Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 5807 Bydliště: Havlíčkův Brod
Zaslal: po červen 04, 2012 9:48 am Předmět: "Medové zoubky"
Ahoj,
vypadá to, že téměř dvouleťačka má chycené dva horní zoubky... Jedničku a dvojku.
Zatím je má jakoby křídově bílé, ale už je tam i světle hnědá barva... Možná pigment, ale spíše si myslím, že je to "načaté!, uvidíme, co řekne paní zubařka...
Zuby čistíme, ale občas bývá u babičky, která i přes poctivé vyčištění pak dá pití... A taky asi dudlík, který je ale už odbourán... Navíc, přísun ke sladkostem a zobání je holt snazší od starší ségry...
Takže jo, je to i dost naše vina...
K zubaři jdeme, zatím spíše bych ráda informace, zda přes péči se podařilo zoubky udržet do vypadávání... Prý se to může rychle rozšířit a snadno kazit, ale i udržet a už se to nerozšiřuje... Zatím jsem jí to potřela Elmexgelem včera po vyčištění... Budu to samozřejmě i pečlivěji hlídat...
Starší má zatím zuby bez kazu... tak nemám "zkušenosti"...
Registrace: 29.10. 2006 Příspěvky: 5334 Bydliště: Praha
Zaslal: po červen 04, 2012 9:52 am Předmět:
Zkus jí dávat tkáňovku Calc Fluor, posílí zubní sklovinu. http://www.duhovahvezda.cz/DH/detail.php#calflu
Jinak to, co popisuješ, se nám stalo po atb, a to je dcera měla za 8 let života dvakrát. :-/ _________________ Naja, Michal 7/96, Terezka 10/04
Zaslal: po červen 04, 2012 9:57 am Předmět:
Jj, atb brala ve 4m Amoksiklav... Pak delší dobu Sumetrolim...
Tohle ale asi bude opravdu i částečně chyba nás, že jsme byli trošku laxní A jelikož, jak máme problém do ní dostat pití, tak pokud si řekla i po vyčištění zoubků, tak to mamka brala jako zázrak a pokrok a dala šťávu... Já jsem na to holt víc ras a dávám jen vodu... Takže souhra holt všeho...
Zaslal: po červen 04, 2012 10:19 am Předmět: Re: "Medové zoubky"
Ahoj,
u nás tedy nešlo o sladkosti, ale Sofi měla u prvních zubů špatně vyvinutou sklovinu (jen u horních), takže zuby se kazily cca od roka a půl. Jeden doktor navrhoval všechno vytrhat, přešly jsme k jinému, ten netrhal, udržoval kvůli správnému vývoji dásně. Všechny vypadaly na pohled ošklivě, ale vydržely až do vypadání v šesti, sedmi letech, "násilím" šel ven jen jeden, protože začal bolet, to jí bylo asi pět. Čistila a čistí si zuby Elmexem, chodila jsem s ní na pravidelné kontroly zhruba 1 za čtvrt roku, tam to ještě pan doktor doošetřil nějakou vodičkou. Teoreticky měla mít od roka a půl jakou si protézku (už vidím, jak by ji nosila)...
Jindra _________________ http://z-kultury-i-nekultury.blogspot.cz/2013/05/devet-pul-stupne-v-chile.html
Ahoj, náš Mates má po atb vždycky hnědý skvrny na zubech, pak to časem zase zmizí. Nic si nevyčítej, asi má špatný ukládání vápníku, kazy na zubech nejsou způsoběný jen špatným čištěním nebo sladkým pitím.
My jsme měli chycené horní jedničky, světlé hnědé skvrny na konci zubu. I ho to při čištění bolelo.
Takže jsme striktně vypustili šťávičky, po vyčištění zubů už jen vodu a v noci taky jen vodu. Když chce sladký čaj, dostne se stévií, ta zuby nekazí.
Kupodivu flíčky zmizely samy, na bolesti si přestal stěžovat.
Teď už je bez problémů.
Mirko, halvně si nic nevyčítej. Náš kluk si zuby nečistí (tatínek nechce - razí teorii, že plak chrání zub proti kazu) a nemá kaz ani skvrny. Já čistila vždy jako pako, sladké nerada a nemám v puse jediný zdravý zub.
Já neříkám, že klukovi zůstanou zoubky krásné (spíš myslím opačně ale hádat se s mužem už kvůli tomu nehodlám) ale že se nedá usuzovat z momentálních okolností (párkrát jsme nečistili nebo se napila = ten kazící se zoubek je naše vina). Takže klíd.
A inko proto, že se stydím, že nejsem schopná se manželovi v tomto postavit a možná ničím dítěti zdraví. Ale když ta jejich filosofie má určitá fakta, na kterých mohou stavět (funguje u tchána i manžela - oba nemají ani jeden kaz a zubní higienu mají dost svéráznou) a já argumenty nemám.
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 4744 Bydliště: mezi Přerovem a Bystřicí
Zaslal: po červen 04, 2012 12:25 pm Předmět:
Inkognito napsal:
Mirko, halvně si nic nevyčítej. Náš kluk si zuby nečistí (tatínek nechce - razí teorii, že plak chrání zub proti kazu) a nemá kaz ani skvrny. Já čistila vždy jako pako, sladké nerada a nemám v puse jediný zdravý zub.
