RAFINOVANÉ oleje jsou získávané extrakcí za využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Za vysokých teplot však vzniká řada páchnoucích či toxických látek. Tyto látky spolu se zbytky rozpouštědla se musí odstranit tzv. rafinací. Zároveň se však odstraní i všechny látky, vyskytující se v oleji ve stopových množstvích.
PANENSKÝ olej = lisovaný za studena. Obsahují v oleji rozpustné vitaminy, přítomné v původní rostlinné surovině (hlavně vitamin E), cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny.
LÉKOPISNÁ KVALITA - odpovídá požadavkům českého, příp. evropského lékopisu pro výrobu léčivých a pomocných látek, pro výrobu a přípravu léčivých přípravků a pro jejich zkoušení a skladování
ARAŠÍDOVÝ OLEJ Arachis hypogaea
Díky vysokému obsahu velmi kvalitních tuků je arašídový olej oblíbenou přísadou mnoha kosmetických produktů. Dokonale hydratuje pleť a je vhodný pro péči o pokožku celého těla a také pro masáže. Jednou z vlastností oleje je i jeho malá vysychavost, a proto zvyšuje trvanlivost kosmetických přípravků. Arašídový olej se lisuje nebo extrahuje z plodů podzemnice olejné.
ARGANOVÝ OLEJ Argania spinosa
Olej se lisuje za studena z ořechů malých stromů rostoucích v jižním Maroku a v místní tradici je po staletí používaný na zkrášlení pokožky a udržení mladistvého vzhledu. Vyhlazuje a zjemňuje pleť, přirozeně pokožku chrání před vnějšími vlivy, hydratuje a dodává jí důležité bioaktivní látky. Olej obsahuje vysoké procento vitamínu E – alfa tokoferolu, proto je výjimečně schopným pomocníkem v ochraně pleti proti poškození volnými kyslíkovými radikály.Významný je také obsah nenasycených mastných kyselin, karotenů a fytosterolů. Arganový olej má silné regenerační a zvláčňující účinky a spolehlivě obnovuje vitalitu suché, vysušené, citlivé, poškozené nebo předčasně zralé pleti. Je vhodný jako jemný prostředek na ošetření očního okolí, může se používat jako pěstící noční olej nebo jako podklad pod denní krém.
AVOKÁDOVÝ OLEJ Persea americana
Olej je zajímavý výrazně regeneračními účinky. Je vhodný k ošetření pokožky po menopauze. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, E, D a sterolů (až 10%), které mohou být použity při léčbě artritických bolestí. Kvůli zelené barvě a typickému aroma se jako masážní olej k samostatnému použití nehodí, ale v masážních kompozicích udržuje pokožku vláčnou a hebkou. Při přecitlivělé pokožce může avokádový olej dobře nahradit senzitivující oleje. Můžeme jej použít jako doplněk stravy, protože právě avokádový olej snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je výborný při poruchách močových cest.
BAMBUCKÉ MÁSLO Butyrospermum Parkii Butter
bambuckého másla (Karité) dokonale pečuje o vysušenou, suchou, popraskanou a citlivou pleť. Výborně se hodí k použití na pokožku celého těla, k výrobě mastí či k ochraně pokožky při slunění nebo koupání ve slané mořské vodě. Je ideálním základem pro nejrozmanitější masti od ošetření popraskaných bradavek při kojení, přes neutrální balzám na suché rty nebo odřený nos při rýmě až po zjemnňující mast na ztvrdlou pokožku loktů, kolen či chodidel. Taje při teplotě lidského těla. Obsahuje vitamíny A, E a F. Vyrábí se z výtažků velikých hnědých ořechů afrického stromu Shea tree, máslovníku, rostoucího v oblasti Ghany, Mali, Burkiny Faso a Nigérie.
JOJOBOVÝ OLEJ Simmondsia chinensis
Charakteristickými vlastnostmi se jedná vlastně o tekutý vosk s unikátním poměrem vysoce nenasycených mastných kyselin. Tento velmi ceněný masážní olej je vhodný na všechny typy pletí, a to i pro pleť velmi citlivou. Má regenerační schopnosti, dobře se roztírá, vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelnou masáží se všechny typy pleti stávají opět odolnými vůči vnějším vlivům. Zabraňuje další tvorbě vrásek a díky přirozenému ochranného UV faktoru 3 až 4 chrání před slunečním zářením. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Jojobový olej nedoporučujeme k vnitřnímu užití, jelikož projde trávicím ústrojím beze změny.
