Zaslal: po červen 25, 2012 4:38 pm Předmět: dermatologie polí, luk a strání
toto vlákno je věnováno konkrétním rostlinám, herbarium technologicus naopak technologiím přípravy kosmetik z rostlin ;)
co na co používáte? jaké jsou účinky, jaké účinné látky ta která rostlina obsahuje? přednostně mě zajímá "plevel", kterého je všude plno
a ještě jedna prosba, zkuste z netu dohledat a vložit obrázek
Přidávám sem ještě podklady o kosmetických účincích léčivek z Vydřiny rešerše - i když občas nejsou přímo z našich polí, luk a strání ;)
Aloe Vera – šťáva z listů této kaktusové rostliny se používá v péči o pleť pro její uklidňující, ochranné a hydratační účinky. Aloe vera je bohatou směsí více než dvou set významných složek; má pozitivní detoxikační efekt. Léčivou sílu této rostliny znali již staří Egypťané.
Citrónová tráva (citronella, lemongrass) - je vytrvalá tropická rostlina, která roste v hustých trsech v Brazílii, na Madagaskaru a v Malajsii. Pro její výrazné citrónové aroma se přidává do parfémů /parfumerie/) a kosmetických produktů, jako jsou například krémy a mýdla. Citrónová tráva je známá pro své antibakteriální účinky.
Čajovník (tea tree) – výtečné ochranné a pěstící účinky čajovníku byly objeveny teprve nedávno, nicméně původní obyvatelé Austrálie je znají od pradávna. Hojivé a podpůrné vlastnosti této rostliny využíváme při péči o normální, problematickou i citlivou pleť a také v péči o nohy a nehty. Čajovník má antiseptické, čisticí a zklidňující účinky. Působí antibakteriálně a používá se také do přípravků po opalování, koupelových olejů a přípravků pro ústní a intimní hygienu.
Echinacea (třapatka nachová) – je po dlouhou dobu využívána k léčení špatně se hojících ran a bodnutí hmyzem. Přidává se i do doplňků stravy, protože stimuluje buněčnou imunitu a posiluje tak obranyschopnost celého organismu. Echinacea pochází ze severoamerických prérií.
Heřmánek pravý – tato rostlina obsahuje celou řadu léčivých látek. Heřmánek na pokožku působí protizánětlivě a dezinfekčně. Je účinný při kožních vyrážkách a spáleninách a také brání tvoření jizev.
Ibišek lékařský – léčivá rostlina, která má blahodárné účinky na pleť s akné, drobnými poraněními, popáleninami a pleť spálenou od slunce. Ibišek také regeneruje a vyhlazuje pokožku, zmírňuje její stárnutí a zpomaluje tvorbu vrásek. Má protizánětlivé účinky a jeho kořeny obsahují slizové látky, které se používají jako zahušťovadlo. V kosmetice se používá výtažek z listů rostliny a z kořene ibišku.
Jírovec maďal - kaštan – výtažek z kaštanu působí tonizačně, čistí a prokrvuje pokožku. Kaštan dále příznivě působí na cévní systém, hojivě při hemoroidech, křečových žilách, bércových vředech a chorobách, jejichž příčinou je žilní nedostatečnost. Kaštan koňský obsahuje dvě účinné složky: eskulin a escin. Eskulin váže UV paprsky a tvoří přírodní ochranný faktor proti slunci. Escin odbourává nadbytečný obsah vody a podporuje upevnění tkáně. Extrakt se získává z květů, kůry a plodů kaštanu.
Jitrocel kopinatý – léčivá rostlina, jejíž výtažky podporují regeneraci kůže se spáleninami, zarudnutím, vyrážkami a dalšími onemocněními. Jitrocel se používá při lokálně omezené infekci na povrchu, ale dokáže působit i hlouběji v tkáních a kloubech.
Lékořice lysá – léčivá rostlina má protivirové vlastnosti a posiluje imunitní systém. Lékořice působí na ekzémy, kožní infekce a lupénku.
Levandule lékařská - léčivá a okrasná rostlina s fialovomodrými příjemně vonícími květy. Má významné hojivé a antiseptické účinky. Levandule podporuje prokrvení pokožky a její silice je často součástí kosmetických přípravků, parfémů a mýdel.
Lopuch větší – výtažky z lopuchu se v kosmetice přidávají zejména pro přípravků pro léčbu akné a kosmetiky pro mastnou pleť. Aktivní látky v něm obsažené léčí i svědivé vyrážky, bodnutí hmyzem, drobná poranění a opruzeniny.
Meduňka lékařská – rostlina působí protikřečově a protivirově. Meduňka se proto uplatňuje při léčbě kožních infekcí, oparů, bradavic, kopřivky a lupénky. Pomáhá i při mírných alergických reakcích.
Rozmarýna lékařská - je silně aromatická rostlina s baktericidními a fungicidními účinky, silně povzbuzuje krevní oběh. V kosmetice se používá výtažek z rozmarýny a éterický rozmarýnový olej.
