Zaslal: st duben 25, 2012 11:21 am Předmět: Zase očkování...2. dávka Priorixu, novela č. 48/1997 Sb
Hezký den,
dnes jsem musela k dr. pro potvrzení přihlášky do školky a jak jsem čekala, začalo vyčítání ohledně 2. dávky Priorixu. První dávku dostala dcera ve 21. měsících, na druhou jsem plánovala jít do jejích tří let.
Sestra mi tvrdila, že se druhá dávka MUSÍ píchnout do půl roku až jednoho roku od první dávky. No tak jí říkám, že to stihnu, že příjdeme příští týden.
Ona zas, že teď od dubna je změna (změny jsou prý od 1.1., ale platí to od dubna), že jestli se nestihne ten termín jednoho roku mezi dávkami, budu si muset zaplatit celý očkování sama. Tak jestli to stihneme, tak dobrý.
Potom si ale dr. všimla, že první dávku nedostala v 15. měsících, ale dýl a že teda neví, co na to pojišťovna, jestli to projde a bla bla A že by mi ani tu přihlášku nemusela potvrdit, protože nemá kompletní očkování. Nakonec potvrdila.
Nevíte někdo, jak to opravdu teď od dubna je? Může chtít pojišťovna po mně zaplatit celé očkování?
Díky ;)
Registrace: 2.12. 2007 Příspěvky: 12807 Bydliště: Na kopci u Brodu.
Zaslal: st duben 25, 2012 11:29 am Předmět:
Asi si dojdi na tu konkrétní pojišťovnu. Neznám přesné znění změn úhrad, dříve vakcíny neproplácela pojišťovna, ale nakupovalo je od distributora MZ ( proto ten megatlak na očko, státní zakázka .. atd.)
Nemám svůj PC, ale zkusím zagooglit. Ale stejně, než bych očkovala něco co nechci, nebo spíš nechci , raději si to zaplatím.
"Od 1. ledna 2012 jsou nově hrazena všechna povinná očkování zdravotními pojišťovnami. Stát bude nadále hradit pouze zvláštní a mimořádná očkování, mezi něž patří například očkování po živelných katastrofách.
atd, zagoogli , je to novela č. 48/1997 Sb. ale nevím nic o tom, že se nějak vztahuje k času očkování, to může být jen manipulace. Kdyžtak napiš Bren, ta by mohla mít info.
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2199 Bydliště: Chrudimsko, na BC Květníček
Zaslal: st duben 25, 2012 11:37 am Předmět:
Naše mladší dostala první dávku v 25 měsících, na druhou se chystáme v červnu, takže asi 14 dní před třetím rokem. Sestra říkala, že druhá dávka musí být 6 - 10 měsíců po první (citovala mi to z letáku).
Nebudu to hrotit, půjdu tam s ní (když bude zdravá). O úhradě mi nic dětská nic neříkala.
Na přihlášku do školky napsala - chybí druhá dávka (spalničky, zarděnky, přiušnice) - netuším jestli to bude mít vliv u rozhodování...
Já to od dr. brala jako pouhou informaci. Když to budu muset zaplatit, tak to prostě zaplatím. Beztak by mi nic jiného nezbylo.
Ještě mrknu na stránky pojišťovny.
Prý kdybych si celý očkování platila sama, tak jí ho můžu dát kdy chci, ale je to prý jiná vakcína. Vakcínu, kterou proplácí pojišťovna, musím nechat naočkovat podle nich, jinak budu platit.
Zaslal: st duben 25, 2012 11:43 am Předmět:
Doktorka ti kecá/lže/mlží.. Priorix je jediná v současnosti dostupná MMR vakcína. V zákoně se o podmínkách úhrady nepíše nic, je to citovaná vyhláška, paragraf 15, odtavec 4
4) Ze zdravotního pojištění se vždy plně hradí léčivé přípravky obsahující tyto léčivé látky:
a) sérum proti stafylokokovým infekcím,
b) sérum proti záškrtu,
c) sérum proti hadímu jedu,
d) sérum proti botulismu,
e) sérum proti plynaté sněti,
f) sérum proti vzteklině,
g) imunoglobulin proti tetanu,
h) imunoglobulin proti hepatitidě B,
i) tetanový toxoid,
j) vakcína proti stafylokokovým infekcím,
k) vakcína proti vzteklině,
l) antidota (užívaná při léčbě otrav organofosfáty, těžkými kovy a kyanidy).
V příbaláku Priorixu píšou" JAK SE PRIORIX PODÁVÁ
Všem věkovým skupinám se doporučuje podat vždy plnou dávku vakcíny, tj. 0,5 ml.
V České republice se základní očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám provádí nejdříve první den
patnáctého měsíce života. Přeočkování se provádí za šest až deset měsíců po provedeném základním
očkování, v odůvodněných případech i později. U dívek se očkování proti zarděnkám provádí ve dvanáctém
roce jejich života, pokud nebyly proti zarděnkám očkovány dříve."
