Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2200 Bydliště: Chrudimsko, na BC Květníček
Zaslal: pá červen 15, 2012 11:06 am Předmět: Je nutné trhat zoubek?
Hezký den všem, momentálně už nevím co, zkusím jestli mi tu poradíte, potřebuju zkonzultovat problém.
Anetka (5,5) byla minulý týden na prevenci u zubařky, našla jí dva malinké kazy které ji vyvrtala a spravila. Pak se jen tak mimochodem zmínila (mě to tak přišlo), že má nahoře na čtyřce větší kaz, že ten se už nespravuje a když bude zlobit tak se zoubek vytrhne. Když mi došlo co vlastně říká, tak jsem se jí ptala proč ho nespravila už minule, protože je tam už určitě dýl a jestli se to vážně dělá že se to nechává být??? Tvrdila mi že jo, že u dětí u prvních zoubků se větší kazy už neřeší... a jestli chci ať ji vezmu sebou na mojí prvenci (asi za měsíc) a podívá se jestli to ještě půjde spravit nebo ne.
Doma se mi to rozleželo a v pondělí jsem jí volala, jestli by nemohla přijít dřív, že do měsíce se to může rapidně zhoršit a začít bolet a aby se jí to případně teda co nejdřív spravilo. Objednala jí za 14 dní.
Ale dnes ráno si jazykem našla váček nad tím zubem, když jsem jí to zmáčkla tak že bolí. Je fakt, že si cca 3 týdny stěžuje že jí bolí tvářička, měla tam aft, myslela jsem že to je pořád od toho a když jsme teď byly na prevenci tak jsem to považovala za vyřízené.
No tak jsem jí teď volala, tak máme přijít v úterý ráno a nejspíš bude trhat. Ale já ji nechci nechat vytrhnout zub! Jak dlouho děti mívají čtyřky? To bude několik let bez zubu, protože jí doktorka včas nespravila kaz? Chodíme pravidelně co 6 měsíců, i ona říkala že už ho tam minule měla.
Dá se to léčit nějak jinak?
Manžel mi tu vykládá že si váček vymáčkne, vyteče z něj bordel a je klid, ale já ji to samozřejmě mačkat nechci, chci to nechat na lékařce, ale prostě se nějak nemůžu smířit s tím, že nic nic a najednou že tam má velký kaz který nemá cenu spravovat a zub půjde ven?
Prosím jestli mi poradíte někdo jestli se to tak fakt dělá, nebo jestli to má ještě víc řešení
Děkuju R.
Radunko, náš malej (je mu necelých 5) měl taky u mléčný čtyřky váček. Dr. nechala zub otevřený, nutno po jídle čistit, váček jsem mu vymačkávala než zmizel úplně a prý by to tak mělo vydržet do druhých zubů. Někde jsem četla názor že otevžený zub ne, nevim, u nás zatím takhle ok.
Radunko, jsme v naprosto stejné situaci, jen se starším dítětem - viz metry. A. měla větší kazík a navíc z boku, dr. ho opravila, ale rovnou mě upozornila, že větší plomby nebo plomby z boku v mléčných zubech moc nedrží a že když vypadne, nejspíš bude muset zub časem ven. Po cca 7 měsících plomba vypadla, za pár týdnů se udělal váček (nebolelo to, byl otevřený a hnis vytýkal), který se nehojil a nehojil...takže zub šel před 14 dny ven. Řada zubařů prý z uvedených důvodu nespravuje mléčné dzuby vůbec a čekají, až začnou bolet, a pak jdou ven....
An. _________________
Registrace: 17.7. 2008 Příspěvky: 2820 Bydliště: Velké Přílepy
Zaslal: pá červen 15, 2012 11:37 am Předmět:
No, jestli se jí tam udělal už váček, tak s tím fakt dělat nepůjde už nic. U dětí, které dobře spolupracují, se kaz na mléčném zubu zasahující do dřeně ošetřit dá, ale je to vždy akce s nejistou prognózou a taky něco stojí. Kaz se vyčistí, odstraní se dřen z korunkové části a vstupy do kanálků se ucpe takovým materiálem, zub se zavře plombou a dál se to sleduje.
