Hlavicka baby-cafe.cz
Přihlásit    Poslat článek Chat    Vyhledávání
Reklama
Menu
BC BURZA PRÁCE/BYDLENÍ
Reklama
Hromadné nákupy s Baby-Café.cz!
Merino tílka

BC "bedýnky"

Flexi8 - sponky

Oleje a eteráky

Vanilkové lusky

Krůty

KOŘENÍ

Poslední komentáře  
· 1 Sebedestruktivní...
· 2 Sebedestruktivní...
· 3 Sebedestruktivní...
· 4 Sebedestruktivní...
· 5 Sebedestruktivní...
DOBROAKCE
AUKCE ŠPERKŮ KE DNI MATEK

BC dětský den na hradě Hněvín (2.6.2013)

BC srocení 2013

Co vás (nejen) dneska potěšilo?

DOBROKERAMIKY 2013

Poslední diskuse
· 1 kdo to seděl u soudu??
· 2 Obaly na sešity
· 3 Kynutý koláč - efektní motání
· 4 Prirodni pripravky v domacnosti
· 5 Kurz rodopisu s hlídáním dětí
· 6 Slavná a úspěšná... Claricia :-)
· 7 Boule na krku dítěte, prosím o radu, akutní
· 8 genitální opar - přenos
· 9 Zánět močových cest c/a svědění.
· 10 Diskusní večer: "Nerušit! Rodím" - Zúčastnil se ně

Poslední týden

SOUTĚŽE NA BC!!!

Vyhrajte :

1000 Kč k nákupu bot :-)

plenku Bambee

Dětskou mikinu z dílny Angel-wings

Literární RUMování

Diskusní příspěvky
·  1 FOTOPROJEKT 52/2013!!! Dobrý druhý ročník je tu! :)
·  2 Genealogie - rodopis
·  3 ČERVEN 2012
·  4 Třetí až čtvrté popř. páté a další dítě :-)
·  5 BŘEZEN 2013
·  6 Zaostřeno na Flexi :-) (pro Gond)
·  7 Genealogie - rodopis
·  8 Kurz rodopisu s hlídáním dětí
·  9 4 x tehotna = 1 dite aneb holky po potratu/tech
·  10 Genealogie - rodopis
Sponzorované odkazy

Diskuse

baby-cafe.cz
Pro diskusi o čemkoli...

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

olivový krém na ruce s měsíčkem a mateří kašičkou
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma    Zaslat odpověď       Obsah fóra baby-cafe.cz Receptář přírodní kosmetiky
Přidat do záložek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ame
Klevetnice
Klevetnice

Registrace: 7.11. 2006

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 11:24 am    Předmět: olivový krém na ruce s měsíčkem a mateří kašičkou Citovat

... je naprosto DOKONALÝ!!!

základní myšlenku mi vnukla Plova - čímž jí vzdávám na tomto místě poctu a recept jí dedikuju Mlask

Plova si totiž z aroma objednává Eau de chaux (kruciš, nechce se mi hledat, jestli to píšu správně). V popisku mají francouzi uvedený primitivní recept na odedávna používané, velejemné "mazání" (liniment) pro miminka: 50% vápenné vody, 50% olivového oleje. Ten je doplněný podrobným návodem poněkud vylepšeným, 49% měsíčkového macerátu v olivovém oleji, 2% včelího vosku, 49% vápenné vody.

Od začátku své míchačské kariéry si přeju z primitivních zdrojů umíchat přijatelnou konzistenci, slibovaná jemnost a ochrana a současně vhodnost pro jemnou kůži miminek mě převelice navnadily i jala jsem se rešeršovat, cože to je zač, ta eau de chaux.

