Dobrý den, prosím o radu..
12.6.2009 mi končila RD, 4.6. jsem nastoupila na PN ( rizik. těhu). Zaměstnavatel mi odmítl vyplatit prvních 14 dní nemocenské, prý nemám nárok, když jsem byla 3 roky na RD.. Je to pravda?? Díky za odpovědi. Jitka
Želvičko, moc děkuju, no já už jsem na tu správu soc. zabezpečení volala, ale řekli mi, že si to mám domluvit se zaměstnavatelem.. chjo.. Tak právě nevím..
Moje situace: 6.6. končila RD, na PN ze stejného důvodu jsem nastoupila 25.5. Čili to samé, jen posunuté o pár dní. Také jsem měla tříletou variantu.
První tři dny PN ti neproplácí nikdo nic, marodíš zadarmo. 4. - 10. den PN proplácí zaměstnavatel, ale POZOR: NEMÁŠ NÁROK NA NEMOCENSKÉ DÁVKY OD ZAMĚSTNAVATELE, POKUD JSI NA RD. Pouze, pokud bys i při MD pro zaměstnavatele pracovala. Zkrátka pokud jsi odešla na mateřskou, přešla z ní na RD na ní byla až do nástupu na PN, tak ony dny do konce tvé RD, které se kryjí s tvou nemocenskou, ti zaměstnavatel proplácet nemá.
Konkrétně Tvůj případ: 4.6., 5.6. a 6.6. na nemocenské dávky nárok nemáš. 7.6. - 16.6. by ti měl proplácet zaměstnavatel, ale protože jsi do 12.6. byla na RD (a byl ti tedy předpokládám vyplacen rodičovský příspěvek), zaměstnavatel by ti měl proplatit pouze dny PO UKONČENÍ RD, to jest 13.6. - 16.6. Od následujícího dne (tedy 15. den nástupu na PN) tě začíná vyplácet SSZ.
Snad je to srozumitelné. Měla jsem jiný problém, takže jsem to před pár dny zjišťovala na centrále SSZ v Praze, mám to od nich potvrzeno písemně. Ty 4 dny ti zaměstnavatel proplatit má.
Se sociálkou je to ale velmi zajímavé: já se před nástupem na PN ptala na mou situaci na SSZ v místě bydliště a v místě zaměstnání, ani na jednom místě mě na problém, který později vznikl, neupozornili. Až když došlo na lámání chleba, si kolegyně ´mojí´ úřednice na SSZ v místě zaměstnání vzpomněla a zaměstnavatele informovala, ač se samotný problém SSZ vůbec netýkal.
To bylo před pár dny, byla to docela nepříjemná situace, proto jsem kontaktovala centrálu SSZ v Praze, která bohužel potvrdila pro mě nepříjemný fakt, který mi ovšem místní úřadovny nebyly schopny přes přímý dotaz sdělit.
Bonbónek je, že dnes jsem na SSZ v místě pracoviště opět volala kvůli výplatě nemocenských dávek, a už jsem mluvila se ´svou´ úřednicí, která se vrátila z PN. Žádný problém nezmínila, vše je prý v pořádku a dávku zpracuje obratem. Tož tak. Držím palce!
Dobrý den, prosím o radu..
12.6.2009 mi končila RD, 4.6. jsem nastoupila na PN ( rizik. těhu). Zaměstnavatel mi odmítl vyplatit prvních 14 dní nemocenské, prý nemám nárok, když jsem byla 3 roky na RD.. Je to pravda?? Díky za odpovědi. Jitka
Podle mého máš nárok na nemocenskou. Podrobně jsem Ti odpověděla na tvou SZ
Aninko, děkuji. Také jsem volala do Phy na SSZ, řekli mi, že do 12.6. je rodičák, od 13.6. jde 14 dní na zaměstnavatele ( ale už nevěděli, zda mám nárok na proplacení nemocenské), a SSZ mi bude vyplácet nemocenskou až od 27.6....
Aninko, děkuji. Také jsem volala do Phy na SSZ, řekli mi, že do 12.6. je rodičák, od 13.6. jde 14 dní na zaměstnavatele ( ale už nevěděli, zda mám nárok na proplacení nemocenské), a SSZ mi bude vyplácet nemocenskou až od 27.6....
No, to je přesně to, o čem mluvím. Já ze sociálek taky slyšela bludy. Kde ti řekli, že ti zaměstnavatel platí 14 dní PO UKONĆENÍ RD??? Popsala jsem to výš.. jestli chceš, přepošlu ti ten mail z ústředí SSZ v Praze. Je to vlastně to samé, jen o těch pár dní posunuté. Řekla bych, že bys dotyčnou, která ti tohle řekla, mohla s informacema z ústředí SSZ (odd. nemocenského poj. zaměstnanců) konfrontovat - asi by se divila.
Aninko, děkuju, za mejlík budu moc ráda.
Já jsem stále nedostala nemocenskou za červen, stále na SSZ volám - prvně mi řekli, že mám nárok na nemocenskou už od toho 4.6., co jsem nastoupila na PN, paní ( ta "moje" úřednice) to zpracovala, poslala ke schválení, a řekla mi, že do 10-ti dnů budu mít peníze na účtu. Dnes jsem tam volala, že nic nepřišlo, tak řekla, že jí to vrátili, že to musí přepracovat, a že mi nemocenskou budou platit až od toho 27.6..
Ramysko, buď ti přepošlu mail co jsem dostala já, nebo, abys to měla konkrétní, ti dám kontakt na onu paní na ústředí SSZ. Byla moc ochotná, milá, a odpověděla mi hned. Budeš tak mít informace ke Tvé konkrétní situaci.
Ježiš ale třepu se vztekem, jak levá ruka neví, co dělá pravá...jak to ty sociálky pytlíkujou, resp. jak jsou úřednice znalé své práce....
Napiš, co bys raděj, a pošli mi na sebe kontakt přes SZ, ju?
A just, až bych se domluvila s tou paní na kterou ti můžu dát kontakt, bych si na tu ´Tvou´ úřednici stěžovala...řekla ti naprostou kravinu (nebo ten někdo, kdo jí tvou žádost o nemocenské dávky vrátil k přepracování), pochybila, a Ty kvůli tomu jednak čekáš nepříjemně dlouho, a především jsi bez peněz...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.