Dobrý večer všem ;)
Už jsem tu kdysi zakládala diskusi o zubech,bohužel je situace momentálně horší,proto prosím o názory.
Jsem zhruba rok po třetím porodu a právě ve třetím těhotenství a dlouhodobém intenzivním kojení(dcera má kojení jako hlavní součást výživy) mi nějak odchází zuby. Není to ještě nejhorší(možná časem bude ),ale v pondělí na rentgenu se ukázalo několik kazů pod plombami a pod sklovinou,ale co hlavně,rozsáhlý zánět zubu,až pod kořeny a zasahující až ke kosti. Zubařka se moc netvářila a myslí,že zub nepůjde zachránit,nicméně mi ho zatím léčí. Psychicky se připravuju na trhání a ptám se každého,kdo to zažil. Ptala jsem se zatím čtyř lidí a všichni čtyři mi řekli,že pokud je zub zanícený,nefunguje dostatečně umrtvení a trhání je peklo. I sousedka,která má vysoký práh bolesti a porod ji vůbec nebolel brečela bolestí,jiná známá prý dokonce křičela tak jsem z toho pochopitelně rozhozená a ač mi to v následujících dnech bezprostředně nehrozí,ráda bych slyšela víc názorů,nejraději těch,že je to v pohodě a že jste o trhání ani nevěděli chápu,že záleží i na tom,jaké má zub kořeny,jestli se při trhání rozlomí(já ho mám zrovna už větší půlku odvrtanou,je tak nějak jen po obvodu zbytky skloviny,mám s ním problémy už dlouho),ale hlavně by mě zajímalo,jak jste prožívaly trhání zubů,od aplikace injekce přes zákrok a potom po odeznění umrtvení až do úplného uzdravení.
Všem,kdo odpoví,děkuji předem,asi usnu při kojení a dočtu ráno.
Hyeno, tak bohužel nepotěším, nic tak strašlivýho, jako pokus o tahání zubu pod zánětem jsem nezažila... Řvala jsem nahlas a zubařku skoro kopla... Dostala jsem atb, zánět se přeléčil a pak už trhání nebolelo vůbec...
Uff, tak já zas měla kdysi (je to asi 15 let) takový zánět 6ky, že jsem fakt skoro lezla po zdi, žádná sedativa mi nezabírala a můj zubař chtěl zub léčit a zachraňovat, čistit kanálky a nasadit atb. Řekla jsem, že neodejdu z ordinace, pokud ho nevyrve ven, byla jsem fakt psychicky i fyzicky úplně vyřízená. Vyrval ho. Bolest trhání si nevybavuju, protože horší než předtím to asi nebylo. Ale tu úlevu hned další den si pamatuju dobře, nelitovala jsem. Vzhledem k tomu, že mám osmy, ani velká mezera nezůstala, zoubky se samy nějak urovnaly.
Naopak moudrák, který mě pozlobil před 4 lety, jsem si léčit už nechala, sice to vypadalo, že půjde ven, ale nakonec se podařilo jej zachránit, vyztužit čepem a zdárně vyléčit zánět atb. A to ten rozsáhlý zánět vypadal beznadějně, bolelo to víc jak týden hodně, pořád se v tom zubu rýpal a nedával mu moc šancí...ale povedlo se, zub je ok, dnes jsem zrovna byla na preventivce a dělali mi ten kompletní dokola rentgen.
Tím chci říct, že zachránit mohou, i když se to třeba nyní nezdá být moc optimistické.
Synovi (5) před měsícem vytrhli mléčnou čtyřku v zánětu a řval teda fest, jak při injekci, tak při trhání. Ale taky se mu brzy ulevilo.
Miss,ježiškote,to mám teda radost já mám ten zub momentálně poléčený,shodou okolností jsem dostala antibiotika na hnisavý zánět nosohltanu od praktické,zubařka říkala,že by mi stejně kvůli kojení taky dali jen Augmentin,právě od doby,co ho beru,ta bolest konečně polevila,předtím jsem nebyla schopná si tam nacpat ani vatu,abych se mohla najíst,ted momentálně mě nebolí,tak doufám,že to trhání přijde na řadu právě po nějakém poléčení,mám staženou prdku,jen na to pomyslím
Pajdule,děkuji za pozitivní zkušenost ;) popravdě,trhat přímo při zánětu,tak asi vyletím z kůže,takhle mi trhala v dětství stoličku zubařka,bála jsem se jí,byla obrovská,hrozně tlustá a měla hluboký hlas,nikdy bych si netroufla se ani pohnout,ale jak ten zub uchopila a kývala a kývala a snažila se ho vykývat,tak jsem řvala,kousala ji,kopala,babička dostala tehdy hrozného sprda,co si to dovoluju,ale obávám se,že toto bych předvedla i ted pořád právě přemýšlím,jak někdo dokáže sedět a vydrží to,když to tak hrozně bolí. Vzhledem k rozsáhlému zánětu právě zubařka mluvila od začátku o vytržení,i po léčbě ATB tam ten zánět je ve stejném rozsahu,tak uvidíme.
