Studuji na MU v Brně, kombinované studium. Při troše sebedisciplíny se to zvládnout dá. Akorát pozor, liší se to obor od oboru, někde je povinná docházka, někde vůbec. Někde musíš jezdit třeba 1x14 dnů pá+so, někde jen pátky, velmi se to liší.
Ad školné - zatím se neplatí nic, ALE pokud jsi už někdy studovala VŠ a nedostudovala, tak se ti tady toto studium započítává do doby, po kterou můžeš studovat zadarmo. První bakalářský obor můžeš studovat celkem 4 roky, takže třeba spolužačka studovala studovala 2 roky psychologii, pak skončila, teď je ve druháku a přišel jí výměr, že další studium si musí platit (12.000/ semestr)
Od září 2012 se má platit zápisné do semsetru, ale zatím se moc neví, jak to bude technicky. Mělo by to být cca 3-4.000/ semestr.
Tak ta cena 4000 za semestr není nezvladatelná, to by se i dalo.
Bohužel uváděné ceny za soukromé vysoké školy, kdy je za semestr 25 tis. je pro mě nepřijatelných
Sebedisciplína by byla, to u mě problém není, hodně bych se musela učit asi v noci, přes den by to šlo ztěžka..
Je mi taky přes 30 studuju dálkově, bez dětí, ale při práci kde nemam poslední dobou nárok na dovolenou.
Na přednášky většinou nechodím, převážně jen na zkoušky. Učím se po nocíh a MHD - dřív jak v 7 večer doma nejsem. Takže pokud máš hlídání na zkoušky a přednášky, tak bych do toho šla. Na zkoušky řešej holky i tak, že děti hlídá na chodbě kolegyně, která má zkoušku za sebou.
Ale kolegyň s děckama i miminkama je tam hodně. Minimálně jedna i s pěti dětma školkovýho a mladšího školního věku. Jediný co mi dělá problém je, že jsem strašně na nervy a osobně mam dojem, že když se učím, tak bych si potomka případně zabila
školný na státní se "zatím" neplatí. Co bude dál se zatím myslím neví
ahoj, je to s tim poplatkem, jak pise little mouse:
pokud jsi uz kdykoli stejne studium delala - tedy bc nebo navazujici mgr/ing, tak celkove za zivot mas zatim zdrama 4 roky v bc a 3 v mgr studiu - at uz jsi predchozi skolu dodelala nebo ne, po prekroceni teto doby platis 12-30 za semestr.
dale platis za dalsi vysokou skolu ve stejnem typu studia - opet se to tyka druheho bc nebo druheho mgr po predchozim uspesne dokoncenem, i kdyz jsi jeste celkove dobu 4 nebo 3 let neprekrocila - tento poplatek byva kolem 3 tisic za semestr.
Dale nektere skoly nabizi studentum v kombinovanem studiu tzv sluzby navic a ty mohou stat treba kolem 5 tisic za semestr - byvaji v tom vyhody tykajici se predevsim organizace studia a zkousek, nebo i pristupu ke studijnim materialum. Obecne by ale v kombinovanem studiu mely byt k minimalne tretine predmetu specialni skripta - bez poplatku.
edit: zapomenla jsem na zapisne od zari, ale to uz taky holky rikaly
Registrace: 2.10. 2006 Příspěvky: 6499 Bydliště: Brno
Zaslal: st červen 13, 2012 2:37 pm Předmět:
No já na jedné VŠ pracuju a žádné zápisné se u nás teda zatím neřeší. Jediné co je tak jsou poplatky za prodlouženou dobu studia, což se jak již napsala Littelmouse nevztahuje k věku, ale k tomu, zda člověk studoval nějakou veřejnou vysokou školu a nedostudoval ji. U nás je to taky zatím 12.000 na 6 kalendářních měsíců, ale od září to bude už 14200,- co se týče stejného studia - typu resp. poplatek za další studium, tak to taky není všude. Každá škola si stanovuje poplatky tak trochu sama ...
Registrace: 17.7. 2007 Příspěvky: 3326 Bydliště: severni morava
Zaslal: st červen 13, 2012 3:37 pm Předmět:
Každá škola to má jinak a může si dát školné nebo nemusí. Mě vyměřili školné až před začátkem třeťáku a to 50tis. za semestr Po odvolání mi to sice milostivě snížili na polovinu, ale stejně.. Hlavně, že jsem se byla před začátkem studia informovat, jestli mi nějaké školné nehrozí a byla jsem ubezpečena, že rozhodně ne
No já na jedné VŠ pracuju a žádné zápisné se u nás teda zatím neřeší. Jediné co je tak jsou poplatky za prodlouženou dobu studia, což se jak již napsala Littelmouse nevztahuje k věku, ale k tomu, zda člověk studoval nějakou veřejnou vysokou školu a nedostudoval ji. U nás je to taky zatím 12.000 na 6 kalendářních měsíců, ale od září to bude už 14200,- co se týče stejného studia - typu resp. poplatek za další studium, tak to taky není všude. Každá škola si stanovuje poplatky tak trochu sama ...
-je jedno, jestli ji dostudoval nebo ne, za prekroceni doby 4, resp.3 let se plati v kazdem pripade
- joj, tak to se omlouvam, u vas to fakt neni? mela jsem pocit, ze toho poplatku za druhou VS vyuzivaji vsude uz hodne dlouho - jedine, co vim,, skola si poplatky stanovuje sama a poplatek muze na zadost studenta snizit nebo prominout. Jinak se to pocita myslim od roku 93, takze kdo dokoncil treba petilete mgr pred timto rokem a ted studuje dalsi petilete mgr, tak by platit nemel. Navic se tam rozlisuje petilete mgr a navazujici mgr.
Já dostudovala už 2011, ale u nás ty poplatky za překročení doby studia matkám na RD odpouštěly - taktéž MU FSS. _________________ Julinka 12/2008, Štěpán 7/2006, Aňa 8/2003
U nás je to taky zatím 12.000 na 6 kalendářních měsíců, ale od září to bude už 14200,-
Můžu se zeptat, na které škole? Tohle mě trochu vyděsilo...
Právnická na MU, to ještě nic není, taková medina, fakulta sociálních studií mají i víc a navíc poplatky za další studium, což se u nás nevybírá. Problém u těchto poplatků taky docela je, že se to vybírá v každém studiu, tzn. pokud máte dvě studia a v obou jste překročili standartní dobu, tak se v obou platí a celý život už je tím člověk postihnutý. Jsem měla jednoho kluka, kterej si takhle studovat hafo škol, pak to nezvládl a měl ještě další tři aktuálně a ve všech třech by se mu měli vyměřovat poplatky ..... Fakt je to všude jinak abyste si nemysleli, jak se z těch poplatků maj VŠ dobře, tak ony ty peníze putují do stipendijního fondu a vyplácí se z nich zase studentům ...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.