Zaslal: po prosinec 05, 2011 1:30 pm Předmět: Samoživitelky na jaký úvazek pracujete?*
Zdravím všechny
Potřebuji radu. Nějak nedávám práci na plný úvazek a péči o dceru (necelých 5 let) dle svých představ.
V praxi to znamená, že je ve školce více než 9,5 hodin denně (8,5 hod. já v práci + jedna cesta mi trvá tak tu půlhodinu, když to dobře jede + čtvrt hodiny do školky/domů a to ještě bez nákupu). Je mi jí líto, čím dál častěji slyším lítostivou větu: maminko dneska jsi málo hrála. Ano, málo, v půl šesté dorazíme domů a v osm musí jít spát (a potřebovala by i dřív, když brzy ráno vstává). Ten čas prostě nemám.
Čím dál víc uvažuji o zkrácení úvazku. Ta moje vytíženost je opravdu na hraně, někdy taky musím vařit, uklízet, nakupovat, navíc bych taky někdy potřebovala trochu osobního času pro sebe. Navíc dcera má nepřehlédnutelný hudební talent, nějaký kroužek by si zasloužila. Takto nejen že žádný tak pozdě ani není, ale my ani nemáme už síly někam jít.
Finance dopočítat moc nejdou, uvažuji o 6ti hodinovém úvazku a čtvrtina platu je dost, jenže odměny mi určitě sníží o víc, klesne mi ošetřovné a při propouštění budu první na řadě.
Nevím, jestli má smysl úvazek 7 hodin, blbě tam pak vyjde ta přestávka na oběd a stejně budu ta "co málo pracuje".
Dle zákoníku práce mi připadá, že mi zaměstnavatel vyhovět musí (vážné provozní důvody podle mě nemá, pracuji v kanceláři, v oddělení je nás hodně...) ale můžu se plést. Nemáte s tím zkušenosti?
Vstříc mi nijak moc nevychází, i když jak se to vezme, mohlo by být i hůř. Kolektiv je mladý a prostě nechápe, že já s koncem pracovní doby odejít musím (a dcera stejně bude ve školce poslední), zatímco oni tam budou ještě půl hodiny krafat o ničem. Když výjimečně potřebuji odejít dřív, tak ať si to napracuji. Logické, jistě, ale já toho moc napracovat nedokážu, takže třeba i na školní besídku jsem si brala půl dne dovolenou (začínala v půl čtvrté) a neslitovali se, ani když mi ze školy zavolali, že si natloukla hlavu a ať přijdu. Myslím, že v tu chvíli bych si trochu benevolence zasloužila. Něco jako dodělám to doma neexistuje. Jinak práce je to docela zajímavá a myslím, že jí dělám dobře.
Pokud šestihodinový, jak byste volili, 9-15 nebo 8-14? Přijde mi lepší ten od osmi, dítě bych vyzvedla po spaní, ale to vstávání v zimě je taky děsný.
Děkuji za rady, samozřejmě i od nesamoživitelek. Já jen že ten druhý plat i pomoc fakt chybí, to dilema čas na práci (peníze) vs. čas na dítě je myslím ukrutnější.
Livi
Llivi - jednoznačně 8-14. Jednak proto, že hodina ráno vám na společným čase stejně nepřidá - většinu z toho stejně prospíte/prolenošíte. A druhak - brzy ti půjde malá do školy - zase by tě v práci čekala změna.
Vím, že toho času je málo. Ale já třeba to beru tak, že pracovat se musí. Tečka. Nemůžu se zabejvat tím, jak bych si mohla čas užívat s dětma, kdybych nebyla v práci. To bych se zbláznila.
Zbývají nám společnej čas o víkendu. A to přeci taky není málo. ;)
Mě to děsí.
Já to mít jako ty, tak si jdu hodit mašli.
Pro mě vnitřně nepřekonatelný, to, co píše Lucka je obraz dnešní doby, bohužel.
Nemůžeš tu samou práci dělat na živnosťák? Pak by se ti časově ulevilo....
To jediný vidím jako řešení. Zkrácený úvazek by mě třeba v mém oboru položil finančně...
a je fakt, že i kdybys makala jak fretka, budeš ta "ulejvačka"... holt lidi jsou takoví....
NiKi
Měla jsem to stejné, jinak to prostě nešlo. A ani teď, když mám chlapa se to moc nezměnilo, jen má občas kdo vyzvednout.
Když už zkrácený, tak určitě od dřív ráno, ať je čas odpoledne. Akorát bych se bála, že sice budu mít zkrácený úvazek, ale práce stejně. Aby jsi nebyla škodná jen na výplatě.
Vstávám v 5.10, malou budím v 5.45, v 6.10 nám jede bus do školky, v 6.45 jsem v práci, odcházím + - v 15.30, letím pro malou do školky,v PO má kroužek od 17 do 18h, v UT od 16.30 do 18, vracíme se domů kolem 18.30- 45, najíst, vykoupat a mezi 20 - 21 spát. Tím, že není moc večer čas, chodí celkem pozdě. Ve ST jsem v práci do 17h, vyzvedává partner, ve CT se snažím jít z práce o chvilku déle, abych v PA mohla jít domů ve 14h a to fakt dodržuji a malá ví, že pouze v pátek chodím v půl 3, jinak je ve školce mezi prvními a posledními. Ale nestěžuje si. Jen mě trápí, že na ní nemám čas. Někdy mi dokonce řekne, že jsem přišla brzo.