Registrace: 10.8. 2008 Příspěvky: 13588 Bydliště: Doma
Zaslal: čt červen 21, 2012 11:27 pm Předmět:
Jo jo, lonsky rijen. Taky zub, co zlobil uz od porodu, sestka. Trhanej v zanetu. Musim teda rict, ze mne injekce zabrala a dalo se to prezit. Nejvic na tom bolelo to paceni zubu ze strany na stranu, samotny pohyb smerem nahoru uz ani tak ne. Ale predpokladam, ze zub uz byl uplne mrtvy, nevim...
Leyo,díky. Taky to mám šestku,mrtvý je už půl roku,ale při zánětu mě bolela půlka obličeje,jíst jsem nemohla vůbec,pít jen slánkou,já si neumím ani představit,že by ho vzala do kleští a kývala,myslím,že bych se vymrštila až na strop možná jsem jen srágorka a nebude to takové drama ;)
zubarka dopichavala 3x injekciu, bolest furt rovnaka.. trhala asi 45min, rozbila mi 6tku na 4casti a katastrofa.. 7dni po trhani som bola na ibuprofene striedanym s panadolom extra, no radost.. ale uz je doooobre, uz ma to neboliiiiii.. najhorsie bolo zahryznut na zub vedla, fakt som buchala hlavou o stenu..
Ono taky strašně záleží na zubaři. Mám zubaře, který je cca 50 letý sympaťák, má krásné modré oči, ve kterých se skoro utopím, hlubokým hlasem celou dobu polohlasně mluví a říká mi, co dělá a hlavně co bude dělat a jestli to bude jakkoliv nepříjemný, skoro mě tím monotónním hlasem vždycky uspává . A to nelepší je, že jakmile cuknu (kdykoliv něco zabolí), okamžitě přestává (vrtat, brousit, tlačit, kutat...). Občas za něj zaskočila jeho žena (taky zubařka) a to jsem málem vylítla z kůže. Má vysoký hysterčivý jedák, pořád se hihňá nahlas se sestrou (což je na zabití, když mě to zrovna bolí) a když dávám hodně najevo, že to bolí, tak tím vysokým tónem ječí "úúúúžtobude úúúúžtobude" a stejně mrcha nepřestane a vrtá dál . Takže kdybych chcípala a můj pan úžasný tam nebyl, k ní už nikdy .
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16873 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: pá červen 22, 2012 5:05 am Předmět:
Ono je to trochu jinak. Zub v zanetu mi tahali 2x, poprve na soukr. klinice, kdy do me musel narvat konskou davku anestetik (asi 5x dopichaval), a pak se me zeptal, zda jsem nebrala neco na bolest - jak jinak, bez toho bych nefungovala. Tak pry analgetika tlumi lokalni anestezii, coz mi pak jeste jedna zubarka potvrdila.
Druhy zaniceny zub se ven loni, byl urcite horsi, ale nevzala jsem si nic a vse bylo uplne OK - asi i navic sikovny dr, ale to s bezbolestnosti nesouvisi.
Můj zubař takovýto zánět umí léčit - dokonce jednorázově. Měla jsem oteklou půlku obličeje, zánět se rozšířil z kanálků, ale zachránil ho. A nepochyboval předem, že to vyjde, protože to dělá běžně (tvrdí, že má 98% úspěšnost a já mu to věřím), je to nějaká speciální technologie, jiná, než se běžně používá. Ale bylo to drahé jak prase. Byla to pohoda, trvalo to sice dlouho (cca 2,5 hodiny, ale víc jsem na žádné další ošetření nemusela), bolela jen ta injekce - se divím, že vůbec zabrala, měla jsem zhnisané i dásně kolem, tehdy anestezie nezabírá. Jestli chceš, napiš mi soukromku, dám ti kontakt. Je fakt drahý, ale zachráněný zub, navíc bezbolestně, za to podle mně stojí.
