Zaslal: po červen 25, 2012 9:05 am Předmět: Neustálá (půlroční) bolest v krku
Ahoj,
na úvod řeknu, že nemám krční mandle, byly mi vyndány ve 13 letech, po neustále opakujících angínách na které mi již už přestaly zabírat ATB - ve výtěrech jsem měla pořád streptokoka a stafylokoka. Od té doby jsem byla zdravý člověk až doteď.
Nyní k mému problému. Od konce ledna letošního roku jsem začala marodit. Asi po 3 měsících se zjistilo, že jsme si se synem neustále předávali spálového bacila a hemofila, takže já měla za tu dobu 3x ATB. Při braní druhých ATB Klacid (někdy v únoru) se mi asi po 4 dnech začalo opět bolet v krku, ale bolest byla jiná než předešlá. Od té doby jsem se jí nezbavila. Nakonec nás se synem přeléčili společně (ostatní členové domácnosti měli výtěr v pořádku), tak jsem zajásala, že budeme konečně zdraví. Zmizela ta šílená únava, kterou jsem trpěla, ale bolest v krku zůstala. Myslela jsem si, že nezabrala ta poslední, 3. ATB - u mě bohužel to není nic výjimečného. Za 14 dní po dobrání ATB jsme šli se synem na kontrolní výtěr, ve kterém se nic nenašlo. Tím to bylo pro ORL lékaře uzavřené a vyléčené. Myslela jsem si, že mám třeba sliznici v ústech "jen" hodně unavenou po těch neustálých ATB, a že se uzdraví sama. Jo, houby. Od té doby uběhly další 2 měsíce a v krku mě bolí pořád. Při mém zkoumání jsem zjistila, že to tam mám neustále červené ložiska, které se mi dělají na patrových obloucích až dolů pod kořen jazyka, pravá strana mě bolí mnohem více než levá. Teď dokonce před 14 dny se mi zvětšila uzlina na pravé straně krku, na pohmat je bolestivá.
Za ten půl roku co mě to trápí jsem již vyzkoušela tunu volně prodejných prostředků: Tantum Verde, Septolete, Jox, Listerine, řepík lékařský, genciánku, Orofar, Preventan, pila jsem měsíc v kuse kopřivový čaj.........
Prosím, nenapadá Vás něco? Už jsem z toho docela zoufalá.
Chystám se znovu tento týden na ORL, ale bych pravdu řekla, moc se mi tam nechce, protože pokaždé (i když se ve výtěru našel ten spálový bacil na 3 křížky) mi doktor tvrdil, že v krku nic nevidí (jak by mohl, když nemám krční madle, že?!), pouze to tam mám prosáklé a že to určitě nic nebude. Tehdá ještě než přišel výsledek z výtěru se spálákem, mi brali i CRP, které bylo nízké?!!!
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 4746 Bydliště: mezi Přerovem a Bystřicí
Zaslal: po červen 25, 2012 9:27 am Předmět:
vítej do klubu
mandle sice ještě mám, tehdá v 16ti mi je nakonec nevytáhli (obdobné problémy s angínama po mononukleóze)
no a od těch 16ti mě střídavě několik měsíců v roce prostě bolí v krku (takže už 14let, jeden si zvykne..) . Někdy se to spraví "samo" po několika týdnech, někdy to přeleze na průdušky. Už dávno se to nesnažím nijak léčit, pokud mě "jen" bolí v krku bez dalších příznaků, nemá to smysl, co jsem yyzkoušela kloktadel, stříkadel a cucadel ;)
Teď už šest týdnů bolest střídavě lepší a horší, průdušky přeléčené (taky 3x ATB než se trefilo to správné) . te´d posledních týden se zas bolest zhoršila, zkoušela jsem Bioparox, ale vůbec nic to nezabírá, stříkám ho do krku už jen tak , že se to má nějakou dobu vydržet brát(jenže se obávám, že už jsem si na něj asi nějakou rezistenci vytvořila)
ve výtěru se občas něco najde občas ne. Žádný dr. mi to ještě nepomohl vyřešit..
Registrace: 26.8. 2009 Příspěvky: 495 Bydliště: Praha
Zaslal: po červen 25, 2012 9:43 am Předmět:
Podobnou zkušenost mám (1/2 roční bolest v krku). Pro úplnost dodám, že v dětství jsme taky brali antibiotika pořád.
Nicméně, takhle zkušenost je pár let zpátky: 1/2 roku mě bolelo v krku, antibiotika nezabíraly.
Bolest přestala okamžitě (a už se nevrátila) v momentě, kdy jsem dala výpověď z práce, která už mi "lezla krkem" (byla jsem v ní 5 let a byla psychicky dost náročná).
Takže moje rada nebude zdravotnická, ale spíš psychologická: co Ti "leze krkem"? Třeba práce, ale i něco jiného ve Tvém životě. Ať na to přijdeš _________________ Anička 26.1.2013
Registrace: 19.6. 2007 Příspěvky: 1171 Bydliště: u Českého Krumlova
Zaslal: po červen 25, 2012 9:46 am Předmět:
Moje mamka měla před delší dobou něco podobného,absolvovala různé výtěry s negativním výsledkem a taky jí všichni říkali že je v pořádku.Nakonec zjistili že má nějakou mykózu-myslím že v jícnu a žaludku a vždycky v noci nebo jednou začas se to dostalo jakoby i do krku.Napadlo to jednoho osvíceného lékaře a udělali jí speciální stěr na kvasinky nebo něco takového a po přeléčení měla klid.
Já jsem měla stejný problém, který se zhoršil po nastěhování do Prahy. Každé 2-3 týdny se zánět rozšířil do dolních dýchacích cest.
Až jedna starší, velice svérázná praktická lékařka, jak se mi na to podívala, se začala smát, že mám tzv. pražský zánět dutin (s dutinami jsem problém v životě neměla) . Mívají ho pražské naplaveniny . Prý vzniká tak, že sliznice v nosních dutinách reaguje na smog, na který dosud nebyla zvyklá, a to tak, že jak je příliš vysušovaná a drážděná, tak se musí neustále zvlhčovat - a produkuje kvanta hlenu, který stéká do nosohltanu a průdušnice (většina těch lidí má něco jako kuřácký kašel, hlavně po ránu vykašlávají menší množství hlenu), které dráždí a z toho vznikají ty chronické záněty. Opakuji, že s dutinami jsem problém neměla, moc mně ta diagnóza překvapila, já jsem si stěžovala přece na bolesti v krku, ne v nose.
Poslala mně na ORL, kde jsem chodila každý den na inhalace Vincentky a Mucosolvanu. Každý den se mi tím zázračně ulevovalo. Vyléčit se to prý nedá, ale dají se zmírňovat příznaky. Nejlepší je samozřejmě klimatoterapie - buď se odstěhovat, nebo aspoň co nejčastěji jezdit k moři. Další možností jsou inhalace. A tou nejjednodušší a nejlevnější, která mi zabrala, je stříkat si do nosu mořskou vodu nebo Vincentku ve spreji. Já jsem používala Vincentku, tehdy to byla 20 Kč jedna sedmička
Naposledy upravil Ratta dne po červen 25, 2012 10:06 am, celkově upraveno 1 krát.
Nech si udělat výtěry, odběr krve (ASLO, imuno) a podle toho to řeš.
Jinak optimálně odpočinek a pořešit to nějak celkově, alternativně..
Obávám se, že klasická medicína v tomhle případě má k řešení jen antibiotika a další věci, že už nenabízí.
Podobnou zkušenost mám (1/2 roční bolest v krku). Pro úplnost dodám, že v dětství jsme taky brali antibiotika pořád.