KAKAOVÉ MÁSLO Theobroma Cacao Seed Butter
Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků, protože obsahuje vhodné antioxidanty zabraňující žluknutí a je možno jej uchovávat dva až pět let bez výrazné změny struktury. Díky své jemné struktuře, příjemné vůni a změkčující povaze je vhodné k péči o suchou pleť. Přidává se do koupelí, tělových mlék a krémů, do přípravků péče o rty. Uvádí se, že snižuje tvorbu vrásek zejména v okolí úst a očí a zabraňuje tvorbě těhotenských strií.
KOKOSOVÝ TUK Cocos nucifera
Získává se z usušené bílé dužniny ořechu kokosovníku ořechoplodého. Jedná se vlastně o tuk nebo kokosové "máslo", které je v panenském stavu bílé a tuhé a taje při 25 °C. Olej tak stačí ponechat při pokojové teplotě nebo jej krátce postavit do teplé vodní lázně, aby se dostal do tekutého stavu. Kokosový olej osvědčil výbornou skluznost a ještě krátce zůstává na pokožce. Pleť je po jeho aplikaci hladká a jemná, pokožku zvlhčuje a vytváří na ní ochrannou vrstvu. Velmi dobře se míchá s éterickými oleji, vyzkoušejte zejména některé sladké květové vůně pro dokonalý efekt havajské či thajské masáže. Doporučuje se také jako součást hydratačních olejů, určených na suchou pokožku a na uklidnění citlivé a jemné pleti. Protože je kokosový olej dobře přilnavý, používá se tradičně také jako regenerační prostředek pro vysušené či odumírající vlasy.
LNĚNÝ OLEJ Linum usitatissimum
Je znám pro své regenerační, zvláčňující a zjemňující účinky. Podporuje léčbu ekzematických stavů pleti, lupénky a popálenin. Je vhodný k ošetření ztvrdlé a popraskané kůže. Obsahuje neobvyklé množství nenasycených mastných kyselin (kyselina linolenová a linolová), chránících pokožku před volnými radikály, poškozujícími tkáň během zánětlivých stavů pleti. Pro přímou masáž se příliš nehodí kvůli své tmavé barvě, ale v masážních kompozicích je velmi účinnou regenerační složkou. Pravidelná aplikace činí pokožku vláčnou a jemnou. Může se užívat vnitřně jako zdroj nenasycených mastných kyselin (tzv. vitamín F), které snižují hladinu cholesterolu.
MAKADAMIOVÝ OLEJ Macadamia ternifolia
Také se nazývá Macadamův ořešák. Z plodů, ořechů, se lisuje velmi kvalitní, bledý olej slabé vůně. Nejlépe jej lze popsat jako výživový olej pro pokožku. Jeho celkový profil je velmi blízký lidskému kožnímu mazu. Nejenže podporuje hydrataci a zajišťuje regeneraci kožní tkáně, ale také chrání buněčné lipidy před žluknutím. Má praktický význam pro zralou a citlivou pleť. Zvýšení její ochrany dosáhneme přimíchání oleje jojobového. Kosmetičky, maséři a fyzioterapeuti ocení makadamový olej při ošetřování suché pokožky a ztvrdlých míst loktů, chodidel a kolen. Při vnitřním užívání se uplatní zdraví prospěšné tzv. mononena-sycené mastné kyseliny, hlavně kys. olejová 54-63% a kys. palmitoolejová až 23% (tato je u rostlinných olejů vzácná, jejím zdrojem bývá rybí tuk).
MANDLOVÝ OLEJ Prunus amygdalus var. dulce
Má silné uklidňující a regenerační účinky. Velmi rychle a dobře se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty. Svou kvalitou se stal nejpoužívanějším masážním olejem v aromaterapii. Hodí se i pro dětskou pokožku. Je dobře snášen všemi druhy pletí (ekzém, akné, podrážděná pokožka, ale i spáleniny od slunce). Zvláště vhodný je pro suchou až popraskanou, olupující se pokožku. Obsahuje množství vitamínů a kyselinu olejovou, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny a také alfa-tokoferol, přírodní antioxidant.