Vápenná voda. Nasycený vodní roztok Ca(OH)2 = hašeného vápna V rozpacích

Koukám na své oblíbené vševědoucí fórum (ruehrkueche.de srdicko ) a oni to neznají V rozpacích Prolízám web (trávím tím celou neděli, po kterou je starší Holka s babičkou na návštěvě u kamarádky) a dělají se mi před očima mžitky Kaféééééé Vápenná voda byla odedávna používaná jako desinfekce. Z hašeného vápna (hydroxidu vápenatého - vařičky mýdla, spíná vám..?) se dá, jako ostatně z každého hydroxidu, uvařit mýdlo. Nicméně toto mýdlo se nerozpouští ve vodě, nedá se tudíž použít na mytí, toto mýdlo emulguje. ne dosti na tom, je to E470a a používá se v potravinářském průmyslu jako emulgátor, stabilizátor a nosič aroma a přidaných látek

Lange Rede, kurzer Sinn (abych to vzala zkrátka), vápno (CaO) se vyhasí (Ca(OH)2) a nechá se (zakopané v sudu Vychechtaný ano, ano, techniky jsou to prastaré) vyzrát až 7 let, uvádějí zdroje, nicméně od 3 let už to má být ok. Veme se hašené vápno, zalije vodou, nechá se odstát, slije se stojící voda, přefiltruje a - tramtadadá! získáme "eau de chaux" - vápennou vodu! bonusem je, že se zbytek v první láhvi opět zalije destilovanou vodou (a zbytkem z druhé láhve) a tato procedura se v závislosti na množství výchozího vstupu (hašeného vápna) opakuje několik- až mnohokrát ;)

Ve sklepě pod dětským pokojem máme zakopaný sud. V něm je 10 let zrající hašené vápno. Moc jsem se s mužem nedohadovala, vzali jsme baterku a šli to okouknout. (mmch jak "babicka" tak "dvere" jsou celkem trefa, tady se nějak analyzuje text ještě dřív, než se to píchne na web? )

Když nasycený vodní roztok, tak nasycený vodní roztok. Přinesla jsem si domů 30 ml kelímek hašeného vápna, kydla to do litrové láhve, zalila destilovanou vodou, pořádně protřepala - vypadalo to jako mlíko, nechala odstát (ok, zkracuju děj na výsledný, nejefektivnější postup Vychechtaný ) a slila naprosto průhlednou tekutinu vypadající opticky jako voda, lijící se ale spíš jako čistý alkohol přes papírový nebělený kávový filtr do druhé láhve, nechala odstát a přes další kávový filtr slila do třetí láhve. první postupový cíl - MÁM VLASTNÍ EAU DE CHAUX!!!

Úprava receptu byla celkem rychlá, potřebuju splatit tchýni za mateří kašičku, slíbila jsem jí, že jí z ní namíchám krém na ruce (na obličej se bojí cokoli použít, trpíme všichni stejnou kontaktní alergií). Měsíčkový macerát se mi líbí moc, ale mám jenom draze kupovaný, nastavím ho teda čistým olivovým, pro rychlejší vstřebávání část nahradím kokosovým olejem, pro zpomalené naopak bambuckým máslem. Je to na ruce, včelí vosk je dostatečný, pro pevnější konzistenci ještě přidám trochu vorvaňoviny. Z účinných - zejména hydratačních, emulze je v/o 50:50 - látek volím glycerín, ureu, pantenol, aloe vera, lysolecitin, vitamín E a mateří kašičku. Konzervovat není - díky vápenné vodě - vůbec třeba, na vyrovnání pH si chystám kyselinu mléčnou (ale jako zázrakem ji zase vůbec nepotřebuju, po namíchání naměřím pH=5.5 Huráááá )

takže konkrétně:
lipidová fáze:
18 gr. olivového o.
10 gr. měsíčkového macerátu v olivovém o.
8 gr. kokosového o.
8 gr. bambuckého m.
2 gr. včelího vosku
1 gr. vorvaňoviny
1 gr. lysolecitinu
2 gr. vit. E

vodní fáze:
38 gr. vápenné vody
4 gr. glycerinu
4 gr. urey
4 gr. mateří kašičky
2 gr. pantenolu

