Zaslal: út červen 12, 2012 12:32 pm Předmět: Jsou v přízemí nutné záclony?
Ahoj,
zrekonstruovali jsme byt v přízemí staršího domu a chystáme stěhování, takže ladím poslední drobnosti. Je to bytový dům ve větší vesnici u celkem frekventovaného chodníku. Budeme tam mít žaluzie a já teď řeším, jestli máme mít i záclony. Logicky by se zdálo, že je to pro přízemní byt více než vhodné, ale jedno z mých dětí i maminka, která tam bude bydlet s námi, mají astma, takže chci eliminovat množství alergenů. Dosud jsme záclony neměli, ale to jsme bydleli ve třetím patře a nikdo k nám nemohl koukat. Týká se to obývacího pokoje a maminčina pokoje. Je to starý dům se širokými zdmi, takže když se postavím přímo k okennímu výklenku, je ode mne sklo skoro metr.
Myslíte, že žaluzie poskytnou dostatek soukromí? Pokud budou žaluzie "horizontálně", aby propouštěly co nejvíce světla, možná by nás někdo mohl pozorovat, kdyby se postavil k oknu a cíleně čuměl škvírami, ale to jaksi nepředpokládám. Případně bych do příslušných oken mohla nastavět nějaké květináče s kytkami, které astmatiky nedráždí. Nebylo by to ani nic velkého, protože okna jsou celkem malá a byt není moc světlý kvůli tomu, že na něj z té strany vrhá stín vysoká budova naproti.
Tchyně je představou přízemního bytu bez záclon pohoršena. Ve třetím patře nám to ještě "tolerovala", i když tvrdí, že byt bez záclon zkrátka nikdy nemůže být útulný, protože prý vypadá jako kancelář. Já její pocit nesdílím a navíc je mi jedno, co si myslí - ona ráda do všeho kafrá a bydlet s námi koneckonců nebude. Ale možná ztráta soukromí mi trošku hlavou vrtá.
Má někdo zkušenosti s jednostranně neprůhlednými foliemi? Určitě budeme potřebovat bezpečnostní folie - dá se to kombinovat? Jak je to s propustností světla? Tyhle pokoje jsou už přirozeně dost tmavé. Dík!
Inko, myslím, že záclony nejsou nutné, když budou žaluzie. I když po ulici budou chodit lidi, tak ve dne nic neuvidí, ani v rychlosti chůze člověk nemá čas postřehnout, natož si prohlížet vnitřky domů, často vidí spíš odlesk sám sebe na skle.
Večer budete muset po rozsvícení žaluzie zatáhnout. Dělá to tak kamarádka v přízemním bytě. Jinak byste byli jako v akvárku. Ale to byste se záclonama museli taky.
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2330 Bydliště: u rybníku, co mu říkaj jezero
Zaslal: út červen 12, 2012 12:44 pm Předmět:
Brácha bydlí v baráku hned vedle chodníku. Z tý strany mají obývák a kuchyň. Záclony nemaj, jenom žaluzie. A přiznám se, že mi to přijde docela blbý, protože když u nich jsem, kolikrát vidím, jak lidi, co jdou okolo, tak koukaj do oken a že tam vidět je. Já bych záclonu dala.
Přízemí na maloměstě, okna do chodníku za předzahrádkou - bez záclon, žaluzie. Některé stažené permanentně, některé navečer.
Když provádím něco, co by nemusel vidět každý, už se podvědomě rozhlížím, v které části pokoje stojím - některé jsou schované, do některých je komplet vidět.
Máme taky okna hned v chodníku a vystačíme si jen se žaluziemi. Jakmile rozsvítím, zatahuju žaluzie a přes den je to lidem obvykle blbé, zastavit se a civět do baráku přímo ze vzdálenosti 20cm Jen tak když jdu kolem, tak vnímám co je těsně za okny (váza a jiné vyšší věci na parapetu a tak), ale jinak celkem nic. Takže pokud záclony nepotřebuješ kvůli estetičnu, tak bych to klidně zkusila jen s těmi žaluziemi a uvidíš, jaké je v okolí procento bezostyšně vejrajících Záclony jdou přidělat vždycky...
Pokud píšeš, že pokoje už jsou už tak tmavé, tak to permanentní stažení žaluzií je dost blbé, i když jsou úplně kolmo. Taky máme jen žaluzie ten rozdíl, kdy jsou takhle dole, nebo vůbec, je znatelný.
A u oken do ulice bych volila radši záclony, myslím, že bude víc světla i se víc schováš - pozoruju to u sousedů, jakmile mají žaluzie jen "kolmo", je jim tam vidět dost. Takže mají skoro pořád zataženo
Nebo jsem taky viděla takové nějaké ty záclony jen zespoda do cca půli oken, ale to se dá asi dát jen někam, nevím přesně, jak se to přidělává, záleží na tom, jak se ta okna otevírají, aby to vůbec šlo.
EDIT:
Bydlíme v centru Prahy a tady zírá tedy skoro každý.