MANGOVÉ MÁSLO Mangifera indica seed butter
je velmi jemný rostlinný tuk s vynikající snášenlivostí. Mangové máslo vykazuje terapeutické a regenerační vlastnosti. Zlepšuje roztíratelnost preparátů. Pokožku zjemňuje a napomáhá stabilizaci její vlhkosti. Je vhodný i jako součást preparátů dětské, opalovací a vlasové kosmetiky. Obsahuje velké množství provitamínu A, vitamínu B, C a E. Hodí se pro ošetřování suché a zralé pokožky.
MERUŇKOVÝ OLEJ Prunus armeniaca
Olej se získává z meruňkových jader a má vysoký obsah nenasycených esenciálních kyselin, zejména olejové a linoleové. Proto velmi dobře proniká pokožkou a dodává jí potřebné výživné látky. Vstřebává se doko-nale a nezanechává pocit mastnoty. Obsahuje rovněž vysoký podíl vitamínu A a vitamín E. Meruňkový olej přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a regeneruje. Je vhodný k ošetření všech typů pletí, zejména však suché, jemné a citlivé až velmi citlivé. Z toho důvodu je jedním z nejčastěji užívaných olejů pro ošetření jemné pokožky novorozenců a malých dětí. Hodí se dobře také k péči o vysušenou a poškozenou pokožku po slunění. Má přirozené jemné aroma a pro svoji lehkost jej lze velmi dobře využít pro masáže obličeje v kosmetické praxi. Pro tělové masáže se dobře míchá s dalšími, mastnějšími oleji. V kompozici s jinými bioaktivními látkami se hodí také pro ošetření bolestivých revmatických stavů.
MĚSÍČKOVÝ OLEJ Calendula officinalis
Květy měsíčku lékařského se po sklizni vloží do průhledné sklenice, dobře uzavře a umístí na sluncem osvětlené místo. Po několika dnech se začne uvolňovat tekutina olejové konzistence oranžové barvy. Měsíček působí protizánětlivě, napomáhá hojení ran a dezinfikuje.
OLIVOVÝ OLEJ Olea europea
Má ošetřující a regenerační účinky. Působí příznivě při ekzémech, alergických reakcích pokožky, zánětlivých stavech pokožky, aknózní pleti. Je silně promašťující, prokrvující a zvláčňující, proto je vhodný na popraskanou a suchou až šupinatou pleť. Je velice šetrný a jemný k dětské pokožce. Má výborné účinky při ošetřování vlasů a nehtů. Při vnitřním užití dodává tělu nenasycené mastné kyseliny, zvláště kyselinu olejovou, která snižuje riziko srdečních příhod.
RAKYTNÍKOVÝ OLEJ
K léčebným účelům se rakytníkový olej používá už od starověku. Tento unikátní přírodní produkt má prokázané protizánětlivé a regenerační účinky , velmi příznivě působí na kožní problémy, akné, ekzémy, lupénku a zvyšuje pružnost pokožky.
RICINOVÝ OLEJ
Získává se ze semen ricinového keře a je hojně zastoupen v přípravcích určených pro suchou a zralou pleť. Ricinový olej zabraňuje tvorbě vrásek, působí hojivě na pooperační jizvy, pomáhá odstranit bradavice a obnovuje regeneraci kůže.
SEZAMOVÝ OLEJ Sesamum indicum
Má výrazné stimulující a hydratační účinky. Je vhodný do masážních kompozic, kde napomáhá obnově pokožky, činí ji odolnou vůči vnějším vlivům, posiluje organizmus a celý imunitní systém. Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, ale není vhodný při zánětlivých stavech kůže. Působí dobře v masážních a kosmetických prostředcích pro děti. Velice příznivý vliv má také při revmatických potížích.
SLUNEČNICOVÝ OLEJ
Olej vylisovaný ze semen slunečnice působí jako vyhlazující přísada a pleťový kondicionér. Pomáhá pokožku regenerovat, zachovat její pružnost, pevnost a vláčnost, obnovovat přirozený lipidový filtr a podporovat přirozenou hydrataci. Napomáhá hojení akné a ekzémů a díky vysokému obsahu vitamínu E kůži výborně hojí.
