po návratu z lázní, se hlásím. Maminka s pomocí kamaráda zvládla péči o naše pidi hospodářství skvěle, za což jí dík.
Felinko, já jsem zasadila ještě jednou hrášky a mrkve. Pak je taky hodně rychlá vodnice, ta roste přímo před očima.
S kozlíkem je mi to líto, to je blbý, když jej stádo nebere, ale asi vědělo proč.
Truhlíková rajčata mi žloutnou, uáá. A já nevím proč. Nemáte prosím, někdo nějaký nápad?
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: út červenec 10, 2012 8:50 pm Předmět:
Tak Boženky jsou doma, futrují se tou šílenou směsí, co nám roste na louce, a vypadají celkem spokojeně.
Jsou to teda smradlavé koule (frísky se mají stříhat 2x do roka, a ony byly stříhané předloni), ale mají paznehty v cajku, což jsem moc ráda
Teď urychleně sehnat střihače, aby zase vypadaly jako ovečky.
A musím pochválit CMSCH, při stěhování jsem někam založila papíry k hospodářství , do dneška jsem je hledala a nic. Tož jsem si zavolala o pomoc a tak mi je hned poslali oskenované mailem a zároveň je posílají poštou.
Amaz,
tak supeeer. Celý den koukám, kdy napíšeš... ;)
To jsem ráda, že převoz se zdařil.
Neboj, dáte si je do pucu, a přesně jak píšeš, hlavně, že nožky jsou v cajku.
Jsem zvědavá, zda-li budou opravdu už zase březí. Ale jinak si myslím, že ta změna prostředí, nějaká ta doba bez berana a pak zas nově opětovná přítomnost berana, plus nadcházející podzim... to bude to pravé pro zabřezávání.
Zaslal: st červenec 11, 2012 7:31 am Předmět:
Tak březí na 99% nebudou, chtěla bych vidět berana, co by se jim dostal "pod sukně", to je závěs z "kaštanů" až běda.
Beránka máme už domluveného, na poprvé to bude takový "obyčejný", co ho mají sousedi na sežrání, ale to je fuk, potřebuju vidět, jak holky rodí a jak jsou mléčné. Na příští rok už mám zamluvenou VF jehničku, a po beránkovi bych sáhla do masňáků, asi po Shauni ;) (sufolkovi).
Jedna je čistá VF (ta ušlechtilá hlava je nezaměnitelná), druhá bude mixlá, takže tam uvidím nádoj a rozhodnu se, co pak dál.
Jinak kupodivu noc přežily v ohradě (už jsem se viděla, jak je lovím na louce - ten lepší scénář, na druhou stranu je vesnice a silnice), takže jsou asi spokojené.
No, ale ráno stejně překvápko, kačenky našly naši nádrž na užitkovou vodu (a to je tam vstup velmi obtížný), a tak máme místo křišťálové vodičky černý bahňák (a to už jsme toho spoustu vyvezli), ale nadmíru spokojené kachny
Březost, aha... No třeba v březnu to tak děsivé nebylo, no... asi spíš jo... Ale příroda je mocná čarodějka... ;)
Amaz, napíšeš, kde jsi je nakonec sehnala? Jestli i-fauna, annonce a tak. Díky moc. Konkretní chovatel, cena, to ani nechci vědět. Spíš jak se Ti to teda povedlo je sehnat.
Čím vším je chovatel krmil, víš? Asi rozdíl teď, po zabřeznutí, po bahnění a tak, což?
Zaslal: st červenec 11, 2012 8:17 am Předmět:
A tak v březnu všeobecně ovce neříjí, říje je léto-podzim, jen u romanovek a jejich kříženců mohou být i dvě období za rok. Takže když, tak by k tomu muselo dojít poslední dobou, a to je jednak brzo (spíš srpen, než červenec), a jednak je to fakt děsný
Sehnala jsem je přes Bazoš, a děsnou náhodou. Asi před dvěma měsícema se tam objevil inz. na prodej dvou dvouletých ovcí, za slušnou cenu. Jenže, jak jsem byla poučena chovateli, tak dobré ovce jen tak někdo pryč nedává. Tož jsem dál pátrala po jehničce/kách, případně ovečce "ze známosti". A na tomhle inzerátu se postupně stále snižovala cena, až byla taková, že by se ovce vyplatily i do klobás .