No a já dělám práci po večerech do noci. Užíváme se o víkendu.
Ahoj,
tak já vstávám v 5.00, děti budím v 5,45 . V 6,30 odjíždíme do školky.
Já pak jedu 10 km do práce ,začínám v 7 hod. Mám to úplně tip top.
Odpo končím v 15,30 , cca v 15,45 jsem ve školce.
Skoro každý den hned po školce něco máme / plavání,trenink fotbalu/.
Takže dneska vyzvednout děti,pak hned od 16 hod trenink. Příchod domů cca 17,50.
Jdou hnedka do vany,večeře u televize,večerníček,přečíst pohádku a spinkat. Jinak by mi ráno nechtěly vstávat.....
Pracuji od listopadu,ze začátku jsem myslela,že to nedám,ale sedlo si to a tak nějak zvládáme.
Na tvém místě bych zůstala na celý úvazek ,a když ,už by jsi volila 6 hodinový,tak od 8-14 hodin.
Práce na ŽL? Byla jsem první kdo nedostal další zakázku a poslední kdo za předchozí dostal zaplaceno Takže změnit si to z jakés takés jistoty do nejistoty to bych neudělala. Taky jsem pracovala na plný úvazek, musela jsem. Děti nevypadají, že by tím trpěli, školka byla příjemná. Horší to pak je se školou. Letos začal být problém s nedostatečnou kapacitou družiny. Školka je pohodička. Dítě v teple, hračky, kamarádi, zajištěné jídlo, zajištěné hlídaní.
Do školy školky to máme jak Ivule vstávání je někdy hrozný ale jiný autobus nám stejně nejede.
Tedy musím vyvést z omylu, že by to na ŽL bylo lepší.
Když se chce člověk na ŽL uživit, tak obvykle mívá těch hodin minimálně tolik, co u zaměstnavatele - spíš víc.
Aspoň takto to mám u sebe i u několika známých kolem. Nikoho, kdo by si časově polepšil, fakt neznám.
Mám úvazek 6 hodin. Ale musela jsem po mateřské vzít jinou pracovní pozici, kde není takový styk s lidma. Na své původní místo v rámci té organizace jsem se už vrátit nemohla (úřední hodiny, styk s lidma atd.)
Práce mi neubylo, peněz samozřejmě ano.
Ale i když je to finančně tak tak, tak mi to za to stojí a neměnila bych.
A jestli rozhoduješ o hodinách - tak za mě taky 8 - 14.
Navíc, ještě jedna velká výhoda - celkem v pohodě si zvládnu nadpracovat hodiny a vzít si pak třeba celý den náhradní volno a pošetřit tak dovolenou, protože těch prázdnin ve škole je přece jen víc než mám dovolené.
Tedy musím vyvést z omylu, že by to na ŽL bylo lepší.
Když se chce člověk na ŽL uživit, tak obvykle mívá těch hodin minimálně tolik, co u zaměstnavatele - spíš víc.
Aspoň takto to mám u sebe i u několika známých kolem. Nikoho, kdo by si časově polepšil, fakt neznám.
jde o to, jakej to je obor...samozřejmě denní deficit času doháním po nocích, což je taky na pytel, ale jinak to nejde.
Leniska mě přivedla ještě na jednu myšlenku
- nejvíc by se zaměstnavateli vyplatilo, kdyby zakladatelka pracovala na 6h úvazek a stihla práci určenou na 8,5 . Pak by byl čas na děti - ale zase houby peníze a nepříjemný pocit neocenění.
dost teoretizuju - v takové situaci jsem naštěstí nikdy nebyla.
Zuzi ale často to tak dopadá, však je tu psáno, že neubyde práce, ale na penězích je to znát až moc.
Jenže jde taky o to co za práci samoživitelka dělá a jak je hodnocená, kolikrát ani peníze za plný úvazek nestačí. Znám spíš ty, které si ke své práci ještě musí něco vzít, aby to zvládly.
Sama jsem byla samoživitelka dost dlouho, ale ne v poslední době a ještě se dalo ledacos na vedlejšák sehnat kor v Pze.
Já mám plný úvazek a děti dvě.
Vstávám v 5:15, kluky budím v 5:50, 6:15 vyrážíme do školky, pak sedám do auta a jedu do práce, tu mám od 7-15:30, starší je se mnou chvíli v práci a pak jde pěšky do školy, má ji kus do kopce).Ze školky vyzvedávám kolem 16.
Dvakrát do měsíce mám poradu vedení..to mám hlídací kamarádky a tety...
Je to masakr, ale prostě to jinak nejde, mít menší úvazek bych neutáhla naši rodinu finančně.
Naštěstí mám dost šikovné kluky, takže si pohrají spolu)))
Registrace: 9.10. 2008 Příspěvky: 1377 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: po prosinec 05, 2011 5:42 pm Předmět:
No já pracuji na plný, ono já i jako samoživitelka ani jiný neumím představit.
Trávím s Ondrou stejně času plus k tomu mi sebere práce ještě každej druhej víkend a pondělky mam teda volný tak ho beru ze školky už poo.
Zase jsme si vzácní a já se konečně citím jako milovaná máma a ne jako samozřejmost. Já teda asi nejsem ten správnej mateřskej tip, ale mě to tak i celkem vyhovuje.....myslím tu práci ne ten rodinný stav. I když to možná taky
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.