Krém se příjemně zatahuje, skvěle hydratuje, dělá ochranný nelepící film, nemusím se mazat po každém opláchnutí rukou, stačí nanést jednou za 12 hodin (na rozdíl od všech komerčních přípravků, které jsem kdy použila). Je příjemný stejně tak i na obličeji, takže už plánuju variantu pleťového krému s luxusnějšími oleji (babasu, šípkový, arganový, rybízový), květovým voskem a přitvrdím na účinných látkách Vychechtaný - předběžně počítám s kolagenem a koenzymem Q10

hmm... panenka... no to doufám, že po něm budu mít pleť jako panenka!!!

což mi připomíná, že vypisuju soutěž na vypracování postupu přípravy vápenného mýdla. současně nabízím zájemcům/zájemkyním 30 ml kelímek Ca(OH)2, lehce vlhkého, páč pravidelně zalívaného (mně se neptejte, proč) ve stavební kvalitě - ale díky jeho charakteristice a opakované filtraci zcela nezávadného pro kosmetické použití Hustej všechno živé v něm zdechne, případné drobné anorganické nečistoty se vyfiltrují Holka
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Hajinka
Krafařka
Krafařka

Registrace: 23.9. 2006

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 2:33 pm    Předmět: Citovat

Já se zase moooc těším, až svoje produkty začnete nabízet BC kolegyním za rozumný bakšiš a zpětnou vazbu Vychechtaný .
Zní to totiž úžasně, ale ne každý holt má "buňky".... Mmch až se podaří namíchat něco proti akné na dospělém xichtě (já vím, příčina není na povrchu), nebo flekům (sluneční alergie?) u moře, zaplatím zlatem!!! ;)
Krém na ruce by se taky hodil, při hypofci štítné žlázy mám kůži jak stoletá stařenka, ani Lush nic nezmůže.

Fandím všem, kdo se pouští do míchání kosmetiky a ráda si čtu vaši diskusi i návody, je to super.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Sendy
Howgh
Howgh

Registrace: 22.10. 2006

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 3:33 pm    Předmět: Citovat

Ame hlásím se o kelímek. Jinak super recept.

A nutně potřebuju sehnat další ingredience Vychechtaný
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Radveska
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 1.8. 2007

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 5:06 pm    Předmět: Citovat

Super Ame,
taky jsem na eau de chaux koukala. Myslíš, že dvouleté vápno bude ještě moc agresivní?
A propos, odkud bereš mateří kašičku?
A konečně, k čemu teda to mýdlo?
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Ame
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 5:34 pm    Předmět: Citovat

Hajinko, můj bakšiš je dvojnásobek ceny surovin, z terapeutické kosmetiky mám zatím vypracovaný koncept šampónu proti dospělácké seboree, je v prvním kole testovacího provozu, dalším konceptům se nebráním, ale je to se mnou na dýl... odstranění pigmentace způsobené sluncem údajně možné je, ale je to běh na dlouhou trať, řádově v několila málo letech Smutný

Sendy, přibalím Ti

Radvesko, Tobě raději taky, délka zrání zajišťuje, že s vodou zvládne zreagovvat každá jednotlivá molekula výchozího oxidu vápenatého, i hydroxid vápenatý sám o sobě není beze všeho (jako šplíchnutí do oka je fakt třeba hned vymýt), naštěstí jeho konzistence je celkem bez komplikací a když je naředěný vodou, tak už je fakt naředěný. ale až ta reakce s olejem (mastnými kyselinami) ho plně odzbrojuje.
proč vápenné mýdlo? protože když jako hydrofázi použiju vápennou vodu, už do emulze nenarvu hydrolát, naopak, z hydrolátu vápennou vodu neudělám, teda nebude nasycená na max., tudíž nebude tak účinně emulgovat a pojala by třeba jen 30 % vody z celkového množství... jsou to jen hypotézy, jasně. klasický emulgátor zabírá cca. 5 % celkového množství, ostatních 95% můžou být mnohem hodnotnější složky, než je vápenná voda Mlask
Radveska
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 1.8. 2007

