Dnes jsem se nechala volně inspirovat předloňským Apetitem - na tomhle koláči je fajn, že je rychle hotový, stačí pár věcí, které snad má každý doma a jakékoliv ovoce - u mě to vyhráli švestky (zmražené loňské) - ale vynikající bude určitě i s jablky.
Máslo s cukrem dáme do robota a utřeme do hladka (nebo můžeme i ručně).
Mezitím si připravíme do mísy mouku, do které vmícháme prášek do pečiva, muškátový oříšek a vanilkové koření (může být jen vanilkový cukr, ale já jsem si koupila v Koření u Antonína přímo směs na pečení a je výborná).
Když se utře máslo s cukrem, tak pomalu přidáme celá vejce a nepřestáváme mixovat. Nejdřív jedno, po chvíli druhé. A mixujeme, mícháme, dokud nevznikne krásně hladká kaše.
Tu pak přidáme k mouce s kořením.
Těsto promícháme, vznikne nám takové hustší, nelekněte se toho
Do koláčové formy dáme pečící papír a tak dvě třetiny těsta do ní vmačkáme prstama.
Pak na těsto poklademe ovoce.
Když je kyselé, můžeme maličko osladit.
Rozbalíme si potravinovou folii a dáme do ní zbytek těsta. Folie musí být vespod i nahoře.
Válečkem rozválíme do přibližného tvaru jako je koláčová forma a pak těsto přeneseme do formy.
Po krajích trošku připlácneme ke spodnímu okraji a vidličkou propícháme dirky na povrchu.
Dáme péct na 170 stupňů asi 3/4 hodiny.
Pak necháme trošku vychladnout a můžeme krájet - dobrou chuť
Diny _________________
Můj čtyřlístek (Zuzka 16 let, David 6 let, Klárka 4 roky a Kája 2)
Ahoj Diny, jsem na receptík čekala, když si slíbila, že ho hodíš na B-C Tak o víkendu budeme mít na baráku řemeslníky, tak jim ho připravím ke kávičce _________________
Až Ti bude úzko, otoč se čelem ke slunci. Všechny stíny budeš mít za zády...
Diny, díky Tobě jsem právě zchudla o pět stovek Koukla jsem na "Antonínovy stránky" a Voňavé pečení už míří do mé kuchyně...a k tomu ještě hromada dalšího koření. Navíc po tomhle koláči zaručeně přiberu.........to je teda bilance
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2701 Bydliště: Praha 11
Zaslal: pá březen 05, 2010 9:00 am Předmět:
Tak, včera jsem upekla, je to luxusní záležitost. Fotku zkusím ulovit, včera jsme s K. snědli za tepla skoro půlku. V tom vidím jedinou nevýhodu, koláč je malý.
U nás teda ze špaldové mouky a s javorovým sirupem místo cukru, takže to bylo asi o dost řidší než originál, o válení té horní placky jsem se pokoušela marně. Ale je to veliká dobrota. Jablka jsem tam dala na jemné plátky i se slupkou a ŇAM.
Registrace: 5.6. 2008 Příspěvky: 73 Bydliště: Bratislava
Zaslal: pá březen 05, 2010 1:07 pm Předmět:
Skusila som s mrazenymi jahodami a cucoriedkami (boruvky), vysledok bol prudko jedly
na mna je to trosku prilis mastne, nabuduce skusim o nejakych 20-30g masla menej, a pouzijem praskovy cukor, lebo cakat kym sa rozpusti krystalovy sa mi nechce
a jeden dotaz - ako ma fungovat ta folia? mne sa cesto na nu desne prilepilo a neslo dolu, musela som ho oskrabat a napatlat na vrch kolaca, co samozrejme slo dost tazko, takze nie je az po okraj. nie ze by to vadilo, ale nabuduce by som si chcela menej zapatlat ruky
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.