Nicméně, takhle zkušenost je pár let zpátky: 1/2 roku mě bolelo v krku, antibiotika nezabíraly.
Bolest přestala okamžitě (a už se nevrátila) v momentě, kdy jsem dala výpověď z práce, která už mi "lezla krkem" (byla jsem v ní 5 let a byla psychicky dost náročná).
Takže moje rada nebude zdravotnická, ale spíš psychologická: co Ti "leze krkem"? Třeba práce, ale i něco jiného ve Tvém životě. Ať na to přijdeš
Ratto: myslím, že ze smogu nebo ze suchého vzduchu to nebude. Bydlíme na vesnici a máme starý, přestavěný barák, takže sucho nehrozí. Ale dobrý nápad je ta mořská voda, to mě ještě nenapadlo.
Han-dul-ko: jo, mykóza mě taky už napadla, docela by to i odpovídalo, (přijde mi, že se to zhorší po sladkém) kvůli tomu jsem zkoušela i tu genciánku, ale to mi přišlo, že se to trochu zlepšilo, ale nevyléčilo.
Martinko: psychicky si myslím, že jsem v pořádku, aktuálně mě nic netrápí (krom tohodle), odpočatá jsem taky dost.
Lyndushe: no vzít krev, jenže u kterého doktora? Na ORL to nedělají a obvoďák mě rovnou poslal na ORL, že neví co se mnou.
Ratto: myslím, že ze smogu nebo ze suchého vzduchu to nebude. Bydlíme na vesnici a máme starý, přestavěný barák, takže sucho nehrozí. Ale dobrý nápad je ta mořská voda, to mě ještě nenapadlo.
Han-dul-ko: jo, mykóza mě taky už napadla, docela by to i odpovídalo, (přijde mi, že se to zhorší po sladkém) kvůli tomu jsem zkoušela i tu genciánku, ale to mi přišlo, že se to trochu zlepšilo, ale nevyléčilo.
Martinko: psychicky si myslím, že jsem v pořádku, aktuálně mě nic netrápí (krom tohodle), odpočatá jsem taky dost.
Lyndushe: no vzít krev, jenže u kterého doktora? Na ORL to nedělají a obvoďák mě rovnou poslal na ORL, že neví co se mnou.
No tak odběr krve může požádat kterýkoliv dr. Takže dostaneš žádanku, zajdeš si do laborky a tam tě naberou a výsledky pošlou k dr. Nebo by to měl umět i obvoďák. Nevím ale jak to mají, jestli třeba může obvoďák žádat imunologické testy apod.
Nicméně šla bych na orl, nechala si udělat výtěr (můžeš tam mít pomonožené nějaké streptokoky, které jen čekají na svou příležitost a soustavně škodí - proto neustálá, leč ne dramatická bolest v krku).
Nechala bych se poslat na odběr krve (zjistit protilátky proti streptokokům a další jako sedimentace, CRP apodobně).
Nechala bych se popř. odeslat na imunologii, tam můžou zjistit, jestli nemáš sníženou buněčnou imunitu, nebo nějaké další protilátky apod.
Na základě tohoto kolečka bych se rozhodla co dál.
Mě se pokoušeli neustále léčit antibiotiky (nebrala jsem), kortikoidy (nebrala jsem). Pomohla homeopatie, odpočinek, pak asi i akupunktura, shiatsu, aromaterapie. Práce s tím, co nechci říct a "co mi leze krkem" - jak psaly holky..
Většinou je to letitý problém, který nelze vyřešit za týden, s tím je třeba počítat. Někdo se vydá na cestu s lékaři a nechá se "léčit" aniž by pro to něco dál dělal a ničí si organismus neustálou konzumací léky. Což většinou moc nevede k úspěchu.
Nebo můžeš se vydat na druhou stranu zkusit nějakou alternativu.
Nebo můžeš si nechat udělat ta vyšetření, nechat se sledovat, ale přitom na tom pracovat i jinak.