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 5:57 pm    Předmět: Citovat

Ty už jsi fakt profík. Já asi nebudu schopná do toho proniknout, dokud nedopíšu disertaci, prostě jedním okem tam, druhým ven.
Myslíš, že můžu dát měsíčkový macerát v bambuckým? To by nemělo mít vliv na konzistenci, ne?
Za vápennou vodu budu vděčná.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Sendy
Howgh
Howgh

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 5:59 pm    Předmět: Citovat

Ame, díky a nejde ten recept ještě zjednodušit Kulivočko na úplně nejjednodušší pro úplný začátečníky Vychechtaný
Alimka
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 14.8. 2007

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 6:13 pm    Předmět: vápno Citovat

Ahoj, taky bych se hlásila o tu vápennou vodu - tedy já bych potřebovala i to hašené vápno, prý nechutná slimákům - na obsyp záhonů, piliny jim vůbec nevaděj.... Pořídím si kachny.... No, to jsem solidně mimo.
Ame, nechysáš se pořídit manufakturu?
Ame
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 6:55 pm    Předmět: Citovat

Radvesko, však jo, dej místo čistého bambuckého macerát v bambuckém, jen počítej s tím, že když zvýšíš celkový podíl bambuckého, bude krém zatahovat o to dýl. nechala bych zachovaný podíl rychlevsakujících (kokosák), středněvsakující (olivový o.) a pomaluvsakujících lipidů (bambucké).
chceš hotovou vodu? nestačí hydroxid? klidně, akorát se zvedne váha balíčku

Sendy, ten úplně nejjednodušší je v úvodu prvního příspěvku, půl na půl vápenná voda a olivový olej. druhý stupeň - vosk. třetí stupeň - vhodná kombinace olejů/másel. čtvrtý - glycerin, mateří kašička... odebíráš od dotyčných 50% lipidní/vodní fáze

Alimko, na slimáky si vem to dvouleté od Radvesky Vychechtaný nee, manufaktura nebude, nicméně mi furt straší v hlavě o.s., které by zastřešilo vzdělávání, společné objednávky surovin, přeprodej přebytků...

a někde jsem ještě četla o mateřské kašičce, mám ji z pražské prodejny včelpo, 10 ml/230 Kč (původně jsem teda dostala asi 10 gr. ampuli od tchýně a ta to dostala jako dárek od nějakých včelařů, ani jsem nepobrala, jestli zdejších z vesnice)
Alimka
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 14.8. 2007

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 8:03 pm    Předmět: vápno Citovat

Asi vyrazím do stavebnin - že to potřebuju na slimáky a krém na ruce - čímž se s Vámi loučím, asi mě nechají odvézt, leda by mě zachránilo, že jsem blondýna Vychechtaný
Ten nápad na podnikání zní fakt zajímavě, ale ta manufakturka, manufakturečka, když už ti to tak úžasně jde...
Sendy
Howgh
Howgh

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 8:06 pm    Předmět: Citovat

Ame napsal:

Sendy, ten úplně nejjednodušší je v úvodu prvního příspěvku, půl na půl vápenná voda a olivový olej. druhý stupeň - vosk. třetí stupeň - vhodná kombinace olejů/másel. čtvrtý - glycerin, mateří kašička... odebíráš od dotyčných 50% lipidní/vodní fáze

Jsem říkala, že to potřebuji p-o-l-o-p-a-t-i-c-k-y, děkuji srdicko
Ame
Klevetnice
Klevetnice

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 8:56 pm    Předmět: Citovat

Sendy napsal:
Ame napsal:

Jsem říkala, že to potřebuji p-o-l-o-p-a-t-i-c-k-y, děkuji srdicko

Vychechtaný
varianta primitivní: 25 gr. olivového oleje. do něj po trochách za stálého míchání přidáváš 25 gr. vápenné vody. obojí v pokojové teplotě.

