Zaslal: út červen 19, 2012 12:08 pm Předmět: Lednice s funkcí frost free neodmrazuje:-(
Ahoj všem,
chci se zeptat, jestli jste se někdy nesetkaly s podobným problémem. Máme cca šest let starou Electrolux frost free a nikdy nebyl problém. Námraza na zadní vnitřní straně lednice se vždy sama rozpouštěla a stékala takovými čůrky tam, kam má. Teď jsem si všimla, že je na zadní stěně obrovská ledová krusta a nic nikam neteče. Jediné co mě napadá, je vypnout a ručně odmrazit. Netušíte, kde může být zakopaný pes?
Přiznávám, že jsem totální technický antitalent, takže za případnou stupiditu dotazu se omlouvám
Ahoj, už jsem tady podobnou diskuzi kdysi měla (nebo jinde?).
Pravděpodobně bude zanesený takový ten odtíkací járek. Taková ta dírka na zadní stěně lednice. Prošťourni to vatovou tyčinkou namočenou v lihu, nebo třeba špejlí s omotaným ubrouskem/vatou.
Mám přesně ten stejný problém, 5 let stará lednice electroux frost free a má zadní stěnu zamraženou. Už jsem i odmrazila a námraza se udělala znovu. Kanálek se mi zdá čistý, moc hluboko se v něm ale nedostanu. Uvítám zkušenosti a rady, co s tím.
Teď jsem vygůglila v jiném manuálu od electrolux, že problém by mohl být buď v netěsnosti dveří nebo ve špatné teplotě - je třeba ji zvýšit.
Ten žlábek na odtékání ucpaný není, to se mi také jednou stalo, ale tam pak voda tekla z lednice ven a námraza žádná nebyla.
A je v lednici i celkově vlhko?
Pak netěsní dveře - stalo se mi nedávno u vestavné lednice, pohnula se uvnitř té skříně a prostě dveře nebyly úplně zavřené , lednička chladila jak vzteklá, vše orosené, mrazák namrzlý (už jsem myslela, že je po ní...) Gumu těsnění jsi prohlédla?
Nám po roce užívání začala hučet Haier frost free ledince a vtipný opravář nám sdělil, že ji máme 2x ročně na dva dny vypnout a pořádně odmrazit, že to stejně většinou namrzá a pak se ničí ventilátor. To mě docela dostalo, psala jsem mail výrobci, ten samozřejmě řekne, že když se dlouho otvírá mrazák, tak to namrznout může, ale nemělo by. Nevím, řešili jsme to na jaře, asi budu v zimě odmrazovat, pěkně mě to štve.
Et, nám se to stalo, když jsme ji nedovřeli. Jsem ji tam nechala, krustu, odmrazila se při dalším cyklu odmražování. Příště už byla velká, tak jsem ji musela růčo odstranit. Pokud to nebylo otevřením dveří, může to být i tou těsnící gumou, zkontrolovala bych ji.
Zatím to vypadá na několik možných příčin - netěsnící těsnění - to se nám nezdá, časté otevírání - to se děje, špatně nastavená teplota. V manuálu bylo napsáno "zvyšte teplotu v případě námrazy", tak jsme zkusili a uvidíme.
My máme teda ledničku s No-frostem od whirlpoolu přes čtyři roky a tohle se nám nestalo, ale viděla bych asi taky na ten zanesený kanálek. Zkus a uvidíš.
Jelikož jsem nebyla schopna problém s námrazou odstranit, povolala jsem opraváře. Sdělil, že je cosi prokorodované a uniklo chladivo, prý je to časté u ledničky starší pěti let. Holt všechno je dnes spotřební zboží, co nevydrží dlouho. Hlavně se nemá lednička vypínat a odmražovat, poklesne pak tlak. Vůbec tomu nerozumím , ale opravář vypadal, že se s tím setkává často. Dotlakoval chladící směs a snad by to mělo ještě chvíli vydržet, jinak novou ledničku.
Davinko díky, že jsi se ozvala s konkrétní radou, jsem moc ráda.
Já jsem se zatím metodou pokus omyl dostala k tomu, že když se "oteplí" v mrazáku námraza se rozpustí a odteče - tj. kanálek ucpaný není. Ale vzhledem k tomu, že máme stejný typ lednice i problém, tak myslím, že to bude totéž co u vás...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.