Hlavicka baby-cafe.cz
Přihlásit    Poslat článek Chat    Vyhledávání
Reklama
Menu
BC BURZA PRÁCE/BYDLENÍ
Reklama
Hromadné nákupy s Baby-Café.cz!
Merino tílka

BC "bedýnky"

Flexi8 - sponky

Oleje a eteráky

Vanilkové lusky

Krůty

KOŘENÍ

Poslední komentáře  
· 1 Perníková chaloupka
· 2 Daneček II.díl - stále bojujeme
· 3 Daneček II.díl - stále bojujeme
· 4 Daneček II.díl - stále bojujeme
· 5 Daneček II.díl - stále bojujeme
DOBROAKCE
AUKCE ŠPERKŮ KE DNI MATEK

BC dětský den na hradě Hněvín (2.6.2013)

BC srocení 2013

Co vás (nejen) dneska potěšilo?

DOBROKERAMIKY 2013

Poslední diskuse
· 1 Prsa paní Žolíkové
· 2 Dělá vám to Seznam.cz taky?
· 3 Ukončení povinného ručení
· 4 Medaile
· 5 Jak říct dítěti o návštěvě psychologa?
· 6 na MD dřív nebo později?
· 7 Propojení dvou PC - prosím o radu
· 8 Rodíme stejně jako v 50. letech?
· 9 Dobrý logoped v Brně (pro skoro 5ti leťáka)
· 10 ucpaný odpad ve sprchovem koutu

Poslední týden

SOUTĚŽE NA BC!!!

Vyhrajte :

1000 Kč k nákupu bot :-)

plenku Bambee

Dětskou mikinu z dílny Angel-wings

Literární RUMování

Diskusní příspěvky
·  1 BŘEZEN 2013
·  2 Rodíme stejně jako v 50. letech?
·  3 Prsa paní Žolíkové
·  4 Prsa paní Žolíkové
·  5 Prsa paní Žolíkové
·  6 Prsa paní Žolíkové
·  7 Rodíme stejně jako v 50. letech?
·  8 Hubnu, hubneš, hubneme
·  9 Bambucké a eteráky hromadky v roce 2013
·  10 Žrádelníčky: tipy, recepty - zdravě a sytě :)
Sponzorované odkazy

Diskuse

baby-cafe.cz
Pro diskusi o čemkoli...

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

ČOV - limity - zkušenosti

Přidat nové téma    Zaslat odpověď       Obsah fóra baby-cafe.cz Potřebuji pomoc - s bydlením
Přidat do záložek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Inkognito
Inkognito

Registrace: 1.10. 2006

PříspěvekZaslal: po červenec 02, 2012 9:07 pm    Předmět: ČOV - limity - zkušenosti Citovat

Ahoj holky,

jdu škemrat o radu od těch, co mají zkušenosti s čov (čistírna odpadních vod). Koupili jsme nový dům. Je u něj čovka s membránou (čov musí být není obecní kanalizace). Když jsem to začala studovat, tak jsem zjistila, že máme v povolení o vodách šílené přísné limity, které jsou několika násobně přísnější než zákonné. Čovka je určena v podstatě na to, že budeme vodu používat na zálivku či sprchování, ale my to nebudeme používat, tak jsem přemýšlela, že čovku necháme předělat na "levnější variantu" nebudeme používat membránu, i tak budeme na 50% státních limitů, ale budeme muset požádat na MěU na oboru životního prostředí o snížení předepsaných limitů. Nemáte s tím zkušenost? Povolí to vůbec nebo nás budou jenom tlačit na dodržování šílených limitů. Nebo co je psáno to je dáno? Fakt nevím, kdo to tady vymyslel Marný... Marný... Marný... Roční náklady na udržování takové čovky budou tak 12 000,- a při "levnější variantě" by byly dva (a to nepočítám rozbory vody. Přijde mi to docela ujeté. Voda teče do obecní kanalizace bez čov (nevsakuje se do vod). Tak zjišťuji jestli s tím nemá někdo zkušenost než se půjdu ptát na město.

omlouvám se za inko.....
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Inkognito
Inkognito

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 7:16 am    Předmět: Citovat

Inko, my jsme dům kolaudovali letos a ČOV loni a popravdě nějaké výstupy kvality vody neřešíme Stydlín . Přímo paní z životního prostředí mě řekla, že by jsme měli 1x za 2 roky poslat nějaké výsledky rozboru, ale že na to nejsou v zákonech zatím žádné sankce a oni tedy na kontroly nechodí a pokuty zatím nedávají. Brácha bydlí v novostavbě v téže vesnici 7 let a taky zatím žádná kontrola. Takže já to nechávám vyhnít a až se budou po výsledcích vzorků pídit, začneme řešit. Pro úplnost dodávám, že povinnost ČOV v naší vesnici je jen pro novostavby, čili drtivá většina vesnice vypouští do kanalizace úplně vše, takže mě i z tohoto důvodu nebere, jestli to co vypouštíme my je úplně 100%. Inko L.
Maderka
Klábosilka
Klábosilka