Naposledy upravil Vladimira dne út červen 12, 2012 12:56 pm, celkově upraveno 1 krát.
zírají, dokonce jedna si přelezla metr a půl širokej pás trávníků s růžema a nalepila se na okno, tu jsem zdrbala, jinak je mi to fuk, na večer zatahuju římský rolety, když praží slunko odpo zatáhnu je taky
U kamarádky vidět jde. Vyřešila to záclonami přímo na oknech asi od půlky oken - jsou menší a nemají tolik pohybu, aby se z nich vířil prach. Oni mají navíc kastlíková okna, takže je má vlastně mezi nimi na vnějším okně. Doufám, že to píšu srozumitelně.... .
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 4190 Bydliště: dedinka na Slovensku; na BC Květníček
Zaslal: út červen 12, 2012 1:07 pm Předmět:
Ja som dala, nie je síce vidno priamo z chodníka, ale z protiľahlého je vidno slušne. Rozčuľuje ma to hlavne, keď deti s obľubou záclonu strhávajú.
Danka
no jestli je byt tmavší, tak mi spuštěné žaluzie nepřijdou dobrý nápad, i když jsou co nejvíc kolmo, tak stíní, možná víc než světlejší záclona (navíc mě se to ani nelíbí, každé ráno vytahuju, ale to je věc vkusu). Ale že by skrz ně bylo vidět (ve dne), to bych se nebála. Pokud někoho baví skrz škvíry šmírovat, tak bych mu to snad i dopřála ;) . Já záclony taky moc nemusím, takže ve francouzských dveřích nemáme nic (jen tmavý závěs na noc), máme malou zahrádku a stejně jsem si musela zvykat, že k nám může být z protějšího činžáku vidět, protože jsem předtím bydlela ve 4.patře. Teď už to neřeším, jestli to lidi baví sem koukat... akorát jsem se odnaučila převlékat se vprostřed pokoje ;)
Registrace: 28.9. 2006 Příspěvky: 5039 Bydliště: Všude dobře, tak co doma?......
Zaslal: út červen 12, 2012 1:21 pm Předmět:
Dala bych jenom takové ty krátké záclonky od půlky oken dolů navlečené na vitrážové tyčky. Mám to tak doma ve 3 pokojích a nemůžu si je vynachválit. Není to sice moderní, ale praktické.
Na vesnici bych se se záclonama nerozmýšlela už vůbec. Stačí že si lidi "vidí vzájemně do talířů" ještě aby mi čuměli do oken _________________ http://picasaweb.google.com/Sojsinka
...... na FB "Sojsinka tašky"
Moje nápady na tvoření s dětmi, přidejte se na FB do skupiny Sojsinka - studánka nápadů
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 6041 Bydliště: New Bubu
Zaslal: út červen 12, 2012 1:24 pm Předmět:
My máme zvýšené přízemí, takže do obýváku je ze silnice a chodníku vidět asi jen do metru a půl od okna, pak už jsme za obloukem.
Vadilo mi to, když jsme měli směrem do ulice vyloženě obývák a pracovní stůl s počítačem, počítačující osoba pak byla vidět vyloženě zvenku a hlavně teda ten počítač, což mi ani nepřišlo bezpečný. Vyměnili jsme to a do ulice máme jídelnu, takže průchozí nás vidí u stolu - to mi nevadí, jíme slušně a klidně pozdravíme od oběda a do zahrady máme obývák a počítač, tam už nás nikdo neruší.
Co je vtipný, tak máme stejně jako naši sousedi naproti (bydlíme v řadovkách) tu velkou místnost z obou stran opatřenou okny, takže s nimi žijime dost intimně, vidíme si navzájem siluety jak se pohybujeme proti světlu - ale přijde mi to taková milá životní jistota, nijak je nesleduju a oni nás taky ne
Jedinej problém mám s mužem a tchýní, kteří žili-žijí ve třetím patře a nejsou zvyklí zatahovat ty žaluzie na noc, takže kolikrát přijdu, svítí se tu jak v národním divadle a celá ulice může vidět všechno ještě líp než ve dne - nicméně ulice je slepá a nic zas tak tajnýho nebo děsnýho tu není, takže to zatáhnu a neřeším...
Pokud člověk zvenku nalepí nos přímo na okno, tak přes kolmé žaluzie dovnitř vidí. Z dálky ne.
Zatažené žaluzie, i kolmo, ubírají světlo s výjimkou, když jsou "stříbrné", ten lesk naopak odráží sluneční paprsky směrem dovnitř.
Záclony jsou lepší, než matná fólie, ta ubírá docela hodně světla. Pamatuj i na to, že v přízemí stíní okolní budovy víc, než ve vyšších patrech. Jako hypoalergenní záclona je dobrá organza, je velmi kluzká, prach se na ni moc nechytá. Pravda, teď mně napadá, co statická elektřina, ale ta je myslím jen při manipulaci s nimi.
Registrace: 13.12. 2007 Příspěvky: 21812 Bydliště: Where my body lies, my head is home.
Zaslal: út červen 12, 2012 1:33 pm Předmět:
Chci tmavý byt!!
V přízemí jsme záclony neměli, ale žaluzie jsme prakticky nerozdělávali...
Nějak mi ta bariéra záclonou přijde spíš jako psychologická než reálná (rozhodně si pamatuju, jak jsme cestou do školy a ze školy koukali lidem do oken a že by záclona nějak extra pomáhala, to bych ani neřekla...)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.