Nicméně když je už komplikace kazu v podobě zánětu pod zubem, který se může projevovat např. tímhle váčkem na dásni nad zubem, už je bohužel pozdě. Dřeň v zubu je mrtvá, rozpadlá, pod zubem se hromadí hnis, který si čas od času může najít cestu skrz kost ven na dáseň. Někdy to ani nemusí bolet, váček časem praskne, hnis odteče a je klid, někdy to může bolet strašně, dítě otéct, dostat horečku, nehledě na možné komplikace v podobě rozšíření zánětu do prostor kolem čelistí. Navíc zánět pod zubem, zejména ten chronický (dlouhodobé ponechání takto zkaženého zubu v puse, ten zánět tam vznikne vždy) může ohrozit zárodek stálého zubu, poškodit ho a zub pak může vyrůst deformovaný. Nehledě na fakt, že to není nic dobrého pro imunitu jako celek.
Za mě pryč s tím. Co nejdřív. Blíží se léto, v létě se dlouho chronické záněty rády aktivují a řešit někde na dovolené, na táboře a jánevímkde akutní bolest, shánět pohotovost, to není nic, co by člověk moc chtěl. Ztráta mléčné čtyřky není nijak tragická, mléčná pětka místo pro stálý zub podrží.
To, proč lékařka zub neošetřila před půlrokem, komentovat nebudu, nepřísluší mi to. Neznám okolnosti, dcerku jsem neviděla. Fakt je, že kazy u mléčných zubů postupují oproti kazům stálých zubů strašně rychle. Za půl roku se běžně ze zdravého zubu můžou probourat až do dřeně a pak je to velmi často pro takový zoubek konečná.
Cca v 5letech došlo na opravování jedné čtyřky. Velice brzy nato měla bolesti, brečela po nocích. Nakonec jsme si řekli, že takhle asi růst šestek nebolí a jeli jsme. Zub byl vytržen.
Nějaký čas na to (docela brzy na to) jsme jeli znovu, protože se jí udělal váček. Zub byl vyvrtán, zůstal otevřený. O půl roku později vytržen...
Už si nepamatuju přesně, jak nám to bylo vysvětleno, ale zubařce věřím, tak věřím, že to tak být mělo
tak u nás nejprve plomba, která vypadla ... pak začal zoubek bolet a nabralo to velmi rychlý spád, kdy se udělal nejenom váček, ale tvář natekla jak když v ní měl malý míček a zub šel ven ... Dr mi tenkrát řekla, že se tohle řeší buď otevřením zubu (tedy pokud "jen" začíná bolet, což nebyl náš případ) nebo vytržením.
Z vytržení jsem zpocená já ještě dnes, když si na to vzpomenu (víc jak syn) , ale každopádně má pokoj ... upřímně mi to přijde i lepší než "otevřený" zub ... stejně se musí vrtat a pokud je tam zánět nebo něco, tak to stejně bolí ... trhání taky, ale pak je klid ;) A já bych dlouhodobě otevřenou "4" teda mít nechtěla ;)
Jinak mě i Dr upozorňovala, že pokud se vytvoří u dětí zánět, tak to pak postupuje dost rychle a ten zoubek stejně "odumře"
Zaslal: pá červen 15, 2012 12:28 pm Předmět:
ach jo, no tak jo, půjde nejspíš ven. To bude chtít nějakou odměnu i pro maminku, blbě se mi smiřuje že tam bude mít několik let díru , ale trápit ji nenechám.