Skořice – extrakt ze skořice pomáhá v dlouhodobém posílení přirozené bariéry pokožky. Ochraňuje pleť, potlačuje tvoření škodlivých bakterií i zánětů a zabraňuje nadměrnému tvoření mastnoty.
Naposledy upravil Ame dne út červen 26, 2012 3:30 pm, celkově upraveno 4 krát.
v Čechách je jako léčivka vydávána pouze hluchavka bílá, německé zdroje hovoří o potvrzeném shodném léčivém účinku hluchavky nachové i skvrnité a dokonce i pitulník žlutý
nejvíce účinných látek obsahují květy, ale jsou obsaženy i v nati. v souvislosti s pletí má účinky protizánětlivé, používá se na sliznici, ekzémy, lehké popáleniny, křečové žíly
mám naloženy sušené květy v olivovém oleji (nádherně voní ), budu extrahovat květy v alkoholech (ethylalkohol a glycerol) a právě cupuju listy a květy od stonků na hydrolát
mám to v úmyslu používat hlavně na intimní mycí gel, ale navylučuju ani péči o extrémně namáhanou pokožku (pahýl pod protézou)
Naposledy upravil Ame dne po červen 25, 2012 5:33 pm, celkově upraveno 2 krát.
účinky: adstringentní, antibakteriální, antiseptické, protizánětlivé, hojivé, pomáhá proti otokům, uklidňuje svědivé rány, používá se na ekzémy, popáleniny, omrzliny, odřeinny, pohmožděniny, kožní záněty, špatně se hojící rány a jizvy, záněty, lupénka, bércové vředy, akné, opruzeniny, ragády
mám hotovou první várku hydrolátu z celých květů včetně květních lůžek, okvětní lístky (jen ty oranžové, obojího druhu) jsou naložené v olivovém oleji, příští sklizeň okvětních lístků přijde do glycerolu a ethylalkoholu (abych měla podle potřeby na zralou nebo na mladou pleť)
nasadím v pleťové kosmetice - tonikum, krém, a pro Štěpu na prdýlku, dokud bude plenkovat
Naposledy upravil Ame dne út červen 26, 2012 10:31 am, celkově upraveno 1 krát.
obsahuje silici s azulénem, eukalyptol, hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny, používá se na akné, ekzémy, růži, křečové žíly, psoriázu, úžeh, lehké popáleniny, hojení drobných poranění
právě kvete, už jsme našli slušnou lokalitu, takže bude hyrdrolát i alkoholové extrakty a olejový maccerát
plánuju pro intimní hygienu a pleťovou kosmetiku aknetické pleti
obsahuje hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, třísloviny, triterpenové saponiny, organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. používá se na špatně se hojící rány, otoky, vředy, kožní onemocnění, vyrážky, nečistou pleť, rány.
mám akorát nasušených několik hrstí a chci je naložit do oleje na noční krém, jestli se ulakomím, pořídím si sušené na hydrolát na pleťové tonikum (tolik bych asi nasbírala jenom, kdybychom chodily na dětské hřiště denně )
účinné látky: silice, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, kolagen, pryskyřice, robinetin, myricetin a quercetin. působí antivirově a tonizuje
hydrolát z květů úžásně voní, bohužel jsme letos zvládli nasbírat jenom testovací dávku, která skončila v naprosto úchvatném vlasovém a tělovém šampónu
budu na tom někdy dělat dál, ale klidně se přidejte ;)
co mám ještě v hlavě (a na co jsem už dostala tip):
JAHODNÍK
MACEŠKA/FIALKA
TŘEZALKA
CHRPA
RŮŽE
IBIŠEK
ŘEPÍK
LICHOŘEŘIŠNICE
MÁTA
MEDUŇKA
ŠALVĚJ
MÁK
LÍPA
BŘÍZA
BEZ
PELYNĚK
hmm... fakt už je dneska pozdě
Naposledy upravil Ame dne st červenec 11, 2012 4:32 pm, celkově upraveno 3 krát.
obsahuje hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, třísloviny, triterpenové saponiny, organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. používá se na špatně se hojící rány, otoky, vředy, kožní onemocnění, vyrážky, nečistou pleť, rány.
mám akorát nasušených několik hrstí a chci je naložit do oleje na noční krém, jestli se ulakomím, pořídím si sušené na hydrolát na pleťové tonikum (tolik bych asi nasbírala jenom, kdybychom chodily na dětské hřiště denně )
obsahuje hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, třísloviny, triterpenové saponiny, organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. používá se na špatně se hojící rány, otoky, vředy, kožní onemocnění, vyrážky, nečistou pleť, rány.
mám akorát nasušených několik hrstí a chci je naložit do oleje na noční krém, jestli se ulakomím, pořídím si sušené na hydrolát na pleťové tonikum (tolik bych asi nasbírala jenom, kdybychom chodily na dětské hřiště denně )
V jakém poměru budeš dávat sušenou drogu ?
od oka, jako vždycky, nacpu tak 3/4 skleničky, přeliju olejem, aby přesahoval přes - olej pojme, co může a tolik se tam zas nevejde, abych rostlin extra litovala
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.