SOJOVÝ OLEJ
Přidává se do masážních směsí kvůli jeho výborným zvláčňujícím a regeneračním účinkům. Ze všech rostlinných olejů obsahuje nejvíc lecitinu, ale pouze pokud je sójový olej lisovaný za studena. Působí příznivě při léčbě akné a ekzémů.
ŠÍPKOVÝ OLEJ Rosa rubiginosa
Tento výjimečný olej lisovaný za studena z jader šípků růže svraskalé je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev, podle výzkumů dokonce účinný i na keloidy a staré zbytnělé jizvy (musí se aplikovat denně po delší dobu). Z běžného použití na pokožku vyplývá, že je to také výjimečně účinný olej proti vráskám, který zmírňuje stárnutí pleti a přispívá k její hydrataci. Za studena lisovaný šípkový olej je výživný a hodí se k lokálnímu ošetření u těhotných a dětí. Může se míchat s dalšími rostlinnými oleji či bylinnými maceráty, protože si udržuje účinnost i při ředění až na 10 % v kosmetických přípravcích.
TŘEZALKOVÝ OLEJ Hypericum Perforatum Flower Extract, Olea Europaea Fruit Oil
Třezalkový olej se využívá pro své čistící, antiseptické a protizánětlivé účinky. Je vhodný pro ošetření spálené pokožky po nadměrném slunění, k ošetření naraženin, zanícených ran a pohmoždenin, uvolňuje svalové a energetické blokády. Má povzbuzující účinky při depresích a nervových potížích a používá se jako podpůrný prostředek při hormonální nerovnováze a snížené vitalitě. Třezalkový olej dodává pokožce potřebné bioaktivní látky, které zvyšují odolnost. Květ třezalky je vyluhován přirozeným slunečním svitem. Získaný produkt má sytě rudou barvu a příjemné aroma. Vůně je způsobena třezalkovou silicí. Květ obsahuje katechinové třísloviny, flavonové glykosidy, rutin, quercetin, červený hypericin, pryskyřici, organické kyseliny, provitamin A, vitamin C a další. Nepoužívat při slunění!
Naposledy upravil Ame dne út červen 26, 2012 10:16 am, celkově upraveno 3 krát.
hydrolát (květová voda) vzniká jako vedlejší produkt při destilaci rostlin vodní párou. V průběhu destilace se oddělí látky rozpustné v tucích (esenciální oleje) a látky rozpustné ve vodě, které do vody přecházejí. Je to "voda”, která obsahuje bioaktivní látky z destilované rostliny. Tyto látky ve vodě působí energeticky podobně jako energie rostlin v Bachových esencích. Při jejich používání se nemusíme obávat aplikace přímo na kůži, ani není třeba je dále ředit. Jsou tak jemné, že s nimi můžeme pečovat jak o malé děti a gravidní ženy, tak o staré lidi, můžeme je mezi sebou míchat, dokonce se dají používat i při vaření.Hydroláty lze používat pro každodenní péči o obličej, tělo a vlasy, na obklady a k vlastní výrobě přírodní kosmetiky.
ČAJOVNÍK Melaleuca alternifolia
Působí očistně na mladistvou pleť, smíšenou pleť a unavenou pleť.Proti akné drobným zánětům. První pomoc při infekcích, mykózách a plísních. Také pro ústní hygienu a jako vlasové tonikum. Působí proti lupům a svědivosti.
HEŘMÁNEK ŘÍMSKÝ Chamomilla vulgaris
Hojí podrážděnou a poškozenou pokožku, zmírňuje záněty, ideální pro novorozence a malé děti. Je vhodná zejména k ošetření zánětlivé a podrážděné pokožky nebo erytému, zmírňuje svědivost, v obkladech na suché podrážděné oči a oční záněty. Je adstringentní, výborně se hodí k odličování, čištění a tonizaci pleti.
