Zaslal: út červenec 03, 2012 11:28 am Předmět: OČR a OSVČ
Dobrý den,
než ze sebe udělám magora na sociálce, chci se zeptat. Mám jako OSVČ, která platí minimální zálohy sociálního pojištění, nárok na OČR s dětma?
Nemocenskou nemám, to už vím...
Ale na tohle jsem se opomněla zeptat a faktem je, že vlastní nemoc mi nebrání práci tolik, jako nemoc dětí, čili by se nějaká kompenzace mizerného výdělku hodila.
Díky
NiKi
jasně, takže to je dávka, která jde také z toho dobrovolného či komerčního "nemocenského", jak mi bylo na OSSZ řečeno?
Nečekala jsem, že bych nárok měla, ale jen abych věděla kudy tudy...
Registrace: 26.8. 2009 Příspěvky: 495 Bydliště: Praha
Zaslal: út červenec 03, 2012 11:47 am Předmět:
Některé skupiny pojištěnců nemají vzhledem k charakteru vykonávané činnosti na ošetřovné nárok (např. zaměstnanci, jejichž zaměstnání je zaměstnáním malého rozsahu, členové kolektivních orgánů právnické osoby, zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce, OSVČ).
Co na tom, že i OSVČ nemá šanci v některých případech pracovat, pokud má nemocné dítě... Ach jo.
Se omlouvám za výkřik, ale tohle mi tak pije krev.
no ty si přece mužes úřehodit pracovní dobu když odpolko hlídá dítě nekdo jnej nejvíc me to ů pobaviloů když takhle na uřadě vybehli se známim instalaterem, kterej potřeboval ošetrovačku na dobu co bude manželka s mladším v porodnici, jasne že klioši pochopí.když jim přijde proštouchnout odpad o pulnoi, když hlídá zamenstnaná tchýně
Co na tom, že i OSVČ nemá šanci v některých případech pracovat, pokud má nemocné dítě... Ach jo.
no ty si přece mužes úřehodit pracovní dobu když odpolko hlídá dítě nekdo jnej nejvíc me to ů pobaviloů když takhle na uřadě vybehli se známim instalaterem, kterej potřeboval ošetrovačku na dobu co bude manželka s mladším v porodnici, jasne že klioši pochopí.když jim přijde proštouchnout odpad o pulnoi, když hlídá zamenstnaná tchýně
jj jsme si rovni, někteří rovnější
Holky, já tedy neříkám, že OSVČ je nějakej med, ale každej má možnost volby, ne?
Clar, pokud bys měla jako OSVČ OČR, stejně bs asi nemohla přestat pracovat třeba na týden, ne?
Registrace: 15.11. 2009 Příspěvky: 13051 Bydliště: Vysočina u HB
Zaslal: út červenec 03, 2012 2:40 pm Předmět:
Kory napsal:
Claricia napsal:
jj jsme si rovni, někteří rovnější
Tak... Jako jo, já to mám jednodušší, přinejhorším prostě před sebou povalím trochu větší hroudu práce, ale co lidi, kteří jsou závislí třeba na pevně stanovené pracovní/otevírací době?
Zaslal: út červenec 03, 2012 2:43 pm Předmět:
Missorka napsal:
Holky, já tedy neříkám, že OSVČ je nějakej med, ale každej má možnost volby, ne?
Clar, pokud bys měla jako OSVČ OČR, stejně bs asi nemohla přestat pracovat třeba na týden, ne?
Mohla, už jsem to musela několikrát udělat - třeba když měla Ester neštovice, tak jsem nepracovala skoro 14 dní, protože se to s ní celý den doma prostě nedá (jen v momentech, kdy obě spaly, se to dalo, ale to jsem většinou byla ráda, že je ticho). A večer už jsem na práci neměla sílu, byla jsem ráda, když jsem upadla do postele.
A já bych měla mlčet, mám výhodu toho, že jsem OSVČ vedlejší a ještě minimálně tři roky budu. Ale při představě, že i tak nasypu do systému celkem dost na zdravotní dani a až budu OSVČ hlavní, tak z toho de facto nebudu mít nic, mi není zrovna do zpěvu.
Claricio, já tě chápu, ale zas na druhou stranu zaměstnanec má zase v práci nějaké limity, nemůže si těch paragrafů brát donekočna, což by OSVČ čistě teoreticky mohla, že.
To bysme taky mohly taky brečet, že nemáme dovolenou...
Systém pojištění není založen na spravedlnosti pro vkládající do něj, ale pro všechny účastníky bez ohledu na výši vkladu.
Zaslal: út červenec 03, 2012 3:13 pm Předmět:
Makina napsal:
Claricio, já tě chápu, ale zas na druhou stranu zaměstnanec má zase v práci nějaké limity, nemůže si těch paragrafů brát donekočna, což by OSVČ čistě teoreticky mohla, že.
Systém pojištění není založen na spravedlnosti pro vkládající do něj, ale pro všechny účastníky bez ohledu na výši vkladu.
A vždyť já vím. Taky jsem psala, že to je jen výkřik. ;)
A vždyť já vím. Taky jsem psala, že to je jen výkřik. ;)
mě to vadí z principu, že jsou podle mého zamestnanci chránění někdy až moc a pak to stěžuje zaměstnanost a pokud máš odvody stejné jako zamestanec včetně toho co odvádí zamestnavatel tak máš stejne smolíka a to už neni sociální soudržnost, to je za zodovednost sám za sebe jsi státem bit a nemužu se ani rozhodnout dávat ty prachy jinam třeba n zrnka a tak, když už z nich mam prd ....( to neni primárne proti zaměstnancům, to je proti principu) .. ale omlouvan se je to OT _________________ http://fotoprojekt522012.blogspot.com/
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.