dnů už přežiji, hlavně na víkend už potřebuji být na mateřské.
Asi opravdu zneužívají toho, že ten papír nemám kde sehnat. Budu se snažit v pátek informovat jak jsem pochodila. Pokud u něj nepochodím, tak se na OSSZ obrátím, je to moje právo, ve kterém se nenechám omezovat. Myslím, že tu některá z vás psala, že se dr. oháněl nějakou příručkou, vyhláško či něčím podobným. Pokud odporuje zákonu, což by v tomto případě tak bylo, tak je neplatná, protože není nadřízena zákonu a zákon mluví jasně. _________________
Jak jsem slíbila, tak činím. Neschopenku mám ukončenou a nastoupila jsem na PPM. Dnes jsem tedy v poradně vyrukovala s tím, že jsem si nechala poskytnout informace písemně, tak si to dr. přečetl, prohodil jen něco o tom, že už to tisíckrát měnili a hotovo. Pak mi podal doklad o ukončení pracovní neschopnosti, kde uvedl, že poslední den pracovní neschopnosti je 11.7., tak jsem se nad tím pozastavila, tak mi jen řekl,, že jsem to chtěla 8 týdnů, tak to mám 8 týdnů. No, mě by přišlo logičtější, když jsem tam byla dnes, aby mi to ukončil tak, že bych na PPM nastoupila dnes nebo případně zítra, ale prostě mi asi chtěl dokázat, že má stále nademnou. Tak co už, hlavně, že už to mám dořešeno.
Všem děkuji za Vaše zkušenosti. _________________
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.