varianta začátečnická: ve 24 gr. olivového oleje roztopíš v teplé vodní lázni 2 gr. včelího vosku. po roztopení vyndáš z vodní lázně, přendáš do studené, za stálého míchání vychladíš na pokojovou teplotu a po trochách, za stálého míchání, přidáváš 24 gr. vápenné vody.

varianta mírně pokročilá: místo 24 gr. olivového oleje z předchozí verze odvážíš 6 gr. kokosového oleje, 12 gramů olivového oleje, 6 gr. bambuckého másla a společně se 2 gr. včelího vosku roztopíš v teplé vodní lázni. pokračování viz předešlá varianta.

varianta středně pokročilá: začneš teplou vodní lázní a 6 gr. kokosu, 12 gr. olivy, 6 gr. shea a 2 gr. vosku až do roztopení, totéž , co minule. Bokem si odvážíš 2 gr. glycerínu, v něm rozmícháš 2 gr. mateří kašičky. Do tuku ochlazeného ve studené vodní lázni na pokojovou teplotu po trochách za stálého míchání přidáváš 20 gr. vápenné vody, když dojde, zašleháš glycerín s mateří kašičkou.

Alimko, houby podnikání, občanská společnost Veselý
Vydra
Howgh
Howgh

Registrace: 6.10. 2007

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 9:07 pm    Předmět: Citovat

Ame, jsi J E D N I Č K A Huráááá
Prosím též o kelímek, ráda zaplatím.

Radvesko, občas jukni do Odkazy na návody, prodej potřeb atp. (kosmetika, mýdla,...)
Tam najdete odkaz na včelařské produkty, mmj samozřejmě i mateří kašičku - http://www.vcelpo.cz/cs/eshop/specialni-nabidka/

Mmch pokud by někdo měl zájem o mateří kašičku v těch ampulkách, tak u nás ji maj za 92,-, což je sice víc, ale zas ode mne bude poštovné kolem 37,-, což je asi tak o 90,- míň, než je poštovné přímo od Včelpa. ;) Plova ji už takhle má.
Verunka 7/2013?
Přes Palubu - SLEVA pro BC
- 10% DĚTSKÉ BOBY, SÁŇKY, ... zn. Alpen Gaudi
Plova
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 15.6. 2011

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 9:09 pm    Předmět: Citovat

Ame, ty jsi ďábel,jdeš fest do základu,máš můj obdiv - do vápna bych teda nešla,mám z něj respekt(dětství).Taky se dají se na tuhle mast zkusit vlastní maceráty, měsíček a meduňka,taky se to hodí pro konopnou mast,heřmánkovou.....
Plova
Žvatlalka
Žvatlalka

Registrace: 15.6. 2011

PříspěvekZaslal: út červen 12, 2012 9:15 pm    Předmět: Citovat

Hajinka napsal:
Já se zase moooc těším, až svoje produkty začnete nabízet BC kolegyním za rozumný bakšiš a zpětnou vazbu Vychechtaný .
Zní to totiž úžasně, ale ne každý holt má "buňky".... Mmch až se podaří namíchat něco proti akné na dospělém xichtě (já vím, příčina není na povrchu), nebo flekům (sluneční alergie?) u moře, zaplatím zlatem!!! ;)
Krém na ruce by se taky hodil, při hypofci štítné žlázy mám kůži jak stoletá stařenka, ani Lush nic nezmůže.

Fandím všem, kdo se pouští do míchání kosmetiky a ráda si čtu vaši diskusi i návody, je to super.

Tak tohle byl také jeden z důvodů proč jsem se do toho pustila,ta hypofunkce je fakt na nas.ání V rozpacích ,lush byl také můj začátek a také postupné zklamání.

Akné teď plánuju také řešit,dcera začíná mít celkem problémy a kolegyňka taky něco chce-ta je samo dospělá.Tak dám vědět,když nám něco zabere ;)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra baby-cafe.cz Receptář přírodní kosmetiky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4
Přidat do záložek

Přejít na: