Je něco, co by neměly žrát? Milujou třezalku (asi na nervy, u nás), větvičky svídy, bezu, akátu...) - jak ty keře a stromy běžně moc nejím, tak nevím, jestli náhodou není nějakej až moc jedovatej...
Jinak u nás je to jasnej rozmazlovací hobby chov - pravidelně sedám na kolo a jezdím jim k Labi na pochoutky.
To je fakt zajimavy. Ja asi na slepice casem mozna zmenim nazor. Doted z nich mam spis smisene pocity a hlavne jak to znam (zdalky samozrejme) jen ze slepicarny a ten smrad a tak, tak me to fakt nelakalo. Ale vy o tom pisete tak hezky. Tak treba se mi taky zacnou libit.
Dneska jsem je poprve sama zahnala do kurniku. Ani to nedalo moc prace.
Slípky,
no určitě se dá pozorovat hodně zajímavého. Hlavně u těch plemen, kde nedošlo vlivem přešlechtění, k potlačení těchto původních, zajímavých a velmi důležitých vlastností.
Myslím, že zrovna u Amaz by se mohlo vydařit zajímavé vitální celkem přirozené hejno s právě tím vším zajímavým okolo.
Mimochodem, moc prosím o další 2 série nedělních fotek. Díky moc.
Pak možná chování těch araukan. Otázka, jak hodně jsou dál šlechtěné a co vlastně stojí za vznikem tohoto plemene.
Co jsem tak googlila, tak pravděpodobná verze je ta, že již staří Polynésané, přivezly na americký kontinent (Chile, ještě před Columbem) jakéhosi divokého kura. Araukana pak zřejmě znikla až na americkém kontinentu mezidruhovým křížením tohoto kura s bažantem, kdy zlomek této populace prý může být i plodný.
A protože indiáni přisuzovali zbarvení vajec magickou moc, pravděpodobně dál pokračovali v chovu a šlechtění.
Mne by tato verze celkem zapadala a existují i výzkumy např. DNA, co to potvrzují.
Jinak přesně, chtěla bych co nejméně choulostivé a náročné slípky, se solidní snáškou a přitom, aby přebyteční kohouti na sobě měli aspoň trochu masa. Oravky se zatím jeví ideálně.
Jinak maransčata mám doma, jsou to tři černé blechy (dvě 14ti denní, jedna třítýdenní +-), dvě z toho jsou maransky, jedno bude něco s růžicovým hřebínkem, a nejspíš kropenaté , co z toho bude slepice a co kohout, to je ve hvězdách, ale co, dostala je Anča za výzo (a já zadara)
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12811 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: ne červenec 01, 2012 11:45 am Předmět:
Včera byl u nás slepičí soused ( dlouhodobý chovatel a vystavovatel) a kropenky jsou všechno kohouti takže 5ks. Araukany jsem odhadla dobře, dva kohouti, takže jednoho měním, druhého "prodávám" ( měním za naturalie atd) Araukany mi tedy vyhovují odolností i povahou. A pro mě nový úpoznatek, od té doby co jsou navolno na dvorku, rapidně klesla spotřeba krmiva fakt si většinu nasbířou..
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: ne červenec 01, 2012 12:06 pm Předmět:
Llevelyn napsal:
Amazonka01 napsal:
Uáá, potřebovala bych slepičího souseda...
Ale kohouty fakt nechci, mám jich zatím 6-8 navíc
To se musí M. líbit
Slepičí soused zapůjčil šroťák, než zase začne s chovem a zapůjčí líheň.
M. si to nějak neuvědomuje, už zase brble, že živíme krky "zbytečně" (to je prostě v něm a já to neumím zrušit). Tak se chvíli poštěkáme, já si zase pořídím další "zbytečné krky" natruc
A teda slepičího souseda fakt závidím, tady jsou to většinou náplavy, nebo vesničani bez zvěře. Ale asi se fakt dám "do spolku", už jen kvůli kontaktům a tak.
Zaslal: ne červenec 01, 2012 12:19 pm Předmět:
Taky o " spolku" uvažuju, i když mám k podobným odpor, už jen kvůli kontaktům, protože většinou ani stránky nemají, o výstavách se člověk nedozví a tak.
Třeba krmivo, náš sedlák má šrot (obilí) ječný a pšeničný, 450.-/q ale v Kouknicích po žni se dá koupit " zadina" za pár fufňů.. atd. Soused mi radí, ať jdeme po žních na paběrky, že takhle hodně ušetříme a taky mi řekl, kterým směrem mám jít že tam pěstují kuku ( já tu viděla samou řepku).
Zaslal: ne červenec 01, 2012 7:30 pm Předmět:
Tak jsme se rozrostli, soused u sekání trávy vypalšil divokou kačku na hnízdě, už se nevrátila.. tak vejce dal pod kvočnu, Dnes se vylíhli a máme je my ( chová koně, bojí se že by káčata podupali). Tak máme plus starou slípku jednookou a 11 malých divokých kačenek. Zítra přiveze Di všech 14 vylíhnutých běžečků, kotě a nějaké zd. maransky dospělé. A naše kačky sedí na 17 vejcích. Plus máme 5 zd. brahmánek, 6 araukán a 5 kropenkových kohoutů. A 4 dospělé běžce.
A tedy z nedrůbežích chovanců máme
- 11 osmáků
- 1 morče
- 3 zakrslé králíky
- 1 králici pekáčovou
- 3 achatiny
Sumasumárum přes 80 zvířat ( počítám i vejce, něco se určo vylíhne)
Když jsem měli králíky, dávala jsem jim akát jako 'šampaňské' - mooc jim chutnal, ale nesměli ho moc - tak jeden ten složený list.
Naše kachny se naučily chodit i do nového kachníku - po úžasné noc lovu za tůjemi a představ co ty dvě, které mi zdrhly, sežere, byly večer v devět nastoupené v kachníku. Doufám, že jim to zůstane.
Měla bych na výměnu dva kačery za kachničku, případně kačera za kačera - kdyby se chtěly na jaře případně množit, aby neměly debilní děti....
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.