Zaslal: st listopad 02, 2011 11:39 am Předmět: Naozajstna talianska Pizza PHOTO**
Jedli ste uz najlepsiu pizzu na svete ?
Taku tak akurat elegantne tenku aby to bolo zvonku jemnucko chrumkave ale dost nadychane aby vo vnutri bola makka chut cerstvo upeceneho cesta? Aaach!
Ja ano a tak som si, co sa domaceho pizzovania odvodila nasledovne: recepty na domace pizzy co som doteraz skusala chutia skor ako buchty. Takze EE. Mrazakove polotovary mozu mat reklamu aku chcu, aj tak to nakoniec chuti ako karton s vyschnutym kecupom . . . proste na dobru pizzu sa chodi do talianskej restiky .
Tak tato dogma sa tymto receptom zbura aj u vas, na to dam krk !
Objavila som totiz, ze tajomstvo spravneho pizzoveho cesta tkvie v takmer vedeckom pristupe, spravnej muke, minimalnom mnozstve kvasnic a hlavne velmi pomalom kysnuti. Ked si to pripravite dnes, tak to este stihate na vikendove frajerenie pred rodinou. ;)
Vysledok vas ovali ako spravna talianska svokra!
Ingrediencie na cesto (4 pizze s priemerom 15cm , pripadne 2 pizze s priemerom 30 cm):
400g obycajnej (!!) hladkej muky
255 g vody (ak mate prilis kamenitu vodu, pouzite vodu z flasky, typu evian !!!)
1 zarovnana (!!) kavova lyzicka susenych kvasnic
1 kavova lyzicka olivoveho oleja
1 kavova lyzicka soli
V miske zmiesat 2/3 muky, kvasnice a vodu a nechat odpocivat na teplom mieste 20 minut.
Pridat sol, olivovy olej a postupne pridavat zvysok muky. Miesit strojom aspon 10 minut aby vzniklo hladke a makke cesto, ktore moze trochu lepit ale odolajte pridavaniu dalsej muky.
Cesto rozdelit na 2 alebo 4 casti. Z kazdej porcie sformovat bochnik a ulozit do olejom vymazanej misky. Kazdu misku poriadne zafilmovat a odlozit do ladnicky na minimalne 48 hodin. (mozete nechat v ladnicke az 6 dni, idealny cas je 3-4 dni). Cesto nakysne a zvacsi objem ale len okolo +50%.
V den D vybrat misky z ladnicky a nechat 1-2 hodiny (este zafilmovane) aby sa teplota cesta zvysila na izbovu.
Zapnut trubu na 280°C, idealne s kamenom na chleba.
Pracovnu dosku si poriadne pomucime a cesto vyformujeme do kruhu. Technikou tlacenia prstov a odtlacania dlanou cesto vytiahneme do pozadovaneho priemeru, to znamena do tenka az priesvitna. S tymto perfetkne elastickym cestom to ide vyborne.
Ak mate naladu na vyzvy, odporucam toto video majstra sveta v robeni pizze. Ako vyhadzovanie cesta k plafonu som nechala tak, ale prva cast s jeho metodou roztahovania cesta je inspirativna. http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DSjYqw1CLZsA&
Natriet pizzu s paradajkovou omackou (odporucam 2koncentrovanu, ktora este nie je taka kysla a horka ako 4koncentrovana) a oblohou aku ste si pripravili. U nas vedu tieto dve:
ancovicky, olivy, mozzarella
sunka, ananas, mozzarella
Poprasit oreganom alebo majorankou a dat na 7-9 minut do truby. Cas pecenia upravit podla velkosti pizze.
Tento teoreticky postup som si, priznam sa upravila. Ani s totalne zamucenou kuchynou som nebola schopna vyrobit velku pizzu, vzdy sa to zaseklo na malom centimetri co sa predsalen niekde nalepil a roztrhol mi to. Takze prva vychytavka bola, ze som si pomucila peciaci papier, ktory siel do truby ako podklad spolu s pizzou.
Druhu vychytavku som vynasla minule, ked som chcela pouzit cesto na party a urobila som pizzove gulicky. Robit ako knedle, naklast dovnutra ingrediencie a gulku nakoniec vyvalat v hrubej muke s polentou. Gulkami postupne vylozit cely plech na kolac. U tohoto elegantneho riesenia osobne ostavam.
Odporucam robit rovno z dvojitej davky. Z pripadnych zvyskov mozete vyrobit zasobu do mrazaku. Zmrazovat mozete bud vo faze vykysnuteho cesta (rozmrazovat bez termickych sokov a pomaly!!), pripadne uz urobenej, len zlahka opecenej pizze (tu rozmrazovat samozrejme v horucej trube, ziadne mikrovlnkovanie!).
Napriklad spominane gulicky su na toto uplne genialne. Neviete si predstavit tu detsku radost ked sme si dobrotu rozmrazili za 10minut ku vecernemu filmu.
Dobru chut a tesim sa na vase dojmy.
EDIT:
Vytiahla som minule z mrazaku cesto a urobila tie pizzove rollky - tu je teda foto este z plechu toho co sa mi podarilo uchranit nez to bolo do omrvinky sezrano!
souris
Naposledy upravil Souris dne út červenec 10, 2012 10:24 am, celkově upraveno 2 krát.
Diny, gulicky bohuzial neodfotene.
Som to robila na poslednu chvilu a s pomucenymi rukami konverzovala s hostami co uz prisli. Vychadzalo mi to na take 3 cm gulicky, aby to este bolo ako fingerfood.
Je s tym relativne viac prace, ALE da sa to pripravit dopredu, nikde sa to netrha a da sa to pripravit v podstate pre vsetkych naraz (u klasickej pizze to je jedna po druhej, co je neprakticke: jeden je, ostatni sa pozeraju a ty furt stojis).
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 4724 Bydliště: mezi Přerovem a Bystřicí
Zaslal: st listopad 02, 2011 10:27 pm Předmět:
to se dělá takhle na noc??? teď mi bude celou noc kručet v břiše a ten poslintanej polštář ti ráno pošlu k oprání
ale já vím jak to udělám, zítra prdím na vaření a objednám si z místní pizzerky kde ji mají taky výtečnou
a tohle zkusím někdy až si na to vzpomenu DOSTATEČNĚ! dopředu (obvykle mám problém dát ji dělat v 10 dopoledne, abychom ji mohli mít k obědu..)
S tou teplotou neporadim, a ty to nezistis pokial to neskusis. Vypec to na maximum a myslim, ze to pojde. V takych vyskach 20°C hore dole hadam neurobi nic zasadne.
Este by som si dovolila upriamit pozornost na to, ze s tym cestom vlastne nie je ziadna praca, staci cakat...;)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.