Zaslal: po duben 26, 2010 10:01 pm Předmět: Jaké kolo pro čtyřleťandu?
Holky, tady se ví všechno, prosím o radu dle zkušeností. Chceme malý koupit kolo, jsou jí čtyři a čtvrt, měří 102cm. Doteď jezdila na koloodrážedle a hrozně jí to baví, jenom mi přijde, že už jí začíná bejt tak tak. Chtěla bych pro ní nějaký lehoučký a aby něco vydrželo. Tak mi, pls, napište, s jakým kolem pro tenhle věk a výšku máte zkušenosti, popř. nějaké odkazy. Velikost asi 15?
Karol...15ctka, co vím já snad neexistuje.Jedině 16ctka, 18ctka ta se dělá minimálně a 20cítka.Píšeš, že máte 102cm asik bych šla do kola velikosti 16, ale určitě je lepší předtím ozkoušet a také záleží, zda už jezdíte bez koleček.Kamarádka klukovi kupovala vel. 20 on je ještě k tomu menší než náš a docela sem nechápala jak z kola za jízdy seskakoval.Myslim si, že vel. 20 je pro 4-5.leté dítě brzy, ale je to věc názoru kámoška by zase 16ctku nechtěla i přřestože ji kluk na kole nedosáhne nohama na zem.Má sice níž sedlo, ale i tak je to o čumák.
My máme leaderfox Pony a uplně super kolo, ikdyž je těžší.Má zadní i přední brzdu a letos sme dávali výš sedátko, ale je fakt, že my máme cca 110cm a počítám, že ho budeme mít ještě jeden rok a pak pořídíme jiné.
Máme velikost 16, už jezdí bez koleček, ale musím říct, že kolo o něco menší je pro ty začátky praktičtější. Dosáhne totiž na zem špičkou, takže se mu hůř rozjíždí (jednou nohou stojí na horní šlapce, dolní mu na zemi stojí na špičce, takže se nemůže při rozjezdu dobře podepřít a odrazit). Máme tu kamarády 4-5 leťáky co z těchto důvodů raději jezdí na kole 12 (14ctky totiž v obchodech moc nejsou). My tu 16 máme už od 3 let kdy jezdil ještě na kolečkách, to bylo fajn, ale tohle je kapku nepraktické i když už jezdí výborně bez koleček, tak se mu to špatně našlapuje pořád (má 105cm). Jinak máme kolo Trek a jsme s ním moc spokojení, na učení bych ale opravdu doporučila menší.
Registrace: 2.10. 2006 Příspěvky: 2065 Bydliště: Praha 9
Zaslal: po duben 26, 2010 10:41 pm Předmět:
Jéé, téma pro mě.
Poslední 3 týdny jsem trávila tím jaké kolo pro kluka. 4 mu budou v létě, ale měří 106cm. Taky jezdí na odrážedle jak drak.
Takže kola jsou jen 12", 16", 20"...... a NĚKTERÉ firmy dělají i 14". Ale jsou celkem málo k sehnání. V cyklo obchodech je většinou nemají, že se na ně hodně blbě schánějí náhradní díly, duše, pneumatiky...
Na 12" byl jak vosa na bombóně, tu jsem vyřadila hned, na 16" JAK NA KTERÉ. Určitě to chce jezdit s malou a aby si kolo vyzkoušela. Měla jsem favorila Author Stylo, je lehké, hezké, Danymu sedělo, jen stojí 5000kč Manžela jsem neukecala. Pak jsem měla vybrané Superior 16" - má snížený rám, super mu sedělo, je lehké, cena 4500kč Manžela jsem opět neukecala. Včera jsem obchody objížděla s ním...našli jsme kolo co Danymu sedělo nejlépe: SPECIALIZED 16", má velikou výhodu, že jde nastavit sklon řídítek a tím se dá regulovat "délka" kola. Sedělo mu fakt perfektně a ještě zrovna bylo v akci za 4085kč. JENŽE pro kluky měli jen s pavoukama a ty já nesnáším, takže si to nedokážu představit. A ještě ke všemu chci aby to kolo pak zdědila dcera a unisexový barvy nemaj. Ale holčičí maj krásný. ;)
Nakonec jsme koupily Author Orbit, je to v podstatě jako to Stylo, jen rám je ze železa, tudíž těžší. Ale Dany má celkem sílu, ušlápne ho v pohodě. Jezdí teda zatím s kolečkama (kolo jsme koupili včera odpoledne ;) ), přece jen, je to něco jiného než na odrážedle, ale myslím, že mu to jde super. Prodavač v obchodě prohlásil jak ho viděl, že do týdne je bez koleček. ;) JO, stálo 3990kč.