Majitelka v podstatě vůbec netušila, že se tyhle ovečky dojí, brala je kvůli plodnosti (dvojčata jsou pravidlo), a kryla masňákem kvůli jehňatům na maso. No a to se fakt nijak extra nerentuje, pokud nemáš pastviny a nebo nebereš dotace. Takže se rozhodla chov zrušit, a já mám doma minimálně jednu čistou frísku a jednu tak 75% (bajvok usuzuju podle typických znaků, o původu nikdo nic neví), za cenu, za kterou bych nekoupila ani jednu ovci
Krmené jsou "vesnicky", takže pastva v létě, seno v zimě, pečivo a tak. Obávám se, že březost/nebřezost
Každopádně až na vlnu jsou v dobrém stavu, žádné plašanky, tak teď už je to jen na mě. A už jsme zase "Ovčín"
No, ono je fakt, že kdyby březen, tak už pomálu zas rodíte... chi... mi to nějak po ránu nemyslí...
Se sezóností říje, vím. Akorát si myslím, že když máš berana přítomného během celé sezony, tak ty ovce může nastimulovat a funguje to pak trochu jinak, ne?
I když osobně bych se taky bála, aby se to rodilo v zimě. Asi to jde, musí to být zavřený, jaro je prostě jaro.
Tak paráda ta cena, to se počítá
A ta povaha ještě víc, skvělé!!!
Zaslal: st červenec 11, 2012 8:40 am Předmět:
A tak ony podle všeho rodily leden/únor (v průchozí stodole )
Přítomnost berana znamená jen to, že většinou dojde k nakrytí v ten první termín, takže jsou zimní jehňata. Pokud ho máš mimo, tak při puštění do stáda dokáže opravdu říji vyprovokovat, ale musí to být v sezóně. No a vzhledem k tomu, že to je beran na jídlo, tak k holkám půjde tak v říjnu, max. v listopadu, takže budeme mít zimní jehňata tak jako tak.
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12811 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: st červenec 11, 2012 9:01 am Předmět:
Amaz, to se tak hezky čte.. ale já na pasení koupím ty prasata. I když, pravda, nic víc z nich nebude, když nezabíjíme, z ovce bych měla aspoň mlíko. Nějak jdu po užitkovosti, máme tu už kopecv hladových krků a zatím nula bodov
Zaslal: st červenec 11, 2012 9:08 am Předmět:
No právě, ta užitkovost - a proto mám mléčné ovce.
Vlnu nastrkám do baráku, jehňata my sníme, nebo se dají (pokud jsou zimní, tak ideálně na Velikonoce prodáváš, a je obr zájem) prodat, a mám mléko (navíc nejhodnotnější z dojených zvířat). A to vše jen na pastvě a (v mém případě koupeném, nedá se svítit) senu. Jo, ještě musím koupit liz, a pak ječmen na období dojení. Furt se mi to takhle hodně vyplatí ;)
Zaslal: st červenec 11, 2012 9:37 am Předmět:
Llevelyn napsal:
Neštvi mě růže, ovce.. kdy to skončí? A jehňata prodáš nastojato? Kohouty nikdo nechce ( z inzerátu) tak abych nedopadla i s ovcema.
Obávám se, že asi nikdy
A jehňata nastojato, už mám zájemce o dvě, když budou dvojčata, tak jedno si necháme, a jedno určitě ještě udám. Nebo když nabídneš jehněčí (živé ;)) na BC, tak určitě uspěješ.
A to mlíííííko
Ehm a M. se vyjádřil, že jestli to teda bude fakt dojit, tak bude chtít ještě jednu....
tý jo amaz, jsi se rozjela tedy:-), ale čte se to fakt hezky, to má Llev pravdu
uvažovala jste některá nad chovem ryb? Jsem teď byla ve Velkých Losinách a tam okolo spousta soukromých rybníků s chovem ryb, kluci mi nosili pstruhy a siveny. Jako má to něco do sebe, ačkoli popravdě o tom nic moc nevím. Sportovní rybařina je prostě někde jinde...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.