Registrace: 7.10. 2006 Příspěvky: 1456 Bydliště: za hory za doly...
Zaslal: st červen 27, 2012 3:59 pm Předmět: alergie na BKM - technická :-)
Ahoj holky, tak bezlepkovou mám zmáknutou, dcera má rok diagnozu celiakie, už jsme zběhlí.
Ovšem u mě bouchla alergie na bílkovinu kravského mléka. (blila jsem a blila a už vim proč) Dr mi doporučil vyvarovat se mléčným výrobkům a dodržovat alespoň 4 měsíce i bezlepkovou, která je obecně velmi šetrná k trávicímu ústrojí.... a já lehce v šoku odkráčela domů. Info lovím na netu, ale jsem toho teď jaksi plná a třídím si ...
Pokud hledám bezlepkové a bezmléčné recepty a typy, tak mi moc píchly tyto stránky, včera jsem objevila a je to pro mě objev století!!!!! přikládám, mohou se hodit - http://gfcfdieta.blogz.cz/hlavni-jidla/
ale teď k té technické -
čeho se vyvarovat,nejsou mi jasné nějaké pojmy, pokud máte někdo zkušenost a narozdíl odemě jasno, moc prosím o info.
Pokud mám alergiii na BKM a objeví se :
NEOBSAHUJE LAKTOZU - mohu? (třeba na pečivu BL od Schäru)
OBSAHUJE SUŠENÉ PODMÁSLÍ
OBSAHUJE SYROVÁTKU
OBSAHUJE jánevimcoještěasimléčného )
ALSAN - našla jsem jako variantu másla, ovšem těch Eček!!! Takže kuře upeču na margarínu?? To je taky průser, takže jak, děvčata moje???
JAK SI DOPLŇUJETE BÍLKOVINY, když ne tvaroh, smetana, plátkový sýr?? MASO a třeba ŠMAKOUN JE MI JASNÉ A DÁL?
a při tom teda ještě musím dávat pozor na bezlepkovost a dle dr i na bezsojovost (to je výraz!!! )) ), neb alergie na soju mi může ze 40-50% naskočit taky, takže mlíko sojové prý ne e ....
uvítám i nějaké triky - všude vidím, jak krmit miminka s touto alergií, ale pro dospěláky nic moc , skleničky od Hippu si mazat na chleba jako pomazánku to se mi fakt nějak nechce )
Děkuji Vám převelice a těším se na počtení
Dneska jsem si po dlouhé době dala kafe, prvně s rýžovým mlékem a nějak to se mnou cloumá, prosím o shovívavost
ps:kod pokusik - ano, přijde mi, že se mnou příroda dělá jakýs takýs experiment, jen mne na to předem zapomněla upozornit, natož aby se ptala, zda mám zájem
Co si pamatuju, (naštěstí u dítka už je to pryč), tak hlavně to nesmí obsahovat KASEIN, hlavní mléčnou bílkovinu (pak jsou ještě nějaké další, které tuším jsou i v té syrovátce např.), ale abych nekecala, hledej na internetu Fuchs - Přecitlivělost (hypersenzitivita) na kravské mléko a alergie (nebo tak nějak), tam to bylo dost podrobně popsané, ale určitě tady bude někdo vědět rovnou.
Jen ještě drobnost - u dítka byla kromě ABKM reakce i na jiné bílkoviny hovězího původu, tj. cokoli od hovězího může být také potenciálně nebezpečné (jako tě varovali před tou sojou, asi sójovým lecitinem, řekla bych).
Margarín může být také "kontaminován" - čti složení. Myslím, že jsem tehdy vyhodnotila jako z tohoto hlediska nezávadnou Perlu, ale
Jistota na vaření, pečení - olej.
Bílkoviny - luštěniny, lze i jako pomazánky (hrách, cizrna různě ochutit, se zeleninou)
Omlouvám se, ale už to tolik v hlavě nemám, snad líp poradí někdo, kdo v tom "jede".
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12807 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: st červen 27, 2012 5:41 pm Předmět:
Mléko obsahuje několik druhů bílkovin, nejvíce kasein ( to je vpodstatě tvaroh, takže sýry atd) a potom albuminy ( to je syrovátka a spol.)
Takže pokud výrobek obsahuje jen laktozu ( mléčný cukr) tak ok, ale pokud syrovátku, podmáslí, jogurt.. tak ne. Máslo obsahuje zbytky syrovátky, musíš vyzkoušet. dtto tvrdé déle zrající sýry, bílkovina tam je, ale je rozložená, natrávená ( rozložená enzymy). Já můžu sýry i máslo, teď novinka, od té doby co jsem na vsi a berem mléko od statkáře, nepasterované, čerstvé, tak mi to nic nedělá. A to jsem měla léta potíže a porodila dva alergiky. S bezkrávovou a bezlepkovou dietou mám přebohaté zkušenosti, žila jsem tak dva roky když jsem kojila nejmenšího alergika ( reagoval přes MM). Byla jsem na bezkrávovo bezlepkové i s vyřazením vajec a brambor ( krátce, cca 6 měs).
Pro začátek bych vyřadila všechno z mléka. Pekla se sádlem ( v pečivu není poznat) mazala pomazánkama nebo jedla bez másla ( margaríny budou s mlíkem, nejsou tuším dva druhy). Na pití, palačinky atd jde použít " mléko" rostlinné ( oves, pohanka, rýže) , v koláči atd lze nahradit vodou. Děti byly běžně zvyklé na kaše do vody, pudink do vody...
margariny perla s vitamíny jiná ne a diana light, ostatní margaríny co máme v dosahu obsahují něco nepatřičného, neznám všechny a mmch vlastně na chleba nic nepotřebuješ když na to přijde suchý dorý chleba má luxusní chuť
Na hrasku bacha- meli naky potize, ze obsahovala syr, aniz byl uveden ve slozeni No, treba uz se napravili...
Flora Light je taky bez mlika, ale mnohem lepsi je tenhle http://www.kaka-cz.cz/domacnosti/vyrobky/bio-rada/ a bez ecek ;) Davam i do buchet misto masla... Jinak k mazani muzes lusteninovy pomazanky ze zdravy vyzivy (nebo si udelat vlastni...), vajickovou pomazanku, ruzny zeleninovy...toho je ;)
Trixl- to se ptas me? Na ten margarin? Jestli jo, tak urcite v tech "velkejch" marketech (Tesco, Albert...), mivali snad prej i v Kauflandu...mozna i ve zdravych vyzivach.. A jestli ne, tak
Zaslal: st červen 27, 2012 7:43 pm Předmět:
inu Alsan teda asi jen po netu, u nás ve zdravé výživě pán vůbec neznal, ale řekl, že po dovolené - po 18. červenci, se pokusí.... Po netu objednat nevim teda, předpokládám, že v těch vedrech se to někde pocestě rozteče...
Zaslal: st červen 27, 2012 7:45 pm Předmět:
bezlepkovej mi chutná vlastně akorát ten, co si peču. Jenže musím po zchladnutí rozkrájet a dát zamrazit, neboť do druhého dne z toho je nepoživatelné cosi. A pak rozmražuju a ono to pak rychle osychá atak vůbec, vopruz....
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.