Takže je to o zvyklostech země. Na slovensku se očkuje/očkovalo jednou dávkou a druhou v 11 letech, účiiný je už po první dávce, resp. účinnost obou schémat je srovnatelná.
To o tý "jiný" vakcíně mi teda říkala sestra a už delší dobu si o ní myslím své. Jednou mi dokonce vyprávěla, že když nedám druhou dávku Priorixu přesně za 6 měsíců, tak si to už buňky nebudou pamatovat a celý očkování bude nanic ......Když se ve vedlejším okrese objevila epidemie příušnic, hned svýho pubertálního syna znovu naočkovala
U nás není druhá dávka do dnes. První dávku dostal Matouš v 21. měsicích, měl rekaci - horečky a veliké červené pupence po celém těle - (ty pupence se mu se mu objevují vždy před nástupem nějaké nemoci - třeba i rýmy ještě teď); poté byla dohoda s doktorkou, že díky té reakci počkáme, uběhl rok a v září nastoupil do školky, od té doby má neustále rýmu, takže ho prostě očkovat nenechám; dr. sice divně kouká, ale nekomentuje a nic o hrazení vakcíny neříkala. V listopadu mu bude pět. Nedávno jsem na nějakých stránkách očkovacího centra četla rozpětí mezi první a druhou dávkou možné 3-5 let.
Registrace: 30.9. 2006 Příspěvky: 736 Bydliště: ČR
Zaslal: st duben 25, 2012 11:56 am Předmět:
Tak mě zase náš doktor tvrdí, že když nenechám očkovat MMR do 3 let, tak pak to budem hradit sami. Proti odložení nic nemá, jen mě před tím varoval. Že si pojišťovny nasadily nějaké termíny ve kterých má být očkování provedeno a mimo ně se to bude platit. Prý je to preventivní opatření proti podvůdům nebo co. Takže až naočkujem (asi příští rok, letos ho nevzali do školky, takže neočkujem), tak zaplatím a s účtem půjdu na pojišťovnu, aby mi vysvětlili jak je to možné.
Zaslal: st duben 25, 2012 12:06 pm Předmět:
Podvody s očkováním mimo termíny bych si fakt ráda nechala vysvětlit
Gehenna napsal:
Mně se hrozně líbí ta představa, že teď to očkování z naší kapsy nejde (!!!) a že ještě kvůli tomu máme držet hubu a krok
a mě se líbí, že cálovat bude pojišťovna, ale stát, tedy Mz bude rozhodovat co a od koho, takže máme o krok více, asi se i dalším zachtělo tučných požitků plynoucích z takové pěkné státní trafiky.
Toto je z května 2009, jeden se studijních materiálů MUDr. Vladimíra Plesníka obsahuje tuto větu: "Nyní se doporučuje očkování všech dětí dvěma dávkami vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR). Prvou dávku by měly dostat ve 12.-15. měsíci života, druhou dávku ve čtyřech až šesti letech."
Zaslal: st duben 25, 2012 12:22 pm Předmět:
Luccia napsal:
Toto je z května 2009, jeden se studijních materiálů MUDr. Vladimíra Plesníka obsahuje tuto větu: "Nyní se doporučuje očkování všech dětí dvěma dávkami vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR). Prvou dávku by měly dostat ve 12.-15. měsíci života, druhou dávku ve čtyřech až šesti letech."
Což je zvrhlost.. první dávka ve 12 měsíci a ještě k tomu Priorixem ( který je " silnější" než dřív používaný Trivivac) zavání pěkným zvýšením rizika neurologických komplikací. Přeočkování v 6 letech budiž, další posilující dávku ( nebo první u těch co dřív neočkovali) doporučuju v pubertě, resp. před zahájením fertilního věku. Vzhledem k nízkému výskytu divokého viru a onemocnění v populaci nedochází k přirozenému boostu protilátek. Ideálem je prodělání příušnic a zarděnek přirozeně..
EDIt.. píšu jak " voni", koukám, to se omlouvám, hlava mi to diktuje, ruka píše, oko už nečte.
nemam docteno, mozna to bude trochu OT, ale kdyz jsem skrz MMR hledala info pred 14ti dny narazila jsem na to, ze nekde (tusim Slovensko) se ockuje jen jedna davka (druha snad v 11ti)... tak jestli ona jedna neni dostatecna taky ze...
Llev co ty na to? prehled mas jiste lepsi jak ja...
Tak já dnes hlásím aspoň částečný úspěch... Zrovna jsem se vrátila z roční prohlídky, kde jsem rovnou dostala pozvánku na 15. měs. na Priorix... S díky jsem poprosila o odklad, naštěstí v čekárně nikdo nebyl, tak jsme mohli dýl podebatovat. Nakonec jsme se domluvily o odkladu, kvůli kontrole ale sepíšeme papír, že to je na vlastní žádost. Potřebuju ale sehnat co nejvíc informací o tomto, prosím prosím - budu ráda za jakýkoliv odborný článek, atp... Paní doktorku asi téma chytlo, zajímá se o podrobnosti, prý když něco budu mít, tak mám přinést
Předem díky
H.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.