Oprašte formičky na muffinky a kynutého těsta se tu doufám už nikdo nebojí Je sezona švestek, tak dneska jdeme do nich, příště to klidně můžou být jablíčka, hrušky ... prostě jakékoliv ovoce. Recept je rychlý, z půl kila mouky uděláme 36 muffinků - odpadá nám jako u koláčů vykrajování a nádivka nám nemá kam vytéct!! Takové představě se nedá odolat
Zaděláme na kvásek - v misce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a teplé mléko a necháme v teple vzejít (já dávám pod utěrku do mikrovlnky, kterou jsem předtím zahřála)
Po pěti minutách přidáme do mouky sůl a mušk. oříšek, zamícháme a můžeme přidat kvásek (nesmí přijít do přímého styku se solí). Přidáme ostatní suroviny a tekutější těsto posypeme moukou na závěr a necháme kynout v teple.
Mezitím omyjeme švestky, vypeckujeme a v robotu trošku nasekáme (můžeme i ručně), přidáme cukr a rum.
Formu na muffiny maličko vymažeme olejem (opravdu jen lehce) a vykynuté těsto (po cca 2 hodinách) nabíráme na velkou lžíci a šup s ním do důlků.
Dáváme těsta tak akorát aby potáhlo dno a trošku strany, navlhčenými prsty tomu můžeme pomoct, prostě aby bylo kam dát nádivku. Vysoké ale být moc nemůže, aby nám pak náplň nepřetékala, nesmíme zapomenout, že těsto hodně nabude.
Na každý muffinek dáme asi jednu vrchovatou kávovou lžičku náplně a zasypeme bohatě drobenkou.
Pečeme asi 30 minut na 150 stupňů. Sem tam něco na formu vyteče přece jen, před dalším plněním jí stačí jen trošku vyklepat a malilinko zase vymáznout olejem.
Myslím, že těmahle muffinkama nikoho neurazíte - jsou jeden jak druhý a mooc dobrý
Dobrou chuť
Diny _________________
Můj čtyřlístek (Zuzka 16 let, David 6 let, Klárka 4 roky a Kája 2)
Držím dietu... abych byla krásná ... takže z toho nic nebude. Ale až mě zase chytne žravá, jojoefekt nepůjde zastavit a už mi to bude tak nějak jedno, nacpu se jich k prasknutí.
Diny tebe by měli zakázat, alespoň do vánoc, než zhubnu do svých jediných kalhot. My měli tento týden mandarinkovou buchtu, pak jsem scháněla telecí... a teď půjdu k sousedům na švestky Takže díky díky díky... co bych si na té mateřské bez tebe počala, já bych snad nudou začala uklízet _________________
Až Ti bude úzko, otoč se čelem ke slunci. Všechny stíny budeš mít za zády...
Tak "písám" máme pečeno a dokonalost sama!! Diny jsi hvězda
Nestihla jsem tedy fotit-protože v průběhu příprav mi vehementně "pomáhal" náš Maťuli (15měs.),takže byl do akce volky nevolky zapojen celý kuchyňský arzenál a celá doba dělání těsta,náplně a pečení se znatelně prodloužila i tak a ač jsem myslela,že vyfotím plný tác krásných hotových muffinků,tak už bych teď!! mohla fotit pouze osamělé kousky,které budou nemilosrdně "sežrány" vlkem (manželem)k noční TV -a dost pravděpodobně ještě dřív
Nicméně - co mě naprosto dostalo byla kromě jednoduchosti přesnost receptu-Diny napsala 36 kousků a fakt přesně! To samé s nádivkou a drobenkou! Takže tleskám,smekám a zařazuji do svého sešitu úžasných receptů! (i když tedy -snad se Diny nebudeš zlobit-pod jiným názvem,bo "konzerva" manža řekl,že přece tohle nejsou muffins,ty jsou přece -jeho nejoblíbenější -čokoládové )
Ekomartule - mám radost s tebou!!! Jasně, oni to muffinky nejsou, jsou to takové koláčky pro nešiky jako jsem já, mě prostě ty náplně z každého malého utíkaj a tady jsem si poradila muffinovou formou:)))
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.