Registrace: 15.11. 2009 Příspěvky: 12917 Bydliště: Vysočina u HB
Zaslal: pá červen 15, 2012 8:49 am Předmět: sKarta - otázky a odpovědi
Ahoj všem,
zakládám tuhle diskuzi, protože se nám pomalu blíží zavedení sKaret, přes které budou nově vypláceny všechny dávky. A objeví se i řada otázek, na které člověk nebude schopný najít odpověď (já třeba už nějaké takové otázky mám).
O co jde?
Stát nově nebude distribuovat peníze na sociální dávky (RP, přídavky na děti, příspěvky v hmotné nouzi, příspěvky na bydlení a spoustu dalšího) přes vlastní převody na účet a přes složenky, ale pouze přes sKartu, spojenou s účtem v České spořitelně.
Každý příjemce sociálních dávek dostane sKartu, se kterou bude moci platit v obchodech (zdarma), případně jednou za měsíc zdarma vybrat hotovost z bankomatu České spořitelny. Příjemce dávky může zažádat na ÚP o přeposílání peněz z sKarty na svůj vlastní bankovní účet, sKarta mu ale už zůstane.
Pro koho karta je?
sKarta je určena příjemcům následujících nepojistných sociálních dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti, které se vyplácejí buď jednorázově, nebo pravidelně:
- dávky státní sociální podpory (sem patří rodičovský příspěvek)
- dávky pomoci v hmotné nouzi
- dávky příspěvku na péči
- dávky pro osoby se zdravotním postižením
- dávky v nezaměstnanosti
Zaslal: pá červen 15, 2012 8:50 am Předmět:
A moje otázka, hlavně na místní právničky.
Fajn, stát podepsal s Českou spořitelnou nějakou smlouvu. Existuje tam předpoklad toho, že jsem já jakožto pobírač dávky poskytla svůj souhlas se zpracováním osobních údajů - jinak by mi totiž ČS nemohla vést účet a sKartu.
Co se stane v momentě, kdy s poskytnutím mých osobních údajů České spořitelně nesouhlasím?
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: pá červen 15, 2012 8:57 am Předmět:
Clar, díky za otázky, napadají mě úplně stejné. RP + přídavky na děti mi chodí na účet, kde mám nastavené SIPO a pod. Nemám potřebu mít účet jiný, nemám potřebu svá data sdílet s jinou bankou, nemám potřeba hradit jiný účet - i kdyby to nebyly přímé platby, nepředpokládám, že by byla sKarta úplně zadarmo, někdo (plátci daní) to zaplatit musí.
Prostě já jí nechci, mám nějakou šanci jí nedostat?
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:10 am Předmět:
Amazonka01 napsal:
Clar, díky za otázky, napadají mě úplně stejné. RP + přídavky na děti mi chodí na účet, kde mám nastavené SIPO a pod. Nemám potřebu mít účet jiný, nemám potřebu svá data sdílet s jinou bankou, nemám potřeba hradit jiný účet - i kdyby to nebyly přímé platby, nepředpokládám, že by byla sKarta úplně zadarmo, někdo (plátci daní) to zaplatit musí.
Prostě já jí nechci, mám nějakou šanci jí nedostat?
Přesně tak, RP mi chodil (a od cca února nebo kdy) mi zase bude chodit na můj vlastní účet. Nemám jediný důvod mít další účet, byť to bude účet "státní". Nevidím důvod, proč by měla mít spořka moje osobní data k dispozici...
Co se plateb za sKartu týká:
- Česká spořitelna povede celý systém pro stát "zdarma", vystačí si s tím, že se jedná každý rok o nezanedbatelnou částku (někde jsem četla cca 80 miliard Kč?), která jí proteče přes účty, nějakou dobu na nich bude ležet apod.
- pro koncového uživatele jsou platby kartou u obchodníků zdarma, stejně jako jeden výběr měsíčně z bankomatu České spořitelny zdarma; pokud by člověk vybíral u jiné banky, bude ho to stát 40,- Kč, druhý a další výběr z bankomatu ČS 6,- Kč.