Registrace: 8.1. 2011

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 8:37 am    Předmět: Citovat

Ja jsem vubec nevedela, ze tam jsou nejake limity potreba, nebo ze se to ma hlidat.
My mame covku dva roky, precistena voda se vsakuje a obcas s ni zalivame (ale casteji destovou). Kdyz to srovnam se spoustou sousedu zde ve vesnici, kteri vypousteji hadici fekal jen tak na zahradu (kde si hraji deti Kulivočko ), nebo aspon pracku na chodnik, tak mam ciste svedomi:)
O zadne kontrole jsme neslyseli, ti by opravdu prvne museli jit nekam jinam.
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

Registrace: 26.9. 2006

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 9:23 am    Předmět: Citovat

Pokud má být voda používána na zálivku a zvláště pak na sprchování, tak tam bych dost vysoké limity chápala a i vyžadovala. Jestli to nechcete, poradit se na příslušném odboru životního prostředí, jak postupovat.
My máme ČOVku, která vypouští vodu ne do kanalizace, ale do místního potoka. Původně jsme měli dost vysoké limity - zřejmě proto, že cípem zahrady zasahujeme do místního chráněného území. V průběhu stavby jsme žádali o vyjádření ke změně výrobku - chtěli jsme ČOVku stejné kvality, ale od jiného výrobce. A paní na odboru životního prostředí (nástupkně té, co se vyjdřovala jako první) nám při této změně povolila limity méně přísné a nechápala, proč nám je původně stanovili tak nízké. Rozbor jsme původně měli dodávat 2x ročně, při kolaudaci, kdy platila už novela vodohospodářského zákona, máme stanoveno pouze 1x ročně. Vodu na rozbor dávám, stojí to necelých 600,- Kč a mám klid. Ne, že by odběr směsného vzorku byla nějaká zábava, ale mám papír, kdyby si někdo z místních obyvatel myslel, že vypouštím do potoka bordel, což není pravda, páč splňuji i ty původní limity. Jako ještě se to nestalo, že by si někdo stěžoval, ale jsem na horním toku potoka, který teče přes celou vesnici a lidé jsou různí, že.

Pro porovnání píšu stanovené limity:

Původní limity:

CHSK 50 mg/l (p) 80 mg/l (m)
BSK 20 mg/l (p) 35 mg/l (m)
NL 30 mg/l (p) 60 mg/l (m)

Nové limity, co máme teď:

CHSK 80 mg/l (p) 150 mg/l (m)
BSK 30 mg/l (p) 50 mg/l (m)
NL 40 mg/l (p) 60 mg/l (m)
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 9:45 am    Předmět: Citovat

Inkognito napsal:
Inko, my jsme dům kolaudovali letos a ČOV loni a popravdě nějaké výstupy kvality vody neřešíme Stydlín . Přímo paní z životního prostředí mě řekla, že by jsme měli 1x za 2 roky poslat nějaké výsledky rozboru, ale že na to nejsou v zákonech zatím žádné sankce a oni tedy na kontroly nechodí a pokuty zatím nedávají. Brácha bydlí v novostavbě v téže vesnici 7 let a taky zatím žádná kontrola. Takže já to nechávám vyhnít a až se budou po výsledcích vzorků pídit, začneme řešit. Pro úplnost dodávám, že povinnost ČOV v naší vesnici je jen pro novostavby, čili drtivá většina vesnice vypouští do kanalizace úplně vše, takže mě i z tohoto důvodu nebere, jestli to co vypouštíme my je úplně 100%. Inko L.

Myslím si, že je to tak, že pokud máte ČOVku s označením CE, tak nemusíte dokládat rozbor vody, ale jednou za 2 roky postačí, když správnou funkci ČOVky potvrdí akreditovaná firma. My jsme vyřizovali ČOVku dřív a pro nás tohle neplatí, ale díky CE mohu dokládat rozbor pouze 1x ročně namísto 2x ročně.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Inkognito
Inkognito

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 10:06 am    Předmět: Citovat

Has- asi je to jak říkáš, CE máme, a nevíš to by ta akreditovaná firma měla asi dojezt a čov zkontrolovat? aby to nebylo dražší než rozbor vody Grrrrr
Abia
Treperenda
Treperenda

Registrace: 3.10. 2008

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 10:08 am    Předmět: Citovat

Mě překvapuje, že musíte dělat tak málo rozborů. My musíme 4x ročně, cenu zatím nevím, protože jsme ještě nazačali. To je asi největší provozní náklad naší ČOV, ale vypouštíme do I. zóny CHKO.
Limity máme:
CHSK 75 mg/l (p) 110 mg/l (m)
BSK 15 mg/l (p) 25 mg/l (m)
NL 15 mg/l (p) 25 mg/l (m)
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 10:33 am    Předmět: Citovat

Inkognito napsal:
Has- asi je to jak říkáš, CE máme, a nevíš to by ta akreditovaná firma měla asi dojezt a čov zkontrolovat? aby to nebylo dražší než rozbor vody Grrrrr

Často to může dělat i dodavatel ČOV. A asi ano, měla by dojet a zkontrolovat. Ale kolik to stojí, nevím. Nijak jsem se po tom nepídila, když to pro mě neplatí.

