Zaslal: út červen 19, 2012 1:38 pm Předmět: MMR - test na protilátky po první dávce
Ahoj. Právě jsme absolvovaly osmiměsíční prohlídku, a tak nějak přišla řeč na očkování MMR. Doktorka vyjádřila touhu očkovat v 15 měsících a já se ohradila, že bych MMR ráda odložila, až budou dceři dva roky, neboť v našem okolí se na tohle očkování vyskytlo docela dost neadekvátních reakcí. Doktorka mi sdělila, že ona by neodkládala, neboť příušnice řádí a není to žádná legrace (chudáci chlapečci - my máme holku - a možné komplikace a vůbec), ale navrhla provést po první dávce test na protilátky a případně pak nedávat druhou dávku. Jsem připravená hájit si asertivně právo na odklad, ale vůbec netuším, jestli je tahle varianta úplná blbost, bezvadný nápad, nebo něco mezi. Je to sice za víc než za půl roku, ale můžu poprosit o názory na tento postup? (Něco jsem vygooglila, ale zajímají mě zdejší "alternativnější" názory.)
Chtěla jsem se přifařit do jednoho z existujících diskuzních vláken o MMR, ale nakonec zakládám nové - snad nevadí...
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16877 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: út červen 19, 2012 1:48 pm Předmět:
Pokud jde o negativní účinky očkování proti MMR, které vyplývají z ještě neuzavřené hematocefalické bariéry (přechod krevní řečiště - mozek, zavírá se kolem druhého roku života), tak ty vznikají již po první aplikaci. Pokud jde o různé alergie, tak ty jsou potancovány opakováním.
Takže pokud máš strach a chceš odložit, tak odlož a nenech se nikam vmanipulovat.
Rozhodně to není bezvadný nápad, ba dokonce ani něco mezi - protilátky je fajn udělat v pubertě a případně očkování zopakovat.
Registrace: 23.2. 2008 Příspěvky: 1663 Bydliště: Praha 10
Zaslal: út červen 19, 2012 1:51 pm Předmět:
To mě taky zajímá, co zdejší odborníci odpoví ;)
Co tím vlastně dr. zjistí, když udělá test na protilátky? Buď, že je MÁ nebo NEMÁ? A jak se s tím pracuje dál?
Syn má zatím "jen" první dávku (kvůli školce, kam ho stejně nevzali..) a taky by mě zajímalo, jestli též můžu žádat o test na protilátky, když mě to nikdo nenabídl (a kde - stačí náš pediatr?) - hlavně příušnice v jeho případě.
Dceři jsem to zatím horko těžko vybojovala, že ještě MMR nemá vůbec, ale toto léto už má namále je to hrozný nátlak..
Zamíchám se trochu OT - zarytí odpůrci očkování tvrdí, že mít protilátky ještě neznamená být chráněn proti nemoci. Zatím prý neexistují studie, které by se tím zabývaly, protože se automaticky předpokládá, že protilátky = ochrana. Nicméně různé epidemie i u přeočkovaných dětí, které se tu a tam objeví, by tomu nasvědčovaly.
Co se týče nemocí, proti kterým MMR je, pamatuji si, že za Husáka jsme je měli běžně (já konkrétně všechny tři) a nevzpomínám na ně nějak extra ve zlém, asi nejhůř vzpomínám právě na ten ekzém, o kterém se tvrdí, že je z očkování.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12847 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: út červen 19, 2012 8:33 pm Předmět:
MMR je jediné očkování, které nemá ve vyhlášce stanovenu horní hranici, do které se " musí" naočkovat.
Já jsem mladšího očkovat nenechala, bylo mu 5 ( do školky nepůjde), takže to lze. Určitě bych očkovala ( pokud) po druhém roce věku, před nástupem do školky. Pokud se nenaočkuje, hrozí, že dítě nepřijmou do školky, nebo nebude moct na hromadné akce ve škole ( škola v přírodě, zřejnmě i letní tábor). Cesta je " žádost" o odložení očkování do xy, dr. založí do karty a rodič/e podepíší neg. revers.
Jedna dávka stačí , druhou ( případně první u těch co nenaočkovali dříve a dítě nemoc/i neprodělalo) bych aplikovala v pubertě, okolo cca 12 roku ( je to fuk kdy) . Vznikne tak lepší ochrana ve fertilním věku.
Přítomnost protilátek v krvi neznamená nic víc, než že se organismus setkal s patogenem a reagoval tvorbou protilátek.