Trhali s injekcí, nebo rovnou? Mě osobně injekce při trhání osmiček dost bolela
ach jo, no tak jo, půjde nejspíš ven. To bude chtít nějakou odměnu i pro maminku, blbě se mi smiřuje že tam bude mít několik let díru , ale trápit ji nenechám.
Trhali s injekcí, nebo rovnou? Mě osobně injekce při trhání osmiček dost bolela
u nás s malinkou injekcí (přeci jen mají ještě kořeny)..odměna - chlazení díry zmrzlinami, aby se dobře zatáhla Moc se jí to líbilo. A. kníkala u injekce, trhání necítila, po odeznění injekce už pohoda (bylo to dostatečně podchlazeno ) a to je teda fakt jinak poserka.
Registrace: 17.7. 2008 Příspěvky: 2820 Bydliště: Velké Přílepy
Zaslal: pá červen 15, 2012 12:35 pm Předmět:
Tahá se v lokální anestezii, netřeba se bát. Je to nepříjemné, ale dá se to zvládnout ;) A odměna v podobě zmrzliny se dětem většinou líbí Je to nutné opravdu dobře chladit, zvlášť v těch teplech, co mají teď přijít.
nechci kecat, ale mám za to, že krom jednoho případu to bylo všechno vždy s injekcí - a u nás zubařka před injekcí (i jen na vrtání) nejdřív maže znecitlivujícím gelem a pak není cítit nic)
s injekcí ;) a před dávají znecitlivující gel ... tuším má ovocnou příchuť, takže necítí ten vpich ... i když takové to "plnění" tou tekutinou ano Ale myslím, že se to dá vydržet ... upřímně ... já to třeba nesla mnohem hůř ... zpocená jsem byla až ...
Registrace: 18.3. 2007 Příspěvky: 435 Bydliště: Velká Británie
Zaslal: pá červen 15, 2012 3:04 pm Předmět:
Nejstarsi (vcera ji bylo 7) to mela dost podobne, jako psaly holky vyse. Mlecne zoubky se mnohem rychleji zkazi, kdyz uz tam neco je, takze po zaplatovani 4 v prosinci se ji tam udelal vacek, ktery po 14 dnech (myslela jsem si, ze se ji tam dere novy, ma to tak u vsech - mala celist) zacal bolet. Doktorka na to dala ATB, ale vacek ten vecer zmizel, takze jsem je nedala a za tyden se melo jit zase. Rekli jsme, ze chceme, aby sel ven. Dcera byla uzasna (trhali ji uz druhy, museli 2, protoze ji staly zub rostl vedle), za 5 minut venku a svou zubarku i nadale miluje .
Proc ale pisu - mne strasne tesi, ze je to tady stejne jako v Cechach!!
Podle naší mladé zubařky a našich zkušeností, je lépe zoubek vytrhnout...
Navíc brzy bude mít druhé... tak nebude bez zoubku tak dlouho... Naše malá je bez něj mnohem déle... _________________ http://365usarky.blogspot.cz/
Zaslal: pá červen 15, 2012 6:59 pm Předmět:
Štěpánka.Š napsal:
Podle naší mladé zubařky a našich zkušeností, je lépe zoubek vytrhnout...
Navíc brzy bude mít druhé... tak nebude bez zoubku tak dlouho... Naše malá je bez něj mnohem déle...
Kdy rostou druhé čtyřky? Co jsem se tak ptala tak mi bylo řečeno že kolem 10 let, tak jestli bez něj bude 5 let, tak to je až až
s injekcí ;) a před dávají znecitlivující gel ... tuším má ovocnou příchuť, takže necítí ten vpich ... i když takové to "plnění" tou tekutinou ano Ale myslím, že se to dá vydržet ... upřímně ... já to třeba nesla mnohem hůř ... zpocená jsem byla až ...
no mě to jednou dělala taky a necítila jsem tu tekutinu vůbec
K tomu, že rychle dorostou zuby - no čtyřky pětky ne. Ty rostou až později
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.