a k tomu cituji část komentáře: "... tohle je ještě mnohem lepší permakultura:
Nehnojí se to, nestříká se na to chemie, neprovádí se tam umělá závlaha, ta zahrada je bezorebná, estetická hodnota je veliká, nepoužívá se tam žádná mechanizace, jenom ruční nástroje ........... to je nádherná ukázka trvale udržitelné zahrady Že to nic neprodukuje? Můžete si tam dát stánek a vybírat vstupné, nebo požádat o dotace "
Mamio, znám (však jsi mě v té diskuzi našla, ne ;)?
A ano, je to hodně trefné....
Né, nenašla, ani mě nenapadlo, že bych tam mohla někoho znát Našli jsme tam už dřív manželova bratrance, kterého neviděl už kollik let, a teď ejhle, Amazonka
Mi máta tedy moc nepřežila zimu - tudíž mám v současnosti původní jen asi dva pěticentimetrové výhonky (větvičky či jak to nazvat) - koupila jsem si novou - mno a na té jsou ty mšice.
A chtěla jsem se zeptat - nevíte kde by mohli mít měsíční jahůdky??? Budou v zahradnictvích jako takových - mám to objíždět nebo zkusit prosit někde o ukopnutí?
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: čt květen 17, 2012 1:23 pm Předmět:
Měsíční jahody jdou perfekně ze semen, na jaře vyseješ (raději předpěstovat, ale půjde to i na záhon), a v létě už trochu můžeš sklízet. Jinak je nabízejí na aukru ;)
... kdosi se tady ptal na mravence - já s nima bojuji ve skleníku. Zatím jsem volila ekologickou formu: minulá sobota, neděle a pondělí jsem přímo ve skleníku vařila vodu na plynovém vařiči (2hrnce po 2 litrech - každý večer dostalo mraveniště zásah 3x za sebou = 12 litrů přímo vařící vody v průběhu cca 1hodiny). Pak jsem tam v úterý a středu nebyla.
Dnes jim uvařím chemikálie, neb jejich devastace je patrná z přiložených fotografií:
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 16872 Bydliště: s výhledem na Ještěd
Zaslal: pá květen 18, 2012 9:03 am Předmět:
jj, na záhonku to tak masivní není, ale v květináčích (kam se nastěhovávají okamžitě) dělají stejnou paseku. I když beru, že mravenci do zahrady patří, tak ze skalky a nádob je fakt ženu svinským krokem.
Jinak u nás bylo -3, takže jsem fakt ráda, že jsem rajčata nesázela.
... hm, tak jsem jim včera večer namíchala sladký koktejl a dnes jsem ve skleníku potkala 3 ožralé jedince (pod tou bílou nádobou - samozřejmě, grrr!)
U nás také mrzlo - a hodně, ráno bylo bílo. To, co započaly mrazíky v minulých dnech, to bylo dnes nadránem dokonáno - zmrzli mi i 10cm vysoké afrikány odchované ve skleníku, i ředkvičky ve skleníku, ořešáky to možná vůbec nepřežijí - není na nich nic zeleného
, zmrzla i 2metry vysoká jedle, kapradí, samozřejmě i veškeré bobulovité ovoce (angrešt, rybíz, borůvky, třešně, višně) - z ovoce přežilo jen víno ve skleníku no jo ...
Tak se k vám po pár měsících hlásím z hor. Konečně jsem zahájila pěstitelskou sezonu ) Sníh už před měsícem slezl a doufám, že ten dnešní ranní mráz -5 byl už definitivně poslední. Takže jsem koupila sazeničky keříkovitých rajčátek a "instalovala" (sakra, počítačové výrazy mi jdou líp než zahradnické) do visících květináčů pod stříškou. Dále jsem si koupila trseček petrželky a majoránky a vsadila do země. No a děj se vůle boží )
Pak plánuju někdy v příštím týdnu výpravu za kanadskou borůvkou, jak posílala odkaz Amazonka a doufám, že se prodávají celý rok a je jedno, kdy se zasadí....
Ty fotky vašich výpěstků mě fascinují, to už budete brzo sklízet ;)
Registrace: 17.8. 2009 Příspěvky: 236 Bydliště: Praha
Zaslal: po květen 21, 2012 10:44 am Předmět:
Hlásím se do klubu majitelů zmrzlých rostlinek. Pražská rajčata na balkóně jsou v pohodě, ale tyčková, která jsem vysadila na vesnici nevydržela Brambory jsou taky trochu sežehlé, ale zvládnou to. Rajčata holt dokoupím na trhu, stejně asi byla trochu vyběhlá...
Roste mi máta mimo vyhrazený prostor, kdo se tenkrát hlásil jako zájemce? Můžu trochu nabídnout, nejraději osobní odběr v Praze, poštou moc nevím, jak bych posílala...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.