Naposledy upravil Hasmandka dne út červenec 03, 2012 10:44 am, celkově upraveno 1 krát.
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 10:35 am    Předmět: Citovat

Abia napsal:
Mě překvapuje, že musíte dělat tak málo rozborů. My musíme 4x ročně, cenu zatím nevím, protože jsme ještě nazačali. To je asi největší provozní náklad naší ČOV, ale vypouštíme do I. zóny CHKO.
Limity máme:
CHSK 75 mg/l (p) 110 mg/l (m)
BSK 15 mg/l (p) 25 mg/l (m)
NL 15 mg/l (p) 25 mg/l (m)

Abio, asi to bude tou CHKO. Limity máte docela přísné. Jakou budete mít ČOVku, jestli se mohu zeptat? Rozbory dělají i soukromé firmy, já vozím vzorky k místnímu správci vodovdů a kanalizací, mají laboratoř.
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 10:46 am    Předmět: Citovat

A náklady na provoz ČOV jsou, to je jasné. Ale já třeba, tím, že nevypouštím do kanalizace, neplatím stočné, což mi náklady snižuje.
Abia
Treperenda
Treperenda

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 11:15 am    Předmět: Citovat

Máme Biowu a pískový filtr. Ty náklady jsou jasné, nemám stočné, tím ušetřím. Ale ty rozbory jsou největší náklad - překvapuje mě, že jich máme tolik. A limity: já jen doufám, že je splníme.
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 12:08 pm    Předmět: Citovat

Abio - jestli v technickcýh specifikacích vaší ČOVky jsou garantované hodnoty, které se vlezou do vašichlimitů, tak si myslím, že, při vhodném provozu, se není čeho bát. Ale chápu, já se před prvním rozborem obávala výsledků hodně a teď před každým už jen trochu. Veselý
Napadá mě jen, že pokud budete limity delší dobu splňovat (např. 2 roky), zkusit se jít informovat na přílsušný odbor životního prostředí ohledně možnosti snížení počtu rozborů.
Abia
Treperenda
Treperenda

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 2:27 pm    Předmět: Citovat

Hasmandko dík, uvidíme. My máme na rok zkušební provoz, doufám, že to klapne.
Hasmandka
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 8:39 pm    Předmět: Citovat

Abia napsal:
Hasmandko dík, uvidíme. My máme na rok zkušební provoz, doufám, že to klapne.

My měli zkušební provoz stanovený na půl roku, ale půl roku od doby, kdy měla být ČOVka už plus mínus zajetá. Čili se nám to natáhlo na rok a půl kvůli mé neschopnosti odebrat vzorky. Stydlín Ale tak hlavně, že kolaudace úspěšně proběhla. Veselý
Inkognito
Inkognito

PříspěvekZaslal: út červenec 03, 2012 9:21 pm    Předmět: Citovat

Ahoj,
tak jenom pro zajímavost tady jsou naše limity
CHSK 25 mg/l (p) 50 mg/l (m)
BSK 2 mg/l (p) 5 mg/l (m)
NL 2 mg/l (p) 10 mg/l (m)

Jinak jsem studovala trochu vodní zákon, ale jsou tam různé změny, tak asi koupím v knize poslední verzi včetně vyhlášek, ať vím, jak postupovat.

Ty limity máme fakt přísné a spíše by mě zajímalo, jestli mi vůbec to snížení povolí. Zkusím udělat rozbor a zajít tam s "bomboškou" a zeptat se. Manža by ty rozbory nejradši nedělal, tak prý to řeší hodně lidí, ale já studovala vodní zákon a můžou Ti udělit pokutu až do výše 0,5 milionu korun za nedělání rozborů. Taky to povolení na čovku je na dobu určitou a když budu chtít prodloužení, podívá se do spisu, rozbory nenajde a bude problém. Toto prostě dělat nechci a taky nechci platit šílené prachy za udržování něčeho, co nevyužívám. Tak sonduju, jestli to někdo neřešil.

Jinak vyvádím z omylu tady jednu z nás, že pokuty v zákoně nejsou. Jsou a hodně vysoké. Ale zatím je nikdo neuděluje. Až dojde na lámání chleba, kdy v roce 2015 musí čr dle standardů EU mít vyřešené všechny odpadní vody, tak jsem zvědavá, co bude. Vím, že je tady i u nás na vesnici spousta prosakujících jímek, které nikdo neřeší, ale na na čovky půjdou lehce podle povolení a povinnosti dokladovat rozbory.

Inko zakl.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra baby-cafe.cz Potřebuji pomoc - s bydlením Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1
Přidat do záložek

Přejít na: