Zaslal: po červen 11, 2012 4:25 pm Předmět: kedluben na karamelu :)))
vydloubla jsem ze záhonu tři kedlubny, velké listy a kořen nechala samosebou na kompostu...
oloupala, nastrouhala na větších slzách... v hrnci rozpustila lříci másla (sádlo, olej... podle vkusu každého soudruha), na másle vytvořila karamel ze tří lžic cikru krupice. nechala zezlátnout co to jde, jen hlídala, jde to poměrně lehce zprznit. na karamel přesunula kedlubny, řádně posolila... odhadem tak plnou kávovou lžičku. vypadá to strašlivě, leč ke konci ještě dosolovala. karamel to snese... dusila, dusila, okořenila čerstcě drceným pepřem... zaprášila dvěma lžičkama mouky, podlila trochou vody, dusila, dusila, míchala. snažila se nerozvařit.
uvařila brambor, na pánev prskla tři vejce, vyrobila volí oko. třikrát.
vypadá to divně, ale moc mě to překvapilo, neotřelá, nezvyklá a moc dobrá chuť... pro mně tedy, dříve jsem to nejedla.
v origoš receptu k tomu podávali vařený bůček a knedlu.
ohledně množství... pro mně a puberťáka a čtyřletého to bylo akorát, ale klidně bych snesla o jednu, dvě bulvy více )
kód: cafe. tak to mám teď. taky libo recept?
ááá, ty menší listy jsem k tomu přikrájela těsně před koncem...
teď už je to komplet.
Vařím to už léta, recept byl od mojí babičky. U nás tomu říkáme "dušené kedlubinky". Já krájím kedlubny na půlku a z té plátky asi 0,5cm a pak při dušení co nejméně míchat (nebo opatrně), aby z nich nebyla s...čka . Nejlepší k vepřovému a knedlíku. Musím toho dělat velký hrnec, takže tak z 8 větších kusů. Je to výborná příloha !!
Vařím to už léta, recept byl od mojí babičky. U nás tomu říkáme "dušené kedlubinky". Já krájím kedlubny na půlku a z té plátky asi 0,5cm a pak při dušení co nejméně míchat (nebo opatrně), aby z nich nebyla s...čka . Nejlepší k vepřovému a knedlíku. Musím toho dělat velký hrnec, takže tak z 8 větších kusů. Je to výborná příloha !!
kedlubinky? sračka? nekecej?
ježiš pardon, ale to jsou hezký slova. takový český...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.