Zaslal: út červen 19, 2012 6:17 pm Předmět: Písemná výpověď vs. e-mail
Ahoj,
může mi některá ze zdejších právniček vysvětlit, zda stačí e-mail, pokud je v podmínkách předepsaná písemná forma výpovědi?
Podmínky (UPC) říkají toto:
Smlouvu můžete písemně vypovědět bez udání důvodu v 1 měsíční výpovědní lhůtě. Výpovědní lhůta začne běžet první den následujícího měsíce po tom, co nám doručíte Vaši výpověď Smlouvy.
Poslala jsem výpověď poštou 30. května a podle UPC přišla 4. června. Jenže kromě toho jsem si to chtěla pojistit a podala jsem výpověď i e-mailem 31. května, jehož přijetí mi ve stejný den e-mailem potvrdili těmito slovy:
Touto cestou bychom Vás chtěli informovat, že Váš požadavek ohledně zrušení služeb UPC byl přijat a předán na kompetentní oddělení, odkud budete dále kontaktována.
Teď mi tvrdí, že výpovědní lhůta začne běžet od 1. 7. a že budu muset zaplatit ještě za červenec, což se mi pochopitelně vůbec nelíbí. V tom potvrzení mi vůbec nenapsali nic o tom, že výpověď e-mailem neplatí a že ji musím zaslat poštou.
Tak jednak pokud nemáš digitální podpis, tak je asi výpověď e-mailem nedostačující a druhak (soudě podle větší organizace, kde pracuju), to, že obdrželi ten e-mail 31.května a předali někam na oddělení, tak než se k tomu dostal někdo kompetentní, tak mohl být už taky červen, takže si myslím, že s tím neuspěješ.
E-mail nelze považovat za písemnou formu. Za určitých okolností by se dal uznat email s elektronickým podpisem, ale obecně to nestačí. Nejlépe takové dokumenty posílat na doručenku, která se Ti vrátí. Pak přesně víš, kdy to převzali. Jestli jsi to posílala doporučeně, tak pošta standardně doručuje do druhého dne. Pochybuju, že by si tak velká organizace chodila na poštu jdnou za více dnů (tedy si vyzvedla uloženou zásilku později). Spíš jim to nosí do sídla, nebo chodí denně do poboxu, takže bych tipovala, že jim to dorazilo už 31.května a Tebe jen natahujou. Jenže důkaz k tomu nemáš.
E-mailem bez digitálního podpisu to nestačí. Možnááá někde by to vzali, pokud by byla příloha podepsaná a vložená v pdf.
To že to někomu přijde na stůl později a od té doby běží výpovědní lhůta není pravda, od toho jsou podatelny a rozhoduje razítko ze dne přijetí.
30. května byla středa, otázka je kdy jsi to posílala.. tipla bych si že to měli 1. června v pátek (což už Ti stejně nepomůže), max. toho 4. června v pondělí. Ale to už mi přijde dlouho.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.