LEVANDULE LÉKAŘSKÁ Lavandula angustifolia
Používá se pro zklidnění, zchlazení a hojení podrážděné nebo poškozené pokožky. Využívá se k léčbě ekzémů, osvěžuje a zchlazuje při přehřátí, pomáhá při spáleninách od slunce či větru. Obklady z levandulové vody pomáhají snižovat horečku, působí proti bolestem hlavy a migrénám. Osvěžení sprejem snižuje stres a návaly horkosti. Vhodná je jako tonikum pro všechny typy pletí a jako účinná dezinfekční a hojivá voda po holení či depilaci. Využívá se na oplachování při vaginálních infekcích. Hodí se na ošetření kojenecké pokožky, k jemné dezinfekci oděrek, k inhalacím při dýchacích infekcí. Přidává se do koupele a ve směsi s heřmánkovým hydrolátem pomáhá při opruzeninách a nespavosti. Ulevuje při těhotenské nevolnosti, bolestech a křečích, je účinná na hojivé obklady hráze bezprostředně po porodu, používá se jako osvěžující sprej během první doby porodní.
MÁTA PEPRNÁ Mentha piperita
Svěže vonící hydrolát oživuje unavenou pleť a čistí nečistou pleť. Také k výplachu úst a osvěžující sprej při cestování autem.
MEDUŇKA Melissa officinalis
Tento hydrolát je velmi osvěžující. Vhodný jako pleťová voda na mastnou a vyčerpanou pleť, k výplachu úst, k péči o rty a jako vlasové tonikum.
NEROLI = POMERANČOVÝ KVĚT Citrus aurantium
Získaný z čerstvě trhaných květů hořkého pomeranče. Osvěžující a očistný hydrolátl vhodný jako pleťová voda pro suchou a zralou pleť, při cestování, na obklady a do přírodních parfémů.
ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ Rosmarinus officinalis
Pročišťuje a tonizuje problematickou mladou pleť. Jako vlasové tonikum vitalizuje a posiluje vlasovou pokožku. Proti padání vlasů, lupům a svědivosti.
RŮŽE DAMAŠSKÁ Rosa damascena
Důležité pleťové tonikum, které pokožku hydratuje a harmonizuje. Má zklidňující, zchlazující a mírně antiseptické účinky. Hodí se pro suchou, citlivou a delikátní pokožku. Účinně regeneruje zralou pleť, které navrací svěžest a vitalitu. Zlepšuje některé druhy dermatitidy a v obkladech pomáhá na podrážděné oči. Využívá se na kloktání při zápalech či zánětech v krku. Pomáhá v těhotenství při dýchacích potížích, nočním pocení a při výtocích formou sedací koupele. Je nejoblíbenějším hydrolátem, který osvěžuje a posiluje maminky při porodu. Květová voda z růže výborně harmonizuje psychiku a hormonální systém, působí antidepresivně a dodává sílu být ženou a matkou. Stabilizuje emoce a ulevuje při zármutku. Zmírňuje pocity strachu, navozuje kouzlo okamžiku a romantické představy.
TYMIÁN OBECNÝ Thymus vulgaris
Hydrolát má zchlazující a antibakteriální účinky, je vhodný pro všechny typy pletí, zejména pleť mastnou, zánětlivou a aknózní. Pomáhá při hojení infekcí a hmyzích štípanců. Je účinný a bezpečný pro děti i kojence. Jednu až dvě kapky vetřete do chodidel při kašli a nachlazení nebo přidejte do koupele. Účinně pomáhá při opruzeninách, pokud levandule ani heřmánek nezabírají. Harmonizuje tělo i mysl, podporuje zdraví, je ideální tonikum pro každý den.
VILÍN VIRGINSKÝ Hamamelis virginiana
Má očistné, projasňující a lehce desinfekční účinky. Pro péči o mastnou, vyčerpanou pleť. Také jako náhrada vody po holení. Stahuje a čistí póry. Jemně vypíná a osvěžuje.
Podle náboje, který nese tenzid na svém hydrofilním konci, rozlišujeme anionické, kationické, amfoterní a neutrální tenzidy. Amfoterní tenzidy nesou náboj v závislosti na pH směsi.
Anionické tenzidy dobře myjí a pění. Jsou méně či více dráždivé.
