Registrace: 27.2. 2008 Příspěvky: 63 Bydliště: jižní Morava
Zaslal: po červen 29, 2009 3:28 pm Předmět: Zateplení domu a zvýšená vlhkost???
Ahoj holky, vím, že je vás tu dost, které staví nebo rekonstruují. S manželem jsme tak před rokem koupili asi 80 let starý dům, částečně z plné cihly, částečně ytong (původní majitelé už dělali nějakou rekonstrukci). Zdi jsou podřezané a je tam izolace ipa, nové betonové podlahy, předpokládám, že taky odizolované, zdivo vypadalo suché, žádné mokré mapy vidět nebyly. Je to asi 14 dní, co máme zateplenej barák polystyrenem 8 cm a v chodbě se nám vzdula dřevěná podlaha, lepená z palubek. Taky mírně váznou některé dřevěné dvěře. Větráme celé dny, okna v tomto období vůbec nezavíráme. Manžel mě uklidňuje, že tohle upršené léto je teď vlhko všude a že ze všech těch omítek a lepidel se ta voda taky musí dostat, jak to schne, pravda je, ža na celej barák teď té vody bylo opravdu hodně. Nikdy předtím jsme žádný problémy s vlhkem nepociťovali. Máte některá zkušenosti??? Jak se choval váš dům po zateplení a spravilo se to časem, až všechno pořádně vyschlo? Díky.
Neporadím, ale snad potvrdím vlhké léto.
Na jaro nám vyměnili okna a do té doby ideální vlhkost přecházela v sucho. Z 50-55% vlhkosti jsme najednou měli 40%. Nyní posledních 14 dní to vyskočilo téměř na 65% (a to jsme v paneláku).
Registrace: 27.2. 2008 Příspěvky: 63 Bydliště: jižní Morava
Zaslal: po červen 29, 2009 8:03 pm Předmět:
Ahoj holky, díky, trošku mě to uklidnilo. Je fakt, že i venku je pořád takové dusno a vlhko, člověk si připadá věčně ulepenej, takže ta vzdušná vlhkost je určitě vysoká tak jako tak. No, uvidíme, co nám ten barák udělá.
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2331 Bydliště: u rybníku, co mu říkaj jezero
Zaslal: po červen 29, 2009 9:52 pm Předmět:
No já nevím, ale řekla bych, že to je tou izolací. Taky máme starej cihlovej barák a polystyren dávat nebudeme právě kvůli tý vlhkosti. Už takhle jsem se bála dát plastový okna, ale naštěstí je to Ok.
Petraj: co jsem studovala na netu, tak se u starších domů má nechat udělat posudek, jak je to v domě s vlhkostí a pokud to není o.k., nemaj se dávat ani ty plastový okna, jsou horší než polystyren, zeď zase tak moc nedýchá. Naši žijí v domku z první republiky a poslední dobou jim jdou zase dobře zavírat dveře - je vlhko a oni se z pokroucenýho stavu vrátily do rovnýho
To, že normální zeď dýchá a polystyren nedýchá byla mockrát vyvrácena. Ano, zeď bez polystyrenu může absorbovat vlhkost a pak ji zase vydávat do okolí, ale týká se to povrchu té zdi a né, že vlhkost prostupuje skrz celou zeď. Takže, pokud je zvýšená vlhkost v interiéru, nelze se spolehnout na nic jiného než na větrání okny nebo jiným způsobem. Holá zeď nic neodvětrá.
Kdyby byla špatně udělaná izolace, tak by se jako hlavní problém objevila kondenzace vodních par někde ve zdi, pak plísně, to ale nejde odhalit hned a děje se to hlavně v zimě a při vašem způsobu zateplení moc zásadních hyb udělat nejde, napadla mně akorát tak špatná volba omítky (akrylátová třeba, ale pochybuji, že zrovna tuto jste tam dali). Za to, že máte vlhko v interiéru, izolace primárně asi nemůže. Určitě se jedná, jak píšeš, o technologickou vlhkost, která se do konstrukcí dostala během rekostrukce. Předpokládám, že jste při zateplování vyměnili okna za kvalitnější, co lépe těsní.
Takže nic jiného, než větrat a čekat, asi nepomůže.
Jinak OT - nechápu, že jste si dali námahu zateplovat to 8 cm polystyrénem. Škoda práce. Normy dnes vyžadují podstatně tlustší izolaci a mají k tomu svůj důvod. Jako vyhozené peníze to vysloveně nejsou, protože největší účinnost mají ty první centimetry izolace, ale za pár let budete litovat, že jste tam toho nedali víc, když už jste to dělali.
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16873 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: so červen 16, 2012 8:57 am Předmět:
Tak ona je diskuze 3 roky stará, čili problém je už asi dávno vyřešený
To jen "reklamní agenti" si dávají práci v vytáhnutím na světlo, aby mohli přilípnout tématickou reklamu
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.