Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 85 Bydliště: Paris
Zaslal: čt červen 21, 2012 8:50 am Předmět: Majú Slováci v ČR hovoriť česky?
Ahoj,
budúci rok sa vraciame zo zahraničia do Prahy, mne končí materská a čaká ma hľadanie práce. Preto by som sa rada spýtala:
- Slovákov žijúcich v ČR: pokiaľ chodíte do práce, komunikujete tam výlučne v češtine? je to vaše rozhodnutie alebo to vyžadujú nadriadení, resp. kolegovia? prípadne v ktorých druhoch zamestnaní sa v ČR "toleruje" slovenčina?
- Čechov (žijúcich v ČR ): pokiaľ máte vo svojej práci slovenských kolegov, hovoria vždy česky? myslíte si, že by to tak malo byť? je podľa vás vo všeobecnosti vhodné, aby Slováci, pokiaľ sa rozhodnú trvale žiť v ČR, prešli na češtinu aj mimo zamestnania, tj. v každom kontakte na verejnosti (na úradoch, v obchodoch a pod.)? Pred pár rokmi sa v tomto duchu vyjadril Josef Chuchma v MF Dnes a zaujímalo by ma, čo si o tom myslíte.
Líbí se mi, když Slováci mluví slovensky... Jako pořád ctím, že jsme si blízko a mám ten národ prostě ráda - rozumím, nevidím důvod, proč se vyloženě nutit do češtiny...
Já tak ráda poslouchám slovenštinu a vždycky mám radost, když jí čtu nebo slyším.
Ale všimla jsem si, že někteří kolegové z práce nebo kamarádi ve slovenštině nahrazujou některá slova za česká (vždycky se na to ptám a prý jim lidi nerozumí ), třeba říkají kolo, říjen, listopad, vdaná... To je mi vždycky líto. A hlavně se tím podporuje to český nerozumění slovenštině, a to mě opravdu mrzí. Občas zapínám i slovenskou TV a užívám si ten poslech.
Za mě: mluv raděj slovensky. Ono to docela tahá za uši, když Slováci mluví česky.
Dělala jsem sérii výběrových řízení na prodejní pozici do různých měst. Požadavek zadavatele byl mimo jiné takový, že do jiných měst Slováky kvůli slovenštině ne, v Praze slovenština nevadí.
Pokud jedeš ze zahraničí, máš na vysoké úrovni cizí jazyk a zajímavou kvalifikovanou profesi, nevadila by slovenština určitě ani v jiných městech.
v předchozím zaměstnání byl kolega ze Slovenska. Mluvil slovensky. Problém s tím neměl nikdo (max se člověk zeptá, když slovo nezná )
Nevadilo mi to. Sám postupně mezi námi chytal česká slova a mluvil pak tak nějak vše dohromady, ale sám od sebe (a má českou partnerku)
Obecně můj osobní názor je, že je to jedno, důležité je, že si lidi rozumí. Jako u slovenštiny je to fakt jedno. U jiných jazyků u lidí zde trvale žijících si myslím, že by se měli - postupně - učit náš jazyk (stejně jako češi se učí v cizině cizí jazyk) ve smyslu, aby se naším jazykem domluvili - nemyslím umět perfektně, ale domluvit se
Mám kámošku ze Slovenska, je tu už od vysoké školy a sama začala mluvit česky, nikdy by na ní nepoznal, že to není její rodný jazyk, stejně to je u jiných dvou známých. Ale já se přiznám, že bych radši tu slovenštinu slyšela, moc se mi líbí a je potřeba pěstovat jazykový cit v lidech . Jediný problém vidím v tom, že někdy může být problém rozumět... ale to se dá dovysvětlit česky. _________________ J. 9/2008
K. 11/2010
Za mě slovensky. U nás máme mezi kolegy pár Slováků, mezi kolegy mluví normálně slovensky, s klienty někteří česky, ale je to čistě na nich, jejich rozhodnutí.
U nás je hodně Slováků, někteří mluví jen slovensky, někteří jen česky a někteří napůl. Myslím, že s tím nikdo problém nemá.
Taky slyším slovnštinu ráda.
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 4191 Bydliště: dedinka na Slovensku; na BC Květníček
Zaslal: čt červen 21, 2012 9:11 am Předmět:
Z opačného pohľadu - mali sme v robote pár Čechov a hovorili po česky a nikomu to nevadilo, akurát názvy mesiacov prekladali
Osobne som počula pár Slovákov žijúcich roky v Prahe hovoriť po česky a ten prízvuk tam proste bolo počuť a nepáčilo sa mi to.
Za mňa, "hovor ako ti huba narástla", s tým, že ak to bude zamestnávateľ vyžadovať, tak prepni do češtiny.
Danka
Já mám slovenštinu ráda a přijde mi sexy (románek se Slovákem )
Nikdy se mi nestalo, že by se nějaký Čech ušklíbal, proč jako Slováci mluví slovensky, když trvale žijou v Česku. Mám zkušenost, že starším ročníkům slovenština chybí a mladší se nepozastaví nad ničím.
A co jsem nechápala na studiích v Praze, že slovenské holky (zajímavé, že vždy to byly holky!) zásadně mluvily česky (i mezi sebou) a vyloženě si dávaly záležet na pražském přízvuku. Snaha asimilovat? Nevím, přijde mi to škoda. Na Slovensku taky mluvím česky, ikdyž bych mohla slovensky (pocházím z česko-slovenského pomezí a nářečí je podobné.)
Registrace: 15.11. 2009 Příspěvky: 13060 Bydliště: Vysočina u HB
Zaslal: čt červen 21, 2012 9:12 am Předmět:
Rozhodně mluvit slovensky. Samozřejmě, pokud by zaměstnavatel požadoval češtinu, tak není co řešit... Ale u nás (firma o cca 3000 zaměstnancích) jsme spolu vždycky mluvili česko-slovensky.
Registrace: 18.7. 2007 Příspěvky: 718 Bydliště: Brno
Zaslal: čt červen 21, 2012 9:16 am Předmět:
u nás pracuje hodně slovenek (zdravotní sestry) a mluví i píší většinou slovensky. Ty které mluví i česky, tak s češkama mluví česky a se slovenkama slovensky, pacienti rozumí,nikde žádný problém... _________________ Janička * 4.4.2006 3250g/49cm
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 1504 Bydliště: v mojí milované Ostravě
Zaslal: čt červen 21, 2012 9:18 am Předmět:
Za mě by měli mluvit česky, apoň na určitých pracovních pozicích.
Na Slovensko to máme kousek a jezdíme tam na letní a zimní dovolenou, slovenštinu mám velmi ráda a nemám s ní problém.
Od nás z rodiny se na Slovensko před 20ceti lety vdala teta a říkala, že byla nutnost naučit se slovensky a mluvit slovensky, že by měla jina problém sehnat dobrou práci.
Zážitek z loňského roku, kdy jsem byly s dcerou v nemocnici na chirurgii, na příjmu na ni mluvila sestra slovensky, paní co ji rentgenovala mluvila slovensky a završil to lékař, který mluvil slovensky ve mě vzbudilo trochu rozpaky. Rozumela jsem perfektně(dcera s tím měla samozřejmě problém pořád se mě ptala co po ní chtějí), ale přesto mě to trochu zarazilo, že ani jeden člověk na nás nemluvil česky. _________________
popis porodu http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=109284]
Naposledy upravil Zurecek dne čt červen 21, 2012 9:19 am, celkově upraveno 1 krát.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.