žádná z nemocí z MMR vakcíny ( zarděnky, příušnice, spalničky) neni závažná, pouze u spalniček se mohou vyskytnout závažnější komplikace. Všechny jsou problém ve fertilním věku, zvlášť zarděnky způsobují malformace plodu, onemocní li těhotná. U příušnic je jednou z možných komplikací zánět varlat u chlapcům, vzácně oboustranný a může následovat částečná nebo úplná sterilita (ale neznamená to, že kompliakce se objeví a že sterilita nastane). Očkování nezajistí celoživotní ochranu, ve fertilním věku by bylo dobré co 10 let přeočkovat ( nejlépe monovakcínou, zarděnky).
Registrace: 27.9. 2010 Příspěvky: 2013 Bydliště: Praha
Zaslal: út červen 19, 2012 8:43 pm Předmět:
Jedna věc mi už dlouho vrtá hlavou, ale nechci kvůli tomu zakládat diskuzi, tak se zeptám tady. V těhotenství zjišťuje gyndr automaticky protilátky na zarděnky. K čemu? Respektive, když se ukáže, že je nějaká žena nemá, co s tím budou dělat? Očkovat se snad nepokoušejí, ne? Nebo ji zavrou do karanteny?
Zaslal: út červen 19, 2012 8:47 pm Předmět:
Fakt gyndr zjišťují protilátky? No, v těhu už je ti to platný jak mrtvýmu lyže. Leda tak jako nátlak na UPT. Mělo by se to zjišťovat před těhotenstvím, ale je to víceméně k prdu, viz výše. Zn. ideál je prodělané onemocnění, tam je ochrana ( ano, protilátková, ovšem očkování netvoří shodnou imunitu) celoživotní. Druhé nejlepší je očkování žen co 10 let ( blbé, ale lepší jak UPT nebo hrozba vážně postiženého dítěte). Lepší jak celý *píp* očkování proti HPV.
Takže třeba 15/25/35 po 45 roce už asi bude fertilita dost klesat.
Registrace: 27.9. 2010 Příspěvky: 2013 Bydliště: Praha
Zaslal: út červen 19, 2012 8:54 pm Předmět:
Llevelyn napsal:
Fakt gyndr zjišťují protilátky? No, v těhu už je ti to platný jak mrtvýmu lyže. Leda tak jako nátlak na UPT. Mělo by se to zjišťovat před těhotenstvím, ale je to víceméně k prdu, viz výše. Zn. ideál je prodělané onemocnění, tam je ochrana ( ano, protilátková, ovšem očkování netvoří shodnou imunitu) celoživotní. Druhé nejlepší je očkování žen co 10 let ( blbé, ale lepší jak UPT nebo hrozba vážně postiženého dítěte). Lepší jak celý *píp* očkování proti HPV.
Takže třeba 15/25/35 po 45 roce už asi bude fertilita dost klesat.
Jo zjišťují Tehdy mi to nedošlo, ale už dlouho o tom přemýšlím. Jinak já dostala zarděnky 10 let po očkování, ve 22ti.
A k příušnicím: Mládě, (3.5 skoro) mělo před dvěma měsíci horečky a pak začal tak podivně otýkat pod uchem(vyloženě hodně zduřelé uzliny). Říkám dr: Co příušnice, jaká je pravděpodobnost, když je očkovanej? Dr na to: Pravděpodobnost je velká, to očkování je celkem nespolehlivý
No, nebyly to příušnice nakonec, ale dost mi to "pobavilo"...
Možnost dát druhou dávku v pubertě mě vůbec nenapadla a moc se mi líbí. Prodělala jsem plané neštovice (jedinou z dětských nemocí, která mě jako malo minula), když mi bylo 24, a bylo to ukrutné svinstvo, které mě vyřadilo z normálního provozu na několik měsíců. Ráda bych své dítě tohohle uchránila.
Má tedy smysl dělat po první dávce test na protilátky? Pokud je dítě má, stejně se bude za cca 10 let přeočkovávat. Co pokud je nemá - znamená to, že mám de facto nechráněné dítě, ale můžu se ohánět papírem pro školku a školu o tom, že očkování proběhlo? Nebude pak doktorka o to víc tlačit do druhé dávky?
Zaslal: út červen 19, 2012 9:02 pm Předmět:
No, já bych tedy odložila kam až to půjde ( těsně před tu školku/školu) pokud je to nutné. Pokud ti dr. nechce potvrdit školku bez stanovení protilátek, budiž ( aneb nic nenaděláš, když školku potřebuješ/chceš). Pokud protilátky mít dítě nebude, hádám, že bude tlačit do další dávky.
Aneb jak si kdo vyloží " zákon" o možnosti přijetí do předškolního vzdělávání.
Neštovice jsou ideální prodělat mezi 3 a 7 rokem. Slouží k tomu Burza nakažlivých chorob.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.