Hlavicka baby-cafe.cz
Přihlásit    Poslat článek Chat    Vyhledávání
Reklama
Menu
BC BURZA PRÁCE/BYDLENÍ
Reklama
Hromadné nákupy s Baby-Café.cz!
Všiváčky z UK

Merino tílka

BC "bedýnky"

Flexi8 - sponky

Flexi8 - burza

Oleje a eteráky

Vanilkové lusky

Krůty

KOŘENÍ

Poslední komentáře  
· 1 Máš, cos chtěla!
· 2 PLenčin páteční trapas
· 3 PLenčin páteční trapas
· 4 PLenčin páteční trapas
· 5 PLenčin páteční trapas
DOBROAKCE
BC dětský den na hradě Hněvín (2.6.2013)

BC srocení 2013

Co vás (nejen) dneska potěšilo?

Poslední diskuse
· 1 Šaty pro družičku
· 2 Karlovarsko
· 3 Stara verze Skype
· 4 První česká paterčata
· 5 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
· 6 Jak opravdu zlikvidovat vši?
· 7 Likvidace černiska
· 8 Změna příjmení - soudně
· 9 Shanim kucharku...
· 10 Lily Lolo - hromádka Brno

Poslední týden

SOUTĚŽE NA BC!!!

Vyhrajte :

1000 Kč k nákupu bot :-)

plenku Bambee

Dětskou mikinu z dílny Angel-wings

Literární RUMování

Diskusní příspěvky
·  1 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
·  2 První česká paterčata
·  3 Rada ohledně svatebních šatů
·  4 Šaty pro družičku
·  5 Karlovarsko
·  6 První česká paterčata
·  7 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
·  8 První česká paterčata
·  9 Jak opravdu zlikvidovat vši?
·  10 VŠIVÁČKY Z UK - hromadná objednávka
Sponzorované odkazy

Diskuse

baby-cafe.cz
Pro diskusi o čemkoli...

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Majú Slováci v ČR hovoriť česky?
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Přejít na stránku

Přidat nové téma    Zaslat odpověď       Obsah fóra baby-cafe.cz Potřebuji pomoc - v práci
Přidat do záložek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tanita
Pískle

Registrace: 22.9. 2006

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 8:50 am    Předmět: Majú Slováci v ČR hovoriť česky? Citovat

Ahoj,
budúci rok sa vraciame zo zahraničia do Prahy, mne končí materská a čaká ma hľadanie práce. Preto by som sa rada spýtala:

- Slovákov žijúcich v ČR: pokiaľ chodíte do práce, komunikujete tam výlučne v češtine? je to vaše rozhodnutie alebo to vyžadujú nadriadení, resp. kolegovia? prípadne v ktorých druhoch zamestnaní sa v ČR "toleruje" slovenčina?

- Čechov (žijúcich v ČR Veselý ): pokiaľ máte vo svojej práci slovenských kolegov, hovoria vždy česky? myslíte si, že by to tak malo byť? je podľa vás vo všeobecnosti vhodné, aby Slováci, pokiaľ sa rozhodnú trvale žiť v ČR, prešli na češtinu aj mimo zamestnania, tj. v každom kontakte na verejnosti (na úradoch, v obchodoch a pod.)? Pred pár rokmi sa v tomto duchu vyjadril Josef Chuchma v MF Dnes a zaujímalo by ma, čo si o tom myslíte.

Ďakujem za skúsenosti a názory,
Jana
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Missorka
Adminka
Adminka

Registrace: 19.9. 2006

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 8:54 am    Předmět: Citovat

Líbí se mi, když Slováci mluví slovensky... Jako pořád ctím, že jsme si blízko a mám ten národ prostě ráda - rozumím, nevidím důvod, proč se vyloženě nutit do češtiny...
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Inkognito
Inkognito

Registrace: 1.10. 2006

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 8:55 am    Předmět: Citovat

U nás - firma 450 zam. v Praze - Slováci hovoria po slovensky Veselý
Irucha
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Rosice
Kecka
Kecka

Registrace: 27.7. 2011

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 8:56 am    Předmět: Citovat

Nenenene, nikdy!

Já tak ráda poslouchám slovenštinu a vždycky mám radost, když jí čtu nebo slyším.

Ale všimla jsem si, že někteří kolegové z práce nebo kamarádi ve slovenštině nahrazujou některá slova za česká (vždycky se na to ptám a prý jim lidi nerozumí V rozpacích ), třeba říkají kolo, říjen, listopad, vdaná... To je mi vždycky líto. A hlavně se tím podporuje to český nerozumění slovenštině, a to mě opravdu mrzí. Občas zapínám i slovenskou TV a užívám si ten poslech.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Bebet
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 8:57 am    Předmět: Citovat

Za mě: mluv raděj slovensky. Ono to docela tahá za uši, když Slováci mluví česky.

Dělala jsem sérii výběrových řízení na prodejní pozici do různých měst. Požadavek zadavatele byl mimo jiné takový, že do jiných měst Slováky kvůli slovenštině ne, v Praze slovenština nevadí.