Kationické tenzidy neutralizují negativní nabití na povrchu vlasu, vyhlazují, zlepšují lesk vlasů, ulehčují rozčesávání, nicméně nepečují o vlasy a dráždí pokožku. Jsou obvykle biologicky špatně odbouratelné.
Amfoterní tenzidy nedráždí kůži ani sliznici, dobře čistí, umějí klidnit podráždění způsobené anionickými a kationickými tenzidy. Nepoškozují kožní bariéru.
Neutrální (neionické) tenzidy jsou nejjemnější, nejméně dráždí, málo pění, neutralizují dráždivé anionické tenzidy, vyhlazují vlas a zlepšují rozčesávání. Nepoškozují kožní bariéru.
Podle typu vlasů a pokožky volíme hlavní tenzid a kotenzid/y. Hlavní tenzid bývá anionický, kotenzid/y neutrální nebo amfoterní.
Samotné použití neutrálních a/nebo amfoterních tenzidů může způsobit rychle se mastící, příliš jemné vlasy, na druhou stranu právě velmi jemné, suché vlasy a citlivá pokožka snáší dobře pouze tyto. Také pro přípravky určené dětem se anionickým a kationickým tenzidům spíše vyhýbáme.
U každého tenzidu je vyznačen procentuální podíl WAS (wash-active substances).
Pro šampóny a sprchové gely je doporučeno plánovat receptury s výsledným podílem 10 - 15 % WAS. (Pokud tedy použijeme 10 gr. tenzidu s 60 % WAS, je potřeba jej doplnit 30 gr. jiných složek na 15 % WAS, příp. 50 gr. na 10 % WAS - a cokoli mezi tím, samozřejmě). Pro normální až mastné vlasy spíše v horní polovině (13-15%), pro suché a poškozené vlasy a mycí přípravky tělové kosmetiky ve spodní (10-12%).
Pleťové mycí přípravky - mléka, oleje a gely pracují s WAS do 3 %.
Přísady do koupele je vhodné připravovat s 20 - 35 % WAS
__________________________________________________
ANIONICKÉ TENZIDY: Soli obsahující sodík, (INCI: Sodium), draslík (INCI: Potassium), amonium (INCI: Ammonium), hořčík (INCI: Magnesium), monoetanolamin (INCI: MEA), dietanolamin (INCI: DEA) nebo trietanolamin (INCI: TEA). Anionický tenzid je také mýdlo. Běžně k dostání jsou tyto anionické tenzidy pro samomíchače: Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA), Sodium Lauryl Glucose Carboxylat + Sodium Cocoyl Glutamate ("Plantapon")
KATIONICKÉ TENZIDY k dostání pro samomíchače: "TEGO Amid S 18" (INCI: Stearamidopropyl Dimethylamine) s certifikací BDIH, u Aroma-zone pod jménem "Conditioner Emulsifier"
pozn.: v úvozovkách jsou komerční, registrované názvy. pokud není uvedena informace o ekocertifikaci, nemusí to znamenat, že ji tenzid nemá, spíš mě to nepraštilo do očí
Naposledy upravil Ame dne st leden 30, 2013 8:36 am, celkově upraveno 2 krát.
FOTOSTABILNÍ KOSMETICKÉ SUROVINY - seznam si nečiní nároky na úplnost ;)
nasycené mastné kyseliny (skupina základních olejů B-0 - v závorce rychlost vstřebání/typ pleti)
o. avallena (středně/suchá)
o. babassu (rychle/suchá)
jojobový o. (středně/všechny)
kakaové m. (pomalu/suchá)
neutrální o. (přípravky sluneční kosmetiky/všechny)
kokosový o. (rychle/suchá)
marulový o. (středně/suchá)
bambucké m. (pomalu/suchá)
bambucký o. (pomalu/suchá)
skvalan (rychle/přípravky sluneční kosmetiky pro všechny typy)
řeřišnicový o. (středně/suchá)
slunečnicový High Oleic
Ame prosím tě, jaký je to ten slunečnicový High Oleic , už jsem to kdysi zjišťovala, ale myslím,že jsem se nedopátrala
jak to myslíš, jaký?