Já neříkám, že klukovi zůstanou zoubky krásné (spíš myslím opačně ale hádat se s mužem už kvůli tomu nehodlám) ale že se nedá usuzovat z momentálních okolností (párkrát jsme nečistili nebo se napila = ten kazící se zoubek je naše vina). Takže klíd.
A inko proto, že se stydím, že nejsem schopná se manželovi v tomto postavit a možná ničím dítěti zdraví. Ale když ta jejich filosofie má určitá fakta, na kterých mohou stavět (funguje u tchána i manžela - oba nemají ani jeden kaz a zubní higienu mají dost svéráznou) a já argumenty nemám.
tak nějak je na tom tchán - on sám si zuby nečistí nijak extra, pije furt kolu a zuby má excelentní
moje máma si čistí zuby nejmíň třikrát denně, mě furt otravovala s čištěním, a stejně nemá zuby nic moc..
já jsem tak nějak uprostřed - čštění někdy flákám, kazy taky mám, zatím (tuk ťuk) ni hrozného
a jo taky jsme si dělala výčitky když se dětem zkazily zuby, že sladké a nečištění a totok..jenže tak mám čím dál víc pocit, že tím to až tak nebude, že je to prostě o vrozené kvalitě zubů..
a tu máme každý jinou a holt po dědovi ji moje děti zdědit nemohly, páč je nevlastní ;)
Filípkovi před měsícem taky začali "flekatět" zoubky, taky jsem si říkala, že to má z atb co ted dost mýval a museli jsme začít brát železo tak mě napadlo jestli to není aji z toho železa?? Máte někdo s tím zkušenost, že by tmavly zoubky?? _________________
Zaslal: po červen 04, 2012 1:58 pm Předmět:
Holky, já si to ani tak nevyčítám... (jo, vnitřně mě to fakt štve, ale je mi jasný, že to může být cokoliv, co to zapříčinilo... takže ani ne tak výčitky, jak maličko vztek, těžko říct zase, jí jsou dva roky, tak se musím starat já...a něco se možná maličko podcenilo)
Byla jsem se starší na sedmileté prohlídce u pediatry, tak ji poprosila, ať mrkne na Maju, než půjdeme k zubaři... A říkala, že se jí to ani tak nezdá, jo, změny tam jsou, ale nic tragického, takže samo se zubařem probrat, ale zatím čistit a máznout občas Elmex gelem. Všimla jsem si snad včas
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 807 Bydliště: severní morava
Zaslal: po červen 04, 2012 2:21 pm Předmět:
Ahoj, má mladší dcera má taky hnědé zoubky u dásní, doktor říkal, že to je geneticky špatná sklovina, chodíme na pravidelné kontroly a používáme jen elmex pastu a 2x týdně natřeme elmex gelem.Starší měla v dětství hnědé čárky na mléčných zubech, druhé má ukázkové _________________
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 807 Bydliště: severní morava
Zaslal: po červen 04, 2012 3:16 pm Předmět:
Nehorší, stabilizovalo se to a už to dál fakt nepostupuje. Předtím jsem jí zuby čistila perličkou, ta letěla do koše a tím elmexem to fakt drží a nerozšiřuje se. Mudr. říkal, že se s tím nic jiného nedá dělat. Že to na stálý chrup nepřeleze, což můžu podle zubů té starší potvrdit.
Zaslal: po červen 04, 2012 5:08 pm Předmět:
Evi, díky... já tedy nic jiného než Elmex ani nepoužívám... pro nás i holky...
Plus i ten Elmex gel běžně používám pro sebe... Takže to občas máznu i malé a snad to ty cca 3 roky vydržíme
Díky...
Registrace: 26.11. 2007 Příspěvky: 1027 Bydliště: Zvičina na dohled
Zaslal: po červen 04, 2012 10:40 pm Předmět:
můžu se blbě zeptat, pls, holky, nač je ten elmex gel?
skoro nic sladkýho nejí (bombón ocucá a strčí mi ho do ruky, čokošku někdy ani neotevře, doma už to nemáme, ale holt babičky či jiné okolí to zkouší, celkem marně), ale netvrdím že nikdy nic, minimálně sladký pití, takže to možná stačí. Ale jako v porovnání s jinýma dětma, který se po sladkostech můžou utlouct/užadonit, to nemáme. Jenže my ani nevíme, co přesně za problém to je, zubař si s tím nevěděl moc rady. Bolí ho prostě zuby, nejí kuli tomu např. kůrku na chlebu, housky jen ďoube, no nic, co je na skus tvrdý. Kaz neměl ještě žádnej. Měl vzadu na jedničkách asi vyskřípaný díry, tak mu zbrusil spodní zuby, aby se mu o sebe tolik netřely, něčím zuby potřel, chvíli dobrý, ale poslední dobou už zase dělá s jídlem fóry, tak hádám ho to opravdu bolí A nestěžuje si jen na ty přední, ale i na zadní, čili začíná preferovat kašovitou stravu No snad to začne brzo vypadávat a narostou mu nějaký normální.
Mohl by tomu ten elmex gel nějak pomoct? Díky.
A mladšímu už se skvrnama zuby rovnou rostou. Tehdy jsem tu objevila diskuzi zrovna čerstvou o žlutých skvrnách, dopídila se nadbytku fluoru, takže elmex letěl a vedem jen weleda gel. Ale nedávno mi zubní technička (chodím do zubní laborky kupovat kartáčky) řekla, že fluoróza nedělá ty fleky hnědý, ale bílý, tak zas nevím
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.