Cest je několik..
Mykózu v puse by jinak měli na ORL poznat (stěry) ale moc to neumějí řešit. Vyrobila bych kloktadlo z ét. olejů (tea tree, kunzea, levandule, geránium).
Smog to byl dle názoru paní doktorky, já jsem měla tyto problémy od dětství, v Praze se jen zhoršily. A díky nim jsem třeba vždy neomylně poznala, že jsem v místnosti, kde je ve zdech plíseň - po dvou minutách mně bolelo v krku a měla jsem plný nos (ten plný nos jsem až do té návštěvy lékařky nevnímala).
Takže ten zánět dutin je alergický a tu alergii můžeš mít na cokoliv, to, že ho jedna doktorka nazvala "pražským", ještě nic neznamená . Každopádně tu Vincentku zkusit můžeš, nic moc za to nedáš, podle mně by mohla trochu ulevit krku, i kdyby příčina byla jinde.
Registrace: 28.12. 2006 Příspěvky: 3934 Bydliště: Praha
Zaslal: po červen 25, 2012 10:51 am Předmět:
Já měla období, kdy mě bolelo v krku tak, že jsem nemohla ani spát. Dr vlastně nikdy nic moc nenašli...ani obvoďák ani ORL. Pak jsem to řešila homeopaticky a už víc než rok jsem bez bolestí. A to jsem trpěla asi rok, zhruba tak 14 dní v měsíci.
Ratto: aha. Hmm, no tu mořskou vodu zkusím, ideální by bylo moře, což letos z časových důvodů asi nehrozí, bohužel. Ale zase já neměla nikdy problém s nosem, nikdy jsem neměla zánět dutin. U mě je hlavní problém ten krk, ani nikdy mi infekce, ač nemám mandle nesedala níž na průdušky. Ale, jasný chápu, že všechno se vším souvisí.
Lydushe: napsala jsi to moc hezky, je to takové nakopnutí, které jsem asi potřebovala. Zítra se stavím na ORL, nechám si udělat výtěr. Na ty kvasinky je potřeba speciální výtěr nebo se to pozná i z toho klasického???? Zeptám se na tu krev. Já mám trošku pocit, že jakmile nemám v krku krční mandle, tak mě potom ty doktoři mají tendenci odbývat, protože tam nevidí ten "klasický" zánět mandlí. Z těch éterických olejů tu budu mít aktuálně k dispozici (snad někde vyhrabu) 31 bylin od Justu a pak pomeranč. Dá se něco použít?
Jo, ještě jsem zapomněla napsat, že jsem brala lichořeřišnici asi 2 měsíce v kuse a taky bez úspěchu. Jednou mi dost pomohla, to jsem měla zase streptokoka někde jinde a nezabíraly ATB. A koupila jsem si ještě Chlorellu, na pročištění.
Také dávám hlas homeopatii, pomůže to minimálně odblokovat... u mě to nebylo co mi leze krkem, ale dneska už vím, že zážitek z porodu, který se mi neustále cykloval v dalších situacích...
Ratto: Ale zase já neměla nikdy problém s nosem, nikdy jsem neměla zánět dutin. U mě je hlavní problém ten krk, ani nikdy mi infekce, ač nemám mandle nesedala níž na průdušky.
No vždyť jsem dvakrát psala, že já taky ne ;), proto mně ta diagnóza tak šokovala. Že mi to asi půl roku lezlo na průdušky, to bylo proto, že jsem měla oslabenou imunitu kvůli psychickým problémům, bylo to krátkodobé a spíš šlo jen o vyhrocení důsledků z úplně jiných důvodů. Vlastně ty záněty průdušek mně donutily konečně s tím něco dělat, jiank jsem to měla celý život bez větších komplikací, proto jsem to neřešila - bylo to něco, s čím se dalo žít a příliš mně to neobtěžovalo.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.