Pokud jedeš ze zahraničí, máš na vysoké úrovni cizí jazyk a zajímavou kvalifikovanou profesi, nevadila by slovenština určitě ani v jiných městech.
Gábinka
BC katalog (moderátor)

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 8:57 am    Předmět: Citovat

v předchozím zaměstnání byl kolega ze Slovenska. Mluvil slovensky. Problém s tím neměl nikdo (max se člověk zeptá, když slovo nezná Veselý )

Nevadilo mi to. Sám postupně mezi námi chytal česká slova a mluvil pak tak nějak vše dohromady, ale sám od sebe (a má českou partnerku)

Obecně můj osobní názor je, že je to jedno, důležité je, že si lidi rozumí. Jako u slovenštiny je to fakt jedno. U jiných jazyků u lidí zde trvale žijících si myslím, že by se měli - postupně - učit náš jazyk (stejně jako češi se učí v cizině cizí jazyk) ve smyslu, aby se naším jazykem domluvili - nemyslím umět perfektně, ale domluvit se
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Fialinka
Treperenda
Treperenda

Registrace: 7.9. 2008

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:00 am    Předmět: Citovat

Mám kámošku ze Slovenska, je tu už od vysoké školy a sama začala mluvit česky, nikdy by na ní nepoznal, že to není její rodný jazyk, stejně to je u jiných dvou známých. Ale já se přiznám, že bych radši tu slovenštinu slyšela, moc se mi líbí a je potřeba pěstovat jazykový cit v lidech Veselý. Jediný problém vidím v tom, že někdy může být problém rozumět... ale to se dá dovysvětlit česky.
Anulenka
Treperenda
Treperenda

Registrace: 8.2. 2007

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:02 am    Předmět: Citovat

Za mě slovensky. U nás máme mezi kolegy pár Slováků, mezi kolegy mluví normálně slovensky, s klienty někteří česky, ale je to čistě na nich, jejich rozhodnutí.
Veera
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:06 am    Předmět: Citovat

U nás je hodně Slováků, někteří mluví jen slovensky, někteří jen česky a někteří napůl. Myslím, že s tím nikdo problém nemá.
Taky slyším slovnštinu ráda.
Danka
Drbna
Drbna

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:11 am    Předmět: Citovat

Z opačného pohľadu - mali sme v robote pár Čechov a hovorili po česky a nikomu to nevadilo, akurát názvy mesiacov prekladali Veselý
Osobne som počula pár Slovákov žijúcich roky v Prahe hovoriť po česky a ten prízvuk tam proste bolo počuť a nepáčilo sa mi to.
Za mňa, "hovor ako ti huba narástla", s tým, že ak to bude zamestnávateľ vyžadovať, tak prepni do češtiny.
Danka
Esme
Kecka
Kecka

Registrace: 31.12. 2010

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:12 am    Předmět: Citovat

Já mám slovenštinu ráda a přijde mi sexy Stydlín (románek se Slovákem Veselý )
Nikdy se mi nestalo, že by se nějaký Čech ušklíbal, proč jako Slováci mluví slovensky, když trvale žijou v Česku. Mám zkušenost, že starším ročníkům slovenština chybí a mladší se nepozastaví nad ničím.
A co jsem nechápala na studiích v Praze, že slovenské holky (zajímavé, že vždy to byly holky!) zásadně mluvily česky (i mezi sebou) a vyloženě si dávaly záležet na pražském přízvuku. Snaha asimilovat? Nevím, přijde mi to škoda. Na Slovensku taky mluvím česky, ikdyž bych mohla slovensky (pocházím z česko-slovenského pomezí a nářečí je podobné.)
Claricia
Tornado Emergency

Registrace: 15.11. 2009

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:12 am    Předmět: Citovat

Rozhodně mluvit slovensky. Veselý Samozřejmě, pokud by zaměstnavatel požadoval češtinu, tak není co řešit... Ale u nás (firma o cca 3000 zaměstnancích) jsme spolu vždycky mluvili česko-slovensky. Veselý
Dana klaudie
Krafařka
Krafařka

Registrace: 18.7. 2007

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:16 am    Předmět: Citovat

u nás pracuje hodně slovenek (zdravotní sestry) a mluví i píší většinou slovensky. Ty které mluví i česky, tak s češkama mluví česky a se slovenkama slovensky, pacienti rozumí,nikde žádný problém...

Evička *12.6. 2011 2950g/48cm
Claricia
Tornado Emergency

Registrace: 15.11. 2009

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:17 am    Předmět: Citovat

Esme napsal:
Já mám slovenštinu ráda a přijde mi sexy Stydlín (románek se Slovákem Veselý )

Jsem na tom naprosto stejně. Vychechtaný
Zurecek
Kecka
Kecka

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2012 9:18 am    Předmět: Citovat

Za mě by měli mluvit česky, apoň na určitých pracovních pozicích.

Na Slovensko to máme kousek a jezdíme tam na letní a zimní dovolenou, slovenštinu mám velmi ráda a nemám s ní problém.

Od nás z rodiny se na Slovensko před 20ceti lety vdala teta a říkala, že byla nutnost naučit se slovensky a mluvit slovensky, že by měla jina problém sehnat dobrou práci.

Zážitek z loňského roku, kdy jsem byly s dcerou v nemocnici na chirurgii, na příjmu na ni mluvila sestra slovensky, paní co ji rentgenovala mluvila slovensky a završil to lékař, který mluvil slovensky ve mě vzbudilo trochu rozpaky. Rozumela jsem perfektně(dcera s tím měla samozřejmě problém pořád se mě ptala co po ní chtějí), ale přesto mě to trochu zarazilo, že ani jeden člověk na nás nemluvil česky.

popis porodu http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=109284]

Naposledy upravil Zurecek dne čt červen 21, 2012 9:19 am, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra baby-cafe.cz Potřebuji pomoc - v práci Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Přejít na stránku
Strana 1 z 8
Přidat do záložek

Přejít na: