Zaslal: ne červen 24, 2012 12:18 pm Předmět: čerstvá syrovátka
Ahoj, dočetla jsem se, že několik hodin stará syrovátka mění své vlastnosti a není vhodná ke konzumaci (resp. ve větším množství).
Můžete mi to, prosím někdo potvrdit/vyvrátit, případně mě nasměrovat někam? Nic moc jsem nevygooglila..
Můj postup : večer svařím mlíko, přes noc vyrobím jogurt , do odpoledne se obyčejně ještě inkubuje v peřinách, přes další noc vykapu tvaroh. Ráno sliju syrovátku, část hned rozředím s vodou (dám trochu ovocné šťávy, sirupu) a pijeme jakožto dopolední svačinu, zbytek uchovávám v ledničce do vypití (max. 3 dny).
Nemyslím si, že vypijeme kvanta, původních surovina je 1-2l kravího mléka + asi 200-300ml jogrtu.
Nezředěná syrovátka je taková vazká, něco jako ty aloe nápoje.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12809 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: ne červen 24, 2012 12:57 pm Předmět:
Tak syrovátku mám tekutou, vodovou. Neředím. A tyky jsem nikdy neslyšela, že by se neměla používat a netuším, co tam může způsobovat jaké změny. Po vysrážení tvarohu ( bílkoviny) zbyde v syrovátka, tedy " voda" s cca 10% bílkovin a 60% sacharidů ( většinou laktoza), obsahuje hodně minerálů. Takže by jí neměli pít lidé s nesnášenlivostí laktozy a lidé s onemocněním ledvin, pacienti s průjmovým onemocněním a malé děti.
To asi jo. Dokud nepřijde ještě jedna se soplem. Pak to bude zase plichta.
Jak dlouho necháváte pracovat jogurt?
edit: HA! Llev, tak už asi vím, kde je zakopán pudl. Použila jsem prjetou Hollandii a nikdy dřív tu syrovátku nijak nezkoumala a hned rozředila.
Tzn, tudle asi vyhodím...
Dík
J.
Naposledy upravil Ty dne ne červen 24, 2012 2:16 pm, celkově upraveno 1 krát.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12809 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: ne červen 24, 2012 2:12 pm Předmět:
Dělám jogurt podle Kláry " z kopce", mlíko mám od krávy, nic nepasteruju. Zahřeju, zamíchám 3 lžíce holandie na litr, to celé v papiňáku ( mám hrnec a papiňákovou poklici) frknu do peřin za cca 6-8 hodin hotovo, překlopím do cedníku s plínou ( hrnec pod) a nechám vykapat, jogurt se dá krájet nožem. Syrovátku leju do pečiva místo mlíka/vody nebo slepicím. Nebo schovávám sousedce, já to nesmím.
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: ne červen 24, 2012 2:16 pm Předmět:
Llevelyn napsal:
Dělám jogurt podle Kláry " z kopce", mlíko mám od krávy, nic nepasteruju. Zahřeju, zamíchám 3 lžíce holandie na litr, to celé v papiňáku ( mám hrnec a papiňákovou poklici) frknu do peřin za cca 6-8 hodin hotovo, překlopím do cedníku s plínou ( hrnec pod) a nechám vykapat, jogurt se dá krájet nožem. Syrovátku leju do pečiva místo mlíka/vody nebo slepicím. Nebo schovávám sousedce, já to nesmím.
Dělám to samé, jen to dělám v 5l okurkové flašce a zafoliované
predpokladam, ze to pujde i z mlika z krabice?
konecne bych vyuzila papinak, kteryho se bojim
Co z jogurtu, kterej se da krajet nozem? Klasika na jidlo?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.