Zaslal: ne říjen 01, 2006 11:28 pm Předmět: zdravý dort pro ročního oslavence
Dobrý večer, maminky, zdatné kuchařky!
Poraďte mi, náš Vítek slaví první narozeniny a tak bych potřebovala nějaký recept na zdravý dort - pokud možno přirozeně sladký. Poradíte? Díky Iva
1 kg jablek
citronová šťáva, cukr, skořice
1 vanilkový pudink
dětské piškoty
1 bílý jogurt
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a rozvaříme. Podle chuti mírně přisladíme, přidáme pár kapek citronové šťávy a trochu skořice. V hrnečku rozmícháme v malém množství vody 1 vanilkový pudink, nalijeme ho k jablkům a povaříme 5 minut. Do dortové formy, vyložené mikrotenovou fólií, střídavě pokládáme vrstvu dětských piškotů a vrstvu jablečné kaše. Hotový dort necháme vychladit v chladničce. Dort se může dozdobit rozšlehaným tvarohem nebo bílým jogurtem.
Úplně bez slazení se to asi neobejde, ale rozhodně je to pro ty naše prcky vhodnější než klasický máslový kalorický bomby (ty jsou spíš pro nás ) _________________
v knížce výživa kojenců od M.Gregory a M.Paulové je tento recept na narozeninový dort:
1kg jablek,citronová štáva, cukr, skořice, 1 vanilkový puding, dětské piškoty, 1 bílý jogurt
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a rozvaříme. Podle chuti mírně přisladíme, přidáme pár kapek citronové šťávy a trochu skořice. V hrnečku rozmícháme v malém množství 1 vanilkový puding, nalijeme ho k jablkům a povaříme 5 minut. Do dortové formy vyložené mikrotenovou folií střídavě pokládáme vrstvu dětskych piškotů a vrstvu jablečné kaše. Hotový dort necháme vychladit v chladničce. Dort můžeme nazdobit rozšlehaným tvarohem či bílým jogurtem.
Chvíli jsem nad tímhle receptem před oslavou uvažovala, ale nakonec jsem tenhle recept nedělala, udělala jsem klasický dort, myslím, že když ho má opravdu vyjímečně, tak mu to neuškodí. Navíc se mi nechtělo dělat klasický dort pro dospěláky, protože nevím, jestli by to s těma jablkama jedli :o))
měj se krásně a hezkou oslavu! _________________
Registrace: 24.9. 2006 Příspěvky: 981 Bydliště: Bratislava
Zaslal: po říjen 02, 2006 9:08 am Předmět:
Anavi tak ja som robila "superzdravy" kedze maly ma riziko alergie.
Je aj uplne jednoduchy.
Vrstva piskotov, alebo hero suseniek. na to das zmes z jogurtu holandia+ryzova kasicka od Nestle (je s vanilinom, tak tomu dodat chut) , dalsia vrstva piskoty, zase vrstva kremu a takto vrstvis, az kym nemas plnu formu. Na vrch das zase ten krem (holandia+kasicka) akurat ja som tam pridala boruvkovu predsnidavku chcela som modru, bola fialova.
Mozes tam dat akukolvek vyraznejsiu farbu, napr. na ruzovu nieco visnove, malinove.
Ozdobila som to povykrajovanym melonom a boruvkami.
Vykrajovala som hviezdy a mesiac normalne formickami.
Do stredu som dala v Tescu zakupene lietadlo (maju take rozne na sviecky auticka, vlaciky, lietadla, su tam 4 v jednom baleni rozne farby)
A aby som nezabudla len to das do chladnicky, nepecie sa to.
Sladena ta kasa bola len cukrom v tych keksikoch a v tej kasicke od Nestle a stacilo to, chutila. _________________ http://www.baby-cafe.cz/modules/coppermine/albums/userpics/10627/autik100_50.jpg[/img]
Větší misku vyložíme potravinářskou folií a část folie necháme přesahovat na konečné překrytí celého doru. Všechny zakysané smetany (dle množství, které potřebujeme) smícháme se stejným množstvím vanilkových cukrů tzn. 1 vanilk. cukr na 1 zakysanou smetanu. Trošičku potřeme folii a klademe piškoty rovnou stranou nahoru, pak nalijeme část připravené směsi zakys. smetan s vanilk. cukrem a poté vložíme vrstvu na drobné kousky pokrájeného ovoce. Postup opakujeme - piškoty, smetana, ovoce. Poslední vrstvou jsou piškoty. Poté přikryjeme přesahující folií a dáme na přes noc do lednice ztuhnout.