Taky jsem měla představu co nejlehčího kola, ale prodavač mi k tomu řekl, že u dětí to zase tak důležité není, že aspoň pak mají lehčí přechod na větší kolo a aspoň to železné něco vydrží. Že tam nejsou ty rozdíly ve váze tak velké, jako u dospěláckých kol za 6 000kč a 80 000kč. Je to podle mě spíš otázka peněz a toho jestli ti stačí "kolo z Tesca".
Doporučuji vyzkoušet, my jsme ke 3 letům kupovali kolo 14 v gigasportu(fakt moc nejsou), dcerka měřila 100cm a už jezdila pár měsíců bez koleček. Ve 4 a půl sedla na 16tku, teď je jí 5 (114cm) a na vánoce nebo k 6tým narozkam nás bude čekat 20tka. Vždy to měla tak ,aby dosáhla oběma nohama na zem, alespoň špičkou. _________________
No ale 16tku bude mít tak na letošní sezónu, za rok bude malá 4 roky na kupování kola je docela blbý věk myslím-takový přechod. Náš Vítek (necelých 5) má 16tku Author Vital od loňska, měří cca 110cm a je mu taktak, letos to ještě vydrží, ale k vánocům už 100% dostane 20tku.
děti v okolí, co mají 5 a kousek, už mají vel. 20. Dokonce jedno dítko 4 a půl roku už teď dostalo 20tku a v pohodě jezdí...
Ale jak psaly holky, záleží, jak bude dcera šikovná. Pokud jezdí na koloodrážedle, nebudou přídavná kolečka potřeba, rovnou naskočí a bude jezdit. Volila bych asi vel.16 s tím, že pravděpodobně za rok bude muset mít už větší.
Řekla bych naopak, že tu 16 užije i ten rok příští. Mišel je o něco větší, sedlo má úplně dole a to kolo je prostě tak akorát a využijeme ho i potom (kdyby byla 18 bylo by to ideální, stejně jako teď pro 4 leťáka 14 si myslím). Tady v okolí máme jediného 5 letého, který tu jezdí na dvacítce, ostatní ještě na těch 12, což taky není ideál, ale aspoň se na tom bez problémů naučili a nebáli se seskakovat a rozjíždět.
Když se ve 4 letech dítě teprve učí (a nevím jak to máte vy, ale já hned od začátku v tomhle věku doporučuju sebrat kolečka, aby se rovnou naučil držet rovnováhu, ve 3 letech je to něco jiného, tam kolečka ještě ano), tak čím menší kolo (s jistotou došlápnutí) tím lépe.
Malé budou čtyři roky v létě, doteď jezdila na odrážedle Fík, kolo vyzkoušela bez koleček a hned jela, akorát má ještě problém s nasedáním, protože ji je ještě trošku větší, ale pokud jsou vaší už 4, tak by ji mělo být. Větší kolo si ještě vůbec nedovedu představit, tady má fakt sedlo nejníž a je to taktak, aby dosáhla na zem.
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2329 Bydliště: u rybníku, co mu říkaj jezero
Zaslal: út duben 27, 2010 8:52 am Předmět:
Jestli nechcete za kolo dávat moc peněz, tak se zkus kouknout sem: http://www.kolafavorit.cz/mountmachine/mountmachine.html
My kupovali to čtvrté (bohužel měli jenom modrý, ale zase jsou na tom kytičky ) holce na podzim ke 4. narozeninám.