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:20 am Předmět:
Claricia napsal:
- pro koncového uživatele jsou platby kartou u obchodníků zdarma, stejně jako jeden výběr měsíčně z bankomatu České spořitelny zdarma; pokud by člověk vybíral u jiné banky, bude ho to stát 40,- Kč, druhý a další výběr z bankomatu ČS 6,- Kč.
Nj, ale já vůbec nepotřebuju nějakou kartu a výběry z bankomatů, já potřebuju internetové bankovnictví
Asi tam napíšu, že PROSTĚ NECHCI (s patřičnými paragrafy) a bude.
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:21 am Předmět:
Trirea napsal:
a kolik bude stat prevod z uctu sporky na MUJ ucet?
Ze stránek MPSV: V případě, že si příjemce dávek bude přát zasílat celou dávku (případně dávky), ze svého účtu vedeného k sKartě na jiný účet vedený v kterékoliv bance ČR, zadá platební příkaz na Kontaktním pracovišti ÚP ČR. Převod je prováděn zdarma.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12808 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:22 am Předmět:
To že spořka povede účty zdarma je pravda? A nebude účtovat poplatky za příchozí/odchozí platbu?? A co když rodinný příslušník už účet u ČS má, bude i tak nutno mít s kartový??
Smysl to stejně nemá, kdo bude chtít prachy propít, tak je převede a propije. Nakrmí se leda jiné banky, pokud někdo neměl účet ( nepotřeboval) tak teď si ho založí,aby mohl prachy převádět.
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:25 am Předmět:
Amazonka01 napsal:
Claricia napsal:
Nj, ale já vůbec nepotřebuju nějakou kartu a výběry z bankomatů, já potřebuju internetové bankovnictví
Registrace: 13.12. 2007 Příspěvky: 21727 Bydliště: Where my body lies, my head is home.
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:26 am Předmět:
Llevelyn napsal:
To že spořka povede účty zdarma je pravda? A nebude účtovat poplatky za příchozí/odchozí platbu?? A co když rodinný příslušník už účet u ČS má, bude i tak nutno mít s kartový??
Smysl to stejně nemá, kdo bude chtít prachy propít, tak je převede a propije. Nakrmí se leda jiné banky, pokud někdo neměl účet ( nepotřeboval) tak teď si ho založí,aby mohl prachy převádět.
To je jedno jestli zdarma nebo nezdarma, ale ty peníze tamtudy "protečou" a ona je má k dispozici... bude mi platit nějaký úrok za mezidobí od převodu od státu k nim a od nich na můj účet? Předpokládám, že ne
Zaslal: pá červen 15, 2012 9:30 am Předmět:
Llevelyn napsal:
To že spořka povede účty zdarma je pravda?
Ano, to, že spořka povede účty zdarma, je pravda. Jak jsem zmiňovala výše - spořka z toho má ohromnej kšeft díky tomu, že jí přes ty účty proteče neskutečný množství peněz. I když si většina lidí převede peníze na vlastní účet, tak pořád zůstane nezanedbatelná část peněz na účtům k sKartám.
A ty peníze, které tam takhle budou pár hodin, den, dva dny, týden ležet, jsou pro banku terno. To jsou peníze, se kterými banka může obchodovat - a právě na obchodování vydělávají banky nejvíc, ne na poplatcích za účty (i když u českých bank by se tohle tvrzení dalo asi velmi úspěšně zpochybnit ;) ).
Citace:
A nebude účtovat poplatky za příchozí/odchozí platbu??
Za příchozí platbu ani za jednu odchozí platbu (převod dávky na jiný účet) si poplatky účtovat nebude.
Citace:
A co když rodinný příslušník už účet u ČS má, bude i tak nutno mít s kartový??
Ano, poskytnutí dávky bude vázáno na sKartový účet.
Nojo, když já tedy nevím (pravda nejsem právník) jaké paragrafy tym uvést, když zákon o státní sociální podpoře jasně píše, že se podpora vyplácí prostřednictvím skarty a ne jinak.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.