rozhodně ne ten z potravinového regálu musí to u něj být takto výslovně uvedeno, aby to byl on
je to "odrůda" se zvláš't vysokým obsahem kys. olejové, vede třeba Gisella Manske, kde jsem s Plovou objednávaly onehdá (a v dohledné době bychom asi "počebovaly" zas )
Ame prosím tě, jaký je to ten slunečnicový High Oleic , už jsem to kdysi zjišťovala, ale myslím,že jsem se nedopátrala
jak to myslíš, jaký?
rozhodně ne ten z potravinového regálu musí to u něj být takto výslovně uvedeno, aby to byl on
je to "odrůda" se zvláš't vysokým obsahem kys. olejové, vede třeba Gisella Manske, kde jsem s Plovou objednávaly onehdá (a v dohledné době bychom asi "počebovaly" zas )
To je jasné že ne slunečnicový na vaření. Já mám momentálně Bio slunečnicový LZS od Saloosu. 1 l za asi 200 kč. Ale není tam uvedeno to High Oleic - tak mně zajímalo, co to znamená konkrétně toto označení High Oleic
Ame prosím tě, jaký je to ten slunečnicový High Oleic , už jsem to kdysi zjišťovala, ale myslím,že jsem se nedopátrala
jak to myslíš, jaký?
rozhodně ne ten z potravinového regálu musí to u něj být takto výslovně uvedeno, aby to byl on
je to "odrůda" se zvláš't vysokým obsahem kys. olejové, vede třeba Gisella Manske, kde jsem s Plovou objednávaly onehdá (a v dohledné době bychom asi "počebovaly" zas )
Už mám navybíráno
musíš počkat, až budu mít toto rozeslané a na účtu připsanou výplatu
To je jasné že ne slunečnicový na vaření. Já mám momentálně Bio slunečnicový LZS od Saloosu. 1 l za asi 200 kč. Ale není tam uvedeno to High Oleic - tak mně zajímalo, co to znamená konkrétně toto označení High Oleic
už to na BC padlo několikrát, Saloos není zrovna top zdroj, kupuju od nich, ale vybírám, co a nač
technická, z těchto přehledových diskusí, do kterých tlačím teorii, po čase (měsíc..? od oka) odmažu "drbací" příspěvky, věcné připomínky samozřejmě ponechám
Ame prosím tě, jaký je to ten slunečnicový High Oleic , už jsem to kdysi zjišťovala, ale myslím,že jsem se nedopátrala
jak to myslíš, jaký?
rozhodně ne ten z potravinového regálu musí to u něj být takto výslovně uvedeno, aby to byl on
je to "odrůda" se zvláš't vysokým obsahem kys. olejové, vede třeba Gisella Manske, kde jsem s Plovou objednávaly onehdá (a v dohledné době bychom asi "počebovaly" zas )
Už mám navybíráno
musíš počkat, až budu mít toto rozeslané a na účtu připsanou výplatu
Nespěchám,jde mi hlavně o mýdlové formy,které si chci namnožit a to budu objednávat i polymer,takže to má opravdu čas.Schválně koukni na Evin blog....Taky už jsem utratila tolik,že s tím počítám spíš až na začátek července
Jednoduchý test pro rozpoznání přírodní kosmetiky.
Názvosloví INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), neboli mezinárodní názvosloví pro kosmetické suroviny je v České republice nařízeno zákonem č.448/2009 Sb. v platném znění. Tento zákon se řídí směrnicí Evropské rady 76/768/EHS o sbližování právních předpisů členských států.
Názvosloví INCI (dále jen INCI) jsou povinni uvádět na kosmetických výrobcích všichni výrobci. Najdete ho vždy za slovy „Ingredients (INCI):“ nebo jen „Ingredients:“. Je sestaveno tak, aby název v INCI jednoznačně určil složku kosmetického výrobku. Názvy nejsou řazeny náhodně. Složky jsou řazeny sestupně od složky s největším zastoupením, přičemž složky které mají zastoupení pod 1 % se mohou řadit libovolně. Např.:
Mnoho výrobců využívá právě možnosti řadit suroviny pod 1 % jakkoli k vyvolání zdání většího obsahu účinných látek než ve skutečnosti. Když se zadíváme na shora uvedené složení v INCI, mohlo by se zdát, že obsahuje mnoho měsíčkového extraktu (Calendula Officinalis), leč zdání klame. Jestliže je extraktu pod 1 %, může být třeba složky Sodium Benzoate (benzoan sodný, konzervant) 0,9 % a měsíčkového extraktu 0,01 % a přesto se může řadit před Sodium Benzoate. To pak vyvolá pocit většího obsahu extraktu než konzervantu.