V tý době ho měla jen tak tak, došáhla na zem fakt jenom špičkou, ale teď už je to dobrý.
Jezdí na kolo skoro každý den a zatím jsme spokojený.
Dokonce jsem tenkrát chytli nějakou akci, takže kolo bylo za 1890 + jsme dostali dětský rukavice.
Teď mají akce zase, snad do konce měsíce.
Jo a jestli má holka jenom 102 cm, tak jí kolo určitě na ty 2 roky vydrží.
Vojta má teď 3,5 let a před necelým měsícem jsme mu kupovali 14-ku. Je to blbá velikost, je málo se vyrábí, tak můžou být problémy s náhradními díly (věřím, že nebudou ;) ), ale 12-ka by mu podle mne byla moc malá a u 16-ky nedosáhne na zem. Taky jej chceme tahat na tyči, takže ta 14-ka mi přijde lepší, než 12.
Je to blbý věk na kupování kola, ale co se dá dělat :| _________________ Domi & Vojta & Šárka
aj aj, monikab sem dala krásně propracovanou studii, chtěla jsem psát, že autor 16 je sice nejlehčí a krásný, ale bez krytu na řetěz, a vidím, že už se polepšili
my jsme měli favority dva, atuhora a superior racer, vyhrál superior. je sice o trošku těžší, ale o málo. skvělé, lehké, kryté, bezhranné kolo, dost malé pro prcky, dost dobře se zvětšující pro větší.
matějíček má teď 110 cm, a eště jsme ho vlastně moc nezvyšovali.. to je právě skvělé, že je to kolo drobné a dítě se může dobře nauáčit ho vzládat a ovládat..
Registrace: 23.9. 2006 Příspěvky: 4734 Bydliště: mezi Přerovem a Bystřicí
Zaslal: út duben 27, 2010 10:58 am Předmět:
já teda konkrétní radu nemám, jako kterou značku jo, já jen vím co ne máme malé kolo (asi ta 12tka? a značku nevím, není na něm napsaná, stálo kolem 2tis.) a je pro ty začátky strašně těžké - teď jsem ho vážila , má 7,5kg, - malé je letos 5 a až letos ho konečně jakžtakž zvládla - ve chvíli kdy už z něj v podstatě vyrostla a dostala to větší. Druhá už by na něj v létě (3,5r) velikostně taky měla ale vím, že ho prostě neušlápne, takže jsem prostě objednala zatím jen lehké koloodrážedlo, neb sehnat lehoučké kolo je skoro utopie (kdybyste o nějakém věděli.. )
U prarodičů má nějaké starší kolo , které je tedy mnohem lépe udělané - opravdu velká kola (líp zvládají nerovnosti), vysoká řidítka natočená směrem dovnitř (líp se ovládá)a hlavně je lehké, takže ho ušlápne bez potíží. jenže asi se už nedá sehnat, nevím proč teď dělají ta kola všechna tak těžká (potěžkávala jsem zkusmo v obchodě jiné značky a bylo to stejné ) _________________
Registrace: 22.9. 2006 Příspěvky: 2329 Bydliště: u rybníku, co mu říkaj jezero
Zaslal: út duben 27, 2010 11:37 am Předmět:
KLARIS - moje holka dostala 12ku ke 2. narozeninám. Bylo to kolo taky kolem 2. tisíc, kupovali jsme ho tenkrát v Hervisu. Taky se mi zdálo dost těžký, ale holka na něm začala jezdit několik týdnů po druhých narozeninách.
Ale když jsem pak viděla třeba sousedky holku, jak jezdí na nějakým starším kole (asi něco, co popisuješ ty), tak se mi to zdálo strašně nepraktický a nebezepčený, protože to lehký kolo s vysokýma řidítkama mělo tendenci se v zatáčkách překlápět.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.