Zaslal: st červenec 04, 2012 9:35 am Předmět: Kdo (a kdy) platí nemocenskou?
Zdravím, obracím se sem s dotazem, než budu řešit jinde.
U předchozího zaměstnavatele jsem pracovala od dubna 2012 do června 2012, podala jsem výpověď dohodou, protože se mi zhoršil zdravotní stav a musela jsem na neschopenku.
Můj příjem dělal cca necelých 10 tisíc. Na nemocenskou jsem nastoupila nějak 12.5., v den výplat. Přišly mi peníze za duben, ale výplatní pásku mi nedali (ani když jsem byla potom ještě cca 3x v práci kvůli různým papírům). Papír na peníze jsem donesla 1.6., doktor mi řekl, že to tak stačí, tak jsem se po tom víc nepídila. V práci jsem dostala vynadáno, že to nesu pozdě a ať počítám s tím, že peníze dostanu až další výplatní termín. Pak jsem trochu zaurgovala na účetní a ta mi slíbíla, že peníze od zaměstnavatele dostanu normálně v červnu a od sociálky prý "do 30ti dnů".
No a teď nastal problém. Peníze od zaměstnavatele sice přisly v termínu, ale dle mých propočtů (ani další výplatní pásku nemám) mi zaplatil jen to, co jsem v květnu odpracovala, tudíž 1.-12.5. (cca 4500, měla jsem v tom příplatky za svátky atd.). Zbytek peněz doteď nemám a nevím, kde se po nich shánět. Přece jen, už je červenec. Taky je mi divné, že by mi zaměstnavatel proplatil jen odpracovanou dobu, když jsem mu donesla neschopenku. Kdo tedy platí neschopenku a jak dlouho? Může mi teda zaměstnavatel poslat peníze na dvakrát, jakože odpracované jeden termín a z neschopenky až ten další? Kdy jsem zaměstnanec a pracuju na směny, jak se vypočítává neschopenka? Začínám dost stresovat, už je to fakt dlouho a já čekala ty peníze dnes, s přídavkama na dítě z OSSZ.
A ještě jedna věc - výpověď jsem podala 1.6., ale neschopenka mi jela dál až do konce měsíce června. Proplácí to nějak sociálka? Výpověď jsem podala dobrovolně, protože už jsem věděla, že nebudu práce schopná, ale neschopenku mi doktor doporučil ještě nechat, protože mě hnal třeba 3x týdně po různých vyšetřeních, tak aby se mi to z toho potom poplatilo, náklady a tak...
Nevím, kdy a od koho můžu teď ten zbytek peněz očekávat, nebude to asi moc, ale životně je potřebuju a tohle je další čára přes rozpočet, doktoři za poslední měsíc mě málem zruinovali
zaměstnavatel proplácí prvních 21 dní, pokud jsi u něj zaměstnaná- je to náhrada mzdy, ne nemocenská. takže pokud jsi měla smlouvu do 1.6., jak jsem pochopila (tedy dala k 1.6. výpověď) a 12.5. jsi šla na nemocenskou, měla bys dostat tu náhradu za 12.5-1.6, může být vyplaceno později a zvlášť. pak musíš posílat "lístek na peníze" rovnou na sociálku a vyplácejí oni. pokud bys odešla z prac. poměru k 12.5., neměla bys prvních 21 dní nic, pak od sociálky...
zaměstnavatel proplácí prvních 21 dní, pokud jsi u něj zaměstnaná- je to náhrada mzdy, ne nemocenská. takže pokud jsi měla smlouvu do 1.6., jak jsem pochopila (tedy dala k 1.6. výpověď) a 12.5. jsi šla na nemocenskou, měla bys dostat tu náhradu za 12.5-1.6, může být vyplaceno později a zvlášť. pak musíš posílat "lístek na peníze" rovnou na sociálku a vyplácejí oni. pokud bys odešla z prac. poměru k 12.5., neměla bys prvních 21 dní nic, pak od sociálky...
Sissy
Děkuji mockrát, to je přesně to, co jsem potřebovala vědět... Takže tedy JE možné, že mi peníze od zaměstnavatele za jeden měsíc přijdou nadvakrát, první měsíc odpracované hodiny a další měsíc tedy ta náhrada mzdy, jo?
Lístek na peníze jsem odevzdávala ještě zaměstnavateli a další už nepotřebuji, to už jsem neschopenku ukončila...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.