V současné době Evropská unie eviduje něco přes 30 000 názvů a vyjmenovat je všechny je tedy nemožné. Na internetu je naleznete v databázi COSING, kde je i možnost vyhledávání podle názvu. Zatím jsou jen v anglickém jazyce. Obecně lze říci, že názvy přírodních složek se odvíjejí od jejich latinského názvu. Takže když se podíváme na shora uvedené INCI tak Calendula Officinalis je latinsky měsíček lékařský. Citrus Aurantium Dulcis je latinsky pomeranč sladký. Můžeme tedy říci, že tento výrobek obsahuje výtažek z měsíčku a pomeranče.
U ostatních surovin je to již složitější. V kosmetice se používá celá řada různých chemických sloučenin, ať už přírodních nebo syntetických, jejichž INCI se odvíjí od jejich chemického složení. Na etiketě pak můžete číst např.: Steareth-21, PEG-100 Stearate nebo Sodium Stearyl Lactylate. Co si představit pod takovým názvem je pro uživatele velmi těžké.
Existuje však několik pravidel, jak rozeznat alespoň o jaký druh látky se jedná a podle toho pak usuzovat na původ surovin a jejich přírodnost. Zde jsou:
Předpona PEG- nebo koncovka –eth : PEG deriváty. Sloučeniny PolyEthylenGlykolu. Většinou syntetické emulgátory a stabilizátory. Příklad: PEG-100 Stearate, Steareth-21, Sodium Laureth Sulphate. PEG deriváty se v kosmetice používají velmi hojně. Jsou však v přírodě těžko rozložitelné a dodnes nejsou prokazatelné studie, co se s nimi v našem těle vlastně děje. Navíc se při jejich výrobě používají velmi jedovaté látky, které škodí životnímu prostředí.
Koncovka –icone, nebo –icon: deriváty silikonu. Syntetické silikonové oleje nebo silikonové emulgátory. Příklad: Dimethicone, Dimethicone Copolyol
Silikonové oleje jsou oproti rostlinným nekonečně stabilní. Mají dobrou roztírtelnost a na pokožce zanechávají hebký pocit. Jsou však v přírodě nerozložitelné a postupně zanášejí pokožku, která se tak stává citlivou a suchou.
Jedinými přírodními konzervanty, povolenými v Certifikované přírodní kosmetice a Certifikované BIO kosmetice jsou:
Sodium Benzoate, Benzoic Acid: benzoan sodný, kyselina benzoová jsou potravinářské konzervanty, v přírodě se vyskytuje např. v benzoové pryskyřici (Styrax Benzoin).
Potassium Sorbate: sorban draselný je potravinářský konzervant, v přírodě se vykytuje např. v nezralém ovoci.
Salicylic Acid, Sodium Salicylate: kyselina salicylová, salicylát sodný, v přírodě se vykytuje např. ve vrbové kůře (Salix Alba).
Phenethyalcohol: fenylethylalkohol je vonná látka s konzervačními účinky, v přírodě se vykytuje např. v růžové silici.
Alkohol: alkohol, líh, konzervuje až od 20% obsahu, v přírodě je všeobecně rozšířen např. ve zkvašeném ovoci.
Žádné jiné konzervační látky do přírodní kosmetiky povoleny nejsou.
Přes tento velmi jednoduchý filtr neprojde 90 procent veškeré tzv. přírodní kosmetiky na trhu.
Článek připravil Petr Radiměřský, oddělení výzkumu a vývoje společnosti Nobilis Tilia s.r.o., www.nobilis.cz _________________ I ZA MRAKY POŘÁD SVÍTÍ SLUNÍČKO
****************************
Tomášek 9/2010, Martínek 5/2007
Verunka 7/2013?
****************************
Přes Palubu - SLEVA pro BC
- 10% DĚTSKÉ BOBY, SÁŇKY, ... zn. Alpen Gaudi
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.