Zaslal: út červen 26, 2012 8:08 pm Předmět: Jaké sportovní aktivity jsou vhodné v těhotenství
V souvislosti s mým čerstvým těhotenstvím jsme dnes v práci měly zajímavou diskuzi a naše názory se výrazně lišily, tak to zkusím i tady.
Které z následujících aktivit považujete v první polovině těhotenství za přijatelné a které jsou podle vás zbytečný hazard?
- 20 km výlet na kole nenáročným terénem
- projížďka na kolečkových bruslích po cyklostezce
- zumba (případně zumba bez poskoků)
- bodystyling pro netěhotné (případně, co vynechat)
- sjezdovky na červené sjezdovce
Profil je žena 30+, která už dítě má, nejde o žádnou sportovkyni, ale chodí pravidelně 2x týdně cvičit plus rekreačně občas kolo, výlety s rodinou, v zimě lyže.
Ad kolo - jezdila jsem, dokud jsem natáhla cyklistické kalhoty. Měla jsem to schváleno hned od dvou doktorů s tím, že mám jezdit pokud možno po rovném povrchu (čili po asfaltu).
Ad brusle - tam bych se bála.
Ad lyže - než napadne sníh, budeš tak ve 3. trimestru, ne? Byla jsem na horách asi v 6. týdnu, těhotenství jsem už silně tušila, ale testovala jsem raději až po návratu, abych si nemusela připadat nezodpovědně. Jezdila jsem tedy opatrně, poctivé malé oblouky, což byl samozřejmě mnohem větší záhul na fyzičku než řezané.
O zumbě toho moc nevím a o bodystylingu vůbec nic.
Naposledy upravil Lachtanicka dne út červen 26, 2012 8:19 pm, celkově upraveno 1 krát.
Registrace: 10.1. 2007 Příspěvky: 3309 Bydliště: Praha
Zaslal: út červen 26, 2012 8:18 pm Předmět:
- 20 km výlet na kole nenáročným terénem - zcela ok
- projížďka na kolečkových bruslích po cyklostezce - podle úrovně, já bych si to netroufla, protože bych spadla na prvních dvou metrech a to si ještě fandím )) Pokud to nekdo umí, tak ok
- zumba (případně zumba bez poskoků) - ok
- bodystyling pro netěhotné (případně, co vynechat) - nevím, co to je
- sjezdovky na červené sjezdovce - někde, kde je málo lidí - zcela ok
Registrace: 15.11. 2009 Příspěvky: 13297 Bydliště: Vysočina u HB
Zaslal: út červen 26, 2012 8:21 pm Předmět:
Obecně platí, že v těhotenství může člověk provozovat v podstatě jakýkoli sport, na který je zvyklý. Mám třeba spolužačku, která je velice sportovně aktivní a ještě v 6. měsíci lyžovala na ledovci, protože je na to prostě zvyklá.
Je to prostě člověk od člověka, pokud jsi zvyklá na cokoli ze zmíněných aktivit, tak proč ne.
Registrace: 10.11. 2006 Příspěvky: 317 Bydliště: Praha
Zaslal: út červen 26, 2012 8:22 pm Předmět:
No já ti teda nevím, ale za sebe bych nedala ani jedno z toho
Možná jsem moc opatrná máma 3 , ale po nevydařeném těhu ( o to větší radost bylo další) jsem se hoooodně stáhla a jistila to pouze procházka pěšmo. A jako luxus "zásobovací stanice" na horách, nasedla jsem max. při bobování, jinak lyže fakt ne a jarní cestování letadlem a chození po Paříži (ale i tak to bylo spíš od kavárničky k další a pak rychle metrem kousek dál) ....
Kromě sjezdovky a kolečkových bruslí (u obou jde spíš o to, že tě může někdo porazit a jakýkoliv pád v pohodě není) asi netřeba nijak hrotit. I když, zumba a bodystyling - pozor na tepovou frekvenci a přílišné zahřívání. Já takhle přestala chodit na tae-bo, přestože jsem chodila pravidelně a byla zvyklá. Jinak rozumný posilování neškodí, naopak. _________________ http://www.votocvohoz.cz/member/item/my_list/42711
Registrace: 25.9. 2006 Příspěvky: 7947 Bydliště: Bratislava
Zaslal: út červen 26, 2012 8:35 pm Předmět:
povedala by som ze to co pises "v profile" tak to stale mozes. pri cviceni ti telo da vediet co nie, ale z vlastnej skusenosti do konca prveho 3mestra bolo takmer vsetko v pohode.
bicykel sesternica stale jazdi aj s malym v sedacke v augusste ma termin
brusle nebezpecenstvo tvrdeho padu
lyzovanie detto
kazde telo vydrzi inu zataz ale dopredu to nevies. robila by som len to co mam vzdy na 100% pod kontrolou
Sama za sebe bych ze sportů vynechala jízdu na koni - vím, že není zmíněná- ( i sebehodnějšímu koni může rupnout v bedně ) a lyžování ( zde beru v potaz běžnou obsazenost svahů a přítomnost idiotů ). Vše ostatní záleží jen na těhotné a jejím těle a samozřejmě sebekritičnosti - zda daný sport umí na takové úrovni, aby dokázala eliminovat rizika. Já jsem do konce pátého měsíce jezdila na kolečkových bruslích a v šestém jsem si dala 20 km výšlap po československých hranicích. Zajímavé bylo, že když jsem byla na bruslích naposledy, jezdilo se mi fajn. O týden později na tom samém místě jsem se rozjela - a po dvaceti metrech zamířila ke stánku s občerstvením, kde jsem u džusu čekala, než si zajezdí kamarádi a pojede se domů. Tělo mi jasně řeklo - "holka, brzdi". Proto věřím, že zcela stejný stop systém funguje u všech aktivit.
lyžování - záleží na tom, v jaké nadmořské výšce, od dvou tisíc výš by těhule lézt neměla (pokud samozřejmě v takové výšce nežije normálně). Cyklistika je podle mě OK, jen pozor na vedra a dehydratace. Brusle bych si nelajsla kvůli pádu (i když v začátku těhotenství asi ano).
Zumba - nevím, neposkakuju ani netěhotná, asi bych se řídila vlastními pocity - pokud by to bylo moc vyčerpávající, únavné, nepříjemné, tak bych toho nechala.
Posilovna - proč ne, jen se s někým poradit co a jak (i třeba proto, že u porodu je lepší mít svaly trošku povolené, sportovkyně mívají problémy)
za mě je všechno ok pokud se člověk cítí dobře a nejede na krev, brusle, kolo i lyže jsou v pohodě o zbytku se nmůžu vyjádřit, neb jsem to nikdy necvičila, ale já nezavrhuju ani běhání, ale všechno závisí na kondičce a zvyklostech dané dotyčné když jsem zvyklá něco dělat, tak to dělám i nadále pokud mi to nepůsobí problémy
Ja myslim, ze je to kus od kusu a zvazit si musi kazdej sam. Dokonce ani stejna zenska to muze mit jinak kazde tehu. Ja v prvnim krome relativne bezpecneho rotopedu a plavani jela na vylet jachtou po mori (ne jen jako pasazer nebo kucharka) a hrala tezce nedoporucovany volejbal. Proste proto, ze jsem vedela, ze se nikde neprastim ani nenecham prastit do bricha. V druhem jsem si uz netroufla, protoze unava ze starsiho decka zpomalila reflexy natolik, ze jsem proste tohle zarucit nemohla. Z tech sportu co pises bych zvazila lyzovani a brusleni, jestli se fakt na 99 procent obejdou bez padu. Ostatni bych klidne provozovala, ale pozor na prehrati a zadychavani.
Zaslal: út červen 26, 2012 11:15 pm Předmět: Re: Jaké sportovní aktivity jsou vhodné v těhotenství
Inkognito napsal:
Které z následujících aktivit považujete v první polovině těhotenství za přijatelné a které jsou podle vás zbytečný hazard?
- 20 km výlet na kole nenáročným terénem
- projížďka na kolečkových bruslích po cyklostezce
- zumba (případně zumba bez poskoků)
- bodystyling pro netěhotné (případně, co vynechat)
- sjezdovky na červené sjezdovce
- Na kole jsem jezdila v prvním těhu (31let) skoro až do porodu. Jen jsem musela doktorovi slíbit, že nebudu jezdit do kopců a že to nebude drncat.
- Na kolečkových bruslích nevidím problém, pokud nebudeš padat.
- zumba nevím, ale pokud se vynechají poskoky, asi by to šlo.
- bodystyling neznám, takže nemám názor
- na sjezdovkách jsem byla ve 3tím měsíci. 2gyndr. nezávisle na sobě prohlásili, že jsem v pořádku, takže pokud nejsem vozembouch, nevídí v tom problém. Jezdila jsem všechny sjezdovky včetně černých. Stejně mezi černými a červenými nejsou často moc velké rozdíly a pokud je červená špatně upravená, může být daleko horší než černá.
Hodně známých si tedy v případě lyžoání ťukali na čelo, ale já byla v poho fyzicky i psychicky a jak už jsem psala 2nezávislí gyndaři řekli, že v tom nevidí jediný problém. Akorát halt nesmím padat. To jsem splnila doslova, za celých 7dnů lyžovačky jsem neupadla ani jednou _________________ I ZA MRAKY POŘÁD SVÍTÍ SLUNÍČKO
Tomášek 9/2010, Martínek 5/2007
Verunka 7/2013?
Přes Palubu - SLEVA pro BC
- 10% DĚTSKÉ BOBY, SÁŇKY, ... zn. Alpen Gaudi
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.