Zaslal: čt červen 21, 2012 11:52 pm Předmět: outdoorové vybavení pro prvňáka
Ahojte,
prosím o radu zkušené maminky dětí, co již jezdí na výpravy do přírody, na hory apod.
Můj syn před nedávnem začal chodit do skautu, chytlo ho to a hned jede na tábor. Potřebuji poradit s batohem. Měly by se mu tam vejít všechny věci na tábor na 14 dní (bez spacáku), ponese si to od vlaku, když tak jim tentokrát pomůžou starší. Ale příště už sám.
Co jsem se dívala, tak se mi zamlouvá Deuter FOX 30 (na netu) anebo Doldy Zebra 38 (doporučovali v prodejně). Líbí se mi nastavovací záda, kluk je drobek, sílu ale má, i když na zádech je zvyklý nosit jen aktovku. Ten první asi nemá pláštěnku, jak je to s rozdělením na komory přesně nevím.
Na výlety bude nosit jen malý batoh, má obyčejný koupený u Vietnamců - bude to stačit?
Uvítám i doporučení na boty - kotníkové do terénu. Ne moc drahé, ale solidní.
A protože u nás je těžké něco sehnat, tak bych ještě ráda tip na prodejnu v Brně, obojí bych raději vyzkoušela.
Moc děkuji _________________ Majinka + 2 kluci 08/04+11/07
Majinko, do 30 l batohu bych na 14 denní skautský tábor nesbalila.
U nás to máme trochu jinak.
Balíme "povinně" do starých papírových kufrů, protože spí ve stanu s podsadou a ty se pod ty pryčny nejlépe vejdeou a také se v nich nejlépe hrabe. Kufry se odváží autem, děti jedou vlakem. Neumím si představit, že bych do jednoho batohu naskládala všechny boty. Ale možná to opravdu jen neumím. Ale to jsi slyšet nechtěla.
Boty bych volila kotníkové. My jsem do teď kupovali Alpine s membránou, ale na podzim se chystám koupit Olangy. Určitě se dají koupit dražší, kvalitnější (ale dětem rychle roste noha) a tyhle našim skautským potřebám vyhovovaly a jsou v té nižší cennové relaci.
Malý batoh bych u Vietnamců nekupovala. I když pojedou na celodenní výlet, je lepší mít kvalitnější. Myslím, že stačí 20-25 l, na celodenní jídlo, pití a pláštěnku. No a nakonec ho potom může zdětit třeba mladší bráška, aby se investice vyplatila ;)
S tím větším batohem neporadím, zrovna to řeším také. Potřebuji nějaký na 2-3 denní výpravy, tak si ráda přečtu rady zkušenějších. _________________ syn 10/2002, dcerka 7/2008
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 1320 Bydliště: Praha
Zaslal: pá červen 22, 2012 11:41 am Předmět:
Ahoj,
jak psaly holky - 30 l batoh na čtrnáct dní mi přijde dost málo - tam se ti to nemůže vejít. Vzala bych určitě 50 l - většina z nich má stahovací pásky, takže pokud by toho bylo málo, dá se zmenšit využije ho mnohem déle.
U nás mladší děcka taky vždycky jeli se starým kufrem, aby se to vešlo ve stanu po postel a líp se v tom hledalo.
Batůžek na výlety, pokud budou jednodenní se svačinou bych klíďo nechala od Vietnamců - pokud půjdou na přespání, může si vzít batoh, ve kterém si odvezl věci na tábor.
Boty kupujeme Alpine Pro a určitě bych koupila kotníkový a pak nějaký trekový sandály, co se daj i namočit - já kupuju Keen a jsem s nima nadměrně spokojená (nové jsou drahé, já sháním jeté na MMB)
Díky za reakce,
přiznám se, že s tím balením a kufrem jste mě zaskočili.
Oddíl tu měl samozřejmě informativní schůzku, já jsem tam z vážných důvodů nemohla jít, poslala jsem manžela s dotazy, ale vše nás pochopitelně nenapadlo. Také budou spát ve stanech s podsadou ( v životě jsem to nezažila), spacáky, gumáky, případně nějaké větší věci (nevím, co tak) máme donést týden dopředu, odvezou to vedoucí asi náklaďákem. Děcka jedou vlakem, tam na místě jim pomůžou, možná něco odvezou na traktoru. I v instrukcích mají psáno - vše musí být v batohu, ruce volné.
Až doma mě napadlo, že hlavně přece bude chodit s tím malým batohem, takže ten by měl sedět a vyhovovat perfektně. Navíc budou v horách, neustále prý upozorňovali na nepromokavé věci všeho druhu.
tak teď nevím, asi jim ještě zavolám, přece jen jsou to nemalé peníze.
Jinak vím, že během roku mívají výpravy, a tam nejspíš bude i ten větší batoh taky potřeba.