Jinak kdysi jsem zažila i to, že mi takto postižený zub vyrvali. Anestezie nezabrala, zub se v kleštích hned rozsypal, kořeny vysekávali majzlíkem. Abych řekla pravdu, zažila jsem i horší bolest (a to jsem ještě nerodila), taková migréna nebo ledvinová kolika mi přijdou horší. Přežila jsem to víceméně v pohodě, je fakt, že mi bylo 17, to je už hodně dávno, tak možná jsem na tu bolest zapomněla.
Registrace: 19.4. 2010 Příspěvky: 1097 Bydliště: severní Čechy
Zaslal: pá červen 22, 2012 7:13 am Předmět:
Ahoj, asi taky nepotěším, ale právě před tou bolestí mě zubař varoval, takže jsme osmičku napřed vyléčili ze zánětu a až pak mi ji vytrhbul. Taky myslím že by to šlo aby ti dal doporučení na stomatologickou kliniku, aby ti to vytrhli v narkóze. Zuby fuj, radši stokrát na gyndu než jednou k zubaři, byť jen na prevenční prohlídku.
Holky,všem děkuju,i když nic moc zážitky s těmi analgetiky jsem to nevěděla,myslela bych,že se to může sčítat,však obě mají tlumit bolest ;) nicméně si to budu pamatovat. Právě o té soukromé klinice a narkoze mi říkala sousedka,už jsem psala švagrové,co si tam nechala trhat stoličky nepovažuju se za velkou měkkotu,ale zážitky se zuby fakt nic moc, a to ani po třech porodech ;) tak uvidím,jak se to vyvine,třeba to bude překvapivě v pohodě,na RTG je stále veliký zánět,ale zub mě ted zrovna nebolí,se zubařkou jsem dlouhodobě maximálně spokojená,snad to zmáknem. Díky za zkušenosti ;)
Registrace: 10.8. 2008 Příspěvky: 13588 Bydliště: Doma
Zaslal: pá červen 22, 2012 7:41 am Předmět:
Zakladatelko, presne jak pises, bolela me pulka tvare, celou noc jsem probrecela, snazila jsem se usnout s tvari na mrazenem spenatu, ale nezabiralo to. Analgetika nezabirala vubec. Jinak nevim, jestli zalezi na zubari, na me se ucily mlade praktikantky (byla jsem ve fakultce v HK) . Kdyz jsem z jejich anglictiny pochopila, ze se ptaji na postup, polilo me horko, ale v tu chvili je ti to fakt jedno, chces jedine - aby zub byl co nejdriv venku. Ta bolest v zanetu mi proste prisla horsi, nez to trhani samotne, fakt jsem si chtela omlatit hlavu o zed, nemohla jsem se dockat , az mi ho vytrhnou.....
Akorat teda jeste dodam, ze prave to, ze jsem jela v bolestech na pohotovost, mi "zkreslilo" vysledny zazitek, protoze samotne trhani pak opravdu bylo oproti predchozi bolesti brnkacka. Mozna kdybych sla se zubem, ktery me v tu chvili neboli, asi bych to snasela uplne jinak....
Leyo,no to jsem si právě taky říkala,že jediná výhoda trhání v zánětu je,že horší to už být nemůže taky mi nezabíraly analgetika,celou noc jsem nespala,když jsem na 15minut zadřímla,zdálo se mi o zubařce měla jsem vééélkou chut vymlátit si ten zub kladivem. Ale přesto si neumím představit,že budu v klidu sedět a držet. Mimochodem-nikdy jsem trhání nezažila-doufám,že mi nikdo nebude násilím držet hlavu(jako třeba sestra),to mi strašně vadí,kdysi mi při trhání nosní mandle držela sestra hlavu,druhá ji rvala,některá mi ucpala nosní dírku(asi se to tak dělá běžně),ovšem druhou jsem nemohla dýchat ani jsem nemohla dát vědět,že se dusím,takže až jsem se tam skoro složila,zelená,tak mi začaly nadávat,proč jsem jim neřekla předem,že mám křivou nosní přepážku od té doby jak mi někdo sáhne na hlavu,začnu hysterčit,hned se mi to vybaví
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.