Po ztuhnutí si připravíme podnos, opatrně odstraníme vrchní folii a vyklopíme dortík. Ušleháme ve šlehači 1 smetanu ke šlehání se 2-3 lžícemi cukru a potřeme vrchní stranu dortu. Na závěr posypeme Grankem (možno nahradit čímkoliv-barevnou zdobící rýží, lentilkami, ovocem a podobně..
Tip: Pro urychlení můžeme piškoty polít šťávou z kompotovaného ovoce
Tip: Grankem můžeme prosypat i jednotlivé vrstvy zakysánku.
Velice osvěžující záležitost a relativně zdravá - záleží na množství cukru. Možno dát menší množství dle chuti.
Dají se sehnat i bezlepkové piškoty, pokud dítko není zvyklé na lepek. A je výborný.
Já dělala malýmu taky ze zakysané smetany, a měl velký úspěch! No ale cokr tam teda je , ale pro jednou na narozky to snad nevadí .
1)
šlehačka
2 zakys smetany (nebo husté bílé jogurty)
20 dkg cukru (raději míň !)
1 vanilkáč
2 bal. piškotů
všechno zamíchat v míse (nikomu nedávat ochutnat nebo se to sní hned)
20 cm dortová forma se vymaže máslem, vysype kakaem, ořechy, kokose... a dá se vrstva piškotů, ovoce, piškoty, posype čím jsme vysypali a dáme do ledničky na 24 h.
Já jsem to poprvé pro Jakoubka dělala bez ovoce, i ořechů, formu jsem vyložila fólií.
nebo ještě jeden:
Pytlík piškotů, smetanu na šlehání + 3 zakysané smetany (já dávám jednu zakysanou a 2 bílé jogurty), jakékoliv ovoce, co už jíte, želatina.
- na dno dortové formy poklást piškoty
- ušlehat šlehačku a přidat kysané či jogurty +3 vanilkové cukry
-hmotu nalít na piškoty, další vrstvu piškot a zase hmotu, jak to vyjde.
- navrch poklást ovoce a zalít želatinou
- nechat přes noc v lednici ztuhnout _________________ never say never
Registrace: 24.9. 2006 Příspěvky: 942 Bydliště: medzi tulipanmi
Zaslal: ne říjen 08, 2006 11:24 pm Předmět:
Ja som robila takuto:
Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a lístkovým cestom.
Okraj cesta vyhneme trochu cez okraj formy. Na dno nasypeme na
papier na pečenie suché strukoviny (fazuľu alebo hrach, môžeme aj
popichať dno špajľou dobre nahusto), aby "forma" z cesta spevnela.
Pečenie v rúre do zlatista. Medzitým si uvaríme puding (ovocný alebo
vanilkový). Namiesto pudingu môžeme dať jogurt ochutený nejakým
ovocím. Ovocie nakrájame na malé kúsky - jablká, banány, slivky,
melón, nektarinky, ... podľa chuti oslávenca. Z pevnejších kúskov
môžeme vykrojiť aj rôzne tvary - hviezdičky, srdiečka, ... (tie hviezdicky
na obrazku su z tzv.kokosoveho chlebika, neskusala som, neviem, co je
to... )Keď je cesto hotové, dáme naň najprv puding a navrch
nasypeme ovocie. Ozdobíme písmenkami (písmenkovými sviečkami,
alebo papierovými písmenkami na špajliach) - nápis HAPPY BIRTHDAY
alebo meno oslávenca alebo nejake papierove ozdoby na spajliach.
Kedze rocne dietko je dost male, tak s najvacsou pravdepodobnostou zje
len to ovocie, to cesto mu jednoducho nedame :twisted:
To ma privadza k myslienke, ze namiesto torty vlastne staci urobit nejake
pekne ovocne misticky, ktore sa nejako zaujimavo ozdobia. Takto male
dieta kludne moze mat v den narodenin blbu naladu a nezje absolutne nic
(to je nasa skusenost - Dankovi sli 2 zuby a bol mrzuty az strach )
Tak nech drobcom chuti! _________________ Jana + 2 rytieri + 1 princezna
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.