Batoh doporučuju vyzkoušet. Sebelepší značka nemusí sedět synovi na záda a bude to peklíčko.
Boty taky kupujeme Alpine Pro. Přijatelná cena za postačující kvalitu. Chodíme hodně, rozdrbeme jedny za rok - ale abych dávala trojnásobek za lepší boty, ze kterých (pokud opravdu vydrží) nejpozději další rok stejně vyroste, mi přijde zbytečné. V Apollo sportu mívají na ty naše slevy, nebo pokud máš někoho s O2 operátorem, tak chodí jednou za čas arch kupónků na slevy a Alpine Pro tam pravidelně bývá.
Nepromokavé věci - mně se vloni v totálně propršených Tatrách na obě děti osvědčilo toto:
My jsme tohle řešili se synem - předškolákem vloni, sháněla jsem mu na poslední chvíli batoh na výpravy, a koupili jsme mu tenhle http://www.pingusport.cz/zbozi/3792/Detsky-batoh-BOLL---SCOUT-22+6L.htm ...
Když jede na výpravu na víkend, tak to tak akorát vyjde, že se mu do toho všechno, včetně spacáku a karimatky vejde, ale na dva týdny na tábor, to by nešlo ani náhodou. Na tábor jede s kufrem, dá si ho pod postel, až na místo je veze autobus.
Mně se pro něj na táboře rozhodně osvědčila softshellová bunda a kalhoty Neverest (ty jsou skvělé, že fakt hodně rychle uschnou), dostane dvoje a pro jistotu jedny tepláky, ale myslím, že tepláky, stejně jako vloni, přiveze opět netknuté
Turistické boty mu kupuju za cenu tak kolem sedmi stovek, vždycky ulovím nějakou akci, důležitá je membrána, aby fakt nepromokly...
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 1320 Bydliště: Praha
Zaslal: pá červen 22, 2012 3:12 pm Předmět:
Zkontaktovala bych někoho z vedoucích - myslím, že v tomto případě, by se předem mohl poslat i kufr s věcma napřed a do batohu jen hygienické potřeby a další věci, které buď ještě potřebuje, takže mu je sbalit nemůžeš, nebo by se v kufru mohli zkazit. Určitě nechtěj, aby si prvňáček vezl vybavení na dva týdny vlakem na zádech.
Baru
V našem oddíle se jede vlakem jen s "malým" batohem (svačina, pláštěnka, náhr. oblečení, tužka,....) Ostatní se vozí předem náklaďákem.
Nedovedu si představit dítko, které by dotáhlo věci na 14 dní na zádech... Natož uzvedlo i jen 30l batoh...
Určitě se ještě doptej! (když to tak čtu, začínám vidět i ten pohled neznalého rodiče a chápat, proč některé děti měli zabaleno to, co měli ;) )
Díky za všechny rady.
Mluvila jsem s vedoucím, je zkušenej, naprosto chápal moje tápání, prý ať zatím nic neřeším, co nemáme nám půjčí (tedy v našem případě batoh) a během roku se vykrystalizuje, co opravdu pořídíme, aby to bylo k užitku a ne vyhazování peněz.
Boty jsme zakoupily v Hudy, syn je mírně omezen ortopedickou vadou, takže jsme brali to, co sedělo, snad se mu bude chodit dobře.
Nedovedu si představit dítko, které by dotáhlo věci na 14 dní na zádech... Natož uzvedlo i jen 30l batoh...
Určitě se ještě doptej! (když to tak čtu, začínám vidět i ten pohled neznalého rodiče a chápat, proč některé děti měli zabaleno to, co měli ;) )
Pajis,
byla schůzka, máme velmi podrobné instrukce a seznam věcí - ale z toho prostě nejde vyčíst žádná zkušenost. Skaut jsem nezažila. Já jsem pod stan jezdívala, nebo cyklopuťáky, ale co jsem si nabalila, to jsem měla, byla to moje vlastní odpovědnost pro mě, nebyla jsem nikde v divočině ani odkázaná jen na sebe. Tady balím svýho kloučka, kterej nikde takto nebyl, nechcu ho dostat zbytečně do nějaké blbé situace ( např. všichni budou mít batoh, on kufr). Ale jak píšu výše, jsou vedoucí na podobné situace i rodiče zvyklí. A já budu radši za blba a víckrát se optám. Ale věřím, že jsou rodiče, kteří to nedělají anebo je ani nenapadne, že by se mohli optat, případně víc používat mozek. No a pak teda obdivuju ty učitele a vedoucí , že musí improvizovat a mít pevný nervy.
Ahoj, já bych se zeptal odborníků, dobrou zkušenost mám tady http://www.affekt.cz/kontakt/, majitel sám je aktivní horolezec a sportovec, určitě pomůže.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.