Registrace: 23.4. 2008 Příspěvky: 292 Bydliště: Východní Čechy
Zaslal: st březen 28, 2012 12:35 pm Předmět: Domácí pizza
V poslední době jsem začala doma dělat pizzu, tu z těsta "jako z pizzerie". Na takové to červené rajčatové potřeníčko se doporučují krájená rajčata v plechovce a několik dobrých duší u toho vždy kvovká, že v žádném případě nedávat kečup nebo protlak.
V případě kečupu to chápu, ten má zcela jiné složení, ale jak s tím protlakem?
Mám doma jak protlak, tak rajčata v plechovce a obojí má složení: rajčata, sůl, kys. citronová, plechovková rajčata navíc ještě rajčatovou šťávu.
Je to o snobismu nebo je v tom fakt nějaký rozdíl?
Protlak je takový koncentrovanejší a když to chceš mít barevné, tak je to ho tam moc je to chuťově intenzívnější (nic proti, někomu to naopak vyhovuje a rád potlačí ostatní chutě). Rajčata jsou kousky a můžeš jich dát trochu víc. Je třeba počítat, že jsou mokřejší.
Naše mládě kousky nejí - takže volba jasná.
Kdyby bylo jen na mě, tak dávám rajčata - chutnají mi i jen tak vylovit z kozervy. Ale zas ta cena
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2422 Bydliště: Praha
Zaslal: st březen 28, 2012 12:42 pm Předmět:
Já bych řekla, že "náš" rajčatový protlak je víc koncentrovaný (nebo aspoň nenaředěný rajčatovou šťávou) - na pizzu mi to přijde až moc síla, asi bych ho stejně něčím ředila. Používám spíš passatu (= /jako/italský rajč. protlak), ta je jemnější. Sekaná rajčata chutnají stejně, výhodu vidím v konzistenci - je to na té pizze hezčí a po upečení jsou tam pořád kousky rajčat.
Jsem zvědavá, jestli existuje nějaký jiný mně zatím skrytý rozdíl .
B.
Naposledy upravil Bublina dne st březen 28, 2012 1:17 pm, celkově upraveno 1 krát.
V Itálii jsem vždy měla na pizze protlak. Mají hodně druhů protlaku, jeden je jemný, pasírovaný, v jiném jsou rajčata spíš jen velmi drobně nasekaná ( kostičky max. 2x2 mm ), ty levnější byly řidší, dražší spíš hustější. Ale nikdy, nikdy a ještě jednou nikdy se mi nestalo, že bych na pizze našla kousek rajčete. Z toho soudím, že do pizzy tlačí normální protlak. Se ti v létě poptám jestli chceš ;) Kečup je samozřejmě barbarství.
Zaslal: st březen 28, 2012 1:20 pm Předmět:
Díky. Připomněly jste mi, že tu mám jakousi láhev Pasta di pomodoro, ta by byla asi nejlepší. Já tam teda dávám malou plechovku protlaku na plech a přijde mi to akorát.
Plechovkovaná rajčata z toho pak netečou? Když z nich dělám rajskou, musím pak hodně dohušťovat.
Robila som pokusy a nie je pretlak ako pretlak.
Ked sa budes dobre pozerat na obaly, tak tam je (malo by byt) napisane ako velmi je to koncentrovane.
Len obycajna paradajkova stava je este malo, je to taka vodicka a 4x koncentrovany uz zacina byt citit takym kyslym podtonom.
Idealny je dvojkoncentrovany pretlak - ma to dobru konzistenciu (netecie a nerozmoci ti to cesto) a chut (je tam ta paradajkova chut velmi intenzivna) ale este to nema tu pachut co pozname z koncentratov hustych ako pasta.
Teraz som sa dokonca od wiki dozvedela, ze to ma dokonca svoju chranenu recepturu, ktora prikazuje, ze pomer paradajok a vody musi byt vyssi nez 28%.
Raz som mala len tu paradajkovu omacku (panzani alebo barilla), tak som si to prevarila aby som baj ocko dostala double koncentrat a u tohoto ostavame lebo to bolo vynikajuce.
Rozhodne bez kuskov, prepasirovane/rozmixovane a o kecupe ani neuvazuj.
Zdravim
souris[/url]
Naposledy upravil Souris dne pá březen 30, 2012 10:43 am, celkově upraveno 2 krát.
Plechovkový rajčata jedině scedit, ale to není ono. Dáváme taky nějakou passata di pomodoro, ale předtím ji rozdělám s troškou oleje, případně vody - podle hustoty a někdy přidám česnek a rajčata dáváme na to, pokrájená, pokud jsou hodně dužinatá tak bez ní.
Registrace: 1.1. 2007 Příspěvky: 3999 Bydliště: Česká Lípa
Zaslal: st březen 28, 2012 8:44 pm Předmět:
Těsto dělám tohle - od Itala a je bezkonkurenční
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pizza-Margherita-Napoletana/
doma už jinou nechtějí.
Sugo (tu omáčku) dělám z nakládaných rajčat, na cibulku, česnek, projedu to trochu ponorným mixérem, koření na pizzu, oregano, podle chuti a navrch co kdo má rád - šunku, mozzarellu, já miluji s tuňákem, cibulí a mozzarellou.
Zaslal: st březen 28, 2012 9:04 pm Předmět:
Jo, to jesou přesně ty recepty v bledě modrém. Navrch dávám rajský protlak povařený s olivovým olejem, bazalkou a oreganem, když je čas, dám tam i cibuli nebo česnek nebo obojí. Na to formanskou klobásu nebo šunku, jsou-li olivy a posypu sýrem a bylinkami.
Miluju ji a dítě by to mohlo denně, což má smůlu.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.